En basit şirket yapısı olan şahıs şirketlerinin kurulması oldukça kolaydır ve başlangıç maliyetleri diğer şirket türlerine göre çok daha ucuzudur. Bu yüzden şahıs şirketi, en yaygın şirket türlerinden biridir. 

Peki tam olarak nedir bu şahıs şirketi?

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, bir ya da daha fazla gerçek kişi ile kurulabilen ve kurucusunun ya da ortaklarının sınırsız sorumluluğu olan tüzel bir şirket yapısıdır. Şahıs şirketinin sahibi ya da ortakları işletmenin borçlarından şahsen sorumludur. 

Eğer şirket tek kişi ile kurulmadıysa ve ortaklardan biri ayrılmak isterse, ortakların hepsinin onayının alınması gerekir. Tüm ortakların onayı alınmadan ortaklık payını devretmek ya da satmak mümkün değildir. Bu yüzden ortaklık devri çok zor olan bir süreçtir.

Türk Ticaret Kanunu’na göre, şahıs şirketleri adi şirketler, kolektif şirketler ve komandit şirketler olmak üzere üç tiptir. 

Şahıs Şirketinin Avantajları Nelerdir?

Eğer siz de şahıs şirketi kurmayı planlıyorsanız, öncelikle hangi avantajlardan faydalanacağınızı bilmeniz gerekir.

Sizin için o avantajlardan bazılarını aşağıda listeledik:

1. Kurulum süreci oldukça kısadır ve başlangıç maliyetleri çok düşüktür

Şahıs şirketi 1 gün içinde hemen kurulabilir ve ticari faaliyetlerine hemen başlayabilir.

Şahıs şirketlerinde sermaye şartı aranmaz ve şirketin kuruluş maliyeti ortalama 1.000 -1.500 TL’dir.

2. Tam kontrol sağlar

Şahıs şirketi, genellikle bir kişinin sahip olduğu ve işlettiği bir işletmedir. Bu yüzden şahıs şirketi sahiplerine tam kontrol sağlar. Hissedarların isteklerine veya yasal ortakların gereksinimlerine göre karar vermeye gerek yoktur. Stratejinizi gerektiği gibi değiştirebilir ve girişiminizi büyümek istediğiniz herhangi bir yöne götürebilirsiniz.

Ancak, tek üyeli bir limited şirkette kurarsanız da, şirkette danışacağınız ortaklarınız veya cevap vereceğiniz bir yönetim kurulu olmaz. Ayrıca bir şahıs şirketinin sağlayamayacağı sınırlı sorumluluk korumasına da sahip olursunuz.

3. Kazancınız düşükse vergi avantajı sağlar

Şahıs şirketleri kârları üzerinden %15 – 40 Gelir Vergisi öder. Kazanca göre şahıs şirketi vergi dilimleri aşağı gibidir:

  • 24 bin TL’ye kadar %15
  • 24 bin TL ile 53 bin TL arası için %20
  • 53 bin TL ile 190 bin TL arası için %27
  • 190 bin TL ile 650 bin TL arası için %35
  • 650 bin TL’den fazlası için ise %40 tır.

Türkiye’deki limited şirketler kârları üzerinden %25 Kurumlar Vergisi öder. Eğer bir şahıs şirketi olarak kazancınız 53 bin TL’nin altında ise, daha düşük bir vergi yüzdeniz olur.

Şahıs Şirketinin Dezavantajları Nelerdir?

Şahıs şirketinin birçok avantajı olduğundan yukarıda bahsettik. 

Şimdi de dezavantajlarına değinelim: 

1. Kişisel sorumluluk çok fazladır

Şahıs şirketlerinin en büyük dezavantajlarından biri sınırsız sorumluluktur. Bu sorumluluk sadece şirketi değil, şirket sahibinin kişisel varlıklarını da kapsar. Alacaklılar, bir borcun geri ödendiğini görmek için tasarruflarınıza, mülkünüze, arabalarınıza ve daha fazlasına erişebilir. 

