Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; “WordPress Nedir?”, “neden WordPress kullanmalıyım?”, “WordPress kullanmanın avantajları nelerdir?” gibi sorulara yanıt bulacak ve dünyanın en popüler CMS sistemi WordPress hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacaksınız. Web dünyasının en çok kullanılan CMS sistemi WordPress hakkında, aklınıza gelebilecek tüm soruların cevabı bu yazımızda.

WordPress Nedir?

“Content Management System” olarak tabir edilen, “CMS” kısaltması ile anılan, dilimize “içerik yönetim sistemi” şeklinde çevrilen yazılımların; web dünyasında en çok kullanılan türü WordPress’tir.

Bazı araştırmalara göre dünyadaki tüm web sitelerinin %40 kadarı WordPress teknolojisini kullanmaktadır. Bunun en büyük nedeni; WordPress admin panelini kullanmanın bir sosyal medya hesabı kullanmak kadar kolay olmasıdır. WordPress kullanmayı tercih eden biri, herhangi bir yazılım kullanmadan profesyonel görünümlü bir web sitesi yayınlayabilir. Üstelik sitesinin o günkü teknolojiye cevap verecek hale gelmesi için de ekstra bir çaba sarf etmesine gerek yoktur.

Neden WordPress Kullanmalıyım?

WordPress kullanmanın birçok nedeni bulunmaktadır. Her webmaster farklı nedenlerle bu yazılımı tercih eder. Ama tercih edilmesinin en büyük nedeni; açık kaynak kodlu oluşu ve ücretsiz olmasıdır. WordPress tabanlı bir site sahibi olmak için; BU bağlantıda bulunan WordPress resmi sitesinden yazılımın son halini indirip, hosting hesabınıza kurmanız yeterlidir. Hatta CPanel, DirectAdmin gibi hosting yönetim panelleri üzerinden, hiçbir indirme ya da yükleme yapmadan, tek tıkla WordPress kurmak mümkündür. BU sayfada yazılan adımları takip ederek, nasıl WordPress kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer başlangıç aşamasındaki bir web sitesinden daha fazlasına ihtiyacınız var ise WordPress yine sizin için en uygun alternatiftir. Zira dünya üzerinde yüzbinlerce kişi tarafından geliştirilen bu yazılım için projenize özel bir tema tasarlatmak ya da ihtiyacınızı çözecek bir modifikasyon yaptırmak mümkündür. Üstelik birçok tema ve eklentiye de ücretsiz erişebilirsiniz. Ücretsiz WordPress temaları için BU yazımızı inceleyebilirsiniz.

WordPress kendi topluluğu tarafından neredeyse her ay yeni bir güncellemesi yayınlanan bir CMS sistemdir. Tamamı ücretsiz olan bu güncellemeler sayesinde, günün teknolojisine uygun bir web sitesi sahibi olmak için ekstra bir çaba sarf etmezsiniz.

Hosting firması ya da sunucu değiştirdiğinizde, oldukça basit şekilde taşıma yapabilirsiniz. Hatta bu işlem için herhangi bir teknik bilginiz bile olması gerekmez. “WordPress site taşıma nasıl yapılır?” sorusuna cevap bulmak için BU sayfaya bakabilirsiniz.

Google Adsense gibi servislerin reklamlarını yayınlayarak para kazanmak için WordPress biçilmiş bir kaftandır. Zira reklam tıklama sayısını arttıracak birçok temaya ücretsiz ya da düşük bir bedel ödeyerek sahip olabilirsiniz. Adsense uyumlu WordPress temalarını görmek için BU sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Başta Google olmak üzere, tüm arama motorlarında üst sıralarda listelenmek için gerekli olan SEO çalışmalarını; WordPress’in eklenti ve temaları ile daha kolay yapabilirsiniz. SEO uyumlu WordPress temaları için BU yazımızı okuyabilirsiniz.

WordPress kullanarak; kişisel blog, firma sitesi, e-ticaret sitesi ve hatta forum sitesi dahi kurabilirsiniz. Kısacası WordPress kullanmanın sayfalarca anlatılabilecek, yüzlerce nedeni vardır.

WordPress’in Tarihsel Gelişimi

Amerikalı web tasarımcısı Mike Little ve Amerikalı girişimci Matt Mullenweg tarafından 2003 yılında kodlanmaya başlayan WordPress; “b2/cafeblog” isimli başarısız bir projenin yeniden vücut bulmuş halidir. B2/cafeblog da tıpkı WordPress gibi web yazılımı konusunda bilgisi olmayan ama web sitesi (aslında blog) kurmak isteyen kişileri hedeflemekteydi. Ancak yönetici ara yüzü o denli vasat bir haldeydi ki, web dünyasında bekleyen ilgiyi göremedi. Bu projeden esinlenen ve projeyi geliştirmeye başlayan Little ve Mullenweg; takvimler 2004 yılının Ocak ayını gösterirken, WordPress’in ilk sürümü olan “WordPress 1.0” sürümünü piyasaya sürdü.

