İnternetiniz istediğiniz kadar hızlı değilse, modemin fişini mi çekiyorsunuz? Evet, bu hepimizin sık sık kullandığı bir yöntem olabilir, fakat internet bağlantınız yavaşsa, yapmanız gereken ilk şey bir hız testi yapmaktır. Hız testleri, sorununuzu gidermeye başlamanın iyi bir yoludur ve tamamlanması yalnızca bir dakika sürer. İnternet hız testi yaparak indirme hızınızı (download), yükleme hızınızı (upload) ve ping sürenizi öğrenebilirsiniz. Tüm bu kavramların ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, ilk olarak bu kavramların ne anlama geldiğini açıklayarak işe başlayalım.

Hız Testi Size Hangi Verileri Söyler?

İnternet Hızı testleri, yakındaki test sunucularına erişerek mevcut bağlantınızın maksimum hızını (cihazınızın bilgileri ne kadar hızlı yükleyip indirebileceğini) ölçer.

Bu testler, ISP’nizin (Internet Service Provider) performansını anlamanızın hızlı bir yoludur.

İnternet hız testleri size mutlak internet hızınızı söylemez, ancak size yakın bir tahmin verir. Bu yüzden birden fazla test denemenizde fayda vardır. Hız testi sonuçlarınız, ISP planınızda belirtilenlerle eşleşmelidir. Kablolu ve kablosuz (Wi-Fi / Wireless) bağlantıda test sonuçları değişebilir.

Hız testi yapmak size öncelikle aşağıdaki üç şeyi söyler:

İndirme hızı (Download speed): Verilerin veya içeriğin ağ üzerinden cihazınıza ne kadar hızlı aktarılabileceğinin bir ölçüsüdür. Mbps cinsinden ölçülür.

Örnek: Netflix’te bir dizi veya film izlemek için internetiniz Download hızını kullanır.

Yükleme hızı (Upload speed): Cihazınızın ağ üzerinden ne kadar hızlı veri veya içerik yükleyebileceğinin bir ölçüsüdür. Mbps cinsinden ölçülür.

Örnek: Instagram’da bir fotoğraf yayınlamak veya YouTube’da bir video yüklemek için internetiniz Upload hızını kullanır.

Ping: Gecikmeyi ölçmek için gönderilen bir sinyal veya verilerin bir ağdaki bir cihazdan başka bir ağdaki bir cihaza geçmesi için geçen süredir. Milisaniye cinsinden ölçülür.

Türkiye’deki Popüler ISP’ler Nelerdir?

Türkiye’deki popüler ISP’ler; Turknet, Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat Kablo, D Smart ve Türk Telekom’dur.

şikayetvar.com verilerine göre, bu ISP’lerin memnuniyet oranları aşağıdaki şekildedir:

Doğru Veriler Aldığımdan Nasıl Emin Olabilirim?

İnternet hızınızı tam olarak öğrenmenin en iyi yolu, birden fazla test yapmaktır. Fakat testlerinizi yaparken bazı faktörleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Bu faktörleri sıralayacak olursak:

1. Birden çok bağlantı üzerinde bir test çalıştırın

Wi-Fi hava yoluyla iletildiği için tipik olarak daha zayıf bir bağlantıdır. Bu yüzden Wi-Fi üzerinden hız testi yapmak, Ethernet kablosu üzerinden test yapmaktan farklı sonuçlar verecektir.

2. Yalnızca bir veya birden fazla cihazla test yapın

Ağınıza bağlı cihazların sayısı internet hızınızı etkileyecektir. Bu yüzden önce ağınıza bağlı tek bir cihazla test yapın. Sonrasında ise birden fazla cihazla başka bir test yapın.

3. Günün farklı saatlerinde test yapın

Özellikle kendi bölgelerindeki diğer kullanıcılarla bant genişliğini paylaşan kablolu internet aboneleri için hızlar gün boyunca dalgalanabilir. Yaptığınız test, hızınızın internetin yoğun olduğu saatlerde yavaşladığını ancak yoğun olmayan saatlerde iyi olduğunu ortaya çıkarabilir.

4. Farklı odalarda hız testi yapın

Yönlendiricinizden uzaklaştıkça kablosuz sinyalinizin gücü zayıflayacaktır. Sonuçların değişip değişmediğini ve ne kadar değişiklik gösterdiğini görmek için yönlendiricinizle aynı odada ve daha uzaktaki başka odalarda bir hız testi yapmayı deneyin.

5. Farklı aktiviteler yaparken hız testi yapın

Farklı aktiviteler gerçekleştirirken hız testi yapmak (müzik dinlemek veya çevrimiçi oyun oynamak vb.), hızın içerikle ilgili olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

En iyi İnternet Hız Testi Yapan Araçlar

İnternet bağlantınızın her an ne kadar hızlı çalıştığını test etmenize yardımcı olmak için en popüler internet hızı ölçme araçlarını sizin için derledik.

1. Türk Telekom Hız Testi

https://hiztesti.turktelekom.com.tr/

Türkiye’de en popüler ISP’lerden biri olan Türk Telekom hız testi (Ttnet Hız Testi) sayesinde, internet hızınızı ölçebilirsiniz

Karşılaşacağınız sonuç ekranı ise aşağıdaki şekildedir.

