Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; “istenmeyen (spam) e posta nedir?”, “istenmeyen e-posta klasörü nerededir?”, “spam şikayeti nedir?” sorularına yanıt bulacak ve “spam engelleme” konusunda bilgi sahibi olacaksınız.
Spam Nedir?
Spam e-posta konusunu anlatmadan evvel “spam” kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Spam; İngilizce bir kelime olup, dilimizde “istenmeyen” anlamına gelmektedir.
Spam kelimesi her ne kadar sadece elektronik postalarla alakalı kullanılıyormuş gibi gözükse de, internet üzerinde hoş görülmeyen birçok davranış için de kullanılmaktadır.
Spam E-Posta Nedir?
Yukarıdaki başlıkta bulunan açıklamadan da anlayacağınız üzere spam e-posta; “istenmeyen e-posta” anlamına gelmektedir. Yani sizin söz konusu elektronik postanın gelmesi için herhangi bir talebiniz olmamasına rağmen e-posta mail kutunuza düşmüştür.
Spam e-posta genelde bir ürünün ya da hizmetin reklamını yapma amaçlı kullanılsa da, bazen internet üzerindeki kötü niyetli kişilerin dolandırma aracı haline gelmiştir. Kimlik bilgilerinize, kredi kartı bilgilerinize ya da şifrelerinize ulaşmak isteyen art niyetli kişiler; spam e-posta yollayarak kurbanını ağına düşürmeyi hedeflerler.
Yukarıda fotoğrafını yayınladığımız elektronik postada da görüldüğü üzere, e-postayı yollayan kişi; kendine Google’dan mail gönderiyor süsü vererek, kurbanları ağına düşürmeye çalışmaktadır. Eğer bu elektronik postadaki “content network” bağlantısına tıklarsanız, muhtemelen bilgisayarınıza zararlı bir yazılım indirirsiniz ya da açılan web sayfasında sizden kişisel bilgilerinizin (şifre, kart bilgisi gibi) istendiğini görürsünüz.
Bazen de bir siyasi düşüncenin, ideolojinin ya da topluluğun propagandasını yapmak için spam mail gönderme yoluna başvurulur. Özellikle seçim dönemlerinde ya da herhangi bir siyasi parti hakkında kamuoyu oluşturulmak istendiğinde; spam e-posta yollamak sıkça başvurulan bir yoldur.
Spam Neden Gelir?
Öncelikle belirtmeliyiz ki Google, Yandex, Microsoft gibi sektöre yön veren e-posta sağlayıcı dev firmalar bile; spam ile mücadelede istenilen başarıyı sağlayamamaktadır. Zira bu firmalar çeşitli önlemler alsa da, spam e-posta yollayan kişiler de bu önlemlere karşı sürekli metotlarını geliştirmektedir. Hatta bu iş öyle bir seviyeye gelmiştir ki; aslında beklediğiniz bir e-posta spam klasörüne düşerken, beklemediğiniz ve gerçekten spam olan mail posta kutunuza düşmektedir. Neticede Microsoft gibi bir teknoloji devi tarafından yazılan Windows’un dahi lisanssız kullanılabilmesi mümkün iken, spam e-posta alımını engellemek çok da mümkün değilmiş gibi durmaktadır.
İnsanların spam e-posta yöntemine başvurmasının en büyük sebebi ise, bu yöntemin bilinen en ucuz reklam yöntemi olmasıdır. Zira milyonlarca kişiye aynı anda ulaşabilmenin daha uygun fiyatlı bir yolu bulunmamaktadır. Gerçi son yıllarda spam konusundaki farkındalık nedeni ile eski etkisini göstermese de, hala güncelliğini yitirmemiştir. Spam e-posta yollamayı tercih edenlerin tek amacı aynı postayı milyonlarca kişiye gönderip, %0.1 ile %1 arasında geri dönüş alabilmektir.
