Ülke kodlu TLD veya ülke kodu üst düzey alan adları (ccTLD), belirli bir bölgeye veya ülkeye özgü alan adı uzantılarıdır (daha çok tercih ettiğiniz alan adından sonra görünen harfler olarak bilinir). Örneğin, .com.tr Türkiye’ye, .ca Kanada’ya ve .com.de Almanya’ya ait ccTLD’lerdir (country-code Top Level Domain).
En önemli 3 üst düzey alan adı (TLD): .com, .net ve .org’dur. Fakat bu, başka seçeneğiniz olmadığı anlamına gelmez. .me, .store, .co vb. birçok TLD de, seçebileceğiniz alan adı uzantılarındandır. Bugün ccTLD’ler 150 milyon alan adı kaydı ile toplam alan adı endüstrisinin %40’ını oluşturmaktadır.
Eğer diğer ülkelerin uzantılarını merak ediyorsanız, internet kullanımındaki çoğu paremetreye ait otorite sahibi bir organizasyon olan The Internet Assigned Numbers Authority’nin (IANA), mevcut ccTLD’lerin listesine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
IANA mevcut ccTLD listesi: https://www.iana.org/domains/root/db
GTLD’ler ile ccTLD’ler Arasındaki Fark Nedir?
Çevrimiçi bir iş kurmak için, öncelikle bir alan adı kaydetmeniz gerekir. Bu, müşterilerinizin sizinle çevrimiçi olarak daha rahat ve daha kolay bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Alan adına kaydolmadan önce, işletmeniz için uygun bir Üst Düzey Domain (TLD) seçmelisiniz.
Temelde iki tür üst düzey alan adı vardır. Bunlar genel Üst Düzey Domain (gTLD‘ler) ve ülke kodu Üst Düzey Domain’lerdir (ccTLD’ler).
Peki, gTLD ile ccTLD arasındaki fark nedir?
gTLD, Genel Üst Düzey Domain anlamına gelir. “Genel” kelimesinden de anlaşılacağı gibi, gTLD’ler herhangi bir coğrafya veya ülke tanımıyla sınırlı değildir. Dünyanın herhangi bir yerindeki biri tarafından kaydedilebilir. Örneğin, “.com” herhangi bir ticari kuruluş için uygunken “.net” ağ hizmeti için uygundur; “.org” organizasyonlar için uygunken “.edu” herhangi bir eğitim kurumu için uygundur. gTLD’ler herhangi bir ülke veya yeri hedeflemez.
ccTLD’ler ise yalnızca belirli bir ülke veya bölgeye yöneliktir. Birçok ccTLD, yalnızca kendi ülkeleri tarafından yönetildikleri için kapatılabilir veya kısıtlanabilir. Genellikle sorumlu ülkenin kuruluşunun gerektirdiği belirli bir standart süreci içerir ve her ülkede birbirinden farklı olabilir. Bazı ccTLD’ler ülkede ikamet kanıtı gerektirir. Ancak, ccTLD’lerini kısıtlamayan bazı ülkeler de vardır. “.me”, “.co”, “.tv”, “.fm” bunlardan bazılarıdır. Bu yüzden bazen bu tür ccTLD’lerle biten bir web sitesi adı görmeniz mümkündür.
gTLD’ler (Generic top-level domain) ve ccTLD‘ler arasındaki farkın ne olduğunu öğrendiğinize göre, şimdi asıl sormanız gereken soru işletmeniz için hangisinin uygun olduğudur.
gTLD’ler arama motorlarına web sitenizin tarafsız olduğunu söylerken ccTLD’ler arama motorlarına web sitenizin belirli bir yer için olduğunu söyler. Bu, bir arama motorunu her kullandığında bir kullanıcıya gösterilen sonuçları doğal olarak etkiler. Google’de “hamburger” araması yaparak bu durumu kendiniz test edebilirsiniz. Sonuçların en üstünde sıralanan web sitelerinin çoğunun ülkenize özgü ccTLD’yi kullandığını göreceksiniz. Google her zaman en alakalı sonuçları sağlamaya çalışır. Bu yüzden ccTLD’lerin bu açıdan bir avantajı vardır.
ccTLD’ler, bir şirketin web sitesini tek bir ülke için kurması için de uygundur. Bir ülkede ikamet edenler genellikle kendi ülkelerinin ccTLD’sine sahip bir alana diğer ülkenin ccTLD’sinden daha fazla güveneceklerdir.
Ülke Kodlu (ccTLD) Domainin Avantajları
ccTLD’nin ne olduğunu anladığınıza göre, şimdi ccTLD’nin sunduğu avantajlardan bazılarına göz atalım:
1. ccTLD’ler yerel hedefleme ve SEO avantajları sunar
ccTLD’ler dünyanın belirli bölgelerinden gelen trafiği hedeflemenize izin verir. Örneğin, İstanbul merkezli restoranınızın web sitesine gelen ziyaretçilerin Türkiye’den olmasını istediğinizi varsayalım. Alan adı uzantınız olarak .com.tr‘yi seçmeyi düşünebilirsiniz. Bu, Almanya, ABD veya herhangi başka bir bölge yerine Türkiye’de yaşayanların arama sonuçlarında görünmenizi sağlar.
