Plesk panel, web tabanlı bir arayüz üzerinden web hosting hesabınızı kolayca yönetmenizi sağlayan cPanel gibi bir web hosting kontrol paneli yazılımıdır. Hosting hesabınızı yönetmeyi sağlayan bir arayüz de diyebiliriz. Plesk, bir web sitesinin ihtiyacı olabilecek tüm servisleri otomatik kurarak bunun yönetimini kolaylaştırır.

Plesk Panel Ne İşe Yarar?

Plesk panel, aşağıdakiler gibi bir dizi önemli işlevi gerçekleştirmenize izin verir:

  • Dosyaları yükleme ve yönetme
  • FTP için kullanıcı hesapları oluşturma
  • E-posta hesapları oluşturma ve yönetme
  • Yeni alan adları ve alt alanlar ekleme
  • MySQL ve PostgreSQL gibi veritabanları oluşturma ve yönetme
  • Site dosyalarını yedekleme ve geri yükleme
  • Web günlük dosyalarını görüntüleme
  • DNS ve diğer kaynakları yönetme
  • Hazır CMS kurma ve güncelleme

Plesk Panelin Özellikleri

Plesk, web sitenizi veya web uygulamalarınızı oluşturmak, güvenliği sağlamak ve çalıştırmak için ihtiyaç duyacağınız kontrol panel yazılımlarının en popülerlerindendir. Plesk sürümlerindeki entegre WordPress araç seti, birden çok WordPress eklentisini ve temasını tek bir sunucuda güvenli hale getirmeye ve kolayca yönetmeye yardımcı olarak bir web profesyonelinin hayatını çok daha kolay hale getirir.

Peki Plesk panelin özellikleri nelerdir?

1. Kullanımı kolaydır

Kullanıcı dostu arayüzü ile Plesk eğitim maliyetlerinizi azaltabilir. Ayrıca yeni masaüstü özelliği daha fazla kullanılabilirlik ve esneklik sunar.

2. Güvenilirdir

Plesk, hem web barındırma sağlayıcıları hem de web sitesi sahipleri için güvenilir bir araçtır.

3. Esnektir

Plesk, 14 Linux dağıtımını, 4 Windows sunucusunu ve çoklu programlama dillerini destekleyen tek platformdur.

4. Çok dillidir

Plesk, 140’tan fazla ülkede yerel destekle 32 dili desteklemektedir.

5. Özelleştirilmiş çok seviyeli erişim sağlar

Yerleşik, kullanıcı tabanlı Rol Yönetimi, size satıcıların istediği ve ihtiyaç duyduğu güvenlik ve esnekliği sağlar.

6. Uygulamaları yüklemek için tek tıklama yeterlidir

İster WordPress ister farklı bir CMS kullanıyor olun, Plesk için yüzlerce uygulama mevcuttur. Plesk tüm taleplerinizi yerine getirebilir.

7. Tek tıkla SSL güvenliği sağlar

Plesk ile tüm web sitenizi güvende ve korumalı tutmak için otomatik olarak https yerleştirebilirsiniz.

Plesk Panel ve Cpanel Arasındaki Farklar

Bu iki hosting kontrol paneli, türlerinin en popüler örnekleridir ve bu nedenle seçiminizi yapmadan önce aralarındaki farkları bilmeniz gerekir.

1996’da piyasaya sürülen cPanel, kısa süre sonra bir kontrol paneline ihtiyaç duyan tüm ticari sunucular için bir standart haline geldi.

Plesk, 2001’de cPanel’e rakip olarak ortaya çıktı ve Windows tabanlı sunucularda kullanılacak birincil kontrol paneli oldu (Linux için de sürümleri olmasına rağmen).

Şimdi biraz da detayları inceleyelim.

1. Arayüz

Web hosting kontrol panelleri hakkında fazla bilginiz yoksa, Plesk muhtemelen sizin için en doğru seçim olacaktır. CPanel’in kontrol paneli Plesk’inki kadar modern ve anlaşılır olsa da, Plesk yeni başlayanların beğeneceği daha modern bir arayüz sunar. Plesk benzer özellikleri bir arada gruplandırdığı ve size kendi özel gruplamalarınızı oluşturma seçeneği sunduğu için, belirli seçenekleri aramak için çok fazla zaman veya enerji harcamanıza gerek kalmaz.

