World Wide Web yani www, internet kullanıcıları için günlük yaşamın önemli bir bileşenidir. Google ve YouTube gibi her gün kullandığınız web siteleri, hatta şu an bu yazıyı okuduğunuz Niobe Hosting web sitesi dahil, World Wide Web’in icadı olmasaydı bu şekilde görüntülenemezdi.

Peki World Wide Web yani www nedir?

World Wide Web, web kaynaklarının ve belgelerin bir URL ile tanımlandığı bir bilgi sistemi olarak tanımlanabilir. WWW’deki kaynaklar, web tarayıcısı olarak bilinen bir yazılım uygulamasını kullanan herkes tarafından erişilebilen Hypertext Transfer Protocol (HTTP) aracılığıyla aktarılır. Bu kaynaklar, web sunucusu olarak bilinen başka bir yazılım uygulaması kullanılarak WWW’da yayınlanabilir. Web tarayıcısı, internet üzerinden World Wide Web’e erişir. World Wide Web, genellikle web olarak da adlandırılır. Günümüzde herkes araştırma, eğitim, çalışma, eğlence ve benzeri amaçlarla World Wide Web’e şu ya da bu şekilde bağlanmıştır.

Ortalama bir kullanıcı için World Wide Web’i anlamak çok önemli olmasa da; işletmeler, uzman kullanıcılar ve uygulama geliştiriciler için World Wide Web ile internet arasındaki farkı kavramak çok önemlidir. 

Neden mi?

Çünkü bu temel bileşenler SEO, içerik pazarlaması ve dijital pazarlamayı daha derinlemesine anlamanıza yardımcı olur.

World Wide Web’i Kim İcat Etti?

World Wide Web, 1989 yılında CERN’de çalışan İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. World Wide Web’in amacı, bilim adamları arasında otomatik bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Şu an ise, bilginin web sayfaları aracılığıyla yayılmasına adanmış bir projedir.

World Wide Web’in mucidi Tim, ayrıca WWW projesine adanmış ilk web sitesini de yaratan kişidir. Web sitesi, temelde World Wide Web’in amacının ne olduğunu ve bilim adamlarının ona nasıl erişebileceğini anlatıyordu.

Web’in ilk günlerindeki birçok web sitesi şu aktif olmamasına rağmen, bu ilk web sitesi hala yayındadır. Görünüm olarak ilkel görünmesine rağmen, site aslında orijinal halini birkaç defa güncellemiştir.

İnternet ve World Wide Web Arasındaki Fark Nedir?

İnternet ve World Wide Web kavramları birbirinden farklı olsa da, günümüzde birçok insan hala World Wide Web veya WWW ile internetin aynı şey olduğunu düşünüyor. Bu iki kavram, birbiriyle yakından bağlantılı olsalar da, aralarında bazı farklılıklar vardır.

Peki aralarındaki bu farklılıklar nelerdir?

1. İnternet

İnternet, birbirine bağlı bilgisayarlardan oluşan devasa bir ağ olarak adlandırılabilir. Dünyadaki herhangi iki bilgisayar arasında iletişime izin verir. Yani, bilgisayarınızı diğer bilgisayarlara bağlayan şeydir. E-posta ve görüntülü sohbet gibi günlük yaptığınız her şey internet tarafından kolaylaştırılır.

2. World Wide Web

World Wide Web, bilgiye erişilen görsel bir ortamdır. İnternetin üzerine inşa edilmiştir. World Wide Web, internetten aldığı bilgileri görüntülemek için web tarayıcılarını kullanır. WWW için kısaca tarayıcınıza bakarken görüntülediğiniz şeydir, diyebiliriz (örneğin, bu web sayfası).

World Wide Web  Neden Önemlidir?

World Wide Web, bilim adamları için çalışma kolaylığı amaçlanmış olsa da, artık interneti kullanan herkese bu kolaylığı sağlıyor. İnsanların iletişim kurmasını, bilgi almasını ve paylaşmasını kolaylaştıran www, onların düşüncelerini ve çalışmalarını sosyal ağ siteleri, videolar ve bloglar aracılığıyla paylaşmalarına da izin verir.

Yukarıda anlattığımız gibi World Wide Web, başlangıcından bu yana büyük ölçüde gelişti. İlk web siteleri, insanlar kendi web sayfalarını oluşturamadıkları için kelimeler ve resimler içeren basit sayfalar kullanılarak yapıldı (çünkü bir web sayfası oluşturmak için, insanların HTML kodunu manuel olarak girmeleri gerekiyordu).

