Bir yazılımcı ya da programcı olarak projelerinizde size yardımcı olmak için tasarlanmış araçlara sahip olduğunuzda, sıfırdan başlamanıza gerek yoktur. Yazılım projelerinize sıfırdan başlamamanız için size yardımcı olacak en önemli unsurlardan biri de: Framework’tür.

Peki framework nedir? Ne işe yarar? Neden kullanılmalıdır?

Framework ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Framework Nedir?

Kod yazmaya yeni başladığınızı varsayarsak, girişi teknik bir tanımla yapmamakta fayda var. Bir örnek üzerinden açıklayacak olursak, bir sandviç yapacağınızı varsayın. Ekmeğinizi kendiniz yapmak yerine fırından dilimlenmiş şekilde satın alabilirsiniz. Framework’ü de yazılım projeleriniz için aynı şekilde düşünebilirsiniz. Yazılım projeniz sandviçse, framework sitenizin dilimlenmiş ekmeğidir, süreci hızlandırır.

Framework’ler süreci hızlandırmak için farklı yazılımcılar tarafından önceden oluşturulmuş ve test edilmiş kodlardır. Fakat framework’lere sadece paketlenmiş kod parçacıkları demek doğru olmaz; dinamik, zengin web uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştırmak için modeller, API’ler vb. özellikler sunar. Bazı framework’ler geliştirmeye daha katı bir yaklaşım sunarken, bazıları ise daha fazla akışkanlığa izin verir. Geliştiriciler proje ihtiyaçlarına veya kendi çalışma tarzlarına göre seçim yapabilir.

Framework’ler genellikle birkaç deneyimli yazılım mühendisi ve programcısı tarafından oluşturulduğu, test edildiği ve optimize edildiği için çok yönlü, sağlam ve verimlidir.

“Framework” bazen “library” yani “kütüphane” terimiyle karıştırılır. Fakat aralarında bir fark vardır.

Bir kütüphane ile framework arasındaki temel fark, “Kontrolün Tersine Çevrilmesi”dir. Bir kütüphaneden bir yöntemi çağırdığınızda, kontrol sizdedir. Bir kütüphane kullandığınızda, uygulamanın akışından siz sorumlu olursunuz. Kütüphaneyi ne zaman ve nerede arayacağınızı siz seçersiniz. Bir framework kullandığınızda, framework akıştan sorumludur.

Framework Ne İşe Yarar?

Framework’ler zamandan tasarruf etmek ve kısayollar sağlamak için tasarlanmıştır. Framework’ler olmadan da çok basit bir web sitesi veya modern bir web uygulaması yapabilirsiniz. Fakat framework’ler geliştirme sürecini optimize eder ve çalışmayı basitleştiren kodu kullanmaya, değiştirmeye ve entegre etmeye izin verir. Her zaman kullanmasalar bile tüm yazılımcılar ve programcılar framework’leri bilir.

Framework Neden Kullanılmalıdır?

Yazılım geliştirmek karmaşık bir süreçtir. Kodlama, tasarım ve test de dahil olmak üzere çok sayıda görev içerir. Yalnızca kodlama kısmı için bile programcılar sözdizimi, bildirimler, çöp toplama, ifadeler, istisnalar ve daha fazlasıyla ilgilenmek zorundadır.

Framework’ler, tüm yazılım geliştirme sürecini hızlandırarak geliştiricilerin hayatını kolaylaştırır.

Bir framework kullanmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:

  • Daha iyi programlama uygulamaları oluşturmaya yardımcı olur.
  • Kod daha güvenlidir.
  • Yinelenen ve gereksiz kod önlenebilir.
  • Daha az hatayla tutarlı kod geliştirmeye yardımcı olur.
  • Gelişmiş teknolojiler üzerinde çalışmayı kolaylaştırır.
  • Yazılım framework’lerini oluşturabilir veya açık kaynaklı olanlara katkıda bulunabilirsiniz. Dolayısıyla, işlevsellikte sürekli bir gelişme sağlar.
  • Çeşitli kod segmentleri ve işlevleri önceden oluşturulmuş ve önceden test edilmiştir. Bu, uygulamaları daha güvenilir hale getirir.
  • Kodu test etmek ve hata ayıklamak çok daha kolaydır. Koda sahip olmayan geliştiriciler tarafından bile yapılabilir.
  • Bir uygulama geliştirmek için gereken süre önemli ölçüde azalır.

Java Frameworkleri

  • Spring: Büyük ekosistemi ve aktif topluluğuyla, muhtemelen en iyi bilinen Java framework’üdür. Kurumsal düzeyde Java uygulamaları, web hizmetleri ve mikro hizmetler oluşturmanıza olanak tanır.
  • Apache Click: Bileşen odaklı web uygulama framework’üdür.
  • Oracle ADF: Kurumsal uygulamalar için bir framework’tür.

