Hemen hemen teknolojik aletlerle işi olan her insan birçok program ve elektronik cihaz tarafından kullanılan Java’nın adını bir kez bile olsa duymuştur. Çünkü Java 1995’te Sun Mycrosystems tarafından geliştirilmeye başlanıp günümüze kadar kendini geliştiren ve her alanda çalışmayı başarmış esnek bir programlama dilidir. Bilgisayara Java yüklemeden kullanamayacağımız birçok uygulama mevcuttur. Bu sebepten dolayı Java programlama dili, yazılım dünyasında önemli bir yer edinmiş olup birçok işlemi yapmamız konusunda bize hızlı ve güvenli bir hizmet sunmaktadır.
Java günümüzde Java Community Process (Java Topluluk İşlemleri) tarafından her geçen gün geliştirilmektedir. Bu geliştirme işlemleri herkesin katkı sağlayıp rahat bir şekilde katılabileceği bir ortamda yapılmaktadır. Java’nın geleceği hakkındaki tüm kararlar oy çokluğu ile burada alınıp geleceğine dair gidişat bu topluluk tarafından çizilmektedir. Java standartlarının halka açık olması bu yazılımı özgür yazılım haline getirmiştir.
Java da diğer başarılı diller gibi OOP (object oriented programming), yani nesne tabanlı bir programlama dilidir. Java ile programlar oluşturmak istiyorsanız nesne tabanlı programlamanın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü Java nesne kavramı üzerine kurulmuş bir dildir.
Java programlama dilini öğrenmek diğer dillere göre biraz daha kolay olmakla beraber bu dille çalışmak birçok dile göre daha mantıklıdır. Java’nın diğer dillere göre en büyük avantajı hangi platformda yazılırsa yazılsın her platformda kusursuzca çalışabilmesidir. Bugün MacOS bir bilgisayarda Android için Java ile uygulama geliştirmek mümkündür. Bu tamamen Java’nın kabiliyetidir.
Bilindiği üzere yazılımcıların daha büyük projeler geliştirirken en çok ihtiyacı olan şeylerden biri Framework’lerdir. Bir Framework yazılımcının geliştirdiği projeyi hazır kodlarla destekleyerek projenin daha ayakları yere sağlam basan bir proje olmasını sağlamaktadır. Framework’ler sayesinde daha başarılı ve kompleks programlar daha az satır kod yazarak ortaya çıkarılabilmektedir. Diğer dillerde olduğu gibi Java’nın da sayısız Framework’ü mevcuttur. Bu Framework’lerden en çok kullanılanlardan şu şekilde bahsedebiliriz.
- SPRING: Kurumsal alanda en çok kullanılan Java Framework’ü olarak Spring’i örnek verebiliriz. Spring Framework’ü hem .net hem de Java için geliştirilmiş Java EE uygulamaları yapmamızı kolaylaştıran harika bir Framework’tür. Bu framework model-view-controller katmanlarını kontrol ederek ihtiyacımız olan paket ve sınıfları ekleyebildiğimiz ve bu paketleri kullanabilmemizi sağlayan bir Framework’tür. Spring ile çok karmaşık uygulamaların yanında oldukça basit uygulamalar yapmak da mümkündür.
- JSF (Java Server Faces): Bir web sitesini Java ile yapmak mümkündür. Ancak Java Server Faces Framework’ü dinamik web sayfaları oluşturmamıza yaramaktadır. JSP kodları HTML dilinin içine yazılır ve kendine özel etiket sistemi vardır. Bu sayede HTML ile karışmadan kendi içinde güzel ve düzenli bir performans sunarak kaliteli siteler yapma konusunda yazılımcıya yardımcı olmaktadır.
- MAVEN: Bir proje geliştirirken proje içinde bir standart ve düzen oluşturmayı, geliştirme sürecini daha basitleştirmemizi sağlayan Java Framework’üdür. Geliştirdiğiniz projenin kütüphane bağımlılığını ve IDE bağımlılığını bu framework sayesinde ortadan kaldırabildiği gibi projenin daha kolay geliştirilmesi hakkında bize birçok kolaylık sağlamaktadır.
