CDN (Content Delivery Network), Dünya genelinde birçok veri merkezinde yer alan global ölçekte sunucular topluluğunu ifade eder. CDN, web sitelerine ait içeriklerin, kullanıcıya daha hızlı ve etkin biçimde iletilmesini sağlar. CDN’lerin temel amacı, ana sunucu dışında, farklı varlık noktaları (PoP) sunmaktır. Böylece CDN hizmetleri, web sitesi kullanıcılarının isteklerini çok daha hızlı karşılamakta ve web sitelerinin trafiğinin daha iyi yönetilmesine katkı sağlamaktadır. 

CDN (İçerik Dağıtımı Ağı), kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir. Use a Content Delivery Network (CDN) sorunu ise GTmetrix gibi site performans ölçme araçlarında birçok site sahibinin karşılaşmış olduğu sorunlardan biridir. Web sitesi CDN özelliğini kullanıyor olsa da, analiz araçlarında “Use a Content Delivery Network (CDN)” sekmesinde hata çıkmaktadır. 

CDN Çalışma Sistematiği Nasıldır?

Amazon gibi alışveriş siteleri ya da Twitter gibi sosyal medya araçları ziyaret edildiğinde CDN kullanımı gerçekleşmektedir. CDN’ler, kullanıcı lokasyonu nerede bulunuyorsa, o lokasyona en yakın sunucular üzerinden verilerin aktarılmasını sağlamaya yarayan bir sistemdir. CDN, bireysel web sitesi kullanıcılarının ya da ana web sitesi sunucusunun bölgesel konumuna bakmaksızın, kullanıcıların içerik ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayarak, dünya genelinde bağ oluşturmaktadır. Bu sayede CDN ile site yüklenme hızları artırılarak, sayfa yüklenme süreleri azaltmaktadır. Aslında dijital dünyadaki web siteleri oldukça komplike bir sistemle çalışıyor. Birçok web sitesi metin içeriklerinden, interaktif araçlara kadar yüzlerce elementin bir araya gelmesi sayesinde oluşuyor. 

Web sitelerinin sunucu organizasyonu ile ilgili genel yargı, sunucu siteye ne kadar yakınsa, içeriğin o kadar hızlı yükleneceği yönündedir. Kullanıcı tarafından iletilen istekler, sorguya en yakın ağ sunucusu tarafından karşılanır. Veriler tarayıcıların önbelleğine alınarak, aynı web sitesi için iletilen istekleri tek bir sunucu tarafından iletilmek yerine, bir ağ sistemine yayarak dağıtır. Bu işleyiş, web sitelerinin trafik yüklerini de düzenler. CDN çalışma sistematiğini en iyi şekilde aşağıdaki örnek ile ifade edebiliriz.

CDN (İçerik Dağıtımı Ağı) Kullanmanın Faydaları

CDN kullanımının faydaları, web sitesinin boyutlarına, trafik kaynaklarına göre değişmektedir. Küçük bir coğrafi bölgede hizmet veren, sadece bölgesel çalışan bir web sitesi, CDN kullanımından beklediği performansı görmeyebilir. Ancak geniş ölçekli bir E-Ticaret sitesi ya da dünya genelinde ziyaret edilme potansiyeli taşıyan web siteleri, hızlı ve verimli hizmet için CDN kullanımını tercih etmelidir. 

CDN kullanımı web sitelerine rekabet üstünlüğü sağlayarak, kullanıcı deneyimini üst seviyeye taşımaktadır. Google gibi arama motorları da CDN özelliğinden yararlanan bu web sitelerini, sıralamalarda daha üst seviyeye taşıyarak ödüllendirmektedir. CDN sunucularından yararlanmanın belirlenmiş 4 avantajı bulunmaktadır. Her bir avantaj, birbiri ile entegre işlem görerek, karmaşık içeriklerin yönetilmesi ve yüksek hacimli trafik kaynaklarına hizmet vermek üzere programlanır. Etkili ve işlevsel bir CDN aşağıda belirtilen 4 maddeyi kapsamaktadır. Bunlar;

  • Site trafiğinin azaltılması.
  • Site hızının arttırılması.
  • Güvenliğin yükseltilmesi.
  • İçerik dağılımının iyileştirilmesi.

CDN Kullanımı İle Site Trafiğini Azaltmak

CDN veri merkezleri, web sitesi kullanıcılarının ya da site sunucularının ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak üzere programlanmıştır. İletim sistem ağlarını geniş bölgelere yayarak, web sitelerin trafik yığılma sorununu azaltmaktadır. Aynı zamanda site sayfalarının yüklenme süreleri de buna paralel olarak düşürülür. CDN kullanımı, çoklu site ziyaretçi isteklerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Birçok hosting hizmetleri için en yüksek orandaki giderlerden biri de trafik olarak gösterilmektedir. Sunucu noktalarının çoğaltılması, trafiğin karşılanması için gerekli olan bant genişliklerinin stabil tutulması, giderleri önemli ölçüde azaltmaktadır. Bunu gerçekleştirmenin yolu ise verileri farklı bilgisayar ya da mobil cihazlarda geçici olarak depolayan, önbellek yöntemlerinden geçer.