2. Finansman ve işletme kredisi temin etmek daha zordur

Ticari bir işletme olarak, daha fazla finansman ve işletme kredisi sağlamakta zorlanabilirsiniz. Örneğin, anonim bir şirket, devlet finansmanı için uygundur ve oldukça kolay bir şekilde fon toplayabilir. Bir şahıs şirketi bunu genellikle yapamaz. 

3. Satış işlemleri zordur

Kârlı bir şahıs şirketi olsanız bile şirketinizi satmanız oldukça zordur. Çünkü işletmenizin önemli bir kârı varsa, işletmenin kârı vergiyi tetikleyecektir. Bu, toplam kazancın yüzde 40’ına kadar vergi ödeyebileceğiniz anlamına gelir. Böyle bir durumda şirketi satmak isterseniz, zora girebilirsiniz.

Ayrıca tüm ortakların onayı olmadan ortaklık payı 3. kişilere satılamaz.

4. Devir işlemleri oldukça zordur

Şahıs şirketini kuran birden fazla ortak varsa ve ortaklardan biri şirketten ayrılmak isterse, tüm ortakların onayının alınması gerekir. Eğer onay alınamazsa, ortaklık payını devretmek ya da satmak mümkün değildir. 

5. Kazancınız yüksekse vergi dezavantaj haline gelebilir 

Şahıs şirketleri kârları üzerinden %15 – 40 Gelir Vergisi öder. Eğer %40’lık dilime girerseniz, çok fazla vergi ödeyebilirsiniz. Böyle bir durumda, sabit %25 Kurumlar Vergisi ödeyen bir limited şirkete geçmeyi düşünebilirsiniz.

Şahıs Şirketi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Diğer şirket türlerine göre daha küçük ölçekli olan şahıs şirketlerinin kurulma aşaması daha hızlı şekilde ilerler. 

Öncelikle kuruluş için interaktif vergi dairesi üzerinden (online olarak) kuruluş başvurusu yapmanız gerekir. Daha sonra bulunduğunuz ile veya ilçeye bağlı vergi dairesince yapılacak yoklama ile şirket kuruluşu tamamlanır.

Şahıs Şirketi Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Şahıs şirketi açmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki şekildedir:

  • Başvuru formu (Başvuru formunu bulunduğunuz il ya da ilçeye bağlı vergi dairesinden ya da internetten temin edebilirsiniz)
  • 2 tane vesikalık fotoğraf
  • 2 tane nüfus cüzdanı sureti 
  • Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi (iş yeri için)
  • 2 adet ikametgâh belgesi
  • Noterden alınacak şahıs imza beyannamesi 

Şirketi açma işlemlerini sizin yerinize muhasebeciniz yapacaksa,  yukarıdaki belgelere ek olarak vekalet ve imza beyannamesi de gerekecektir.

Şahıs Şirketi Kuruluş Maliyeti Nedir?

Şahıs şirketinin kuruluş aşamasında gerekli belgeler için notere ödeme yapmanız gereken ücretler:

  • İmza beyanı için ortalama 200 TL 
  • Vekaletname için ortalama 200 TL’dir. 

Muhasebeciye ödemeniz gereken ücret, şirketi açtığınız ile bağlı olarak değişmekle birlikte aylık ortalama 250 – 300 TL civarıdır. 

Eğer şirketi kurmak için tüm süreci muhasebeciye devrederseniz, sürecin yönetilmesi için de ortalama 1000 TL ödeme yapmanız gerekir.

Şirket Kurulumu Yaptıktan Sonra Yapmanız Gereken 5 Şey 

Şirket kurulumunuzu yaptıktan sonra daha profesyonel görünmeniz ve rekabette bir adım öne geçmeniz için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Şimdi adım adım bunlar inceleyelim:

1. Alan adı

Web sitesi kurmak için öncelikle bir alan adı yani domain seçmeniz gerekir. Seçiminizi yaparken alan adınızın hem işletme adınızla eşleşmesi hem de müşterilerinizin kolay hatırlayacağı bir isim olması önemlidir. 

.Com, .co, .net, .online, .site vb. çeşitli uzantılar vardır, ancak işletmeler için en yaygın olanı .com.tr’dir. Bu nedenle, temel bir .com.tr web sitesi seçmek iyi bir fikirdir. Eğer com.tr uzantılı bir alan adı satın almak istiyorsanız, istediğiniz alan adı ile ticari ünvanınızın aynı olması gerekir. Ancak yine de diğer alan uzantılarıyla da çalışabilirsiniz.

