Yazı yazarak para kazanma söz konusu olduğunda, çok sayıda farklı seçenek vardır. İlgi alanlarınız veya uzmanlığınız ne olursa olsun, ekstra para kazanmaya hazırsanız, fırsatlar sizi bekliyor.

Bu fırsatlar neler mi?

Aşağıda sizin için listeledik.

1. Blog yazın

Blog yazmak, yazarların çevrimiçi para kazanmalarını sağlayan en popüler ve kanıtlanmış bir yöntemdir. 

Fakat her blog açıp yazı yazan bu yöntemle para kazanamaz!

Blog yazmak, özveri ve tutarlılık gerektirir ve ayrıca, çok fazla gelir elde etmeden önce blogunuzun ivme kazanması biraz zaman alacaktır, ancak bu kesinlikle mümkündür.

Bir blog başlatmanın ilk adımı nişinizi seçmektir. Ardından, alan adınızı seçmeniz, blogunuzu tasarlamanız ve her şeyi ayarlamanız gerekir.

Blogunuzu oluşturduktan sonra, düzenli olarak paylaşımda bulunmayı, gönderilerinizi sosyal medyada tanıtmayı ve okuyucularınızla etkileşim kurmayı unutmayın. Hiçbir blog bir gecede başarıya ulaşmamıştır, ancak biraz zaman ve tutarlılık ile blog yazarak iyi para kazanabilirsiniz.

2. Misafir blog yazarlığı yaparak farklı blog’larda yazın

Kendi blogunuzu oluşturmaya tam olarak hazır değilseniz, misafir blog yazarı olabilirsiniz. Birçok blogger, içerik oluşturmak için başka blog yazarları ile çalışır ve birçok şirket, web sitelerinin blog bölümüne katkıda bulunması için freelance yazarlarla ortaklık kurar. 

Kendi blog’unuzu oluşturmadan bu rotaya gitmeye karar verirseniz, araştırmanızı önceden yaptığınızdan emin olun. Yazacağınız bloga aşina olun. Böylece markanın ya da misafir olduğunuz blog’un mevcut içeriklerine uyum sağlayabilirsiniz.

3. Niş bir web sitesi kurun

Belirli bir alana ilginiz varsa ya da uzmansanız, bu alana yönelik bir web sitesi kurabilirsiniz. Bu size, düzenli çalışma baskısı yaratmadan, kendi blogunuzu istediğiniz gibi yönetme şansı verir. (Her ne kadar tam potansiyele ulaştığından emin olmak için web sitenizi düzenli olarak güncellemeniz gerekecek olsa da).

Bu yüzden web sitesi kurmaktan korkmayın ve WordPress ile hızlı bir şekilde sitenizin kurulumunu yapın. 

4. Kitap yazın

Kısa eğitici rehberlerden aşk romanlarına ve kurgusal olmayan kitaplara kadar her tür kitap için kendi kendine yayınlama seçenekleri vardır. Bir kitap yazdıysanız ve bir sonraki adımınızın ne olması gerektiğinden emin değilseniz, neden kitabınızı kendi kendinize yayınlamayı düşünmüyorsunuz?

Bu şekilde sürecin her adımında kontrol sizde olduğundan, kendi kitabınızı yayınlamak inanılmaz derecede ödüllendirici bir deneyim olabilir. 

Fakat Amazon’un Kindle Direct Publishing gibi ücretsiz bir hizmetini kullansanız bile; düzenleme, kapak tasarımı, pazarlama ve reklamcılık için para harcamanız gerekir.

Bu noktada umudunuz, bu parayı kitap satışlarınızdan geri kazanmak olacaktır, ancak bunun hiçbir garantisi yoktur. Ancak hedef kitlenizi doğru belirlerseniz ve doğru pazarlama stratejileri kullanırsanız, kendi yayınladığınız kitabınızdan kar elde etmeniz mümkün olabilir.

5. Affiliate içeriği oluşturun

Hemen hemen her yemek blogger’ının en sevdikleri malzemelere ve pişirme gereçlerine Amazon bağlantılarını nasıl eklediğini hiç fark ettiniz mi? 

