Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde; “e-posta nasıl açılır?” sorusuna yanıt bulacak, “ücretsiz e-posta veren siteler” hakkında bilgi sahibi olacak, “şirket uzantılı mail adresi açma” işlemini tek başına yapabilecek hale geleceksiniz.

Çok değil bundan 10 yıl evveline kadar bir işletme kurduğunuzda, faks numarası ve faks cihazı olmazsa olmazlar arasında idi. Hatta faks alıp gönderemeyen işletmeler ve kişiler için kırtasiye dükkanlarının camlarında “faks çekilir” yazıları asılırdı. Bugün ise Türkiye Barolar Birliği hariç hiçbir devlet kurumunda ve sivil toplum kuruluşunda bu iletişim yönteminin esamesi okunmamaktadır. Çünkü e-mail veya e-posta olarak adlandırılan dijital iletişim biçimi sayesinde, “fakslamak” eylemi tamamen son bulmuştur.

Peki “e-posta nasıl oluşturulur” biliyor musunuz? Sözü fazla uzatmadan “ücretsiz e-posta nasıl alınır?” sualini yanıtlayacağız ve “şirket uzantılı mail adresi kurulumu” konusunu adım adım açıklayacağız. Başlıyoruz.

Şirket Uzantılı Mail Adresi Açma

Eğer kendinize ait bir alan adınız varsa ve bunun uzantısını kullanarak e-posta sahibi olmak istiyorsanız; üç farklı yolla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu yolları maddeler halinde açıklıyoruz.

  1. Domain Satın Aldığınız Firmadan Hizmet Alma

Domain satın aldığınız firma, web siteniz olmasa bile size istediğiniz sayıda e-posta adresine sahip olacağınız bir hizmet sağlayabilir. Eğer alan adınız Niobe Web tarafından barındırılıyor ise https://www.niobehosting.com/eposta/kurumsal-eposta/ bağlantıya tıklayarak kurumsal e-posta paketlerine ait fiyatları görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca alan adınız başka bir domain barındırıcı da bulunsa bile Niobe Web’in bu hizmetinden faydalanabilirsiniz.

2. CPanel, DirectAdmin Gibi Paneller Kullanarak E-Posta Hesabı Açma

Eğer hem bir web sitem olsun, hem de buna bağlı e-posta adreslerim olsun diyorsanız; CPanel ve DirectAdmin’de bulunan menülerden birkaç tıklama ile e-posta hesabı oluşturabilirsiniz. Hala sitenize ait bir hosting hesabınız yoksa BU bağlantı fiyatlar açısından bilgi sahibi olmanıza yardım edebilir.

3. Gmail veya Yandex ile Şirket Uzantılı Mail Adresi Açma

Kurumsal e-posta hesabı açmak için üçüncü alternatif ise Gmail ve Yandex gibi popüler e-posta servis sağlayıcılarından hizmet almaktır. Ücretli ve ücretsiz birçok seçenekle hizmet veren bu servisler; alıştığı ara yüzü kullanmaya devam etmek isteyen kişilerin ilk tercihidir. Ücretli olan Gmail altyapısını (G Suit) kullanmak için BURAYA, ücretsiz olan Yandex altyapısını kullanmak için BURAYA tıklayabilirsiniz. Eğer hala işletmenize ait bir alan adı almadıysanız; önce Domain Sorgulama yaparak bir alan adı almanız gerekmektedir.

Artık “ücretsiz bir e-posta hesabı nasıl oluşturulur?” ve “ücretli, profesyonel bir e-posta hizmetini nasıl alırım?” sorularını cevaplayabilecek kadar bilgi sahibi oldunuz. Web teknolojileri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için blogumuzu okumaya devam edebilirsiniz. Bu blogu sık kullanılanlara eklemenizi tavsiye ederiz. Web ile alakalı aklınızı kurcalayan her sorunun cevabı burada.

Ücretsiz E-Posta Veren Siteler

Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan ve sosyal medya kullanımı haricinde web dünyasıyla ilgilenmeyen birinin bile elektronik posta adresi olduğu bir çağda yaşıyoruz. Öyle ki yana döne aradığınız bir bilginin linkinin yayınlandığı forumlarda dahi, linki görebilmek için bir e-posta hesabı ile kayıt olmak zorundasınız. Hal böyle iken bir gereksinim olan e-mail hesabı sahibi olabilmek için aslında para harcamak zorunda değilsiniz. Aşağıda sıraladığımız e-mail sağlayıcı firmalar; sınırlı depolama alanına sahip e-posta adreslerini kullanıcıların hizmetine sunuyor.

