Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde, VPS server hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacak ve VPS server kiralama konusunda aklınızda oluşabilecek birçok soruya yanıt bulacaksınız. Ayrıca “hangi hosting paketini tercih etmeliyim?” hususunda da sağlıklı karar verecek kadar bilgiye erişeceksiniz.

VPS Server Nedir?

İngilizce Virtual Private Server kelimelerinin baş harflerinden oluşan VPS, dilimize “Sanal Özel Sunucu” ya da “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” olarak çevrilebilir. VPS’i en basit şekilde tanımlamak gerekirse; “fiziksel bir sunucunun yazılımlarla farklı sunuculara bölünmesi” ifadesini kullanmak yerindedir. “VPS Server”, “VPS Sunucu” ve “VPS” terimleri piyasada aynı ürün için kullanılan farklı terimlerdir.

Bir web sitesini barındırmak için ihtiyacınız olan hosting hizmetini; paylaşımlı hosting ya da dedicated sunucu (fiziksel web sunucusu) olarak almanız da mümkündür. “VPS hosting” ismi ile de satılan bu barındırma hizmeti ise; paylaşımlı hosting ile fiziksel sunucu arasında bir üründür.

Fiziksel sunucu, donanım ve yazılım özelliklerine göre; birden fazla VPS sunucuya bölünebilir. Fiziksel sunucudaki her VPS server birbirinden bağımsızdır. Bir VPS server üzerinde yapılan herhangi bir düzenleme, dedicated sunucudaki diğer VPS hesaplarına etki etmez.

Neden VPS Server Kullanmalıyım?

VPS sunucu kullanmanın birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenlerden en önemlisi, sitenin barındırıldığı alanı (yani sunucuyu) tam anlamı ile yönetme ihtiyacıdır. Bir VPS serverda, tıpkı bir dedicated sunucu sahibi imiş gibi, yazılım tabanlı birçok düzenlemeyi yapabilmek mümkündür. Bu sayede, barındırmak istediğiniz web sitesinin ya da programın ihtiyaçlarına yönelik olan yazılımları kullanmak da mümkün hale gelir. Neticede VPS; sanallaştırma kullanılarak elde edilmiş bir server olsa da, size özel bir sunucu mantığı ile çalışır.

Bazen de barındırılmak istenilen site için bir fiziksel sunucu kiralama gereksizdir fakat paylaşımlı hosting de projeniz için yeterli gelmez. Bu gibi durumlarda da iki barındırma senaryosunun arasında kalan VPS sunucu en makul çözümdür.

VPS Hosting Nasıl Çalışır?

VPS hostinglerin çalışma mantığı oldukça basittir. Çeşitli yazılımlar vasıtası ile sanal sunuculara bölünen fiziksel sunucu, her sanal sunucu için bağımsız yönetim alanı yaratır. Bir sunucu üzerinde farklı işletim sistemleri kullanan birden fazla VPS çalıştırılabilir.

VPS sunucuda atanan fiziksel kapasite kadar site barındırabilir ve paylaşımlı hosting hesapları oluşturabilirsiniz. Aynı sunucuda barınan diğer VPS hesaplarında oluşabilecek herhangi bir teknik olumsuzluk, sizin VPS hesabınızı etkilemez.

VPS’de barındırma alanının tüm sorumluluğu ve yönetimi sizde olacağı için, asgari derecede sunucu optimizasyonu bilmek faydalı olacaktır. Zira kiralama yaptığınız web hosting sağlayıcı firma; yaptırmak istediğiniz herhangi bir optimizasyon için “teknik servis bedeli” adı altında bir ücret talep edebilir.

Hangi Hosting Paketini Almalıyım?