Mail kutunuza spam e-posta gelmesinin birkaç sebebi vardır. Bu sebeplerin en başında gelen ise elektronik posta adresinizi (ya da web site adresinizi) internet üzerindeki herhangi bir mecrada yayınlamanızdır. Mesela web sitenizi ve iletişim bilgilerinizi bir firma rehberinde yayınladı iseniz ve bu firma rehberi popüler bir firma rehberi ise; %100 spam e-posta alırsınız. Zira piyasada yazılan “e-mail spider” (e-posta toplama) programları bu iş için vardır J
E-posta adresinizi internet üzerindeki bir mecrada yayınlamamış olsanız bile, spam e-posta alma durumu söz konusu olabilir. Bazı programlar alan adının başına rastgele ifadeler ekleyerek, kendi kendine e-posta hesabı oluşturmakta ve spam posta göndermektedir. Hatta son dönemde Gmail, Yandex ve Hotmail’den doğrulama yapıp, oluşturulan e-posta adresinin var olup olmadığını denetledikten sonra mail listesine ekleyen programlar yazılmıştır. Bu nedenle internet var olduğu sürece, spam e-posta da var olacaktır.
Spam e-posta almanın bir başka nedeni ise bilgisayarınıza ya da web tarayıcınıza farkında olmadan kurduğunuz zararlı yazılım ve uzantılardır. “Keylogger” olarak tanımlanan bu yazılımlar, klavye hareketlerini kaydeder ve içinde “@” ibaresi geçen her yazıyı kontrol ederek; mail adreslerini listesine ekler. Bu durumda sizin e-posta gönderdiğiniz kişiler de spam mail listelerine otomatik olarak eklenmiş olur J Bu tarz zararlı yazılımları engellemek için bilgisayarınıza ya da mobil cihazınıza antivirüs yazılımı kurmanız gerekir. Sizin için piyasadaki tüm popüler antivirüs yazılımlarını incelediğimiz yazımızı BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz.
Spam E-Posta Engelleme Nasıl Yapılır?
Eğer spam e-posta alımını engellemek istediğiniz mail adresi Gmail, Yandex, Microsoft alt yapılarını kullanıyor ise, ilgili postayı AÇMADAN spam olarak işaretlemeniz gerekir. Zira spam e-posta yollayan kişilerin yazılımları, sizin o elektronik postayı açıp açmadığınızı tespit edebilmektedir. Eğer postayı yanlışlıkla açarsanız “bu kullanıcı bu içerikle ilgileniyor” algısı oluşacak ve farklı e-posta sunucuları üzerinden spam mailler almaya devam edeceksiniz.
Eğer kendi alan adınızın uzantısı ile bir mail adresi kullanıyorsanız; sistem yöneticinizle ya da hosting sağlayıcınızla görüşmeniz ve destek almanız gerekecektir.
Yollanan postanın altında “e-posta bülteninden ayrıl” gibi bir seçenek var ise, bu seçeneğe tıklamakta ilgili firmadan mail almayı engelleyebilir. Gerçi bu şekilde mail yollamayı durduran firmalara “spam e-posta yolluyor” cümlesini sarf etmek doğru değildir. Zira bu işletmelere bir tarihte, herhangi bir üyelik işlemi esnasında, “reklam içerikli e-posta almayı kabul ediyorum” diye izin vermiş olabilirsiniz ve muhtemelen de vermişsinizdir. Genelde bu izin tarafınızdan “şirketle ilişkili tüm firmalardan ticari amaçlı e-posta almayı kabul ediyorum” şeklinde verilmiştir. Dolayısı ile x holdingin bir firmasına bu müsadeyi verdiğinizde, o holdinge bağlı ya da o holding ile iş birliği içinde olan tüm firmalara da “ticari içerikli e-posta” yollama müsaadesini vermiş olursunuz.
Önemli: Günümüzün teknolojisinde, kendinize ait olmayan e-posta adresinden mail göndermek mümkündür. Yani kötü niyetli birisi size istediği adresten e-posta gönderebilir. Bu adres, bir bankanın size sürekli posta gönderdiği bir mail adresi bile olabilir. Bu nedenle “e-posta bülteninden ayrıl” butonuna tıkladığınızda sizden şifre, kart bilgisi, kimlik bilgisi isteyen bir sayfaya yönlendirilirseniz; asla bu bilgileri vermeyin. Aşağıdaki fotoğrafta gösterdiğimiz gibi bir tuzağa düşmeyin!
Maillerim Neden Spam Olarak Gidiyor?
Spam e-posta almak kadar, yolladığınız elektronik postaların spam klasörüne düşmesi de oldukça can sıkıcı bir durumdur. Acilen ulaşması lazım gelen ve ivedilikle yanıt almanız gereken e-postalar da zaman zaman spam olarak algılanmaktadır. Hatta bugüne kadar herhangi bir spam posta yollamamış olsanız bile bu durum başınıza gelebilir. Aşağıdaki metotları uygulayarak, gönderdiğiniz postaların spam klasörüne düşmesini engelleyebilirsiniz.
