Müşterilerinize hosting satışı yapmak, müşteri sitelerini ya da kendi sitelerinizi toplu bir panelden düzenlemek için aramanız gereken kavram reseller hosting‘tir.
Reseller ne demek?
Hemen hemen internetteki tüm terimler gibi İngilizce’den literatüre geçmiş olan “reseller” kelimesi, aslında tam olarak “yeniden satış” şeklinde dilimize çevrilmelidir. Fakat bu kelimenin Türkçe’de ki tam tercümesi “bayi” kelimesi ile yapılmalıdır. Bu sebeple reseller hosting paketleri, “bayi hosting” olarak da adlandırılmaktadır.
Reseller hosting (bayi hosting) nedir?
Yukarıdaki paragrafta yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere, hosting satışı yapmak isteyen birinin satın aldığı barındırma hizmetine “reseller hosting” denir. Reseller hosting hizmetinde, satın alınan hosting alanı; birden fazla web sitesine kullandırılabilir.
Reseller hosting paketinin herhangi bir hosting paketinden tek farkı, yalnızca birden fazla web sitesi barındırmaya izin vermesi değildir. Hosting satışı yapmak isteyen kişi ya da firmalara yönelik piyasaya sürülen bu pakette, yönetim panelinin çeşitli yerlerine logo ve banner konularak; firmanızın markası ön plana çıkarılabilir.
Reseller Hosting Nasıl Çalışır?
Reseller hosting paketlerinin çalışma mantığı tıpkı diğer web hosting paketleri gibidir. Fiziksel bir sunucu ya da bulut sunucudan sanal olarak bölünmek suretiyle ayrılan kısım, bir yazılım vasıtası ile daha küçük parçalara bölünerek satılır. Eğer kullanılmak istenilen resellerin donanımsal özelliklerinin fazla olması isteniyor ise, tek başına fiziksel bir sunucuya da kurulabilir.
Bu başlıktaki açıklama size biraz karışık gelmiş olabilir. Anlatımı daha da basitleştirmek gerekirse; reseller hosting otel olmaya müsait bir binaya benzetilebilir. Her yeni gelen müşteri için (yani her yeni web sitesine bir hosting hesabı açılmak istenildiğinde), binada bir oda inşa edilir ve bu oda müşteriye kiralanır. Odaların hiçbiri hazır değildir. Müşteri geldikçe dakikalar içinde hazırlanır.
Ayrıca sizin tarafınızdan müsaade edilmesi halinde, müşteriler kendi hosting hesaplarını kullanıcı düzeyinde yönetebilir. Otel odası örneğine geri dönmek gerekirse, müşterinizin odasında küçük revizyonlar yapmasını istemeniz halinde, kendisine bu basit revizyonları yapması için müsaade verme şansınız bulunmaktadır. Yapacağı tüm düzenlemeler kiraladığı oda ile sınırlıdır. Odanın boyutları, kaç kişinin girip çıkabileceği gibi hususlar (yani barındırma alanı, site trafiği gibi özellikler), sizin tarafınızdan belirlenir.
Reseller Hosting Özellikleri
Hosting firmaları tarafından satışa sunulan reseller hosting paketleri; çeşitli HDD, RAM, CPU ve trafik seçenekleri ile piyasaya sürülürler. Hatta birçok hosting firması, kullanıcının reseller hosting kaynaklarını belirlemesine olanak tanır ve seçilen özelliklere göre fiyatlandırma yapar.
Bazı reseller hosting paketlerinde ise hesap sayısı sınırlaması vardır. Örneğin, bir reseller hosting paketi 20 site barındırma ile sınırlı ise, HDD alanında boş yer olsa dahi 21. site açılamaz. Bu sebeple, böyle bir sınırlama olup olmadığı satın alma işleminden önce kontrol edilmelidir.
Reseller Hosting Paketlerini Kimler Tercih Etmeli?
Her ne kadar reseller hosting paketleri, hosting satışı yapmak isteyen kişilere yönelik satılıyor olsa da; birden fazla sitesi olan webmasterlar ve kendine ait tema ya da scriptleri satmak isteyen yazılımcılar tarafından da sıklıkla tercih edilir.
Kendi yazılımlarını satan satıcılar aynı reseller alanında hem kendi yazılımlarının demolarını yayınlayabilirler, hem de müşterilere sattıkları yazılımlarının hosting hizmetini sağlayabilirler. Kısacası birden fazla siteyi barındırmak isteyen herkes tarafından reseller hosting tercih edilebilir.
Reseller Hosting Avantajları
Reseller hostingin en büyük avantajı, yönetim karmaşışını ortadan kaldırmaktır. Reseller hosting sayesinde; tek bir panel üzerinden tüm web sitelerinize ait barındırma alanları yönetilebilir. Hatta sitelerinize ait hosting hesabı şifrelerini hatırlamıyor olmasınız bile, ana panelden bu hesaplara giriş yapılabilir.
Trafik ve hosting alanı gibi daha fazla kaynağa ihtiyaç duyan bir sitenin, bu kaynakları arttırılabilir. Eğer kaynak tüketimi az ise düşürülebilir.
Her site için ayrı ayrı web hosting almak yerine reseller hosting tercih edilir ise, maliyetler optimum düzeyde düşürülebilir.
Hosting şirketi kurmak isteyen yeni girişimciler tarafından, küçük bir maliyet ile oldukça iyi bir başlangıç yapılabilir.
