İnternet üzerinden düzenli gelir elde etmenin en önemli yollarından biri de, web siteniz üzerinde reklam yayınlamaktır. Bu kazanç modelinde, istediğiniz alanda sitenizi açarsınız ve ziyaretçilerinize reklamlar göstererek para kazanmaya çalışırsınız. “Çalışırsınız” diyoruz çünkü, reklam yerleşimi düzgün bir temanız yoksa, siteniz çok kaliteli olsa dahi para kazanma çalışmalarınız sonuç vermeyecektir.

WordPress sitenizde reklam yayını için kullanabileceğiniz en bilinen ağlardan biri de Google Adsense’dir. Wen siteniz belirli istatistiklere sahip ise Google Adsense yayıncısı olarak kabul edilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamadan anlayacağınız üzere, içerik kalitesi kadar reklamların sitenizin neresinde gözüktüğü de çok önemlidir.Aslında bu konu iki ucu da keskin olan bir bıçak gibidir. Eğer reklam sayısını abartır ya da kullanıcıları mecburen tıklamak zorunda bırakırsanız ve reklamlarını yayınladığınız firma Google Adsense gibi ciddi bir firma ise; yayıncı hesabınızın kapanması ihtimalden ötedir, kesindir. Zira, Adsense gibi ciddi reklam projeleri bu tarz manipülasyonlara karşı son derece katı yaptırımlar uygular.

Dünyadaki milyonlarca yayıncı gibi WordPress alt yapılı bir site yönetiyorsanız işiniz nispeten daha kolay diyebiliriz. Birçok tema geliştiricisi tarafından kodlanan, “Adsense teması” olarak da bilinen temalar imdadınıza yetişecektir. Bu temaların ortak amacı; yayınlanan reklamları kullanıcının tıklayacağı konumlarda yayınlarken Google Adsense Politikaları’nı ihlal etmemektir.

İnternette yüzlerce kullanıcı yorumu okuyup, forumlarda onlarca soru sorup, sitenizde hatırı sayılır adet tema ve yerleşim denemenize rağmen hala başarılı olamadıysanız; doğru yazıyı okuduğunuzu söyleyebiliriz. Şimdi size başlıklar halinde; hem Google Reklam Yayınlama Politikaları’nı ihlal etmeyecek, hem de sitenizden azami miktarda reklam geliri elde etmenizi sağlayacak Adsense uyumlu WordPress temalarını tavsiye edeceğiz.

WordPress Truemag Teması

Tavsiye edeceğimiz ilk tema WordPress Truemag isimi ile satışa sunulan, “Adsense için biçilmiş kaftan” diyebileceğimiz bir tema. ThemeForest başta olmak üzere birçok saygın tema satış sitesinin gözde ürünleri arasında olan bu ara yüz; belki de on binden fazla Adsense yayıncısı tarafından kullanılmakta.

En önemli özelliği, yayınlanacak olan reklamı sitenizi gezen ziyaretçinin kullandığı cihaza göre optimize etmesi ve tıklanması en muhtemel hali ile gösterime sunması olan Truemag; aynı zamanda da Adsense Politikaları’na uygun bir temadır. Herhangi bir kod bilgisine gerek kalmadan admin paneli içinde birçok düzenlemeyi yapmanıza imkan sağlaması da ayrı bir avantajdır. WooCommerce eklentisini de destekleyen temada; dilerseniz tanıttığınız ürün ve hizmetlerin site üzerinden satışını da yapabilirsiniz.

An itibarı ile 58 USD fiyat etiketi bulunan Truemag; sitesine kaliteli içerik giren ve “OFF PAGE SEO” çalışmaları yapan yayıncıların mutlaka edinmesi gereken temalar arasındadır. Reklam gösterim/reklam tıklanması oranından mutlu değilseniz, kesin Truemag’i denemelisiniz.

Trumag Demo

WordPress MagPlus Teması

Google Adsense üzerinden elde ettiğiniz geliri arttırabileceğiniz bir diğer tema ise MagPlus isimli temadır. Bu temayı özel kılan en büyük artısı ise AMP sayfalarında da reklam göstermenize olanak sağlamasıdır.

Ayrıca bir MagPlus teması satın aldığınız zaman değişik sektörlerde kullanabileceğiniz kırktan fazla farklı tasarıma sahip olursunuz. Elbette bu, tek bir lisanla kırk farklı sitede MagPlus kullanabilmenizin mümkün olması anlamına gelmez. Fakat haber blogundan yemek sitesine; birçok farklı alanda profesyonel bir web sitesi inşa edebilmeniz anlamına gelir.