Ayrıca bir ccTLD kullanmak, ülke bazlı arama sonuçları için size daha yüksek bir SEO değeri verir.
2. ccTLD’ler internet kullanıcılarına güven verir
ccTLD’ler internet kullanıcılarına daha fazla güven verir. Ziyaretçiler, web sitesini yerel olarak kabul ettikleri için, özellikle adresin yabancı bir adres yerine tanıdıkları bir yerde olduğunu görürlerse, alışveriş yapmanın daha kolay olduğunu hissedebilirler. Ayrıca, birçok kişi kendi ana dillerinde, para birimlerinde ve bölgelerinde işlemleri tamamlamayı ve siteleri ziyaret etmeyi tercih eder.
3. ccTLD’ler yaratıcılığınızı ortaya çıkarır
ccTLD, bazı şirketlerin alan adlarının etrafında güçlü bir marka oluşturmak için kullandıkları güzel bir yöntemdir. Bu, hem alan adı hem de ccTLD birlikte kullanılarak bir kelime veya ad oluşturulduğu zaman geçerlidir. Örneğin, Belçika’da bir web sitesi kurarken subscri.be’yi kullanmak harekete geçirici bir mesaj olabilir. Bulabileceğiniz çeşitli kombinasyonların gerçekten bir sınırı yoktur.
ccTLD’ler Hakkında Kendinize Sormanız Gereken 3 Soru
Ülke Kodu Üst Düzey Domain’e yatırım yapmadan önce kendinize sormanız gereken bir farklı soru vardır:
1. Belirli bir ülkede mi faaliyet gösteriyorsunuz? Bunun ötesine geçme planınız yok mu?
Örneğin, Türkiye’de bir kahve dükkanı zinciriyseniz, bir veya iki perakende satış yeriniz olabilir ve birkaç tane daha açmak isteyebilirsiniz. Fakat asla Türkiye sınırlarının ötesine geçemezsiniz. Böyle bir durumda, “.tr” alan adını uzantısını tercih etmeniz aleyhinize olacaktır.
2. Birden fazla ülkede faaliyet gösteriyor musunuz?
İşletmeniz ABD’de, Kanada’da, İngiltere’de var olabilir, fakat Almanya’ya da açılmak istiyorsunuz. Bu durumda, seçtiğiniz alan adına ile ülke kodlu alt klasörler kullanabilirsiniz.
Örneğin, Meksika içeriğinin tamamının “/ mx /” üzerinde, İspanyolca içeriğin tamamının “/ es /” üzerinde, tüm Türkçe içeriğin “/ tr /” üzerinde olması gibi…
İşletmenizi büyütmeye yeni başlıyorsanız, küresel bir alan adı seçmek ve ülkeye özgü bir alan adı uzantısı kullanmak, uluslararasılaşmayı yönetmenizi kolaylaştırır.
3. Farklı ülkelerde birden fazla ofisiniz mi var? İçeriğiniz birden çok dilde mi mevcut? Büyük bir operasyon musunuz?
Durum sorudaki şekildeyse, Ülke Kodu Üst Düzey Domain’ler satın alabilirsiniz.
Örneğin, Airbnb’de yaklaşık 26-27 farklı ccTLD var. Bu, özellikle her alanın yerelleştirilmiş kopyalarını yapmak için zor olsa da, zamanınız ve finansal kaynağınız varsa, buna değer.
Özetlemek gerekirse, işinizi diğer ülkelere genişletmeyecekseniz en iyisi bulunduğunuz ülkenin, Ülke Kodu Üst Düzey Domain’ine bağlı kalın. Biraz büyümeye başladığınızda, ülkeye özgü alt klasörler oluşturun.
Zamanınız ve finansal kaynağınız varsa, çok sayıda Ülke Kodu Üst Düzey Domain satın alın.
Yukarıda ccTLD ile ilgili tüm detayları sizinle paylaştık. Bu bilgiler ışığında, bilinçli bir domain seçimi yapmak için kendinize gerekli tüm soruları sorduysanız, domain ve hosting sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Niobehosting, hızlı “Domain Sorgulama” aracıyla domain fikirlerinizi geliştirme sürecinden satın almaya kadar size destek olur.
İşletmeniz için .com.tr uzantılı domain satın almak istediğinizde, Niobehosting.com’ye gelerek hemen hayalinizdeki domainin araştırmasını yapabilir, beğendiğiniz domaini kaydedebilir, uygun fiyatlar ve profesyonel domain yönetim desteği ile domain tescilinizi yaptırabilirsiniz.
Bu arada şirketiniz için Ülke Kodlu (ccTLD) Domain kullanıyorsanız, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.