Reseller Hosting Dezavantajları
Reseller hosting paketlerinin birçoğunda, site barındırma sınırı bulunmaktadır. Reseller satılmak için kullanılan sunucular; genelde birçok reseller paketine bölündüğünden dolayı, kapasite arttırmak ya da üst pakete geçmek istediğinizde, sunucu değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
Sunucu tarafında yapabileceğiniz düzenlemeler sınırlıdır. Birçok optimizasyon için hosting firması ile irtibata geçmeniz ve ücret ödemeniz gerekebilir.
Reseller Hosting İle Para Kazanabilir miyim?
Aslında bu sorunun cevabı, soruyu soran kişi de saklıdır. Zira bir reseller hosting aldığınızda; bu ürünü diğer insanlara satıp, satamayacağınızı sadece siz bilebilirsiniz. Fakat bilmenizde fayda var ki, hiçbir veri merkezinde sunucusu olmadan, sadece reseller hosting üzerinde oluşturduğu hosting hesaplarını satarak para kazanan binlerce kişi bulunmaktadır.
Özellikle web site tasarımı işinden para kazanmaya çalışıyorsanız, bu üründen para kazanmanız daha olasıdır. Zira tasarlanan her web sitesini yayınlamak için bir hosting hesabına ihtiyaç vardır. Müşterilerinize web hosting dahil fiyat vermeniz, sizi rakiplerinizin bir adım ötesine taşıyabilir.
En İyi Reseller Hosting
Bir reseller hostingin iyi olup olmadığını belirleyen yegane unsur, bu ürünü satan firmadır. Eğer reseller hosting satın aldığınız firma; piyasada tanınan, uzun süredir hizmet veren, satış sonrası hizmeti tatmin edici olan bir firma ise aldığınız hizmet en iyi reseller hosting olarak adlandırılabilir.
Ayrıca olası kapasite arttırma isteklerinin olası sunucu değiştirme işlemlerinde, veri kaybı yaşatmadan ücretsiz taşıma hizmeti veren hosting firması ile çalışmak da oldukça önemlidir.
Niobehosting; tüm reseller hosting paketlerinin firma içi taşıma işlemlerinde ücretsiz destek vererek, koşulsuz müşteri memnuniyeti yaşatmayı ilke edinmiştir.
Reseller Hosting vs. Paylaşımlı Hosting
Reseller hosting; paylaşımlı hosting hesapları oluşturmaya imkan tanıyan üst seviye bir ürün gurubudur. Paylaşımlı hosting hesapları bir adet web sitesi barındırmak içindir. Reseller hostingler de ise satın aldığınız firmanın izin verdiği kadar site için barındırma hizmeti verilebilir.
Reseller Hosting vs. VPS Hosting
VPS hosting paketleri, genelde reseller hosting ile karıştırılır. VPS hosting hesaplarında da birden fazla site barındırmak mümkündür. Fakat VPS aslında sanallaştırma teknolojisi kullanılarak, fiziksel sunucuların yeni sunuculara bölünmesi işlemidir. Dolayısı ile bir VPS hesabında, sunucu ile alakalı her türlü yazılımsal işlemi yapabilme imkanınız vardır.
Reseller hosting paketlerinde ise, sunucuya erişiminiz olmadığı gibi, sunucu tarafında yapabileceğiniz / yaptırabileceğiniz işlemler sınırlıdır. Eğer sunucu tarafına sürekli müdahale etmeniz gerekiyor ise, reseller yerine VPS tercih etmeniz gerekir. Fakat WordPress gibi bir CMS sistemi kullanıyorsanız ve server bölgesinde site dosyalarına erişim dışında bir işiniz yoksa, reseller hosting sizin için idealdir.
Reseller Hosting vs. Dedicated Hosting
Dedicated hosting, barındırma hizmetinin verildiği ana makinalardır. Bir dedicated hosting tek başına bir site için kullanılabileceği gibi; reseller hostinglere, VPS’lere veya paylaşımlı hostinglere de bölünebilir.
Dedicated hostingler trafik ve CPU başta olmak üzere, çok kaynak tüketen siteler için ya da büyük montanlı hosting satışı yapan firmalar tarafından tercih edilir.
Reseller Hosting Fiyatları
Piyasada oldukça değişken fiyatlara satılan reseller hosting paketlerini satın alırken mağdur olmamanız için, dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır. Bu hususlardan en önemli olanı firmanın ne kadar süredir sektörde var olduğudur. Zira reseller hosting paketleri genelde yıllık ücret ödeyerek satın alınan hizmetlerdendir. Eğer sadece uygun fiyatlı diye seçtiğiniz firma, sektörde oldukça yeni ise, satın aldığınız paket kısa süre sonra kapanabilir. Zira hosting satışı yapmak için yola çıkan firmaların yarısından fazlası, bir seneyi doldurmadan ticari yaşamlarına veda etmektedir. Bu kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde, kaybettiğiniz şey sadece para olmayabilir. Sitelerinizin yedeklerine dahi ulaşamayabilirsiniz.
Bayi hosting fiyatlarını belirleyen bir diğer unsur ise, satın aldığınız firmanın sunucu parkının büyüklüğüdür. Sunucu parkında fazla sayıda server barındıran bir web hosting firması, olası bir sunucu arızasının gerçekleşmesi halinde; bayi hosting hesabınızı kısa sürede bünyesindeki diğer sunuculardan birine taşır ve mağdur olmanızı engeller.
Niobehosting tarafından sunulan ekonomik ve memnuniyet garantili bayi hosting paketlerini görmek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Yazımızın sonuna geldiniz. Artık bayi hosting paketleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahipsiniz. Web teknolojileri ilgili tüm temel ve ayrıntılı bilgilere tek çatı altında erişmek için blogumuzu incelemeye devam edebilirsiniz.