Gmail

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google’ın ücretsiz e-posta servisi Gmail’i duymayanımız yoktur sanırım. BU linke tıklayarak iki dakikadan daha kısa bir süre içerisinde kişisel bir e-posta sahibi olabilirsiniz. Üstelik Gmail e-posta adresiniz olduğunda aynı zamanda bir Google Account (Google Hesabı) sahibi de oluyorsunuz. Bu hesap ile Goole My Business, Google Ads, Google Adsense, Google Drive, Google Search Console, Google Yerel Rehberler, Youtube, Google Play Store gibi tüm hizmetleri de tek e-posta adresi ile kullanabilirsiniz.

Tüm bunların dışında birçok sosyal medya sitesi ve üyelik gerektiren on binlerce siteye, Google Hesabı sayesinde tek tıkla üye olabilirsiniz. Ayrıca Google’ın web tarayıcısı olan Chorme’u kullanıyorsanız senkronizasyon özelliğini açarak; internet üzerinde kullandığınız tüm şifreleri, ödeme metotlarını kaydedip, farklı cihazlardan da erişim sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Andorid işletim sistemli bir akıllı telefon veya tablet kullanıyorsanız, uygulama indirmek (yani Google Play Store’a bağlanmak) için bir Google Account yani Gmail e-posta adresi sahibi olmanız gerekmektedir. Gerçi kendinize ait, farklı bir firmadan aldığınız mail adresi ile de Google Account açabilirsiniz. Fakat bir Google Account edinmenin en kısa yolu, bir Gmail adresi sahibi olmaktır. Çünkü daha evvel de belirttiğimiz gibi siz bir Gmail e-posta adresi sahibi olduğunuzda, otomatik olarak Google Account sahibi de olursunuz.

Gmail adresi tıpkı .com domain kaydı gibi “ilk gelen alır” prensibine göre hizmet vermektedir. Daha evvel kaydedilmemiş bir kullanıcı adı seçerek “gmail.com” uzantılı bir mail adresi sahibi olabilirsiniz.

Yandex

Google’ın ülkemizdeki en büyük rakiplerinden biri olan Yandex; tıpkı Google gibi ücretsiz olarak “yandex.com” uzantılı e-posta adresi almanıza olanak tanımaktadır. Yadex’te de ilk gelen alır prensibi vardır. Daha evvel alınmamış bir Yandex kullanıcı adı ile hem Yandex mail adresi hem de Yandex Hesabı oluşturabilirsiniz. Yandex Hesabı açmak ve Yandex Mail sahibi olmak oldukça basittir. BU linkteki adımları izleyerek birkaç dakika içinde kişisel Yandex e-posta adresi oluşturabilir, aynı zamanda bir Yandex Hesabı sahibi olabilirsiniz.

Dikkat ederseniz “Yandex Hesabı” ibaresini kullandık. Zira Yandex’te rakibi Google gibi size tek e-posta adresi ile farklı hizmetler sunuyor. Yandex Haritalar, Yandex Metrica, Yandex.Disk, Yandex.Connect bunlardan sadece birkaçı.

Eğer Yandex Browser isimli web tarayıcısını kullanıyorsanız, yine senkronizasyon özelliğini açarak Chrome’da olduğu gibi şifrelerinizi ve ödeme araçlarınızı kaydedebilirsiniz, herhangi bir cihazdan bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Yalnız üzülerek belirtmeliyiz ki Rus menşeili olan bu teknoloji firması, navigasyon ve harita uygulamaları dışında rakibinin oldukça gerisinde.  Üstelik Yandex Hesabı ile tek tıkla üyelik kabul eden sitelerin sayısı da oldukça az.

Hotmail

Her on bilgisayardan sekiz tanesinde kurulu olduğunu iddia eden Microsoft işletim sisteminin sahibi olduğu Hotmail ise bir başka ücretsiz e-posta sağlayıcısı firma olarak karşımıza çıkıyor. On – on beş yıl öncesinde piyasaya tam anlamı ile hakim olan ve “bedava e-mail adresi” denildiğinde tartışmasız ilk sağlayıcı olarak bilinen Hotmail; maalesef ki tüm popülaritesini kaybetmiş durumda.

Bu durumun ilk nedeni, sektör devi Google gibi mobil cihazlarda kararlı çalışan bir mobil işletim sistemi geliştirememesidir. Her ne kadar “Windows Mobile” isimli ürünü ile piyasada kendine yer edinmeye çalışsa da, maalesef tüketici tarafından bu işletim sistemi kurulu telefon ve tabletler tercih edilmemektedir. Hatta WhatsApp gibi bir çok popüler uygulama yavaş yavaş Windows Mobile platformundan ve Microsoft Store’dan elini eteğini çekmekte, bu işletim sistemini uygulama anlamında da yalnız bırakmaktadır.