Javascript Frameworkleri

  • Angular: Web üzerinde uygulama oluşturmayı kolaylaştıran, yazı tabanlı, açık kaynaklı bir JS framework’üdür. AngularJS kullanılarak geliştirilen bazı popüler web siteleri: Netflix, Paypal, Upwork ve Youtube’dir.
  • jQuery:  Üzerine diğer .JS framework’lerin oluşturulduğu bir JavaScript kütüphanesidir. jQuery Mobile, bir mobil uygulama alternatifidir.
  • Backbone.js: Ruby on Rails ile uyumlu MV tarzı bir framework’tür.
  • MeteorJS: Mobil uygulamalar için Angular ve Node.js kombinasyonu bir framework’tür.
  • ExpressJS: Node.js platformunda çalışan bir arka uç JavaScript framework’üdür.
  • React: Facebook tarafından oluşturulan React, kısa bir süre içinde popülerlik kazanan bir framework’tür. Gelen trafiği yüksek web sayfalarının dinamik kullanıcı arayüzünü geliştirmek ve çalıştırmak için kullanılır. Sanal bir DOM kullanımını sağlar ve bu nedenle herhangi bir uygulama ile entegrasyonu daha basittir.
  • Vue: 2016 yılında geliştirilmiş olan Vue, çeşitli özellikleriyle değerini kanıtlayan bir framework’tür. İkili entegrasyon modu, üst düzey SPA ve Tek Sayfa Uygulaması en çekici özelliklerdendir. Çapraz platform geliştirmek için çok güvenilirdir.

Php Frameworkleri

  • Symfony: İhtiyacınız olan PHP işlevlerini seçmenize veya tüm framework’ü kullanmanıza olanak tanıyan bir paket ve bileşen sistemi içerir, oldukça esnektir. Uygulamalarınızın olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamak için yerleşik test işlevselliği içerir. Çok dik bir öğrenme eğrisi var.
  • CodeIgniter: Zengin bir kütüphane setiyle iş, seyahat ve alışveriş endüstrileri için uyarlanmış en popüler MVC tarzı PHP framework’üdür. Peki MVC nedir? Model-View-Controller anlamına gelen MVC, yazılım geliştiricilerin kullandığı bir yazılım mimaridir
  • Zend framework:  Alışveriş ve iş için bir MVC framework’üdür.
  • CakePHP:  İş, alışveriş ve eğlence sektörleri için tasarlanmış en popüler ikinci PHP framework’üdür.
  • Laravel:  Yüksek performanslı PHP web uygulaması geliştirme için standartlaştırılmış ve özelliklerle dolu bir platform sunan en güçlü PHP framework’üdür. Harika entegre test desteği ile uygulamaları hızla dışarı çıkarmanıza yardımcı olur. Laravel kullanılarak geliştirilen bazı popüler web siteleri: alison.com, barchart.com, Neighborhood Lender, World Walking.

En Yaygın Frameworkler

1. En Yaygın Java Frameworkü

Spring, hemen hemen her tür Java projesi için kullanılabilir. Bir projenin herhangi bir seviyesi veya katmanı için kullanabileceğiniz modüler bir framework’tür. Projenizin sadece bir katmanında değil, aynı zamanda tüm kapsamı üzerinde çalışmak için Spring’i kullanabilirsiniz.

2. En Yaygın Javascript Frameworkü

React, JS dünyasının en yaygın framework’üdür. Reaktif bir yaklaşım kullanır, React’i kullanmak ve ön uç geliştirmede yüksek esnekliğe ulaşmak için çok sayıda ek araç kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Örneğin, React ile kullanabileceğiniz kütüphanelerin bazıları: Redux, MobX, Fluxy, Fluxible veya RefluxJS. React ayrıca jQuery AJAX, fetch API, Superagent ve Axios ile de kullanılabilir.

3. En Yaygın Php Frameworkü

2011’de tanıtılan Laravel, dünyadaki en popüler ücretsiz, açık kaynaklı PHP framework’üdür. Neden mi? Çünkü karmaşık web uygulamalarını güvenli bir şekilde, diğer framework’lerden çok daha hızlı bir şekilde idare edebilir. Karmaşık uygulamaları özelleştirmenize yardımcı olacak özelliklerle dolu bir PHP framework’üdür. Laravel, yönlendirme, oturumlar, önbelleğe alma ve kimlik doğrulama gibi ortak görevleri kolaylaştırarak geliştirme sürecini basitleştirir.

.Net Framework Nedir?

.Net framework, Microsoft tarafından geliştirilen bir yazılım geliştirme platformudur. Windows platformunda çalışacak uygulamalar yaratılması amacıyla 2002 yılında piyasaya sürülmüştür. İlk sürüme .Net framework 1.0 adı verilmiştir.

.Net framework, hem form tabanlı hem de web tabanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılabilir. Web servisleri de .Net framework kullanılarak geliştirilebilir.

Framework ayrıca Visual Basic ve C# gibi çeşitli programlama dillerini de destekler. Böylece geliştiriciler, gerekli uygulamayı geliştirmek için dili seçebilir.

Framework İle İlgili Tavsiyeler

Uygulama geliştirmek için framework kullanmadan önce bir programlama dilinin nüanslarını öğrenerek kodlama becerilerini öğrenmeniz ve geliştirmeniz gerekir. Aksi takdirde, bir framework’te var olan temel teknolojiyle ilgili değerli bir deneyimi kaçırabilirsiniz.

Zaten uzman bir programcı değilseniz, framework’e güç veren kodu anlamanız çok önemlidir. Bu bilgi, karmaşık zorluklarla karşılaştığınızda işinizi kolaylaştıracak ve sizi genel olarak yetenekli bir geliştirici haline getirecektir.

Birçok geliştirici, tüm geliştirici topluluğunu desteklemek için açık kaynaklı framework’lere katkıda bulunur.

Yukarıda sizinle framework’ün ne olduğunu, ne işe yaradığını ve en yaygın olanlarını paylaştık. Siz hangi framework’leri kullanıyorsunuz? Farklı framework’ler kullanıyorsanız, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.