- HIBERNATE: Hibernate bir ORM kütüphanesidir. Veritabanı üzerinde yapılan işlemleri kolaylaştıran bu framework için Java sınıflarının veritabanı dönüşümünü yapıyor diyebiliriz. Aynı zamanda veri çekme ve veri sorgulama işlerinde de oldukça yardımı dokunan bir Framework’tür.
Java Programlama Dili ile Neler Yapılabilir?
Java programlama dilinin kullanım alanı, yaşı ve yapısı dolayısıyla oldukça geniştir. Bugün aklımıza gelen neredeyse her teknolojik aletin Java ile bir ilişkisi bulunmaktadır. Bu kadar geniş kullanım alanına sahip olması Java ile ilgili kaynak bulmayı da epey kolay kılıyor. Temelde ağ ve internet uygulamaları için geliştirilen bu programlama dili şu anda platformdan bağımsız olarak çalışmaktadır. Browser’lar Java kodlarını çalıştırmak için kendi içlerinde “Java Virtual Machine” barındırırlar. Java’yı kullanarak yapılabilecekler oldukça çoktur. Mobilden Web’e her teknolojide sorunsuzca çalışan Java her platformda optimize ve hızlı çalışabilme kabiliyetine sahiptir. Java’nın en sık kullanım alanları ise şöyledir:
- Mobil
- GUI
- Veritabanı
- Masaüstü
- Web
Java şuan için en çok mobil uygulama sektörü ile bilinmektedir. Android Studio programında Java programlama dili ile birlikte mobil için her çeşit uygulama yapılabilmektedir. Çağın en aktif kullanılan cihazları olan mobil telefonlara platform fark etmeksizin Java ile program yazabiliyor olmak Java’yı bir adım öne taşımaktadır. Aynı zamanda Java ile GUI çalışmaları yapılabilmektedir. Birçok uygulamaya kullanıcı arayüzü ve Appletler’in Java ile yapılması mümkündür.
Java’da veritabanı işleri için kullanılan bir JDBC mimarisi bulunmaktadır. Bu mimarinin apileri kullanılarak Java ile veritabanı bağlantıları yapmak mümkündür.
Java ile masaüstüne birçok uygulama, oyun ya da bileşen geliştirilebilir. Java en başta da bahsedildiği gibi platform fark etmeksizin her alanda rahatça çalışabilip ürün ortaya koyma imkânı sunan bir programlama dilidir.
Web sektöründe de sıkça kullanılan Java sayesinde web sitelerinde gif, görsel vb. bileşenlerin görüntülenmesi ya da işin server kısmının Java sayesinde yönetilmesi mümkündür.
Java teknolojisi nedir ve neden kullanmam gerekir?
Java ilk olarak Sun Microsystems tarafından 1995 yılında piyasaya sürülen bir programlama dili ve bilgi işlem platformudur. Java yüklemediğinizde çalıştıramayacağınız bir çok uygulama ve web sitesi mevcut ve her geçen gün bunların sayıları artıyor. Java hızlı, güvenli ve güvenilirdir. Dizüstü bilgisayarlardan veri depolama merkezlerine, oyun konsollarından bilimsel süper bilgisayarlara, cep telefonlarından Internet’e kadar Java her yerde!
Java yazılımını indirmek ücretsiz midir?
Evet, Java’yı ücretsiz indirebilirsiniz. En son sürümü java.com adresinde bulabilirsiniz.
Neden en yeni Java sürümüne yükseltmeliyim?
En yeni Java sürümü, bilgisayarınızda çalıştırdığınız Java uygulamalarının başarım, kararlılık ve güvenilirlik özelliklerini artırmaya yönelik önemli yenilikleri içerir. Ücretsiz güncelleştirmeyi yükleyerek, Java uygulamalarınızın güvenli ve verimli biçimde çalışmaya devam ettirebilirsiniz.