Fakat hala masaüstü bilgisayarların liderliği tartışılmaz işletim sistemi olan Microsoft; popüler ofis uygulamalarını (MS Office, MS Exel gibi) ve bazı servislerini (örneğin; Microsoft Store) kullanabilmeniz için Microsoft Hesabı oluşturmanızı istiyor. Tıpkı Yandex ve Google’da olduğu gibi bir Microsoft hesabı oluşturmak için ya var olan e-posta adresinizi kullanmalısınız, ya da ücretsiz bir Microsoft mail adresi almalısınız. Elbette bir Microsoft Hesabı sahibi olmak için en hızlı yol, Microsoft tarafından dağıtılan bir e-posta sahibi olmaktır.

Microsoft Türk kullanıcılara Hotmail.com, Outlook.com ve Outlook.com.tr uzantılı üç farklı ücretsiz e-posta hesabı alabilme imkanı sağlıyor. Yine rakipleri gibi “ilk gelen alır prensibine göre hareket ediyor. Eğer adınız ve soyadınızla oluşan mail adresi Gmail ve Yandex’te alınmış ise BU linki kullanarak şansınızı Microsoft üzerinde deneyebilirsiniz. Özellikle Outlook.com.tr uzantılı bir mail adresinde istediğiniz ismi bulabilme şansınız oldukça yüksek.

Yahoo

Hotmail ile birlikte aynı anda popülerliğini yitiren bir başka mail sağlayıcısı ise Yahoo. Fonksiyonel ara yüzü sayesinde hala piyasada var olmaya çalışan Yahoo 5 Eylül 2019 tarihinde siber bir saldırıya uğrayarak kullanıcılarını mağdur etmesine rağmen hala dünya üzerinde kullanılmaya devam etmekte. BU link aracılığı ile Yahoo.com uzantılı bir e-posta adresi sahibi olabilirsiniz.

Mail.ru

Rusya’nın meşhur e-posta servis sağlayıcısı olan Mail.ru ise dört farklı uzantıda güvenli e-posta adresi almanızı sağlamakta. Eğer “@” işaretinden evvel kullanmak istediğiniz alan buraya kadar anlattığımız popüler e-posta sağlayıcılardan alınamıyorsa ve hem istediğiniz isimde e-posta adresinin sahibi olmak, hem de güvenilir bir servis kullanmak istiyorsanız; Mail.ru işinize yarayabilir.

ProtonMail

Çevrimiçi gizliliğe önem verenlerin bu kısmı dikkatli okumasını tavsiye ediyoruz. Sıradaki e-posta sağlayıcı firma tamamen çevrimiçi gizliliğinizi korumayı ve anonim kalmanızı garanti ediyor.

“Dünyanın kişisel gizliliğe önem veren en önemli ülkesi neresidir?” diye sorsak, birçok kişi tereddütsüz olarak “İsviçre” cevabını verir. ProtonMail’e ait tüm sunucular da İsviçre’de.

Özellikleri sıra ile anlatmak gerekirse; öncelikle asla e-posta adreslerine bağlandığınız IP adresinin kaydını tutmuyorlar. Yani herhangi birinin ProtonMail tarafından gönderilen bir elektronik postanın hangi IP adresinden gönderildiğini bilme şansı yok.

İki ProtonMail hesabı arasında yapılan yazışmaların kayıtları da şifrelenerek iletiliyor. Dolayısı ile ProtonMail hesabınızdan başka bir ProtonMail hesabına yolladığınız elektronik iletilerin içeriği kimse tarafından görülemiyor. ProtonMail hesabınızdan başka bir e-posta hesabına atmış olduğunuz e-postaların kaydı da şifrelenmiş olarak saklandığından erişilmesi mümkün değil.

Üstelik son iki paragrafta anlattığımız her şey İsviçre Devleti’nin kanunları ile güvence altında. BU bağlantı sayesinde bir ProtonMail hesabını çok kısa sürede oluşturabilmeniz mümkün.

Mynet

Sırada yerli ve milli e-posta sunucusu Mynet var. Özellikle okey, batak, tavla gibi kıraathane oyunlarını çevrimiçi olarak Mynet üzerinden oynayacaksanız; bir Mynet hesabınız ve Mynet uzantılı e-postanız olmak zorunda.

Üzülerek belirtmeliyiz ki Mynet; rakipleri kadar istikrarlı çalışan bir e-posta hizmeti veremiyor. Zaman zaman ulaşmayan mailler için canınız sıkılabilir. Ama yine de yedek e-mail adresiniz için güzel bir alternatif.

Dostmail

Başka bir yerli ve milli e-posta sağlayıcısı ise Dostmail isimli servistir. Bu serviste maalesef “mailer deamon” hatalarını sıkça aldığımız bir servis. Avantajı ise dostmail.com, gencmail.com ve seckinmail.com şeklinde üç farklı uzantıda ücretsiz e-posta hesabı veriyor olması.

GMX

Hem e-posta adresim kısa olsun, hem istediğim ismi kullanabileyim, hem kaliteli bir hizmet olsun, hem de ücretsiz olsun diyorsanız; GMX bu ihtiyaçlarınızın tamamına yanıt verebilir.