SEO hosting, arama motorları için yapılan SEO çalışmalarının sunucu tarafında katkı sağlayacak hizmetleri kapsar. Hızlı sunucu cevap süreleri, yüksek uptime oranı, özel IP ve barındırma alanı bu hizmetin temelini oluşturur.

SEO Hosting çalışmalarında C Class IP sınıf değişikliği, VPS (Virtual Private Server) veya daha farklı sunucu özellikleri değişikliği gibi yüksek hızlı sunucu çözümleri ve farklı bir takım düzenlemeler, hizmetler sayesinde, sitenizin trafiğini arttırmaya yönelik yapılan, teknik bir SEO ( Search Engine Optimization ) çalışmasıdır.

SEO Hosting hizmeti, web sitenizin bulunduğu hosting ( barındırma ) şirketi tarafında yapılabilecek teknik çalışmalardır ve hosting şirketi tarafından ekstra ücret karşılığında sunulur.

SEO Hizmeti nedir?

Eskiden, internette milyonlarca içeriğin arasından aradığınız şeyi bulmak samanlıkta iğne aramaya benzerdi. Sonra Yahoo, Google, Yandex gibi arama motorları çıktı ve kullanıcıların internette bir şey ararken belirli kelime dizinleri ile aradıklarını kolaylıkla bulmalarını sağlayan özel bir hizmet sunmaya başladılar.

Bu web siteleri, daha fazla kullanıcıyı çekmek, onların aradıklarını kolayca bulmalarını sağlamak ve kullanıcılara en iyi bir deneyimi yaşatmak için sürekli değişen ve gelişen çeşitli algoritmalar kullanmaya başladılar.

Arama Motorları, düzenli olarak tüm web sitelerini tarayarak içeriğini öğrenmeye çalışır, kullanıcın sorduğu soruya en doğru ve en yakın cevabı, taradığı siteler içinden seçerek kullanıcının önüne listeler halinde sunar.

Her birinin kendine has kuralları vardır ve koydukları kurala en çok uyan web sitelerini ön plana çıkarırlar.

Bu algoritmaların ne olduğunun araştırılıp öğrenerek, web sitenizde bu kriterlerin sağlanmaya çalışılması işine, SEO ( Search Engine Optimization) hizmeti denir.

SEO Hosting Hizmeti Nasıl Verilir?

SEO Hosting, SEO çalışmalarından ayrı olarak hosting şirketiniz tarafından verilen bir hizmettir. Çoğunlukla web sitenize, bağlı bulunduğunuz IP sınıfından üst IP sınıfında yer vermek, bununla birlikte VPS (Virtual Private Server) barındırma seçenekleri, bunun yanında yüksek uptime süreli sunucu özellikleri, en temel SEO Hosting uygulamaları iken, Sunucu / Server cevap süreleri ve sunucu özellikleri de çok önem teşkil eden diğer bir konudur. 

Sunucu Uptime Süresinin Önemi Nedir?

Uptime, bir sunucuya bağlı web sitesinin yayında kalma süresidir. Yayın esnasında çeşitli sebeplerle meydana gelecek kesintiler uptime skorunuzun düşmesine neden olur. Aylık olarak hesaplanır ve %99,9 oranında uptime süreleri çok iyi olarak değerlendirilir. Uptime süresini etkileyen çeşitli faktörler vardır.

Sunucunun bağlı bulunduğu IPS‘in ( Internet Service Provider) internet hizmetini kesintisiz sunması yüksek uptime skoru almanız için gerekli ilk kriterdir. Burada meydana gelecek kesintiler web sitenizi ziyaretçilerinin sitenize ulaşamaması demektir. Özellikle E-Ticaret sitelerinde meydana gelecek kesintiler ciro kaybına neden olacaktır.

Hosting firmasının hizmeti vermek için kullandığı bilgisayarların donanım özellikleri diğer bir faktördür. Ana makinede donanıma bağlı donma, kasma, kilitlenme gibi olaylar sitenizin yayında kalma süresiyle doğrudan ilişkilidir.

Hosting hizmeti aldığınız şirketin bu özelliklere uyup uymadığını araştırın. IPS ve donanım özelliklerini öğrenin ve uptime skorlarınızı takip edin.

Üçüncü önemli kriter, Web sitenizin teknik yapısı, kullanılan widgetlar, sliderlar, sunucuda bir sorun olmasa da yayında kasma ve kesintiye neden olabilir. Bu durum sizin doğrudan düzeltebileceğiniz bir kriterdir. Olabildiğince akışı iyi olan bir web sitesi yapısı planlayın.

Uptime skorlarınızı https://uptimerobot.com/ bu siteden test edebilir veya kendiniz de araştırabilirsiniz.

Örnek uptime aylık raporu

Sunucu/Server Yanıt Süresi

SEO hosting konusunda en çok bahsedilen IP konusuna girmeden önce önemli bir konuya değinmeden geçmeyelim web sitemizin hızı.

 Web sitemizin hızı arama motorlarının dikkat ettiği önemli bir etkendir. Hızlı yanıt süreleri sitenizi ziyaret eden kullanıcı tarafından da dikkatle incelenen bir durumdur.

Web sitemizin temel yapısı, içerikte çoğunlukla kullanılan sliderlar, menülerin dağılımı ve site haritaları, SEO çalışmalarında site hızınızı etkileyen, sizin tarafınızdan çözülebilecek önemli konulardır.

 SEO Hosting tarafında ise sitenizin hızını belirleyen şey, hosting firmasının bağlı bulunduğu sunucu özellikleridir.

 Hostinginizin paket içeriğinde kullanılan CPU ve RAM limitleri yüksek olmalı, depolama ünitelerinde SSD, SAS gibi donanımlar kullanılmalıdır.

