Google Ads, Google’ın çevrimiçi reklamcılık programıdır; program, sunduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgilenen kitlelere ulaşmak için çevrimiçi reklamlar oluşturmanıza olanak tanır. İsmi 24 Temmuz 2018 tarihinde Google AdWords’ten Google Ads’e dönen platform, tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığına dayanır, yani bir ziyaretçi reklamınızı her tıkladığında ödeme yaparsınız.
Fakat Google AdWords’de çok fazla reklam aracı ve yöntemi vardır. Bu araç ve yöntemlerden hangisinin işletmeniz için en uygun olduğunu belirlemek sizin için zor olabilir. Burada yapmanız gereken, reklam yöntemlerini test ederek işletmeniz için en uygun yöntemi bulmaktır.
Google AdWords Neden Önemlidir?
Herhangi bir arama sorgusunda, Google Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP’ler) en üst sıralarda yer alan rekabet oldukça yoğundur. Google’ın sürekli güncellenen algoritmaları yüzünden bugün 1. sırada çıktığınız bir anahtar kelimede yarın daha altlara düşme ihtimaliniz var. Muhtemelen bunun zaten farkındasınızdır. Google AdWords yani Google’nin ücretli reklamcılık hizmeti, bu durumu tamamen ortadan kaldırır ve arama sorgularında sayfasının en üstünde görünürlük elde etmenize yardımcı olur.
Google AdWords, işletmenizin ürün veya hizmetlerini satması için daha fazla müşteri çekmenize ve potansiyel müşterilere ulaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yerel veya global reklam verme seçeneğiyle, her seferinde doğru coğrafi yeri hedefleyebilirsiniz. İster kapılarını yeni açmış küçük bir yerel işletme, ister ülke çapında farklı konumlarda bir perakende zinciri olun, Google AdWords’ü işletmeniz için kullanabilirsiniz.
Neden Google Ads Kullanmalısınız?
Bu sorunun birçok cevabı var. İşte bu cevaplardan birkaçı:
1. Google’nin geniş erişimi
İnsanlar bir sorunun cevabı hakkında bilgi sahibi olmadığında, ilk önce Google’ye bakar. Bu sorguları yapanlar arasında işletmenizin sunabileceği sorunlara çözüm arayan insanlar da vardır.
İşte tam da bu noktada, Google’de reklam yayınladığınızda, sorguları sizin ürün ya da hizmetinizle alakalı olan insanların yanıtı bulmalarına yardımcı olabilirseniz, rakipleriniz yerine sizi seçme olasılıkları daha yüksektir.
2. Hedefleme seçenekleri
Google’da, her işletme ve potansiyel müşteri için bir şeyler vardır. Siz yeter ki reklamlarınızı doğru hedefleyin. Aslında Google Adwords panelini o kadar detaylandırmıştır ki, reklamlarınızı istediğiniz gibi hedeflemeniz oldukça kolay hale gelmiştir.
3. Belirli reklam amaçları
Google Ads ile ulaştığınız kişiler ile diğer reklamcılık biçimleriyle eriştiğiniz kişiler arasındaki en büyük fark amaçtır. Örneğin, insanlar sosyal medyada gündelik hayatlarına zarar veren sorunlara çözüm aramadıkları için reklam görmek istemeyebilirler. Fakat Google, çözüm arayan birine reklamlarınızı gösterebilir.
4. Tam kontrol
Reklamların olabildiğince çok insana ulaşması için reklam kampanyaları yürütmek eskiden daha zordu. Çünkü belirli reklam kampanyaları için engelleri atlatmak ve bürokrasiyi kırmak zorunda kalırdınız. Google Ads sayesinde ise kampanyaları artık daha kolay başlatabilir, durdurabilir, doğru fiyata doğru kişilere ulaştırabilir ve tüm bunların hepsini anında yapabilirsiniz.
5. Bütçe dostu
Bir tıklama kazanmak bazı işletmelere yüzlerce dolara mal olabilir. Çünkü tıklama başına yaklaşık 1000 dolar olan uzun kuyruklu anahtar kelimeler vardır. Fakat çoğu anahtar kelimenin maliyeti fazla değildir. Bu yüzden ister küçük bir işletme olun isterseniz büyük, yine de Google’ye reklam verebilirsiniz.
Google Ads Reklam Türleri Nelerdir?
Google Ads kampanyanızı oluşturmaya başladığınızda, hedeflerinizi seçmeniz istenir ve ardından Google, her bir hedef için mevcut en iyi kampanya türlerini önerir. Kampanya türleri aşağıdaki şekildedir:
- Arama Ağı Kampanyaları (Search Network Campaigns)
- Görüntülü Reklam Ağı Kampanyaları (Display Network Campaigns)
- Alışveriş Kampanyası (Shopping Campaign)
- Video Kampanyaları (Video Campaigns)
- Uygulama Kampanyaları (App Campaigns)
Her kampanya, belirli ürün veya hizmet türlerini tanıtmak için tasarlanmıştır. Örnek vermek gerekirse:
Satış: Görüntülü reklam, arama, alışveriş
Web sitesi trafiği: Görüntülü reklam, arama, alışveriş, video
Potansiyel müşteriler: Görüntülü reklamcılık, arama, alışveriş, video
Ürün ve marka değerlendirmesi: Görüntülü reklam, video
Uygulama tanıtımı: Uygulama
Marka bilinirliği ve erişim: Görüntülü reklam, video
1. Arama Ağı Reklamları
Tüm Google Ads Kampanya türlerinden en sık kullanılanı ‘Arama Ağı Reklamları’dır.