Şuan WordPress’in yönetim panelinde gördüğünüz kalıcı bağlantı yönetimi, basit metin editörü, yorum yönetimi, kullanıcı yönetimi ve kolay kurulum; WordPress’in bu ilkel sürümünde de mevcuttu.

Günümüzde WordPress daha evvel de belirttiğimiz gibi yüzbinlerce (belki de milyonlarca) kişi tarafından her gün geliştirilmektedir. Neredeyse her ay güncelleme yayınlayan WordPress; açık ara internet aleminin en çok geliştirilen yazılımıdır. WordPress geliştiricileri ise her yıl dünyanın farklı yerlerinde onlarcası düzenlenen WordCamp adlı konferansta hem tanışma, hem de yeniliklerden haberdar olma fırsatı yakalarlar. WordCamp konferanslarının listesine https://central.wordcamp.org/schedule/ bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

WordPress.org

WordPress.org; WordPress yazılımına, temalarına, eklentilerine erişebileceğiniz resmi WordPress sitesidir. Eğer WordPress sitesini kendi hosting hesabınız üzerinden yönetip, kendinize ait bir alan adı ile erişilir hale getirmek istiyorsanız; WordPress.org’u kullanmanız gerekir.

WordPress tarafından tavsiye edilen eklentilere https://tr.wordpress.org/plugins/browse/blocks/ bağlantıdan, güncel temalara ise https://tr.wordpress.org/themes/browse/new/ bağlantıdan erişebilirsiniz. Ayrıca Niobe Hosting tarafından WordPress için optimize edilmiş özel hostinglere göz atmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

WordPress.com

WordPress.com; hiçbir ücret ödemeden WordPress tabanlı bir blog sahibi olabileceğiniz bir servistir. Kuracağınız site için hosting, alan adı gibi masraflar yapmak zorunda kalmazsınız. Bu serviste oluşturulan her blog için ücretsiz bir hosting ve istedginizisim.wordpress.com şeklinde bir subdomain atanır. Ancak reklam gösterimi, trafik limiti, barındırma alanı kısıtlaması gibi durumlar söz konusudur. İstediğiniz alan adını ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir hostingi istiyorsanız, WordPress.com’a ücret ödemek zorundasınız.

En küçük paketi an itibarı ile aylık 13 T.L. (yıllık 169 T.L.) olan WordPress.com’dan ücretli hizmet almak çok da mantıklı durmadığından ve yıllık daha az bedel ödeyerek kendi hosting hesabınıza (hatta sunucunuza) sahip olabileceğinizden dolayı, webmasterlar tarafından yalnızca paravan blog oluşturmak için kullanılır. Yine de merak ediyorsanız WordPress.com’un güncel fiyat listesine https://tr.wordpress.com/pricing/ ulaşabilirsiniz.

WordPress İle Blog Sitesi Nasıl Kurulur?

WordPress’in asıl oluşturulma amacı, internet teknolojilerinden anlayan ya da anlamayan herkesin kendi bloğunu kurabilmesi idi. Bugün de bu amaca hizmet eden en iyi CMS yazılımı WordPress’tir desek, abartmış olmayız.

Binlerce ücretli ve ücretsiz tema, eklenti ile kendi blog sitenizi dakikalar içinde WordPress ile oluşturabilirsiniz.

WordPress İle Firma Sitesi Nasıl Kurulur?

WordPress 2004 yılından beri çığ gibi büyüyen geliştirici kitlesi sayesinde kodlanan, “WordPress kurumsal tema” seçenekleri ile firma sitesi kurmaya da olanak sağlamaktadır. Üstelik birbirinden şık tasarımlarla oldukça profesyonel görünümler de elde etmek mümkündür.

WordPress scriptini hosting hesabınıza kurduktan sonra, https://tr.wordpress.org/themes/search/business/ bağlantıdaki temalardan faydalanarak firma sitenizi kurabilirsiniz.

WordPress İle E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

WooCommerce isimli eklentiyi kullanarak ve güzel bir “WordPress e-ticaret teması” seçerek; tüm dünyaya ürün ya da hizmet satan bir e-ticaret sitesi kurmak WordPress ile mümkündür. Beş milyondan fazla kez indirilmiş, 61 dilde destek veren ve tamamen ücretsiz olan WooCommerce temasını https://tr.wordpress.org/plugins/woocommerce/ bağlantıdan indirebilirsiniz.

Ayrıca “WordPress e-ticaret teması” için de https://tr.wordpress.org/themes/tags/e-commerce/ bağlantıyı ziyaret edip, sektörünüze en uygun temayı bulabilirsiniz.

Yalnız hemen belirtmeliyiz ki, çok fazla trafik alacak olan veya çok fazla ürün yayınlayacağınız bir e-ticaret sitesi kurmayı düşünüyorsanız; WordPress seçeneği sizin için çok rantabl olmayabilir.

WordPress İle Portofolyo Sitesi Nasıl Kurulur?

