Domain yatırımcılığı, gelecek vadeden veya talep göreceği düşünülen domain, yani alan adlarının kendi adlarına tescil edilmesi ve daha sonradan bu domainleri kullanmak isteyen üçüncü kişilere kar amaçlı satılması işlemine denir.

Domain Yatırımcıları, kendi amaçları ve bütçelerine bağlı olarak bir portföy edinir ve talep oluşmasını beklerler.

Domain / alan adı yatırımcılığı detayına girmeden önce domain, hosting, web sitesi gibi temel kavramlar hakkında bilgi verelim.

Domain (Alan Adı) Nedir? Nasıl Çalışır?

Domainler, internet sitelerinin internet ortamında herkes tarafından kolayca bulunmasını sağlayan harf veya rakamlardan oluşan dijital adresleridir.

Örneğin İnternet tarayıcımıza http://www.google.com yazdığımızda tarayıcımız o adresteki web sitesini ekranımıza getirir.

Bir web sitesini kuracağımız zaman önce domain, yani alan adını almamız gerekir. Hosting ise basitçe ifade edilirse o adreste bulunan web sitesini barındıran yani o adresteki evi temsil eden dijital hafıza alanlarıdır.

Bu alan, hizmeti sunan Hosting firmasının büyük kapasiteli dijital veri saklanabilen ve sunucu (server) adı verilen özel bilgisayarların hard diskinden sizin için ayrılan alandır.

Çeşitli seçeneklerde hafıza kapasiteleri, çeşitli güvenlik ve mail hizmetlerini içeren paketlerden, ücret ve kuracağımız web sitesinin içeriğine uygun olan bir paketi seçer ve kendi adımıza tescil (register) edilen domaini, o hosting alanıyla eşleştirerek web sitemizi o alana kaydederiz. Böylece adres çubuğuna adresi giren herhangi bir dijital cihaz kullanıcısı o hosting alanına bağlanarak bizim yüklediğimiz web sitesine ulaşır.

Alan adını tarayıcımıza yazdığımızda dünyanın neresinde olursak olalım o web sitesine bağlanırız.

Normalde tanımlanan domain adresi olmadan da bir İnternet kullanıcısı web sitenize sadece IP adresi ile ulaşabilir. Ancak domain, IP adresleri gibi karmaşık rakam dizilimlerinden daha akılda kalıcı kelime veya rakamlar kombinasyonu olduğu için daha basit ve kullanışlıdır.

Alan adları satın alınan değil, kiralanan bir hizmettir. Bu sebeple, en az bir yıl en fazla on yıl kullanmak üzere domaini kendi adınıza register (tescil) edebilirsiniz.

Tescilini yaptığımız domain adresine web sitesi yüklemek zorunluluğu da yoktur. Mevcut bir siteye ikinci bir alan adını da yönlendirebilirsiniz. Bir proje belirlenip ileride kurulacak web sitesi için domain tescili de yapabilirsiniz.

Alan adları uzantısı .com ve .net ile bitiyorsa ticari kullanım için, .org kar amacı gütmeyen organizasyonlar için, .edu ise üniversiteler ve eğitim kuruluşları için kullanılır.

Sadece Türkiye’yi ifade eden domainler ise .tr ile sonlanmaktadır. Bunlardan com.tr ve net.tr vb. ile biten domainler BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından yönetilir ve tescil ettirecek kişinin ticaret yaptığına dair özel belgeler ile birlikte, en fazla beş yıllığına adınıza tescil edilebilir.

Domain Yatırımcılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde dünyada çok sayıda internet sitesi olduğu için mevcut alan adı kombinasyonlarının büyük bir çoğunluğu birileri tarafından tescil edilmiştir.

Belirli bir anlam ifade eden veya ünlü markaları temsil eden domainlerden özellikle .com ve .net ile biten kombinasyonları yüksek ticari değere sahip olabilir. Bu şekilde kullanışlı olabilecek harf ve rakam kombinasyonlarını içeren domainleri biriktirip kar edecek şekilde satmak isteyen kişilere domain/alan adı yatırımcısı denir.

Domain yatırımcılığı, aynen şehirlere uzak, kullanılmayan arsaların geçmişte çok uygun fiyatlara satın alınarak, yıllar sonra o bölgenin değerlenmesine bağlı olarak yüksek bir değerle satılmasına benzer. İyi bir domain, binlerce dolar değere sahip olabilir.

İnternet siteleri ve domain adları 1990’lardan sonra günlük hayatımıza girmeye başladığında çok kullanışlı ve akılda kalıcı domainler tescil etme şansınız varken günümüzde bu iş çok zor bir hal almıştır.

Kendi Domainimi Nereden Tescil Edebilirim?

Yatırım yapmak istediğiniz domainlerin tescil edilip edilmediğini Niobehosting.com üzerinden bu linke tıklayarak öğrenebilir ve güvenle kendi portföyünüzü oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Buradan hangi domainlerin boşta olduğunu görmeniz veya kim tarafından tescil edildiğini yani whois bilgisini edinmeniz mümkündür.

Niobehosting.com domain sorgulama ekranı

Domain Fiyatları Ne Kadardır?

Genelde yıllık 8 ila 10 dolar arasında değişen yıllık tescil ücreti, domainin sonundaki kısma göre çeşitli fiyatlarda olabilmektedir.