Arama ağı reklamları, Google sonuç sayfalarında görüntülenen metin reklamlarıdır.
Bu kampanya türünü kullanarak elde edebileceğiniz bazı hedefler aşağıdaki gibidir:
- Satışları artırma
- Site trafiğini artırma
- Olası satışları artırma
2. Görüntülü Reklam Ağı Kampanyaları
Görüntülü Reklam Ağı Kampanyaları, alakalı siteleri ziyaret eden potansiyel müşterilerinize banner reklamlarınızı göstermenize olanak tanır.
Bu kampanya türü genellikle çevrimiçi alışveriş markalarında yaygın olarak kullanılır. Örneğin, kadın giyimine yönelik bir çevrimiçi mağaza işletiyorsanız, bu kampanya türü reklamlarınızı benzer çevrimiçi platformlarda gösterir.
Görüntülü Reklam Ağı, aşağıdakiler için en iyi kampanya türüdür:
- İlanlar
- Yeniden pazarlama
- Web sitesi trafiğini artırma
- Marka bilinirliği
3. Alışveriş Kampanyası
Bu Google Ads kampanyası; bir başlık, ürün resmi ve fiyat ile birlikte carousel şekilde organik aramaların üstünde gösterilir. Alışveriş yapanların dikkatini çekmek için rekabette öne çıkmanın anahtarıdır.
Bu kampanya türünü kullanarak elde edebileceğiniz bazı hedefler aşağıdaki gibidir:
- Artan web sitesi trafiği.
- Yüksek kaliteli trafik navigasyonu.
- Resim galerileriyle ürün satışlarını artırma.
4. Video Reklam Kampanyaları
Video Reklam Kampanyaları, video reklamlarınızı YouTube gibi popüler video içerik sitelerinde ve tüm Google Görüntülü Reklam Ağı’nda göstermenize olanak tanır.
Amazon ve eBay’e göre, bir ürün açıklamasına video reklam eklemek, satın alma şansını %35 artırır.
Bu kampanya türü aracılığıyla üç tür video reklam yayınlayabilirsiniz:
Yayın içi video reklamları
En yaygın video reklam biçimidir. Başka bir video içeriğinin öncesinde, video devam ederken veya sonrasında oynatılan doğrusal bir video reklamdır.
Yayın dışı video reklamları
Bu video reklam biçimi iş ortağı web sitelerinde ve uygulamalarında oynatılır.
Etkileşimli video reklamları
Bu video reklam biçiminde videolarınıza etkileşimli öğeler ekleyerek insanlarla aranızda güçlü bir etkileşim fırsatı sağlayabilirsiniz.
Bu kampanya türünü kullanarak elde edebileceğiniz bazı hedefler aşağıdaki gibidir:
- Ziyaretçiler arasında gelişmiş itibar.
- YouTube’da günlük olarak 4 milyar video izlendiği için artan trafik şansı.
- Marka güvenilirliğini artırma.
- Popülerlik kazanma şansını artırma.
- Etkili ürün farkındalığı.
5. Uygulama Kampanyaları
Bu tür kampanyalar, uygulamanızın trafiğini artırmak için kullanılır. Uygulama kampanyaları, uygulamaların tanıtımını kolaylaştırır. Tek yapmanız gereken kampanyanıza birkaç satır metin, varlık ve teklif eklemektir. Google Ads, her indirme için en iyi değeri elde etmenize yardımcı olmak için teklif verme ve hedefleme stratejilerini otomatik hale getirir.
Bu kampanya türünü kullanarak elde edebileceğiniz bazı hedefler aşağıdaki gibidir:
- Kolay kurulum ve yönetim
- Uygulama indirme sayısında artış
- Otomatik reklam optimizasyonu
- Daha fazla potansiyel müşteri
Seçtiğiniz kampanya türü, reklamcılık çalışmalarınızı bir adım öteye götürebilir ya da boşa bütçe yakmanıza sebep olabilir. Bu nedenle, reklamlarınız için herhangi bir kampanya türünü seçmeden önce Google Ads’in önerilerini de dikkate alsanız iyi edersiniz.
Google’ye Reklam Nasıl Verilir?
Google Adwords’de bir reklam kampanyası oluşturmak için bir ajansla çalışmak istemiyorsanız, Google Ads’te reklam vermek için öncelikle bir Google Hesabı oluşturmanız gerekir. Ardından https://ads.google.com/ adresine gidip ve sağ üst taraftaki ‘Oturum Aç’ı tıklayın. Bir Google hesabınız yoksa veya işletmeniz için bir hesap oluşturmak istiyorsanız, açılan sayfadan bunu yapabilirsiniz.