Yönetim panelinde birçok ayrıntıya “ayrıntılı” yer verildiği için ilk başlarda kullanımına alışmak zaman alabilir. Ama kısa bir kullanım tecrübesinden sonra aslında göründüğü kadar karışık olmadığını fark edeceksiniz.

Sitenize ciddi bir emek harcamayı planlıyor ve büyük düşünüyorsanız; MagPlus’ın beklentilerinizi karşılayabilecek seviyede olduğunu bilmenizi isteriz. Bu temayı satın almanız halinde, yedi adet Premium eklenti sizin olacak ve ömür boyu ücretsiz güncellemelerden de faydalanacaksınız. Aşağıdaki linkten tüm MagPlus temalarının demo sayfalarına ulaşabilirsiniz.

MagPlus Demo

WordPress Planer Teması

Eğer sitenizde yayınladığınız içerik ile reklamın bir bütünmüş gibi gösterilmesini istiyorsanız Planer’ı tercih edebilirsiniz.

Reklam yerleşimindeki başarısının yanı sıra diğer Adsense uyumlu WordPress temalarından farklı özelliği ise; içeriklerinizi oluştururken sınırsız özgürlük sağlamasıdır. Örneğin; spor içerikli gönderilerinizi farklı bir formatta yayınlarken, teknoloji içerikli gönderilerinizi bambaşka bir formatta oluşturabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçilerinize aynı sitede farklı kullanıcı deneyimleri yaşatarak, reklam tıklamalarınızı arttırabilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamayı biraz daha derinleştirelim. Bir web sitesinin yayın formatına alışan kullanıcı; kısa bir süre sonra reklam alanlarını bilinçaltına kazıyarak, istemsiz şekilde reklam tıklaması yapmaz. Hatta reklamları fark etmez. Örneğin, bıyık bırakan bir arkadaşınıza bıraktığı bıyık yakışmamış ise bu size bir müddet garip gelir ama sonra alışırsınız. Hatta bıyık bırakmaya devam ettiğinin farkında bile olmazsınız. Ama aynı arkadaşınızın bir gün bıyıklı, bir gün bıyıksız gezebildiğini düşünün. Eğer böyle bir şey mümkün olabilse idi emin olun bu sizin dikkatinizi çekerdi.

Özetlemek gerekirse; aslında sitenize gelen ziyaretçilerin reklamlarınıza tıklamamasının en büyük sebebi, reklamlarınızı fark etmiyor oluşlarıdır. Planer yazılımcıları bu durumun farkına varmış ve “içeriğe göre yayın formatı değiştirme” tekniğini geliştirmişlerdir. Bu sayede sitenizde yayınladığınız reklamlar daha fark edilir hale gelmektedir.

Planer Demo

WordPress Ad-Sense Teması

Reklam yayıncılarının en büyük düşmanı Ad Blocker ve benzeri reklam gizleyen yazılımlardır. Bu yazılımları kullanan ziyaretçiler; sitenize gelir, kendisine lazım olan bilgiyi alır, trafiğinizi tüketir fakat karşılığında size hiçbir şey vermezler.

Eğer “reklamlarımı görüntülemek istemeyen siteme de girmesin” diyorsanız, WordPress Ad-Sense teması işinizi görecektir. Yalnız hemen belirtmeliyiz ki; ziyaretçiler sizin sitenizdeki içeriği görüntülemek için can atmıyor ise, Ad Blocker özelliği arama motorlarında sıralama kaybetmenize neden olabilir. Bu sebeple, bu temayı kullanacaksanız Ad Blocker özelliğini devreye almamanızı tavsiye ederiz.

Ad-Sense temasını diğer temalardan ayıran iki özelliği daha bulunmaktadır. Bunlardan ilki, temanın oldukça hızlı oluşudur. Eğer kullandığınız hosting hizmetinde ve ziyaretçinizin internet hızında bir anormallik yok ise kullanabileceğiniz en hızlı Adsense teması Ad-Sense’dir.

Temayı farklı kılan ikinci önemli özellik ise,( header kısmı da dahil olmak üzere) birçok noktada reklam gösterimini temanın admin panelinden yönetebilmenizdir. Aşağıdaki bağlantıda kullanabileceğiniz farklı Ad-Sense tasarımlarını inceleyebilirsiniz.

Ad-Sense Demo

WordPress NewsPaper 8 Teması

Eğer bir haber sitesi yada online bir dergi yayını yaparak Google Adsense’den para kazanmayı amaçlıyorsanız, NewsPaper 8 teması işinizi görebilir. Temanın en güzel özelliği ise yazı içlerine reklam ekleyebilmenize olanak sağlamasıdır. Fakat hemen belirtmeliyiz ki, bu özelliği çok yoğun kullanmanız halinde Google Adsense Politikalarını ihlal etmekten dolayı Adsense hesabınız askıya alınabilir.

