Sosyal medya, insanların içeriği hızlı, verimli ve gerçek zamanlı olarak paylaşmasını sağlamak için tasarlanmış web siteleri ve uygulamaları ifade eder. Birçok kişi sosyal medyaya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla erişirken, bu platformların çoğuna bilgisayarınızdan da erişebilirsiniz. 

Sosyal medya kullanıcıların içeriği geniş bir kitleyle  paylaşmasına ve insanların birbiriyle etkileşime girmesine olanak tanır. Sosyal medyayı benzersiz kılan, hem geniş kitlelere hitap edebilmeniz hem de nispeten sansürsüz olmasıdır. Pek çok sosyal medya şirketi, şiddet veya çıplaklık sergileyen görüntüleri kaldırmak gibi bazı sınırlamalar getirse de, bir kişinin paylaşabileceği şeyler konusunda gazeteler, radyolar ve televizyon kanalları gibi diğer kitle iletişim araçlarıyla olduğundan çok daha az sınırlama vardır.

İnternet erişimi olan herkes bir sosyal medya hesabına kaydolabilir ve kaydoldukları bu hesabı, seçtikleri içeriği paylaşmak için kullanabilir. Paylaşılan içerik, profilini ziyaret eden herkese ulaşır.

Sosyal Medya Nasıl Çalışır?

Sosyal medya pek çok farklı türde web sitesini ve uygulamayı kapsadığından, bu araçların işlevi de değişiklik gösterir. Bununla birlikte, çoğu sosyal medya sitesi, genellikle bir ad ve e-posta adresi sağlayarak, bir kullanıcı profili oluşturmaya izin verir.

Profil oluşturulduktan sonra kullanıcılar içerik oluşturabilir ve paylaşabilir. Örneğin, yeni bir hesaba sahip bir Instagram kullanıcısı, bir fotoğraf çekebilir ve bunu profilinde bir içerik ile paylaşabilir. Sosyal medya kullanıcıları, profilleri için içerik oluşturmanın yanı sıra, içeriğini takip etmek veya yorum yapmak istedikleri diğer kullanıcıları da bulabilirler. Sosyal medyanın türüne bağlı olarak, bir kullanıcı başka bir kullanıcıyı “takip edebilir”, onu “arkadaş” olarak ekleyebilir veya başka bir kullanıcının sayfasına “abone olabilir”.

Sosyal medya genellikle, kullanıcıların içerikte gezinmesine olanak tanıyan “feed (beslemeleri)” kullanır. Sosyal medya şirketleri, görünen içeriği ve göründüğü sırayı belirlemek için kullanıcının profil verilerine dayanan algoritmalar kullanır. Besleme, “takip edilen” kullanıcıların yanı sıra içeriklerini tanıtmak için ödeme yapan kuruluşlardan gelen içerikleri de içerir.

En Popüler Sosyal Medya Platformları Hangileridir?

İnsanlar tarafından en çok ilgi gören ve kullanılan sosyal medya platformlarının listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

1. Facebook

2020 itibariyle 2,7 milyardan fazla aktif aylık kullanıcısı olan Facebook, çeşitli kitlelere hitap eden oldukça popüler bir sosyal medya ağıdır. Kullanıcılarının dünyanın her yerindeki arkadaşlarıyla bağlantı kurmasına, durum güncellemeleri yapmasına, resim ve video paylaşabilmesine, canlı yayın yapmasına, etkinlik oluşturmasına, gruplar kurmasına, takip ettikleri marka veya kişilerden güncelleme almalarına, bağlantılarıyla mesajlaşmasına olanak tanır. Ayrıca haber kaynağınızın sol tarafındaki Oyunlar’a erişerek çevrimiçi oyunlar oynamanıza da izin verir. Facebook oyunlarıyla ilgilenen arkadaşlarınız varsa, bu sayede onlarla birlikte oynayabilir ve seviye yükseltmek için birbirinize yardımcı olabilirsiniz.

Eğer bir işletmeyseniz, Facebook Sayfaları ve reklamları paha biçilmez pazarlama araçları olabilir. Sadece mevcut müşterilerinizle bağlantıda kalmak için herkese açık bir sayfayı kullanabilir veya yeni potansiyel müşteriler oluşturmak için Facebook’un reklam platformuna yatırım yapabilirsiniz. Bir işletme hesabıyla, güçlü reklam araçlarına ve derinlemesine analitiğe erişebilirsiniz. 

İşletme sayfalarında ayrıca birçok özelleştirme seçeneği vardır. Facebook’u iletişim bilgileriniz, çalışma saatleriniz ve sunduğunuz ürün ve hizmetler gibi bilgileri vurgulamak için de kullanabilirsiniz.