Web sektörüne yeni adım atan webmasterlar ve bu konuda teknik bilgi sahibi olmayan diğer web site sahiplerinin kafasını kurcalayan en önemli soru, “hangi hosting paketini almalıyım?” sorusudur. Bir hosting firmasının sitesine girdiğinizde, farklı fiyat ve özelliklerdeki onlarca farklı hosting paketi ile karşılaşırsınız. Hosting paketinin teknik özellikleri, barındırmak istediğiniz sitenin özelliklerine göre belirlenmelidir. Hosting planının türünü belirlemekte de barındırılacak sitenin özellikleri belirleyici faktördür.

Yazımızın devamında piyasadaki farklı hosting türlerini VPS server ile karşılaştırarak, en doğru hosting seçimi yapmanız için bilgiler vermeye devam edeceğiz.

VPS Sunucu vs. Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting paketlerinde, paylaşımlı hostingin bulunduğu sunucunun HDD haricindeki tüm kaynakları; komşu hosting hesapları tarafından ortak kullanılır. Örneğin, aynı sunucuda barındırılan bir web sitesine aşırı trafik gelmesi halinde, sitenizde ağırlaşma veya açılmama gibi sorunlar baş gösterebilir.

Ayrıca paylaşımlı hosting kullanılan bir sunucudaki herhangi bir komşu sitenin güvenlik açığı nedeni ile tüm sunucu ve sizin siteniz/siteleriniz zarar görebilir. Bu sebeple önemli bilgilerin saklandığı siteler, kurumsal web siteleri ve e-ticaret siteleri için paylaşımlı hosting kullanımı akılcı bir çözüm değildir.

VPS sunucularda, aynı fiziksel sunucu dahilinde bulunan diğer VPS hesaplarının tükettiği kaynaklar sizi etkilemez. Ayrıca diğer VPS hesaplarındaki güvenlik açıklarından dolayı kaynaklanabilecek saldırılarda, sizin VPS sunucunuz herhangi bir zarar görmez.

Genelde fiyat olarak uygun olduğu için tercih edilen bu web barındırma seçeneği, herhangi bir ticari kaygısı olmayan ve ziyaretçi kaygısı taşımayan senaryolarda tercih edilmelidir.

VPS Sunucu vs. Dedicated Hosting

Daha evvel de belirttiğimiz gibi VPS server, fiziksel sunucuların sanallaştırma ile birden çok sunucuya bölünme işlemidir. Dolayısı ile dedicated için “ana makine” ya da “gerçek sunucu” terimleri de kullanılabilir.

Bir dedicated sunucu kullanmanın en büyük nedeni, sunucunun donanımına müdahale etme gereksinimidir. Dedicated sunucu kullanımında; CPU, HDD, Ram gibi donanım istenildiği gibi yükseltilebilir. Ayrıca “nas” (Network Attach Storage) cihazları gibi donanımlar ekstra olarak sunucuya bağlanabilir.

VPS sunucularda donanıma müdahale etme şansı yoktur. Azami donanım kullanım kapasitesi, ana makinanın kapasitesi kadardır.

Dedicated sunucu, VPS sunucuya göre daha pahalı bir hizmettir ve belirli aralıklarla donanımsal sunucu iyileştirmeleri yapılmak durumundadır.

VPS Sunucu vs. WordPress Hosting

Bazı hosting firmaları tarafından VPS paketleri, bazı hosting firmaları tarafından da paylaşımlı hosting paketleri; WordPress hosting adı ile satılmaktadır. WordPress hosting paketlerinde; WordPress ile alakalı bazı optimizasyonlar önceden yapılmıştır. Ayrıca bu hosting planlarında “WP-CLI” isimli “WordPress Komut Satırı” ara yüzü de yüklü halde gelir.

Geneli Linux işletim sistemli sunucularda barındırılan WordPress hosting paketlerinde sunucu erişimi bulunmaz. Sunucuda yapmak istediğiniz herhangi bir optimizasyon mümkün olmayabilir ya da ücretli teknik servis gerektirebilir. Ayrıca her WordPress hosting paketinde (genelde) sadece 1 adet WordPress site barındırılabilir.