Web’in gelişmesiyle birlikte, giderek daha fazla insan World Wide Web’i kullanarak iletişim kurmaya ve paylaşım yapmaya başladı. Dahası, blogların ve sosyal ağ sitelerinin kullanımı arttı. İçerik oluşturma ve paylaşma süreci daha kolay hale geldi. World Wide Web’in bu aşaması Web 2.0 olarak adlandırıldı.

World Wide Web’in Faydaları Nelerdir?

Şimdiye kadar anlattığımız bilgilerden yola çıkarak, web’in birkaç veya daha fazla faydasını zaten bulmuş olabilirsiniz. Bununla birlikte, World Wide Web’in faydalarından bazılarını aşağıda listeledik:

  • İnternet bağlantısı ile dünyanın her yerinden erişilebilir olursunuz.
  • Bilgiye erişebilir veya bilgiyi tüm dünya için erişilebilir hale getirebilirsiniz.
  • Oturduğunuz her yerden çevrimiçi olarak ürün satın alabilirsiniz.
  • İşletmeniz için bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
  • Metinler, sohbetler ve e-posta’lar aracılığıyla dünyanın her yerinden herhangi biriyle iletişim kurabilirsiniz.
  • Sosyal medya kanalları aracılığıyla dünyadaki güncel gelişmelerle ilgili bilgi alabilir, arkadaşlarınızla konuşabilir, görüntülü arama yapabilir ve dünyanın başka bir yerindeki farklı kültürden insanlarla tanışabilirsiniz.
  • Çevrimiçi kurslar World Wide Web kullanılarak tamamlanabilir.
  • Uzaktan üniversite eğitimi alabilir, sertifika programlarına katılabilirsiniz. 
  • İşletmelerin çevrimiçi pazarlaması ve markalaşması WWW ile kolaylaştırılabilir.
  • Çalışanlar çevrimiçi olarak işe alınabilir.
  • Ödeme işlemleri kolaylaştırılabilir.
  • Satışlar yönetilebilir ve takip edilebilir.
  • Farklı kaynaklardan gelen bilgilere sınırsız erişim sağlanabilir.
  • Bilgileri sağlayan kaynaklar sürekli güncellenir.

Aslında www’nin çok fazla faydası var, ama bunlar saymakla bitmez. Saydıklarımız buzdağının sadece görünen kısmı.

World Wide Web’in Dezavantajları Nelerdir?

Web’in dezavantajı mı olur, demeyin!

Evet, var. 

Hemen birkaçını birlikte inceleyelim:

  • Bir başkası tarafından ad, resim, adres, yaş ve diğer kişisel bilgiler de dahil olmak üzere herkese açık bilgileriniz, World Wide Web’de yayınlayabilir.
  • Web her tür içeriği kapsamaktadır ve buna bazı uygunsuz içerikler de dahil olabilir, bir kullanıcı olarak bu tür içeriklere karşı dikkatli olmanız gerekir.
  • Çevrimiçi ortamda ne kadar fazla bilgi paylaşılır veya kullanılırsa, veri hırsızlığı ve kimlik hırsızlığı riskleri o kadar yüksek olur.

World Wide Web Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz İlginç Bilgiler

Artık World Wide Web hakkında bilmeniz gereken her şeyi neredeyse öğrendiğinize göre, aşağıda daha farklı ve ilginç bilgileri bulabilirsiniz.

  • Web’i icat eden Tim Berners-Lee, CERN’de – European Organization for Nuclear Research’de (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) yazılım mühendisi olarak çalışıyordu.
  • Lee’nin o zamanki yöneticisi bu fikre ikna olmamış ve bunu “belirsiz ama heyecan verici” bir fikir olarak görmüştür.
  • Berners-Lee 1992’de World Wide Web’in yeni görüntü barındırma yeteneklerini test etmek için bir fotoğrafa ihtiyacı duydu. Bir müzikal komedi grubu olan Les Horribles Cernettes’in fotoğrafı, fotoğraf yüklendiğinde, web’de paylaşılan ilk resim olarak tarihe geçti.
  • Bir URL yazmadan önce www kullanmanız gerekmiyor, kullanımı olsa da olmasa da yine de çalışacaktır.
  • Verileriniz WWW’deki birçok web sitesi ve kuruluş tarafından toplanmıştır.