Doğru kullanıldığında, bir Facebook sayfası özellikle küçük bir işletme için paha biçilmez geri dönüşler sağlayabilir.

2. Instagram

2020’de yaklaşık 1 milyar aktif kullanıcısı ile en popüler sosyal ağlardan biri olmayı başaran Instagram, kullanıcılarının takipçileriyle fotoğraf, video (bir dakikaya kadar) paylaşmasına ve işletmelerin sitedeki hizmetlerini ve ürünlerini tanıtmasına olanak tanır. Ayrıca Live’dan canlı yayın yapmanıza ve Hikayeleri’nizde hesabınızı aktif tutmanıza izin verir. 

Instagram, tamamen fotoğraf ve video gönderilerine dayanan görsel bir platformdur, bu nedenle paylaşacak güçlü bir görsel içeriğe sahipseniz en iyi sosyal ağdır.

İçeriklerinizin milyarlarca insana gösterilmesini sağlamak için hashtag yani etiketleme özelliğini kullanır. Gönderilerinizde ve hikayelerinizde alakalı, hedeflenmiş hashtag’ler kullanırsanız, Instagram’da yeni kitleler tarafından keşfedilebilirsiniz. Bu, daha fazla etkileşim ve daha fazla takipçi anlamına gelir.

Herkese açık bir Instagram hesabınız varsa ve bir gönderiye bir hashtag eklerseniz, bu gönderi ilgili hashtag sayfasında görünür olur (temelde bu hashtag ile etiketlenmiş tüm fotoğrafların ve videoların bir dizinidir).

Hashtag’ler içerik keşfetmek amacıyla kullanıldığından, doğru hashtag’ler sizinle daha önce bağlantı kurmamış olsalar bile sizi, hedef kitlenizin önüne çıkarabilir.

Örneğin, bir yemek blog yazarı, muhteşem bir smoothie kasesinin resmini yayınlayabilir ve Instagram’a yüklendiğinde #smoothie hashtag’ini kullanabilir.

Gizli profilleri olan kişiler içeriklerini etiketlediğinde, hashtag sayfalarında herkese açık olarak görünmezler.

Ayrıca bu platformun neredeyse tamamen mobil olduğunu unutmamanız önemlidir. Masaüstü sürümünde fotoğraf çekemez ya da yeni gönderi oluşturamazsınız (Hootsuite ve Buffer gibi bazı sosyal medya yönetim araçları masaüstü platformlarında doğrudan Instagram planlamasına izin verse de). 

3. Twitter

İlk çıktığında kullanıcılarının hızını artırmak ve bilginin en kısa şekilde sunulmasını sağlamak için 140 karakter ile sınırlandırılan Twitter; kısa güncellemeler, takipçilerle etkileşim kurmak ve blog yayınlarının bağlantılarını paylaşmak için bireysel kullanıcılar için harika bir platform haline geldi. Hızlı bir bilgi akışı olduğu için bireysel kullanıcılar için harika bir platform olsa da, Twitter her işletme için uygun değildir. 

Twitter’da kısa tweetler, videolar, resimler, bağlantılar, anketler ve daha fazlasını paylaşabilirsiniz. Hashtag’ler gönderilerin görünürlüğünü artırmaya yardımcı olur ve çok sayıda takipçisi olan bir kullanıcı sizi retweet ederse, içeriğiniz viral hale gelebilir. Ayrıca, gönderilerinizde kullanıcılardan bahsederek, tweet’leri beğenerek ve retweetleyerek bu platformda kitlenizle etkileşimde bulunabilirsiniz. 

İlginç içerikleriniz varsa ve bu içeriği ilgi çekici bir şekilde dile getirebiliyorsanız, Twitter, hızla yayılmanız için harika bir araçtır. Trend Topic” diye adlandırılan “Gündem” içeriğinde en üst sıralarda yer alan birçok konu, neredeyse ülkedeki gündemi belirleyecek seviyededir. 

Oldukça görsel bir işletmeyseniz veya güçlü bir marka sesiniz yoksa, bu sosyal medya ağını atlamak isteyebilirsiniz. 

Bazı şirketler bu platformu müşteri hizmetlerini idare etmek için kullanır. Çünkü platformda aktif olan müşteriler endişelerini ifade etmek için markalara ilk Twitter üzerinden ulaşır.

Ancak Twitter’da dengeyi bulmak önemlidir. Yalnızca bağlantılarınızı veya medyanızı paylaşmanız, diğer Twitter kullanıcılarından çok sayıda ilginç ve alakalı içerik paylaşmanız gerekir.