VPS hostinglerde ise sunucu erişimi olduğundan dolayı, yazılımla alakalı her türlü optimizasyon tarafınızca gerçekleştirilebilir. Ayrıca birden fazla WordPress site ya da VPS sunucunun işletim sistemine uyumlu başka bir programlama dilinde yazılmış farklı site barındırılması sağlanabilir.

VPS Sunucu vs Bulut Sunucu (Cloud Hosting)

Aslında bulut sunucu ve VPS sunucu, birbirinden farklı, iki barındırma çeşididir. Bulut sunucu sisteminde, birkaç sunucudan oluşan bir sunucu parkı bulunmaktadır. Bu sunucuların her birinde de, sizin sitenizin bir adet yedeği bulunur. Bu sayede, sunucu parkındaki fiziksel sunucularda oluşabilecek herhangi bir erişim probleminden dolayı sitenizin erişimi ve hızı etkilenmez.

Günümüzde birçok web hosting firması VPS sunucu satarken, bulut sunucu alt yapısı kullanmaktadır. Bu sayede olası donanımsal arızalardan dolayı VPS sunucunuz etkilenmeyeceğinden, sitenize erişim sekteye uğramaz.

Yönetimli VPS Nedir?

Buraya kadar lafın yeri geldiğinde “VPS server kullanmak için, asgari düzeyde sunucu optimizasyonu bilmek gerekir” konusunun altını çizdik. “Sunucu yönetimi bilmeden de VPS server kullanmak mümkün mü?” şeklinde sorulacak sorulara, “evet mümkün” cevabını verebileceğimizi belirtmek isteriz.

Piyasaya yeni giren bu web barındırma modeli; VPS kullanmak isteyen fakat sunucu optimizasyonu konusunda yeterli teknik bilgisi olmayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu ürün tipinde, VPS sunucu tarafında yapılması gereken bazı optimizasyonlar ve iyileştirmeler hosting firması tarafından üstlenilir.

Yukarıdaki paragrafı okuduğunuzda “tam bana göre” dediğiniz bu ürünün aslında bazı handikapları vardır. İlk handikap teknik servis kapsamı ve süresidir. Zira VPS sunucunuzda yaptırmak istediğiniz işlem üç – beş dakikalık kısa bir müdahale olabileceği gibi, yapılması birkaç gün sürecek bir optimizasyon da olabilir. İleriki safhalarda isteyeceğiniz bazı işlemler için ekstra bedel ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple bu hizmeti almadan evvel, VPS paketinize dahil olmayan teknik işlemleri tam olarak öğrenmelisiniz. Aksi takdirde yönetimli VPS ihtiyaçlarınıza cevap vermeyebilir. Bu paketi satan web barındırma firmaları genelde yazılım güncellemesi gibi standart hizmetleri ücretsiz olarak gerçekleştirmektedir.

Buraya kadar VPS hosting isimli ürünü ayrıntıları ile inceledik ve diğer web barındırma paketleri ile kıyaslamasını gerçekleştirdik. Şimdi başlıklar halinde VPS hostingin avantaj ve dezavantajlarını sıralayalım.

VPS Server Avantajları

VPS sunucuların avantajları aşağıdaki gibidir;