2. Özellikler ve araçlar

Hem cPanel hem de Plesk, kullanıcılara DNS yapılandırması, e-posta, FTP, veritabanı yönetimi vb. aynı temel özellikleri ve araçları sağlar. 

3. Güvenlik

Hem cPanel hem de Plesk güvenliğe oldukça önem verir. cPanel, SSL sertifikası kurulumunu, şifre korumalı dizinleri vb. özellikler içerir. Plesk, SSL kurulumu, fail2ban izinsiz giriş önleme, e-posta spam filtreleri ve aktif dizin entegrasyonu sunar. Diğer Plesk güvenlik özellikleri şunları içerir: Özel güvenlik duvarı ve akıllı bir antivirüs ve izleme aracı olan ImunifyAV.

Plesk Panel Nasıl Kurulur?

Plesk, sezgisel ve kullanıcı dostu bir grafik arayüze sahip dünyaca ünlü bir web yönetim çözümüdür. Web sitelerini, e-posta hesaplarını ayarlamak ve DNS kayıtlarını yönetmek için kullanılabilir. En son Plesk Obsidian, barındırılan web siteleri için yeni bir gelişmiş güvenlik düzeyi sunmanın yanı sıra WordPress gibi CMS uygulamalarıyla derinlemesine entegrasyon sağlar.

Peki Plesk kontrol paneli işletim sistemlerine göre nasıl kurulur? 

1. Windows İşletim Sistemi

  • (https://installer-win.plesk.com/plesk-installer.exe) aracılığıyla Plesk Installer’ı indirin.
  • Yüklenen Plesk varsayılan olarak ‘İndirilenler’ klasörüne indirilecektir (C: \ Kullanıcılar \ Yönetici \ İndirmeler).
  • “plesk-installer. exe” kurulum dosyasını indirdikten sonra, programı çalıştırın. Karşınıza çıkan ekranda dil, login name ve şifrenizi girerek devam edin.
  • Giriş bilgilerinizi girdikten sonra panel kurulumu yapmanız için bir ekran açılacak. Bu ekrandan “Install or Upgrade Product” yazan alana tıklayın .
  • Karşınıza çıkan ekranda Plesk Panel versiyonunu ve kurulum tipini seçerek ‘devam’a tıklayın.
  • Bir sonraki ekranda dizin bilgilerinizi göreceksiniz. Bu bilgileri otomatik olarak yüklendiği şekilde bırakın ve sayfanın altında bulunan alandan panel erişiminiz için gerekli olan şifreyi belirleyin. Daha sonra “Devam” butonuna tıklayın ve kurulum işlemini başlatın.

**Kurulum otuz dakika ile bir saat (ortalama) arasında otomatik olarak devam edecektir.

2. Linux 

  • SSH aracılığıyla Linux sunucusunda oturum açın.
  • Kurulumu çalıştırmak için aşağıdaki komutu çalıştırın.

# sh <(curl https://autoinstall.plesk.com/ one-click-installer || wget -O – https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer)

**Kurulum otuz dakika ile bir saat (ortalama) arasında otomatik olarak devam edecektir.

Plesk Kontrol Panelini Kimler Kullanabilir?

Plesk kontrol paneli, web sunucularına sezgisel ve kullanıcı dostu bir şekilde erişmek isteyen herkes için iyi bir seçimdir. 

Plesk kontrol paneli, web sitesinin erişebilirliğini daha fazla kontrol etmek isteyen işletmeler için akıllı bir seçimdir. Alan adları ve veritabanları gibi web sitesi varlıklarınızı düzenlemenin etkili bir yoludur.

Ayrıca BT yöneticileri için, kullanıcı hesapları oluşturmak ve yönetmek için faydalı özellikler sağlar. BT yöneticileri bu sayede belirli kullanıcı rolleri atayabilir, her birinin sahip olduğu erişim düzeyini kontrol edebilir ve her kullanıcının erişebileceği bant genişliği miktarını belirleyebilir.

Yukarıda sizinle Plesk panelin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, kullanım alanlarını vb. Plesk panel ile ilgili merak edebileceğiniz birçok şeyi paylaştık. Plesk panel ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.