1. Yolladığınız Elektronik Postaların Konu Kısmına Dikkat Edin
Elektronik posta sağlayıcı firmaların tamamı, “e-posta spam filtresi” isimli yazılımları kullanır. Bu yazılımlar aslında bir nevi istatistik yazılımlarıdır. Servis dahilinde spam olarak işaretlenen elektronik postaların başlıklarındaki benzerliği analiz etmeye çalışırlar. Örneğin; Gmail’e gelen posta trafiğinde “bedava”, “ücretsiz”, “indirim” gibi kelimeleri içeren başlıklarla gönderilen elektronik postaların yüksek bir yüzdesi kullanıcılar tarafından spam olarak işaretlenmişse, sizin bu başlıklarla yollayacağınız ama spam olmayan postalarda spam klasörüne düşecek demektir.
2. Eğer Mümkünse Dosya Eklemeden E-Posta Gönderin
Elektronik posta sağlayan servisler, ekinde dosya paylaşan postalara; “şüpheli posta” muamelesi yaparak spam klasörüne gönderebilirler. Bu sebeple mail içeriğinizde bir dosya paylaşmanız gerekiyor ise dosyanızı; Yandex.Disk veya Google Drive gibi popüler dosya yükleme servislerine yükleyerek, posta içeriğinizde sadece link paylaşın. Ayrıca ilk defa e-posta yolladığınız ya da daha evvelki postalarınıza yanıt vermeyen kişilere ekli dosya yollamayın.
3. Yolladığınız E-Posta İçin İmza Alanı Oluşturun
İster kişisel e-posta adresinizden, isterseniz kurumsal hesabınızdan posta yollayın; mutlaka imza alanınızı düzenleyin. İmza alanında yerel bir telefon numarası bulunmasının, Skype ya da Telegram adresinin olmasının da; yolladığınız postanın e-posta servisleri tarafından spam olarak algılanmasını engelleyebilir.
4. Kullanılmayan E-Posta Adreslerine Mail Yollamayın
Şuana kadar bilmiyor olabilirsiniz ama yolladığınız elektronik postaların spam klasörüne düşmesinin en büyük sebeplerinden biri de hatalı adreslere posta göndermeye çalışmaktır. Genelde mail adresleri için kendi alan adı uzantılarını kullanan firmalarda bu sorunla sık sık karşılaşılır.
Bu başlığı bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki; müşteriniz olan firmaya attığınız postaları, aynı anda farklı departmanlarda çalışan kişilere de yollamanız gerekiyor ve dolayısı ile bir “e-posta alıcı grubu” oluşturdunuz. Fakat gruptaki kişilerden biri şirketten ayrıldı ve posta adresi kapatıldı. Eğer bu kişiyi adres defterinden çıkarmayıp, ısrarla mail göndermeye devam ederseniz; e-mail adresiniz kara listeye alınabilir, hatta alınacaktır. Bu nedenle; “mailer daemon” hatası aldığınız adresleri, adres defterinizden ve e-posta gruplarından çıkarmanız gerekmektedir.
5. Yazım ve Dilbilgisi Kurallarına Uyun
İngilizce içerikli bir posta yolluyorsanız her zaman, Türkçe içerikli bir e-posta gönderecekseniz özellikle Hotmail ve Outlook uzantılı adreslere yollarken; dilbilgisi kurallarına dikkat edin. Gerçi dilbilgisi kurallarına her zaman dikkat etmelisiniz J Ama bu dikkatsizliğin e-postalarınızın spam klasörüne düşmesine neden olacağını da bilin J
6. Kişiye Özel E-Posta Gönderin
“İlgili Kişiye”, “Sayın Yetkili”, “Dear Sir/Madam” gibi hitaplar ile başlayan elektronik postalar; genelde spam filtreleri tarafından engellenirler. Zira bu içerikteki e-posta, “genel amaçlı yollanmış ticari içerik” olarak algılanır. Karşıdaki kişinin adını ve soyadını biliyorsanız, bu şekilde posta yollamaya çalışın ya da adının sonuna bey veya hanım ekleyin.
