İnternette web sitemiz olsun ya da olmasın domain kelimesini bir yerlerden duymuşluğumuz vardır. Eğer ki web sitesi yayınlamaya karar vermişsek işte o zaman domainle tanışmak kaçınılmaz oluyor.

Çünkü her şeyden önce sitemizin domainini yani alan adını tescil ettirmemiz gerekiyor.

Domaini, teknik detaylara girmeksizin, basit bir şekilde tanımlayacak olursak:

Dijital dünyadaki adresimiz ya da web sitemizin adı diyebiliriz.

Diyelim ki “Şu sanal dünyada dikili bir ağacım olsun” istedik. Öncelikle, ağaç dikeceğimiz iyi bir alan seçeriz. İşte bu uçsuz bucaksız dijital ortamdaki alana dikeceğimiz ağacı bize ait ve bize özel kılan domaini (adı) dir.

Web sitemiz, internet üzerindeki varlığımızı, itibarımızı yansıtır. Aynı zamanda da bizi hedeflerimize ulaştıracak bir köprü görevi görür. Bu köprüdeki trafik akışının istediğimiz düzeyde gerçekleşmesini sağlamada domain seçimi çok önemli bir unsurdur.

Marka ve Şirketler Domain Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?

Alan adını seçmeden önce web sitesi yayınlamaktaki amacımızı biliyor, hedef kitlemizi tanıyor olmamız gerekir.

Kuşkusuz ki direkt hedef kitlemize seslenen, adeta buradayım diyen bir alan adı bizi öne çıkarır.

Yazımı kolay olmalıdır. Çünkü yazımı ne kadar zor olursa akılda kalması da o kadar zor olur.

Kolay hatırlanacak, dile dolanacak bir isim sitemizdeki trafik açısından büyük avantaj sağlar.

Bu isim, bizim iletişim dilimiz olacaktır. Dolayısıyla doğru seçim, iletişimin hız, kalite ve akıcılığına direkt etki edecektir.

Başkaları tarafından tescil edilmiş domainlere benzemesi prestij kaybettireceği için, bize  özgün olmasına dikkat etmeliyiz.

Web sitemiz artık dijital dünyadaki kimliğimiz olacaktır.

Rakam ve noktalama işaretleri yazım hatalarına sebep olabildiği için mümkünse tercih etmemeliyiz. Yazımı, telaffuzu zor bir ismin bizi dünyaya açması güçtür.

Domain seçtikten sonra markamızı koruma amaçlı tescil işlemlerini de unutmayalım.

İsmi üzerinde çok kafa yorduk ve domainimizi almaya karar verdik diyelim. Şimdi de doğru bir  Domain uzantısı belirlememiz gerekecek…

En Popüler Domain Uzantıları Hangileridir?

Amacımıza veya hedef kitlemize göre çok sayıda alan adı uzantısı mevcut olsa da en popülerleri şunlardır:

.com: Ticari organizasyonlar için düşünülmüş olsa da günümüzde herkes tarafından  kullanılabilmektedir. İngilizce “commercial” kelimesinden kısaltılmıştır. Dilimizde “ticaret” anlamına gelir.

.net: İnternet hizmet sağlayıcılarına yönelik tasarlanmış olmakla birlikte isteyen herkes alabilmektedir. İngilizce “network” kelimesinden kısaltılmıştır. Dilimizde “ağ uzantısı” anlamına gelir.

.biz: Ticari amaçlı kuruluşlar ve uluslararası organizasyonların tercihlerindendir. İngilizce “business” kelimesinden kısaltılmıştır. Dilimizde “iş” anlamına gelir.

.info: Bilgi içerikli web siteleri için düşünülmüş olup, kişiler ve kurumlar tarafından kullanılmaktadır. İngilizce “information” kelimesinden kısaltılmıştır. Dilimizde “ bilgi” anlamına gelir.

.org: Kar amacı gütmeyen vakıf, dernek, sivil toplum örgütü ve benzeri kuruluşlara yöneliktir. İngilizce “organization” kelimesinden kısaltılmış olup “organizasyon” anlamına gelir.

.gov: Devlet kurum ve kuruluşları tarafından kullanılmaktadır. İngilizce  “government” kelimesinden kısaltılmıştır. Dilimizde “devlet” anlamına gelir.

.edu: Eğitim kuruluşlarınca kullanılmaktadır. İngilizce “education” kelimesinden  kısaltılmıştır. Dilimizde “eğitim” anlamına gelir.

.name: Kişisel web sitesi ve kişisel blog yayınlamak isteyenlere yönelik tasarlanmıştır. İngilizce “name” kelimesi, dilimizde isim anlamına gelir.

Kişisel ve Kurumsal Projelerde Hangi Domain Uzantısı Kullanılmalı?

Domain uzantılarını global ve ülke kodlu olmak üzere iki farklı grupta değerlendirebiliriz.

İnternet kullanıcıları tarafından en yaygın kullanılan ve en fazla bileneni %43. 59’luk oranla  .com’ dur. Global düzeyde olup, 2018 verilerine göre kayıt sayısı 137.6 milyondur.

Eğer,.com uzantısı alınmışsa ülke kodlu alan adı uzantıları tercih edilebilir.

Her ülkenin kendine ait alan adı uzantısı vardır. Bildiğiniz gibi ülkemizinki “.tr” dir. İngilizcede  “Türkiye Cumhuriyeti”  anlamına gelen  “Turkish Republic” sözcüklerinden kısaltılmıştır.

.tr alan adı uzantısına sahip siteler; hedef kitlelerine, ziyaretçilerine ülkemize ait bir web sitesi olduklarını  göstermektedirler.

Ülkemize ait .tr uzantılı alan adlarından bazıları; com.tr, .net.tr, org.tr, edu.tr belge tescili  gerektirirken, bazıları ise gerektirmez; .gen.tr, .biz.tr, .info.tr, .name.tr,  web.tr gibi…

Örneğin, kurumsal bir site için .com.tr uzantısı iyi bir seçim olur. Belge ile tescil edildiği için müşterilerinize güven verirken, imaj açısından da avantaj sağlar.

Kişisel site tercihi için de .name.tr güzel bir seçenek olabilir.

Velhasıl; amacınıza, mesleğinize veya hedef kitlenize göre çok sayıda seçenek mevcut.

 “Domain tercihimi doğru şekilde yapmak istiyorum” diyorsanız, mutlaka güvenilir, hızlı, teknik alt yapısı güçlü kuruluşlarla çalışmalısınız. Bu noktada, sektörün öncülerinden olan Niobehostingin sunduğu hizmetlerden yararlanmanızı öneririz.