2. Hız Testi

https://www.hiztesti.com.tr/

İnternet hız testi yapan bir başka sayfa da Hız Testi’dir. Hız Testi de tıpkı Türk Telekom gibi Türk menşeli bir hız testi aracıdır. 

Karşılaşacağınız sonuç ekranı ise aşağıdaki şekildedir.

3. Fast

https://fast.com/tr/

Birçok kişi en sevdiği programları izlemek için cep telefonlarını kullanır. Netflix, cihazlarınızdan izlediğiniz içeriklerin kolayca izlenebilmesi için Fast internet hız testini geliştirdi.

İndirme hızını, yükleme hızını, gecikmeyi, mevcut konumunuzu ve IP adresini kontrol etmek için Android, iPhone veya web için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Fast ayrıca internet servis sağlayıcınızın sunucu konumunu da gösterir.

Karşılaşacağınız sonuç ekranı ise aşağıdaki şekildedir.

4. Netspeed

https://netspeed.speedtestcustom.com/

Bir başka yerli ISP olan Netspeed’in internet hız testi sayfasını ziyaret ederseniz, Speedtest altyapısını kullanan çevrimiçi ölçüm aracına ulaşabilirsiniz. 

Karşılaşacağınız sonuç ekranı ise aşağıdaki şekildedir.

5. Speedtest by Ookla

https://www.speedtest.net/

İnternet hızınızı test etmenin en popüler yolu Speedtest’tir. Bu siteye ve uygulamalarına her gün 10 milyondan fazla kişinin erişmesi Speedtest’i hız testinde en güvenilir isim haline getirmiştir.

Birkaç saniye içinde, Mbps cinsinden indirme hızınızı, yükleme hızınızı, hangi sunucu ve sağlayıcıyı kullandığınızı görebilirsiniz. Ookla’da bir hesap oluşturabilir ve hız testlerinizi tek bir alandan takip edebilirsiniz. Böylece internetinizin ne kadar hızlı çalıştığını karşılaştırabilirsiniz.

Bu hız testi uygulamasını web, iOS, Android, macOS, Windows, Google Chrome ve Apple TV’de ücretsiz olarak mevcuttur.

Karşılaşacağınız sonuç ekranı ise aşağıdaki şekildedir.

Diğer hız testi yapabileceğiniz siteler ise:

İnternet Hızınızı Yükseltmek İçin Neler Yapabilirsiniz? 

İnternet bağlantı hızınızın sık sık yavaşladığını düşünüyorsanız, sorunu teşhis etmek ve düzeltmek için yapabileceğiniz şeyler vardır:

1. İnternet hızınızı test edin

Bağlantı hızınızı test etmenin en iyi yollarından biri hızını test etmektir.

2. Modeminizi ve yönlendiricinizi sıfırlayın

Yönlendiricinizi, ardından da modemi fişten çıkarın. Yaklaşık 30 saniye bekleyin. Modemi ve ardından yönlendiriciyi takın. Bazı internet servis sağlayıcıları (ISS’ler) modeminizi birkaç ayda bir yeniden başlatmanızı önerir.

3. Bilgisayarınızı doğrudan modeme bağlayın

Doğrudan modeme bağlandığında internet hızınız büyük ölçüde farklıysa, sorun yönlendiricide olabilir. Hâlâ hız sorunlarınız varsa, bu muhtemelen modem veya ISP ile ilgilidir.

4. Herhangi bir güncelleme indirin

Modeminiz veya yönlendiriciniz yakın zamanda güncellenmediyse, ekipmanınızın düzgün çalışması için en son yazılıma ihtiyacı olabilir.

5. Modeminizi değiştirin

İnternet servis sağlayıcınızdan bir modem aldıysanız ve üzerinden zaman geçtiyse, modem yeniliklere ayak uyduramıyor olabilir. Sorun yaşamaya devam ederseniz modeminizi değiştirmeniz gerekebilir.

6. Yönlendiricinizi engelleyecek bir şeyler olmadığından emin olun

Yönlendiricinizi engelleyen herhangi bir şey varsa, sinyali eskisi gibi güçlü iletemeyebilir. Sinyali iyi iletmesi için yönlendiricinizin etrafında bir şey olmamasına özen gösterin.

7. Ağınıza kimin eriştiğini iki kez kontrol edin

Ağınızı sizden başka kullanan kişiler varsa, internet hızınız yavaşlayabilir. Bundan şüpheleniyorsanız, şifrenizi değiştirebilir ve tüm güvenlik ayarlarınızı gözden geçirebilirsiniz.

İnternet Servis Sağlayıcınız Yeterince Hızlı Mı?

Artık internet hızınızın neden önemli olduğunu, nasıl test edeceğinizi, test sonuçlarının ne anlama geldiğini, ne kadar hıza ihtiyacınız olduğunu ve sahip olduğunuz hızdan en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı bildiğinize göre, ISP’nizin yeterli hız sağlayıp sağlamadığını düşünmelisiniz.

ISP’nizden yeterince memnun değilseniz, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için birçok ISP seçeneği vardır. Çok uzak bir yerde yaşamıyorsanız, muhtemelen en az iki seçeneğiniz vardır. Çoğu ISP, her biri farklı bir bant genişliği seviyesi sağlayabilen birkaç internet paketi sunar.

Mevcut internet aboneliğiniz yeterince hızlı değilse, paketinizi yükseltmeyi veya muhtemelen hız ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek başka bir sağlayıcıya geçmeyi düşünmelisiniz.