  1. Sanal sunucunun tamamı size ait olduğu için daha hızlıdır ve güvenliğinizi tehlikeye atacak unsurların tamamı tarafınızdan bertaraf edilebilir.
  2. VPS sunucunuza ayrılmış olan kaynakların hemen hemen tamamını kullanabilirsiniz. Sunucunuza tanımlı olan CPU, RAM, trafik gibi kaynakların tamamı size aittir.
  3. VPS’in barındırıldığı fiziksel sunucuda bulunan hiçbir güvenlik açığı, aşırı kaynak tüketimi ve benzeri olumsuz durum sizin VPS hesabınıza negatif etki etmez.
  4. VPS sunucunuzun yönetim paneline erişiminiz en üst düzeydedir. İstediğiniz yazılım düzenlemelerini gerçekleştirebilirsiniz.
  5. VPS hesabınızda bulunan hiçbir veritabanı ve dosyaya, VPS’in bulunduğu fiziki sunucudaki diğer VPS hesapları tarafından erişim sağlanamaz.
  6. İlerleyen dönemlerde web sitenizin kaynak ihtiyaçları arttığında, fiziksel sunucudaki özellikler kadar arttırılabilir ya da farklı bir fiziksel sunucuya taşıma yapılabilir.
  7. Dedicated sunucu ile hemen hemen aynı yönetimsel özelliklere sahip olmasına karşın daha uygun fiyatlıdır.

VPS Server Dezavantajları

VPS sunucuların dezavantajları aşağıdaki gibidir;

  1. Mantık olarak; sanal da olsa bir sunucuya sahip olduğunuz için, sunucu yönetimi konusunda bazı teknik bilgilere sahip olmanız gerekir.
  2. Güncellenmemiş, güvenlik açıkları kapatılmamış yazılımlar gibi; sizden kaynaklı nedenlerle güvenlik zafiyetleri oluşabilir.
  3. Donanımsal kaynakları arttırmak istediğinizde, VPS’in kurulu olduğu dedicated sunucunun kaynakları kadar yükseltme yapabilirsiniz.
  4. Paylaşımlı hosting adı altında satılan hizmetlere göre daha pahalı bir web barındırma çözümüdür.

VPS Fiyatları

Piyasada birçok web hosting firmasının, farklı fiyatlar ile kullanıcıya sunduğu VPS paketleri bulunmaktadır. Niobehosting tarafından teklif edilen VPS server fiyatları için BURAYA tıklayabilirsiniz.

VPS sunucuların fiyatlarını belirleyen faktörler; RAM, işlemci, HDD ve trafik gibi unsurlardır. Bazen VPS’lerin kurulu olduğu fiziksel sunucuların bulunduğu lokasyonlar da fiyata etki etmektedir. Örneğin, aynı özelliklere sahip iki VPS’ten Almanya lokasyonunda bulunan ile Türkiye lokasyonunda bulunan VPS’ler farklı fiyatlardan satılabilir.

Fiyat konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ise, gerçek olamayacak kadar uygun verilen VPS fiyatları olmalıdır. Zaman zaman Niobehosting’in de aralarında olduğu kendini kanıtlamış ve sektörde uzun süredir var olan web hosting firmaları tarafından, çeşitli indirim ve promosyonlar yapılmaktadır. Fakat son günlerde sektöre yeni girmiş, henüz rüştünü ispat edememiş, yer sağlayıcı belgesi bile olmayan, iyi niyeti şüpheli bazı kişiler tarafından; farklı mağduriyetler yaratıldığı görünmektedir. Çok uygun fiyatlı VPS beklentisi ile yıllık satın alınan VPS paketleri, müşteri yıllık ödeme yapmış olmasına rağmen kapanmaktadır. Bu durumun ana nedeni, yeni kurulan ya da kurulmaya çalışılan web hosting firmasının satış hedefleri tutmadığı için, ticari serüvenlerinin kısa sürmesidir. Bu gibi bir durumun yaşanması halinde boşa giden sadece ödediğiniz para olmayabilir. Sitenizin yedekleri de, ortadan kaybolan hosting firması ile kaybolabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz olumsuz durumun tarafınızdan yaşanmaması için, özellikle yıllık ödeme yaptığınız VPS paketlerinde, sektörde uzun zamandır var olan firmalardan alım yapmanızı öneririz.

Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre artık VPS server konusunda temel bilgiye sahipsiniz. Web teknolojileri alanındaki bilgi dağarcığınızı genişletmek için, sitemizdeki diğer yazıları da inceleyebilirsiniz.