Oturum açtıktan sonra hangi hedef sizin için daha uygunsa, “Birincil reklamcılık hedefiniz nedir?” sorusuna o cevabı verin.
İşletmeniz için en uygun olan hedefi belirledikten sonra, karşınıza ‘İşletme adı’ ve ‘İşletme web sitesi’ni girmeniz gereken bir sayfa açılacak. Bu sayfaya işletme bilgilerinizi girebilirsiniz.
İşletmenizle ilgili gerekli bilgileri girdikten sonra aşağıdaki sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu adımda, reklamınızın hangi bölgelerde görüntülenmesini istiyorsanız, o bölgeleri belirleyebilirsiniz.
Hedeflediğiniz bölgeleri belirledikten sonra, ürün veya hizmetinizi tanımlayan anahtar kelimeleri belirleyeceğiniz sayfaya yönlendirileceksiniz.
Ürün veya hizmetinizle ilgili anahtar kelimeleri belirledikten sonra, şimdi sıra geldi reklam metinlerinizi yazmaya…
Aşağıda göreceğiniz gibi bu sayfada reklam başlığınızı ve açıklamalarınızı yazabilir, sağ tarafta bulunan ‘Reklamınızın önizlemesi’ alanından yazdığınız metinlerin nasıl görüneceğini inceleyebilirsiniz.
Ürün veya hizmetiniz için hedef kitlenize en uygun anahtar kelimeleri seçtiniz, potansiyel alıcılarınızın olduğu lokasyonları belirlediniz ve reklam metinlerinizi yazdınız. Şimdi sırada reklam bütçesinizi belirlemek var. Bütçenizi ister Google’nin size önerdiği şekilde isterseniz de reklamınızın işe yarayıp yaramadığını test etmek için ufak bütçelerle başlatabilirsiniz.
İşletmenizle ve hedef kitlenizle ilgili tüm detayları, metinleri ve bütçenizi belirledikten sonra, daha önceki adımlarda yaptığınız her şeyi tek bir sayfada görebileceğiniz bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sayfada reklamlarınızla ilgili gözünüze takılan bir şey olursa, düzeltebilir ve nihayet son adıma geçebilirsiniz.
Son adım tahmin edeceğiniz gibi ödeme yönteminizi, fatura bilgilerinizi ve indirim için sahip olduğunuz promosyon kodlarını girebileceğiniz alan.
Bu sayfadaki tüm bu işlemleri de düzgün şekilde yaptıysanız, ilk Google Reklamınızı oluşturdunuz demektir.
Tebrikler!
Google Ads ile İlgili Sık Sorulan Sorular
1. Google AdWords’den nasıl 100 TL kazanabilirim?
Eğer yeni bir Google Ads kullanıcısıysanız Google AdWords’de 25 TL harcadığınızda, 100 TL tutarında Google kupon kredisi alabilirsiniz. Fakat Google Ads hesabı oluşturulduktan sonraki 14 gün içinde krediyi harcamanız gerekir.
2. Google AdWords sertifikası almak önemli mi?
Eğer daha önce Google’de reklam verdiyseniz ve bu işte belirli bir pratiğiniz varsa, bu sınav için çalışmanıza gerek yok. Ancak, yönetici düzeyinde veya bir PPC ajansında pazarlama stajyeri iseniz, sertifika eğitimi almak, kendinize ve işvereninize AdWords platformunu anladığınızı kanıtlamanın harika bir yoludur.
3. Google AdWords ve AdSense arasındaki fark nedir?
AdWords ve AdSense arasındaki temel fark; AdWords reklam verenler, AdSense ise yayıncılar veya web sitesi sahipleri içindir. AdWords, işletmelerin ve pazarlamacıların Google’nin ağında (arama, görüntülü reklam vb.) reklam vermesine olanak tanır.
4. Google reklamları SEO’ya yardımcı olur mu?
SEO’nuzdaki geliştirmeler, sayfanızı kullanıcılar için daha alakalı hale getirerek Google Arama’daki sıralamanıza yardımcı olabilir. Bir Google Ads kampanyası yürütmek ise, bazı efsanelere ve iddialara rağmen SEO sıralamalarınıza yardımcı olmaz. Ancak, PPC reklamları çevrimiçi olarak daha geniş bir kitleye bağlanmaya yardımcı olabilir.
5. Google’ye neden reklam vermeliyim? Buna değer mi?
Google AdWords her büyüklükteki işletmenin milyonlarca insana reklam vermesine izin vermekle kalmaz, aynı zamanda bütçe açısından da uygundur. Google AdWords, reklamlarınız müşterilerden gerçek tıklamalar alıyorsa buna değerdir.
6. Google AdWords küçük işletmeler için de çalışıyor mu?
PPC reklamları ve Google AdWords, doğru kullanılırsa, küçük işletmeler için etkili olabilir. Doğru kullanıldığında, Google AdWords kitlenizi hassas bir şekilde hedeflemenize ve dönüşümleri hızla artırmanıza; güçlü bir değer teklifi, açılış sayfası ve anahtar kelimeyle işinizi büyütmenize yardımcı olabilir.