Bu, sizin (affiliate) 3. taraf web sitelerine trafik çekmek ve sonuçta ortaya çıkan satışlardan komisyon kazanmak için bir şirketle ortak olduğunuz affiliate içeriği örneğidir. Affiliate pazarlama içeriği, blogunuzda veya web sitenizde pasif gelir elde etmenin mükemmel bir yoludur.

Biraz strateji gerektirir, ancak bir plan geliştirip affiliate içeriğinizi uyguladığınızda, uyurken bile para kazanabilirsiniz.

6. Videolar için senaryo yazın

Senaryo yazarlığının tekniklerini biliyorsanız, özellikle YouTuberlar ile ortaklık kurarak para kazanabilirsiniz.  YouTuberlar harika bir ekran varlığına sahip olabilir, ancak çok iyi yazma ve yazdıkları içerikleri senaryolaştırma becerileri yoktur. Bu nedenle bu alanda yapılacak çok sayıda içerik işi vardır.

7. Sosyal medya için yazılı içerik oluşturun

Büyük şirketlerin tipik olarak, sosyal medyalarının sorunsuz yönetilmesini sağlamaya adanmış bir pazarlamacısı (veya bir ekibi) vardır. Ancak küçük işletmeler genellikle sosyal medya varlıklarını yönetmek için tam zamanlı bir çalışanı işe alamazlar. Bu yüzden küçük şirketlere özel ilgi çekici içerikler oluşturacak freelance çalışanlar ideal çözümdür. 

Bir freelance yazar olarak küçük işletmelere içerik takvimi hazırlayabilir, hazırlanacak tasarımlarda ne gibi içerikler olacak bunları üretebilir ya da LinkedIn gibi sosyal ağlarda marka adına makaleler yazabilirsiniz.

8. Dergilere makaleler yazın

Dergi endüstrisi bir zamanlar olduğu kadar öne çıkmasa da, hala güçlü bir sektör. Bu yüzden birçok freelance yazar, dergi makaleleri yazmak için iyi ücretler alıyor. 

Siz de dergilerde yazmak isterseniz, makalelerinize en uygun dergileri bulmak için biraz araştırma yapın ve yakın geçmişte sizin alanınızda yazılan çok benzer bir şey yayınlamadıklarından emin olun.

9. Hayalet yazarlık yapın

Çevrimiçi bir makale veya blog gönderisinde yazar ismi gördüğünüzde, adı geçen yazarın bu içeriği gerçekten yazmamış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden birçok marka blog’u için hayalet yazarlar işe alınır.

10. Teknik kılavuzlar yazın

Teknik yazı yazmak kazançlı bir alandır, çünkü yazdığınız sektör hakkında kapsamlı bilgi gerektirir. Teknik yazarların karmaşık bilgileri nasıl yazacaklarını ve bunları basit, anlaşılması kolay mesajlara nasıl ayıracaklarını bilmeleri gerekir. Özellikle IT sektörü, teknoloji ve ev dekorasyonu sektöründe bu tür yazarlara çok fazla ihtiyaç vardır.

11. CV yazın

Etkili CV’ler oluşturma konusunda bir yeteneğiniz varsa, iş arayanlar için CV yazabilirsiniz. Benzer şekilde, LinkedIn profillerinde de uzmanlaşabilirsiniz. Birçok profesyonel, LinkedIn profillerine yardımcı olabilecek bir uzman için ödeme yapmaya hazırdır.

12. SEO odaklı içerik yazın

SEO odaklı içerik yazanlar, müşterilerine en fazla değeri sağladıkları için en iyi kazanan yazarlar arasında yer alırlar. Bu uzman yazarlar, anahtar kelimeleri araştırmak ve yazdıkları yazıların arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için bunları web sitelerine entegre etmek de dahil olmak üzere SEO ile ilgili birçok konuda bilgilidir.

Çevrimiçi Olarak Ücretli Yazma Fırsatlarını Nasıl Bulabilirsiniz?

Çevrimiçi yazarak para kazanmak için fırsatlar bulmanın birkaç yolu vardır.