7. Gerekiyorsa BCC ve CC Alanları Kullanın
Bazı postaların birden fazla kişiye yollanması gerekebilir. Fakat tüm adresleri “alıcı” kısmına yazarsanız, yolladığınız posta “ticari içerikli reklam” olarak algılanacak ve yüksek ihtimalle spam klasörüne düşecektir. Bu sebeple diğer adresleri BCC ve CC alanına yazmanız gereklidir.
8. E-Posta İçeriğine Gereksiz ve Yanıltıcı Link Eklemeyin
E-posta servisi sağlayan firmalar kimlik avı dolandırıcılıklarına önlem almak için, link eklenen elektronik postalara karşı aşırı hassas davranmaktadır. Bu nedenle e-posta içeriğine gerekmedikçe link eklemekten kaçının. Ayrıca yazdığınız url adresi ile yönlendirilen url adresinin aynı olmasına dikkat edin. Mesela https://niobehosting.com url adresine tıklandığında https://blog.niobehosting.com adresi açılmasın. Evet, doğru okudunuz. Asıl domain adresini yazıp, subdomain adresine yönlendirmek bile sıkıntı yaşayacağınız bir durum.
Aynı hassasiyet yeni açılmış web siteleri için de geçerlidir. Bazen salt daha yeni açılmış bir web sitesinin linkini eklediğiniz elektronik postalar; “bu bir reklam içeriği olabilir” zannı ile spam klasörüne düşmektedir.
9. E-Posta İçeriğinde Fotoğraf Varsa, Fotoğrafa Alt Yazı Ekleyin
Spam filtreleri; html içerikle oluşturularak fotoğraf eklenen elektronik postalarda, “resim yazısı” olarak adlandırılan fotoğraf açıklamasını görmediği zamanlarda, iletinizi spam olarak işaretleyebilir. Bu nedenle eklediğiniz her fotoğraf için kısa bir resim yazısı ekleyin.
10. Sizden Bir Daha E-Posta Almak İstemeyenler İçin Buton Oluşturun
Hem kişisel elektronik posta adresinizden yolladığınız e-postalarda, hem de kurumsal posta hesaplarınızdan gönderdiğiniz maillerde; mutlaka “Bir Daha E-Posta Almamak İçin Tıklayınız” butonunu ekleyin. Çünkü bu hareketle spam filtrelerinde; “kullanıcı bir daha posta almak istemiyor ise bunu kendisi yapabilir” algısı oluşturursunuz. Bu seçeneğin olduğu postalar genelde spam fitresine takılmazlar.
11. E-Postalarınızı Okumayan Kişilere Posta Yollamaktan Vazgeçin
Spam filtreleri tarafından analiz edilen bir başka husus ise, sizin tarafınızdan yollanan elektronik postaların okunma oranıdır. Eğer e-posta yolladığınız kişi ya da kişiler bu postaları okumuyor veya daha kötüsü okumadan siliyor ise, spam klasörüne düşmeniz işten bile değildir. Bu sebeple uzun süredir etkileşim almadığınız kişilere mail yollamamanızı tavsiye ederiz.
Spam E-Posta Yollamak Yasak mı?
Spam e-posta yollamak ülkemizde ve birçok ülkede ağır para cezaları verilen bir suçtur. Gerçi özellikle kimlik avı yapan kötü niyetli kişilerce yollanan spam maillerin faillerine ulaşmak neredeyse imkansızdır. Zira internet üzerinde çeşitli yazılımlar kullanarak, iz bırakmadan spam posta yollamak mümkündür.
Ülkemizde T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan ve ticari içerikli spam postaların çevrimiçi olarak şikayet edilebileceği “Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi” bulunmaktadır. BU adres üzerinden erişilerek, e-devlet şifresi ile giriş yapılabilen sistemde; aşağıda fotoğrafını yayınladığımız ekran aracılığı ile şikayette bulunmanız mümkündür.
Spam e postalardan kurtulmanın bir yolu da profesyonel ve kurumsal e posta hizmeti almaktan geçer. Niobehosting ile iletişime geçerek kurumsal e posta hizmeti alabilirsiniz.
Yazımızı buraya kadar okuduğunuza göre, artık spam e–posta hakkında hemen hemen her şeyi öğrendiniz demektir. Web teknolojileri ile ilgili her konuya blogumuz üzerinden ulaşabilirsiniz.