Sunucu’nun, ISP( İnternet Service Provider) yani internet servis sağlayıcısı omurgasına en yakın konumda olması, yedekli elektrik ve fiber altyapısına sahip olması, network uplink kapasitesinin yüksek olması hız ve süreklilik açısından önem arz eden konulardır.

 Web sitemizi barındıran hostinge ait bu özelliklere de dikkat edilmelidir. Bu taleplerin karşılandığı hosting hizmetlerinin maliyeti ortalamadan yüksek olabilir, karar sizin.

SEO Hosting ve IP Adresi İlişkisi Nedir?

SEO Hosting hizmetinde yapılacak bir diğer önemli teknik çalışma IP sınıfınız üzerinde yapılacak düzenlemedir IP adresleri internet ağında sizi tanımlayan, çeşitli kısımları olan rakamlar dizisidir. Bu rakam dizilimleri şuna benzer

Ip adres sınıfları nasıl ayrılır
IP sınıflarını gösteren şema

Kendi IP adresinizi https://whatismyipaddress.com/ bu adrese tıklayarak siz de öğrenebilirsiniz.

A Sınıfı IP 1 den 126 ya kadar gider. IP adresimizin ilk kısmı hangi A sınıfı IP nin altında olduğumuzu ifade eder.
1.0.0.0 networkünde 1.0.0.1 ile 1.255.255.254 rakamları arasındaki kombinasyon kadar çeşitli IP adresi türetilebilir. 1 ile 126 rakamı ile başlayacak kadar seçenek türetilebilmektedir.

126.0.0.0 networkünde de 126.0.0.1 ile 126.255.255.254 rakamları arasındaki kadar ihtimali içeren IP türetilir.

Özetle IP adresleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

Genel (Public) IP Adresleri
A Sınıfı: 1.0.0.0 – 126.255.255.255
B Sınıfı: 128.0.0.0 – 191.255.255.255
C Sınıfı: 192.0.0.0 – 223.255.255.255
Özel (Private) IP Adresleri
A Sınıfı: 10.0.0.0 – 10.255.255.255
B Sınıfı: 172.16.0.0 – 172.31.255.255
C Sınıfı: 192.168.0.0 – 192.168.255.255

Bu şekilde ayrılan IP’ler sayesinde tüm cihazlar ve sunuculardaki web siteleri, kendilerine tanımlanan kimlik numaraları olan bu IP numaraları sayesinde birbirlerini bulup bağlanabilirler.

84.123.57.42 IP adresine sahip bir web sitesi ile 84.123.57.18 IP adresine sahip web siteleri aynı IP sınıfı içinde yer alırlar ve aynı sunucu içindedirler.

Aynı sunucu tarafından size atanan bu IP sınıfında çok sayıda web sitesi barındırılabilir. Bu da o web sitelerinin sizi etkilemesini sağlayabilir.

Arama motoru tarafından sitelerin, aynı sunucu üzerinde verdiği link çıkışlarından etkilenmemesi, birbirinden farklı kabul edilmesi, diğer sitelerin hareketlerinden etkilenmemesi için IP adresiniz, D sınıfının yanındaki rakamın yanında C sınıfında bulunan rakamın da değişmesi gerekir.

Verdiğimiz örnekte hosting şirketiniz web sitenizi 84.123.58.1 IP adresine taşıyarak diğer web sitelerinden etkilenmesinin önüne geçebilir.

SEO Hosting Sunucu İlişkisi Nedir?

Hostingi aldığınız sunucu / server’da çok sayıda web sitesi barındırılır. Paylaşımlı Hosting denilen bu durum şeklen şuna benzer.

SEO Hostin öncesi Paylaşımlı Hosting Sistemi

Hosting şirketinizden C sınıfı IP yanında VPS ( Virtual Private Server) yani size özel sanal sunucu hizmeti alırsanız web siteniz sunucuda şu şekilde çalışacaktır.

SEO Hosting için VPS (Virtual Private Server) Sistemi

SEO Hosting Bize Ne Kazandırır?

  • Hostinginizin bağlı bulunduğu Sunucu ( Server ) ‘nun, ISP( Internet Service Provider), networkün uplink kapasitesi ve güçlü fiber altyapısı, sitenizin hızıyla doğrudan ilişkilidir. Hostingin bu özellikleri barındırmasına dikkat edin.
  • Hosting hizmeti aldığımız kuruluştan ekstra ücretle alabileceğiniz bu hizmetler web sitenizin trafiğine ciddi katkıda bulunacak önemli bir yatırım olarak düşünülmeli ve alınacak fayda iyi hesaplamalıdır.
  • Web sitemizin trafiğinizin artması, reklam gelirlerinizin artması ve müşterilerinizce daha kolay bulunmanıza yardımcı olarak iş potansiyelinizin artmasını sağlayabilir.
  • Web sitemiz değer kazanacak ve satış ihtimali durumunda alıcılar tarafından talep göreceği için daha yüksek fiyatlara satış yapabilirsiniz.
  • Doğal olarak reklam faaliyetleriniz size daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.
  • Olumsuz bir yanı ise spam faaliyeti yürütüyorsanız arama motorları tarafından daha kolay banlanma ihtimalidir.
  • Hosting maliyetinizi de arttırması bir diğer olumsuz durumdur.

Tüm bu olumlu ve olumsuz durumları değerlendirerek hareket etmek mantıklı olacaktır.

Ancak şunu unutmayın SEO yaşayan bir şeydir. Ne kadar çok web sitesi SEO çalışmalarıyla arama motorlarının algoritmalarına uyum sağlarsa arama motorları, onlar arasında fark yaratmanızı sağlayacak yeni algoritmalar türetecek ve sizden bunu beklemeye başlayacaktır.