4. Pinterest

Bu görsel odaklı platform, kullanıcıların kategoriye göre organize edilebilen dijital bülten panolarını “sabitleyerek” içeriği kaydetmesine ve görüntülemesine olanak tanır. Örneğin, kişisel bir kullanıcı tariflerini sabitlediği bir yemek panosu ya da bir fotoğrafçı, çektiği fotoğraflar için bir pano oluşturabilir. Platformda ayrıca, markaların pinlerine ürün ayrıntıları ve konum haritaları gibi belirli bilgiler eklemesi için kullanabilecekleri Rich Pins adı verilen bir dizi özel pin türü vardır. Pinterest’teki her pin, resim veya video içerir. Bu nedenle Pinterest, çalışma saatleriniz gibi bilgileri paylaşabileceğiniz bir yer değildir

Pinterest, niş işletmeler için harikadır, ancak her şirket için olmayabilir. Sitedeki popüler kategoriler, Kendin Yap projeleri, moda, egzersiz, güzellik, fotoğrafçılık ve yemektir. Bu, saydığımız kategorilerin dışındaki işletmelerin platformda başarılı olamayacağı anlamına gelmez, ancak Pinterest’i bu alanlardaki işletmeler için özellikle iyi bir pazarlama aracı yapar.

5. Snapchat

Snapchat, paylaşılan içeriklerin 24 saat içinde silinmesiyle tanınan yalnızca mobil ve görsel bir sosyal medya ağıdır. Kullanıcılar birbirlerine video ve fotoğraf gönderebilir veya 24 saat sonra kaybolan herkese açık Hikayelerinde içerik yayınlayabilir. Uygulama, sohbet, mesajlaşma, görüntü depolama, etkinlikler ve medya içeriğini içerecek şekilde genişletilmiştir. Artık Snapchat’ta yayınlanan içerik kolayca kaydedilebilir ve başka bir yere yüklenebilir.

Gönderiler geçici olduğu için insanlar ekstra özenli içerik oluşturmak için daha az baskı duyar. 

Snapchat’ta ayrıca Hikaye’nizi kaç kişinin ve hangi belirli kullanıcıların görüntülediğini de görebilirsiniz. Küçük bir işletme büyük olasılıkla platformun Hikayeler özelliğini kullanacaktır, ancak Hikayeler içeriğinizi yalnızca sizi ekleyen kullanıcıların görüntüleyebileceğini unutmayın. Bununla birlikte, bir hedef kitleniz olduğunda Hikayeler, hikayeye dayalı ve etkileşimli içeriği kolayca oluşturmanıza olanak tanır. 

6. YouTube

YouTube, insanların içerik görüntüleyebileceği, yükleyebileceği, paylaşabileceği ve yorum yapabileceği bir video paylaşım platformudur. Google’ye ait olan site, Google’den sonra dünyanın en büyük ikinci arama motorudur. 

Ürün incelemeleri, eğitim videoları, haber vb. birçok konuda bilgi edinmenize yarayacak içerikler bulmanıza yardımcı olan bu sosyal medya kanalı; müzik dinlemek ya da eğlence videolar izlemek için de en çok tercih edilen platformdur. 

Kullanıcılarının canlı yayınlar yapmasına da izin veren YouTube, bu sayede kitlenizle etkileşiminizi artırmanıza yardımcı olur.

Platform, doğası gereği son derece yaratıcıdır, bu nedenle içerik üreten özel bir video düzenleyiciye sahip olmanız önemlidir. Bununla birlikte, işletmenizi platformda pazarlamak için bir kanala ihtiyacınız yoktur. Çünkü YouTube’de sık sık video yayınlayan ve genellikle geniş kitlelere hitap eden bir YouTube influencer kültürü vardır. İşletmeler ürün yerleştirme için çoğu zaman YouTuber’lerle ortaklık kurar, çünkü bu kullanıcılar zaten geniş kitlelere sahiptir. YouTuber’leri kullanmak, işinizi platformda pazarlamanın daha kolay bir yolu olabilir. İçerik oluşturmak isterseniz, zaman ve çaba harcamak zorunda kalırsınız, bu da yıllar alabilir.

7. LinkedIn

Aylık 260 milyon kullanıcısı olan LinkedIn, profesyoneller için en iyi platformdur. En iyi yetenekleri bulmak, kendinizi bir sektör lideri olarak konumlandırmak ve işinizi tanıtmak için harika bir yerdir.