Temadaki reklam yayınlama alanı seçeneklerinin çok olmasının yanı sıra kullanıcı dostu olan NewsPaper 8, dolayısı ile seo dostudur. Ayrıca NewsPaper 8 tıpkı MagPlus teması gibi farklı tasarımlar arasında tercihte bulunmanıza olanak tanır. Şuan tam 79 farklı seçenek ile istediğiniz her alanda profesyonel görünümlü bir haber sitesi veya haber blogu elde edebilirsiniz.

NewsPaper 8 Demo

WordPress REHub Teması

Aslında bu tema ile alakalı bir ansiklopedi dolusu yazı yazmak mümkündür. Zira REHub sadece bir Adsense teması değildir. Bu temayı doğru kullanmanız halinde, sanal bir para makinesine sahip olabilirsiniz.

Öncelikle bu temanın mantığında belli bir ürün yada hizmet gurubuna ilgi duyan kişilerin sosyal bir platform oluşturması yatmaktadır. Yani tema tıpkı bir sosyal medya sitesi gibi bir topluluğu bir arada tutar ve bu topluluğun birbirleri ile ticaret yapmasını sağlar.

Kullanıcılar Pazar yeri mantığı ile dükkan açabilir ya da ürün listeleyip satabilirler. Ayrıca site içerisinde belirlediğiniz kurallar dahilinde haberleşebilirler.

REHub teması için doğru bir proje uygulayabilirseniz; reklam gösteriminden, ürün satışından, üyelerinizin birbirleri ile yaptığı ticaretlerin komisyonlarından ve daha aklınıza gelen gelmeyen birçok yoldan gelir elde edebilirsiniz.

REHub teması ile kurabileceğiniz sitelerin çeşit bakımından sayısı hayal gücünüzle sınırlıdır. Bu tema ile TripAdvisor gibi bir seyahat portalından tutun da, n11 gibi bir pazaryeri sitesine kadar her türlü projeyi hayata geçirebilirsiniz.

Aşağıdaki linki ziyaret ederek halihazırda yayında olan REHub temalarını inceleyebilirsiniz.

REHub Demo

Aslında piyasada “Adsense teması” adı altında yüzlerce tema bulunmaktadır. Ancak biz bu yazımızda binlerce kişi tarafından denenerek gerçekten sonuç alınmış temaları anlattık. Yazımızda sona doğru yaklaşırken,  herhangi bir temayı satın almadan evvel nelere dikkat etmeniz gerektiğini de kısaca açıklamak istiyoruz.

WordPress Tema Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  1. Kesinlikle null, crack, warez, full adı altında ücretsiz dağıtılan ücretli temaları siteleriniz için kullanmayın. Bir sabah kalktığınızda sitenizin tüm içeriği, aldığınız yedekler yok olabilir. “Hacker” olarak tabir edilen internet korsanlarının sitenizi, bilgisayarınızı ele geçirmesinin en çok kullanılan yolu; lisanssız yazılım yayınlamaktır.
  2. Tema satın alırken mutlaka tanınmış ve güvenilir sitelerden/firmalardan alışveriş yapın. Satın aldığınız tema şuan çok iyi çalışsa da 1 yıl sonraki teknolojiye ayak uydurabilmesi için sürekli güncellenmesi gerekir.
  3. Temanızda yaşadığınız olası bir teknik sorunda 7/24 ticket desteği veren firmaların temalarını tercih edin. Ziyaretçi trafiğinizin yoğun olduğu günlerde temadan kaynaklı bir problem yaşamanız halinde ulaşabileceğiniz bir muhatabınız yoksa, gelir kaybına uğramanız kuvvetle muhtemeldir.
  4. Temaların çalışırken belli eklentilere ihtiyaç duyması normaldir. Ama bu eklenti sayısı kabul edilebilir rakamların üstünde ise siteniz fazla kaynak tüketecektir. Bu sebeple en az eklenti gerektiren temaları tercih edin. Temanıza entegre edilebilecek tüm eklentilerin entegrasyonunu sağlayın. Örneğin, sitenizde WhatsApp numaranızı yayınlamanızın en güzel yolu, WhatsApp numaranızı footer kısmına kod ile eklemenizdir.

Bu yazımızı da bitirdiğinize göre, artık WordPress sitenizin hangi tema ile para kazanmaya daha yakın olduğu hakkında fikirleriniz olgunlaşmış demektir. Sitemizdeki diğer yazıları incelemeye devam ederek web’e dair farklı bilgiler edinebilirsiniz. Bol kazançlar dileriz.