1. Geçmişte freelance yazarlık yaptığınız müşterilere sizin için daha fazla işleri olup olmadığını sorun

Daha önce de belirttiğimiz gibi, her işte olduğu gibi yazarlıkta da network oluşturmak esastır. Bu yüzden geçmişteki müşterilerinizle iletişim halinde olmak, aynı derecede önemlidir. Tam da bu noktada, periyodik olarak eski müşterilerinizi kontrol edin.

2. Hizmetlerinizi paylaşmak için bir web sitesi oluşturun

İçerik hizmetlerinizin reklamını yapmak için bir web sitesi kurmak, potansiyel müşterilere daha profesyonel görünmenin harika bir yoludur. 

Daha profesyonel görünmek için web sitenize dahil edilmesi gereken bazı temel unsurlar aşağıdaki şekildedir:

  • Özgeçmişiniz
  • Kendinize ait profesyonel bir fotoğraf
  • Yayınlanmış yazılarınıza bağlantılar
  • Örnek makaleler
  • Sağladığınız hizmetlerin listesi
  • Geçmiş müşterilerden gelen referanslar
  • Potansiyel müşterilerin size doğrudan sitenizden e-posta gönderebilmesi için iletişim bilgileriniz ve hatta bir iletişim formu

3. Sosyal medyada yayınlama

Yazdığınız marka referanslarını gösterdiğiniz ve işinizle ilgili ipuçlarını paylaştığınız bir sosyal medya hesabınız yoksa, zaman kaybetmeden Linkedin ve Instagram gibi belirli sosyal medya platformlarında hesap açın.

Sosyal medya, ücretli yazma fırsatları bulmak için harika bir kaynaktır. Yeni müşteri referanslarınızı göstereceğiniz ve ara sıra paylaştığınız gönderiler, sizin için harikalar yaratabilir. Ağınızdaki biri, freelance bir yazar aradığında, hemen sizinle iletişime geçecektir.

4. Freelance yazarlarla ve SEO uzmanları ile network kurma

Yazar tanıdıklarınızla ve SEO uzmanları ile iletişim halinde olun ve onlara her zaman yeni yazı işleri aradığınızı söylemekten çekinmeyin. Diğer freelance yazarlar çok meşgul olduklarında, gelen işleri onların yerine yapmanızı isteyebilir. SEO uzmanları ise, danışmanlık yaptıkları markalara yazılacak içerikler için sizinle iletişime geçebilir. Bu yüzden sosyal medyada veya yüz yüze etkinliklerde diğer yazarlarla ve SEO uzmanları ile bağlantı kurun, bu kişilerle iş ilişkilerinizi olumlu tutmaya çalışın.

5. Sosyal medyada arama

Şirketlerin işe alacak yazar bulmak için sosyal medyaya yönelmesi oldukça popülerdir. Bu yüzden Facebook, Instagram veya LinkedIn’de gezinirken, aşağıdaki hashtag’lere göz atmak için biraz zaman ayırın:

  • #freelanceyazar
  • #yazarariyoruz
  • #bloggeraranıyor

6. Freelance iş platformlarındaki ilanlara bakın

Upwork gibi freelance iş platformlarında açılan ilanlara başvurabilirsiniz. Fiverr, Upwork ve Freelancer.com gibi freelance’lere özel platformlar, fırsatlar arayan yazarları işverenlerle buluşturmaya yardımcı olur.

Global sitelerden çok yerli içerik ajansları ile çalışmak isterseniz; icerikbulutu.com, icerik.com, icerikler.com gibi içerik yazma ajansları ile irtibata geçebilir, ayrıca r10 ve wmaraci gibi forumlardaki yazarlık ilanlarına göz atabilirsiniz.

Artık yazı yazarak para kazanmak için mevcut olan en iyi seçenekleri öğrendiğinize göre, bu alternatiflere bir şans vermenin zamanı geldi. Unutmayın, alternatifleri değerlendirmeden hiçbir şey kazanamazsınız, bu yüzden biraz inançlı olun, başlamak için bir yöntem seçin ve para kazanmaya başlayın. Doğru tutum ve yeterli kararlılıkla, herkes çevrimiçi yazı yazarak geçimini sağlayabilir.