Bir fotoğrafçı, video montaj operatörü veya grafik tasarımcısı iseniz ya da görsel sanatlara dayalı bir iş yapıp, çalışmalarınızı ziyaretçilerinizle web üzerinde buluşturmak istiyorsanız; WordPress’ten daha kolay bir çözümünüzün olmadığını söyleyebiliriz.

https://tr.wordpress.org/themes/tags/portfolio/ bağlantıda bulunan “WordPress portofolyo teması” seçeneklerinden size uygun olanı belirleyip, dakikalar içinde sitenize entegre edebilirsiniz.

WordPress İle Dernek & Vakıf Sitesi Nasıl Kurulur?

Dernek ve vakıf sitelerini kurmak için de “WordPress dernek teması” seçenekleri bulunmaktadır. Genelde derneğin teknoloji ile iç içe olan üyesinden ücretsiz olarak yapılması beklenen bu siteleri WordPress ile kısa sürede kurmak mümkündür.

WordPress Kullanan Dünyaca Ünlü Siteler

WordPress alt yapısı ile hizmet veren ve dünyaca ünlü markalar tarafından işletilen birçok web sitesi vardır. En spesifik örnek ise kanımızca Beyaz Saray’ın resmi web sitesidir.

Bunun dışında GittGidiyor markası blog sitesinde, Sözcü Gazetesi haber sitesinde, Mercedes Türkiye ve SunExpress kurumsal sitesinde, Şok Marketler Zinciri e-ticaret sitesinde, Ankara Üniversitesi resmi sitesinde WordPress tercih etmektedir.

WordPress kullanmayı tercih eden ünlü firma ve kuruluşları https://wordpress.org/showcase/tag/business/ bağlantıyı ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

WordPress Avantajları

WordPress kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bunları maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

  • WordPress kullanmak için teknik bir bilgi gerekmez. Sosyal medya kullanacak kadar teknolojiye vakıf olan herkes, basit bir WordPress sitesi idare edebilir.
  • WordPress açık kaynak kodlu ve ücretsizdir. Temel yazılım için herhangi bir meblağ ödemek zorunda kalmazsınız.
  • WordPress’i dünya üzerinde oldukça fazla gönüllü geliştiricisi vardır. Bu sayede yazılımınız güncel teknolojiye sürekli ayak uydurur.
  • İhtiyaçlarına özel bir tema ya da eklenti yazdırmak istediğinizde, en ucuz maliyet WordPress’tedir. Yüzbinlerce ücretli/ücretsiz tema ve eklentinin yanı sıra, bu platform için özel yazılımlar geliştiren yazılımcılar ile makul fiyatlara çalışabilirsiniz.
  • SEO çalışmalarında en başarılı CMS yazılımı WordPress’tir. Yoast SEO, All In SEO Pack, RankMath gibi eklentilerin ücretsiz sürümleri dahi bir web sitesinin SEO çalışmalarını yapabilmek için yeterlidir.
  • WordPress sitenizle çevrimiçi ürün satışı yapmak istediğinizde, birçok banka ve ödeme kuruluşuna ait ücretsiz WordPress ödeme eklentisine ulaşabilirsiniz.

WordPress Dezavantajları

Kuşkusuz ki bu denli popüler olan, tercih edilen WordPress’in bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajları da aşağıda maddeler halinde listeliyoruz;

  • Dünyadaki sitelerin %40 kadarının WordPress kullanması, “hacker” olarak tabir edilen internet korsanlarının da iştahlarını kabartmaktadır. Bu nedenle piyasada web siteleri ele geçirme için yazılan kötü amaçlı yazılımların neredeyse tamamı WordPress alt yapılı siteleri hedeflemektedir. Bu sebeple özellikle sunucu güvenliği çok elzemdir. Eğer bir WordPress site kuracaksanız, hosting firmasını iyi seçmeniz gerekmektedir.
  • WordPress için geliştirilen eklenti ve temaların; WordPress topluluğu tarafından onaylanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Zira internet korsanlarının büyük bir kısmı, ücretsiz eklenti ve tema yayınlayarak sitelere zarar vermeye çalışmaktadır. Bu nedenle WordPress.org üzerinde ya da Envato gibi tanınmış firmaların sitelerinde yayınlanan yazılımları tercih etmelisiniz.
  • Ziyaretçisi çok olan, dolayısı ile üzerinde fazla sorgu gerçekleşen bir web sitesi sahibi iseniz; WordPress’in sunucu kaynaklarını çabuk tüketeceğini bilmelisiniz. Bu da sitenize erişilememesi ya da ziyaret edilemeyecek kadar ağırlaşması anlamına gelir. Bu nedenle WordPress için özel olarak tasarlanmış hosting planlarını tercih etmelisiniz. https://www.niobehosting.com/hosting/wordpress-hosting/

Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre dünyanın en popüler CMS sistemi WordPress hakkında detaylı bilgi sahibi oldunuz demektir. WordPress ile alakalı herhangi sorunuz var ise yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Web teknolojileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için blogumuzu takip etmeye devam edin.