CDN Kullanımı İle Site Hızının Arttırılması

Web sitesi kullanıcılarının, ziyaret ettikleri bir sayfadan hemen çıkma nedenlerinden biri de sitelerin geç yüklenme süreleridir. Bu durumun nedeni, kullanıcı tarafından kaynak noktaya, kaynak noktadan kullanıcıya bilgi aktarma işlemlerinin süresinin uzaması olarak gösterilmektedir. İşleyişteki sorunların nedenleri ise aşağıdaki şekildedir;

  • Depolama alanının bloklanması nedeniyle, dosya okumalarının gecikmesi
  • Sunucu üzerindeki veri işleme süreçlerinde yaşanan gecikmeler
  • Fiber optik ağların dışında kullanılan veri iletim özellikleri
  • Verilerin bir noktadan, diğer noktaya taşınma hızları

İşlevsel bir dağıtım ağı (CDN) kullanımı ile tüm bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür.

CDN Kullanımı İle İçerik Dağıtımının İyileştirilmesi

Donanımsal sorunlar ve trafik yükleri, web sitelerinin aksamasına neden olmaktadır. Site yükünün birden fazla içerik dağıtım ağına yayılması, alt yapıların ve sunucuların iş yükünü azaltır. İçerik dağıtımlarının iyileştirilmesinde CDN kullanımının tercih edildiği işletmeler aşağıdaki gibi olmaktadır;

  • E-Ticaret siteleri: E-Ticaret siteleri dünya genelinde hizmet sunarken, yüksek boyutlarda trafiğe sahip olmaktadır. E-Ticaret sitelerinde ürün grubu ve çeşitlilik miktarı fazladır ancak kullanıcıların vakitleri tam tersine çok kısıtlıdır. Kullanıcılar site içerisinde, kısa bir sürede aradığını bulamazlarsa, site için birçok fırsat kaçırılmış olacaktır. E-Ticaret sitelerinin, farklı lokasyonlardan gelen istekleri karşılamak için CDN kullanımına ihtiyaçları vardır.
  • Reklamcılık sektörü: Teknolojik gelişmelerin en çok kullanıldığı alanlardan biri de reklamcılık sektörü olmaktadır. Reklamcılık alanındaki öğeler, daha ilgi çekici, daha fazla bilgi verici özellikler taşır. Ancak bu durumun site tarafında sorun yaratan bir detayı da bulunur. Reklamcılık sektörü çok daha fazla multimedya kaynağına ihtiyaç duyar. Reklam sitelerinin kabul edemeyeceği durumlardan biri de sitenin yavaş yüklenme durumudur. CDN, reklamcılık sektöründe de yaygın kullanılan, önemli araçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
  • Online oyun: Online oyun endüstrisinin yaşadığı ya da yaşayabileceği en büyük sıkıntı, sitenin yavaşlaması, donması olacaktır. Oyun siteleri için hem en kaliteli içeriği kullanıcı ile buluşturmak, hem de oyun performansını yüksek tutmak, başarının garantisi olarak görülmektedir. CDN teknolojileri, online oyun sitelerine “Push Zone” olanağı sağlar. Bu özellik, geliştiricilerin tüm oyunları CDN sunucularında barındırması şeklinde ifade edilebilir. Böylece kullanıcılar oyunlara en hızlı şekilde ulaşarak oyun deneyimini üst seviyede yaşayabilirler.

CDN Kurulumu Nedir?

Web sitelerinin CDN özelliklerinden yararlanıp, yararlanmadığını anlamanın en kolay yolu, test araçları ile sorgulama yapmaktır. Google Pagespeed gibi site analiz araçları ile CDN özelliğinin site için aktifliği kontrol edilebilmektedir. Siteye tanımlı bir CDN özelliği bulunmuyorsa, aşağıdaki seçenekleri değerlendirmek mümkün olmaktadır;

  • Web sitesi için “Cloudflare” üzerinden ücretsiz CDN kullanımı uygulanabilir.
  • Ücretli CDN seçenekleri değerlendirilebilir.

Küçük ya da orta ölçekli web siteleri, genellikle ücretsiz CDN fırsatlarından yararlanmayı tercih eder. Ancak yüksek trafikli, kaynak kullanımı üst seviyede bir web sitesi için ücretli ve daha profesyonel özelliklere sahip CDN kullanımı önerilmektedir.

Cloudflare İle CDN Çözümü

Web sitelerinde Cloudflare CDN özelliklerinden yararlanmak isteyenler, sitelerinin alan adlarını tanımlayarak işlem adımlarını gerçekleştirebilmektedir. Cloudflare içerisinde tüm DNS ayarlarının yeniden düzenlenmesi gerekir. CDN özelliğinin aktif edilebilmesi için uygun şekilde yapılandırılan ayarlar sonrasında, işlemlerin tamamlanması için bir bekleme süresi bulunur. Bu süre sonunda Cloudflare CDN aktifleştirmesi o web sitesi için tamamlanmış olacaktır.

Ücretli CDN Çözümleri

Web sitelerinde CDN sistemlerinin avantajlarından yararlanmak isteyenler için ücretli seçenekler de bulunmaktadır. Yaygın olarak tercih edilen CDN seçenekleri ise;

  • MaxCDN
  • Photon
  • RackSpace
  • CDN77
  • JSDelivr

CDN Çözümlerinin Test Edilmesi

Ücretli ya da ücretsiz seçenekleri bulunan CDN hizmetlerinden yararlanmak için kurulumu yapılan sistemin, son aşamasında test edilmesi gerekir. GTmetrix ya da Google Pagespeed site performans araçları ile testlerin uygulanabilir. Web sitesinin performansını arttıran, trafik yükünü azaltan, sitelerin sayfa hızlarını yükseltmek için hizmet veren CDN sistemleri, günümüzde birçok site tarafından kullanılmaktadır. Aşağıda, CDN kurulumu sonucunda test edilmiş bir sitenin verilerini görebilirsiniz.

Sık Karşılaşılan Hatalar ve Çözümleri