Web sitenizi nerede barındırmayı veya kurmayı seçerseniz seçin, bir domain kayıt şirketinden bir alan adı satın almanız gerekir.

Peki “Nereden bir alan adı satın alabilirim?” diyorsanız, hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Niobe Hostinge gelerek işletmeniz için en uygun alan adını seçebilir, uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden yararlanabilirsiniz.

2. Hosting

Alan adınızı seçtiniz, şimdi sırada hosting planı seçimi var. Uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden faydalanmak isterseniz, Niobe Hosting’e gelerek işletmeniz için en uygun hosting planını seçebilirsiniz.

Web sitenizde satış yapmayı düşünmeyen bir işletmeyseniz, paylaşımlı bir barındırma planı kullanabilirsiniz. Fakat çevrimiçi bir mağaza veya insanların ödeme bilgilerini gireceği başka bir alan için bir web sitesi oluşturuyorsanız, daha güvenli bir paket seçemenizde fayda var.

3. Web Sitesi

Domain ve hosting planınızı seçtikten sonra sıra geldi web sitesine… 

Web sitenizi tasarlatmak için 2 yolunuz var: Ya kendi web geliştirme ekibinizle profesyonel bir web sitesine sahip olacaksınız ya da herhangi bir kodlama becerisine ihtiyaç duymadan kolayca bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanıyan bir yazılım aracı kullanacaksınız.

İlk alternatif muhtemelen web sitesi için bütçesi olmayan işletmeler için uygun olmayacaktır, böyle bir durumda iyi bir web sitesi tasarım aracı, çok fazla harcama yapmadan kendi sitenizi oluşturmanıza olanak tanır.

Hazır web sitesi tasarım aracı ile kendi web sitenizi oluşturmak, yalnızca birkaç saatinizi alır. 

https://www.niobehosting.com/hazir-site/ buradan aracı inceleyebilir hızlı bir şekilde web sitenizi hazırlayabilirsiniz.

4. Kurumsal E-posta

Hotmail, Gmail veya Yahoo gibi ücretsiz e-posta servis sağlayıcıları, kurumsal e-posta ihtiyaçlarınız için kolay bir çözüm gibi görünse de, ücretsiz hesaplar, kurumsal bir e-posta adresinin profesyonelliğinden ve kalitesinden yoksundur. Fakat, şirketinizin adının yanında sizin adınızı da taşıyan bir kurumsal e-posta hesabınız olduğunda, bu, markanızın güvenilirliğinin artmasına ve bir marka imajı oluşturmanıza yardımcı olur.

Niobe Hosting, işletmeniz için kurumsal bir e-posta hizmetinin değerli olduğunu bilir. Bu yüzden sadece web hosting planlarında değil, ayrı bir hizmet kalemi olarak da kurumsal e-posta planları sunar. Şu anda bir Niobe Hosting müşterisi olmasanız bile, web sitenizi taşımadan düşük bir maliyetle, “Kurumsal E-posta” planlarımızdan yararlanabilirsiniz.

5. Alan Adı ve Marka Tescili

Bir marka adına karar verdikten sonra, başka birinin ticari marka haklarını ihlal etmeyeceğinizden emin olmanız gerekir. Gelecekte işletme adınızı değiştirmek zorunda kalmaktan ve muhtemelen maddi tazminat ödemekten kaçınmak istiyorsanız, marka tescili ve patent işlemlerini yapmanız gerekir. 

Marka adınız için alan adı almak, marka tescili yaptırmak ve .com.tr uzantılı domain tescili işlemleriniz için buraya tıklayarak web sitemize ulaşabilirsiniz.

Yukarıda sizin için şahıs şirketleri ile ilgili tüm detaylara değindik. Şahıs şirketinin sizin için doğru yapı olduğunu düşünüyorsanız, hedeflerinizi tekrar dikkatlice değerlendirin ve eğer gerçekten içinize siniyorsa kurulum aşamasına geçin.