Yazılım Geliştiriciler Neden Java’yı Tercih Ediyor?
Dünya genelinde 9 milyona yakın Java geliştiricisi bulunmaktadır. Java’yı bu kadar tercih edilir yapan özellikler şunlardır.
- Java programlama dili, C ve C++ gibi güçlü ve güvenilirdir.
- Nesne yönetimli bir programlama dili olduğundan dolayı hatalar minimum seviyededir.
- Java, güvenlik konusunda yazılımcıların en çok tercih ettiği programlama dilidir.
- Yüksek performans ve sağladığı kolaylıklar sebebi ile geliştiricilerin daha az kod yazarak zamandan tasarruf etmesini sağlar.
- Java’nın en büyük avantajlarından biri herhangi bir platformda yazılması ve sonrasında yeniden derlemeye gerek duymadan diğer sanal platformlarda çalıştırılabilmesi olarak karşımıza çıkıyor.
- Cep telefonları, sensörler, ağ geçitleri ve akla gelmeyen birçok elektronik alette Java programlama dili kullanılıyor.
Java programlama yapmak için hangi programları indirmek gerekir?
Yazımızda Java programlama için gerekli bileşenlerden bahsedeceğiz. Bu bileşenleri yada programları edindikten sonra Java öğrenmeye, uygulamaya başlayabiliriz.
Öncelikle Java Geliştirme Kiti’ne (Java Development Kit) ihtiyacımız var. Başlangıç olarak Java SE (Standart Edition) ile başlayalım. Java kodlama için, Java SE’yi yüklemelisiniz.
Java SE Development Kit indirme sayfasına gidebilirsiniz.
“Accept License…” seçeneğini işaretleyip kullandığınız işletim sistemine uygun sürümü seçip indiriniz. İndirme işlemi tamalanınca .exe dosyasını çalıştırıp, bilgisayarınıza kurunuz.
Sıra geldi Java programlama yapabilmemiz için gereken IDE dediğimiz arayüzü kullanmaya. Farklı IDE seçenekleri mevcut ancak biz en popüler yazılım olan Eclipse kullanacağız. Eclipse’de kendi içinde farklı sürümler barındırıyor. Biz Eclipse IDE for Java Developer sürümünü kullanacağız.
Eclipse IDE for Java Developer indirme sayfasına giderek indirme işlemini gerçekleştirelim.
Download Links kısmından kullandığınız işletim sistemine uygun sürümü seçip, indiriniz. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra İndirdiğiniz dosyayı arşivden çıkarın. Arşivden çıkardığınız Eclipse için herhangi bir kurulum işlemi yapmanıza gerek bulunmuyor. Yazılım portable olarak çalışıyor.
Eclipse.exe dosyasına tıklayıp programı çalıştırabilirsiniz. Programı çalıştırdığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecek.
Program sizden çalışma alanı belirlemenizi isteyecek. Çalışma alanımız aynı zamanda yaptığımız Java uygulamalarının ve çalışma dosyalarımızın kaydedildiği yer olacak. “Use this as the default” seçeneğini işaretlerseniz belirlediğiniz çalışma alanı varsayılan olarak belirlenecek ve bir daha bu uyarıyı almayacaksınız. OK butonuna tıklayıp devam ediniz.
Eclipse bizleri Welcome ekranı ile karşıladı. Çarpıya basarak Welcome penceresini kapatınız.
Karşımıza boş bir çalışma ekranı gelecek. “File > New > Java Project” yolunu izleyerek ilk Java projemizi oluşturalım.
Açılan ayar sayfasında Project Name kısmına projenizin ismini yazınız. JRE kısmında “Use an execution environment…” seçeneğini işaretleyip, güncel JavaSE sürümünü seçiniz. Ardından Finish’e tıklayıp ilk projenizi başlatınız.