LinkedIn, diğer sosyal medya platformlarından daha profesyonel olacak şekilde tasarlanmıştır. İşletmelere ve profesyonellere yöneliktir. Kullanıcılar özgeçmişlere benzer profiller oluştururken, şirketler işlerini sergileyen sayfalar oluşturabilir. LinkedIn profesyonel bir platform olduğundan, iş ilanlarını ve şirket kültürünüzü yayınlamak için en iyi yerdir.

Marka tanınırlığı oluşturmanıza ve kullanıcıları şirket sayfanıza ve web sitenize getirmenize yardımcı olabilecek sorular sormak ve yanıtlamak için sektöre özel LinkedIn Gruplarına katılabilirsiniz. Twitter’da olduğu gibi, sayfanızda orijinal ve paylaşılan içeriğin bir karışımına sahip olmak en iyisidir, bu nedenle işinizle ilgili gösterişli, profesyonel içerik oluşturmaya özen göstermeniz gerekir.

8. TikTok

TikTok, kullanıcıların kısa videolar oluşturup paylaştıkları nispeten yeni popüler olan bir platformdur. İşletmeler için başarılı bir seçenek olabilir, ancak ancak doğru kullanırsanız… TikTok, Z Kuşağı arasında popüler olduğu için, bir işletme olarak başarılı olmak için bu kuşağa hitap eden doğru tonu bulmalısınız. Bir TikTok hesabı oluşturmak istiyorsanız, denemeden önce diğer işletmelerin TikTok’u nasıl kullandığına bir göz atın. 

İşletmeler ve Sosyal Medya

Sosyal medya platformları her büyüklükteki işletme için pazarlamanın önemli bir parçası haline geldi. Bu yüzden işletmelerin sosyal medyayı kullanırken akılda tutması gereken bazı kurallar vardır.

1. Sosyal Medya Pazarlamasının Çok Kısa Sürdüğünü Unutmayın

Sosyal medya, doğası gereği kısa bir ilgi süresine sahip bir medyadır. İnsanların onlarca gönderi arasında hızla gezinirken dikkatini çekmeniz gerekir. Reklam başlıklarının ve metninin, dikkat çekici bir tweet’e sığması, geleneksel bir gazete reklamına göre çok daha zordur.

2. Aktif Olun

İşletmelerin yaptığı en büyük hatalardan biri, alakalı olduğunu düşündükleri her sosyal medya platformunda hesap açmak ve ardından onları hiçbir şey paylaşmadan kaderine terk etmektir. Günlük aktif şekilde etkileşimde bulunmayacaksanız, web sitenizde bir sosyal medya simgesinin olmaması daha iyi olabilir.

3. Müşteriye Odaklanın

İşletmelerin yaptığı bir diğer büyük hata da, müşteri için neyin önemli olduğu hakkında konuşmak yerine sosyal medyayı kendileri için neyin önemli olduğu hakkında konuşmak için kullanmaktır. Örneğin, sosyal medyayı kullanan işletmeler, bir satışla ilgili haberi yaymanın harika olduğunu düşünebilir. Bazı yönlerden bu doğru olsa da, sosyal medyaya dahil olmanın tek nedeni buysa, faydalı olmayacaktır. Amacınız, müşterinizle alakalı içerik sağlamak olmalıdır.

Sosyal medyayı kullanıyorsanız, müşterilerinizle iletişim kurmanız, onları bir diyaloğa dahil etmeniz ve fikirlerini sormanız gerekir. Örneğin, mağazanızda iki ürünün resmini yayınlayın ve müşterilere hangisini en çok beğendiklerini sorun. Bu, paylaşılan gönderilere ve bağlı takipçilere kadar bir diyalog oluşturmanızı sağlar. Ayrıca, müşterilerinizle başarılı bir şekilde etkileşim kurarsanız, onların zevklerini ve tercihlerini daha iyi belirleyebilirsiniz.

4. Görüntülere Önem Verin

Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da, sosyal medyada en sık paylaşılan içeriğin görüntü olması gerekliliğidir. Bu nedenle gönderilerinize bir görüntü eklemek iyi bir fikir olabilir. Görüntüler, takipçilerinizden birinin gönderiyi paylaşma şansını önemli ölçüde artıracaktır. Büyük bir takipçi ağı oluşturmak harika olsa da, sosyal medyada başarının ölçüsü, takipçilerinizin içeriğinizi ne sıklıkla paylaştığıdır, kaç takipçiniz olursa olsun. Bu, “ağızdan ağıza pazarlama” nın yeni versiyonudur.

Yukarıda sizin için sosyal medya nedir, popüler sosyal medya platformları nelerdir vb. birçok sorunun cevabını paylaşmaya çalıştık. Siz hangi sosyal medya platformlarını kullanıyorsunuz? Yorum bölümünde bize yazın, içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.