Konu hakkında daha fazla fikir sahibi olmak için Türkiye’den bir domain yatırımcısı ile yapılan 2017 yılına ait bir röportajı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Yine Elliot Silver adlı Twitter kullanıcısı da Twitter üzerinden takip edebileceğiniz önemli bir domain yatırımcısı.

Domain Üzerinden Diğer Para Kazanma Yöntemleri Nelerdir?

Domaine Basit Siteler Kurmak

Domainlerinizi proje olarak görerek planlama yapın. Örneğin hazır wordpress veya diğer ücretsiz site temalarıyla basit siteler kurun.

Domainin aktif kullanılıyor olması arama motorları tarafından indekslenmesi, domainin görünürlüğünü arttırarak satış ihtimalinizi arttırır.

Bu yöntemle çok düşük maliyet kullanarak alan adınızı satma ihtimaliniz arttırabilirsiniz.

Domaini Park Etmek

Domainleri boşta duracağına park etmek bir diğer gelir etme yöntemidir. Domaininizi satışı gerçekleşene kadar park ederek reklamlardan ek gelir elde edebilirsiniz.

Domaininizi doğrudan tarayıcıya yazan internet kullanıcılarının domaininizde tanımlanan reklamlara tıklayarak size gelir sağlayacaktır.

Ucuz Alıp Pahalıya Satmak

Tescil edilmiş domainlerin satışa konduğu web siteleri veya açık arttırma sitelerinden inandığınız ve gelecek vaad edecek domainleri pazarlık ve teklif yöntemiyle ucuza temin edip parlatarak satışa sunabilirsiniz. 

 Her domain sahibi sizin gibi yatırımcı olmayabilir. Her sene yenileme maliyetleri yıldırıcı olacağı için domaini yenilemeyip boşa düşürebilir.

Yenilenme tarihlerini takip ederek boşa düşüp düşmeyeceğini anlayabilmeniz mümkün. Takipte kalın. 

Domainlerimi Nasıl Satabilirim?

  Domainlerin açık arttırma yöntemi ile satılan platformlar da mevcuttur. Örneğin küresel ölçekte namescon online adlı bir açık arttırma etkinliği ile yatırımcılar her yıl domainlerini pazarlayabiliyorlar. Küresel domain yatırımcılarıyla buluşmak için bu adresi takip edin. https://namescon.online/

Online Domain Açık Arttırması

İyi Bir Domain Yatırımcısı Olabilmek İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Ticari değeri olması için kısa olmalıdır. En fazla beş karakter olmalı.
  • Kolay telaffuz edilmeli yanlış anlamaya açık olmamalıdır.
  • Domain yatırımcılığında yabancı yatırımcı düşünülüyorsa onların ilgisini çekecek domainler olmalıdır.
  • Yabancı kültürlere ters olan kelime veya ifade içeren domainlere yatırım yapılmamalı.
  • Yatırım yapılacak domainler Türkçe karakter içermemelidir, çünkü Türkçe karakter SEO açısından sıkıntı yaratabilir.
  • Hedeflenen iş veya sektöre uygun, yapılan işi çağrıştıran domainlere yatırım yapmak daha karlı sonuçlar doğurabilir.
  • Günlük trendlere uyarak acele etmek zarara neden olabilir, gündem çok çabuk değişebilir.
  • Yatırım yapmadan önce çok iyi düşünerek sabırlı olmalı ve uzunca bir süre piyasayı izlemelisiniz.
  • Acelecilik olumsuz sonuçlar doğurabilir.
  • Alan adlarını yabancı ülkeye satacaksak parayı nasıl alacağımızı da bilmeliyiz. Paypal ülkemizde kullanılamıyor alternatifleri bulmanız gerek.
  • Yabancı ülkelere para aktarma yöntemlerini bilmeli ve dolandırılma ihtimalini her zaman aklımızda tutmalıyız.
  • Her sene yeniden tescil ücreti vereceğiniz için ve yıllık yenileme ücretleri yüksek bedeller tutacağı için bütçemizi iyi hesaplamalıyız.
  • Muhtemelen tescil etiğiniz domainleri yıllarca satamayacaksınız. Paranızın uzun bir süre bu domainler üzerinde bağlı kalma ihtimalini unutmayın.
  • Kısa zamanda ihtiyacınız olabilecek parayı bu işe yatırmaya kalkmayın. Tüm paranızı kaybedebilirsiniz.
  • Ticarette ve satışta 80/20 kuralı vardır. Yani cironuzun yüzde 80’ini müşterilerinizin yüzde 20‘sinden elde etme ihtimaliniz çok yüksektir. Domain yatırımcılığında bu oran çok daha düşük olabilir dikkat edin.
  • Alan adı uzantısı .com ve .net daha popüler ve daha çok tercih ediliyor
  • Bilindik markalara ait isimleri içeren domainler ileride patent davası konusu olabiliyor zarar etmeyin.
  • Tutacağını düşündüğünüz bir domaine ait uzantıların değişik varyasyonlarını da adınıza tescil etmeniz avantaj sağlayabilir.
  • Domain üzerine hazır şablon sitelerden kurarak da değerlenmesini sağlayabilirsiniz ancak bu iş zaman alan bir süreçtir unutmayın.
  • Domain park etme sitelerine domaininizi park ederek oradaki reklam tıklamalarından para kazanmak da mümkün.

Bol kazançlar…