Gördüğünüz gibi ilk projemizi oluşturduk. Package Explorer kısmında ilk projemiz göründü. Bu yazımızda Java’ya başlangıç için gerekli bileşenlerden ve ilk kurulumdan bahsettik. Java’ya başlamak isteyenler için faydalı bir rehber olduğu düşüncesindeyim.
Java Neden Tercih Edilir?
Java programlama dilinin günümüzde tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden birisi popülaritesidir. Hemen herkesin adını duyduğu Java’ya insanlar çok bilindiği için sıcak bakmaktadır. Fakat iş profesyonel boyuta taşındığında Java’nın tercih edilme sebepleri değişmektedir. Bu sefer Java’nın esnek platform özelliği olması, framework açısından zenginliği ve dilin kalitesi öne çıkmaktadır. Java’nın bilişim sektöründeki yeri artık neredeyse kilit hale gelmiştir. Java olmadan birçok uygulamanın çalışması mümkün değildir. Bu Java’nın en çok tercih edilme sebeplerinin başında gelmektedir. Java’nın tercih edilme sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- 9 Milyondan fazla geliştiriciye sahip olarak dünyadaki en popüler dillerden biri olması,
- Kullananlara sağladığı yüksek performans ve kolay kullanım olanağı,
- Nesne tabanlı bir programlama dili olmasından dolayı programda çıkan hataların minimum düzeyde olması,
- Güvenlik açısından çok gelişmiş bir dil olması,
- Esnek platform yapısı, hangi platformda yazılırsa yazılsın tekrar tekrar derlemeye gerek duymadan diğer bütün platformlarda çalışabilmesi,
- Sunucu tarafında etkin olması,
- Bilgisayar, cep telefonu, sensörler ve elektronik aletler gibi birçok teknolojik cihazın da Java programlama dilini kullanılıyor olması,
- Çok geniş bir geliştirici ağına sahip olması,
- Framework ve kütüphane açısından gelişmiş olup kullanımı ücretsiz olması ve
- Açık kaynak kodlu olup dilin gelişiminden tamamen Java geliştiricilerinin sorumlu olması bu dilin neden bu kadar çok tercih edilip hala popülaritesini koruduğunu bize basitçe özetlemektedir.
Java programlama dilini kullanan geliştiriciler, Java ile ilgili herhangi bir kaynak sıkıntısı olmadan akla gelebilecek neredeyse her Java Framework’ünü barındırdığı için tercih ettiklerini belirtiyorlar. Öğrenimi birçok dile göre daha kolay olup daha efektif bir dil olması da bu dili diğer dillerden ayıran bir özellik olarak ortaya çıkıyor. Bugün 9 milyonu aşkın Java geliştiricisi varken bu sayı her geçen gün daha da artıyor ve Java Network’ü gün geçtikçe hızla genişliyor. Bu da Java’yı daha tercih edilebilir bir dil haline getiriyor.
Java’nın kullanıldığı alanlarda diğer dillerle de efektif çalışmalar yapmak mümkündür. Java’nın geliştiriciye sağlamakta olduğu kaynak ve kütüphane çeşitliliği bu dili diğer dillere karşı daha avantajlı ve cazip kılmaktadır.
JavaScript ile Java arasında ne fark vardır?
JavaScript, Java programlama dilinin bir parçası değildir.
JavaScript ile applet veya bağımsız uygulamalar oluşturamazsınız. JavaScript genellikle HTML kodları ile beraber kullanılır ve web sayfalarına HTML ile yapılamayan bazı özellikler eklemenize olanak tanır.
Java ve JavaScript arasındaki temel farklar:
- Java bir OOP programlama dilidir, JavaScript ise OOP komut listesi oluşturma dilidir.
- Java ile sanal makinede veya tarayıcıda çalışan uygulamalar oluşturabilirsiniz, JavaScript kodu ise sadece tarayıcıda çalıştırılır.
- Java kodunun derlenmesi gerekir, JavaScript kodları metinlerden oluşur.