Şu anda bu yazıyı okuduğunuza göre, yakın zamanda 403 hatasıyla karşılaştınız ve büyük olasılıkla, bu hata hakkında bir fikriniz yok.
Endişelenmeyin!
Bu, birçok kişinin karşılaştığı oldukça yaygın bir hatadır. Bu yüzden bugün bu yazıda, 403 hatasının ne olduğunu, bu hataya neyin sebep olduğunu, bunun ne gibi sonuçları olabileceğini ve bu konuda neler yapabileceğinizi anlatacağız.
403 Hatası Nedir?
403 hatası veya HTTP 403 hata kodu, bir HTTP durum kodudur. Yani ulaşmaya çalıştığınız sayfaya veya kaynağa erişimin bazı nedenlerle kesinlikle yasak olduğu anlamına gelir. Farklı web sunucuları, çoğu 403 hatalarını farklı şekillerde rapor eder. Tıpkı 404 hataları ve 502 hataları gibi.
Aşağıda, yaygın olarak bu hatayı nasıl görebileceğinize dair bazı örnekleri bulabilirsiniz:
- 403 Forbidden
- HTTP 403
- HTTP Error 403 – Forbidden
- 403 forbidden request forbidden by administrative rules
- 403 Forbidden
- Access Denied You don’t have permission to access
Peki bu 403 hatasının oluşmasına ne sebep olur?
403 Hatasının Sebepleri Nelerdir?
Web sitenizi geliştirirken 403 hata mesajı görmek, rahatsız edici olabilir. Bu hatanın temel nedeni, izniniz olmayan bir şeye erişmeye çalışmanızdır. 403 hata mesajı gördüğünüzde, bu, devam etmek için yeterli iznine sahip olmadığınız anlamına gelir.
Bu hata genellikle aşağıdaki sebeplerden kaynaklanmaktadır:
- Hatalı dosya veya klasör izinleri
- Hatalı .Htaccess dosya ayarları
Peki bu hataları nasıl ortadan kaldırabilirsiniz?
403 Hatası Nasıl Çözülür?
Şimdi, bu 403 hatasından kurtulmak için çözümlere bakmanın zamanı geldi.
Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
Adım 1 – .htaccess Dosyasını Kontrol Etme
İnsanların çoğu .htaccess dosyasına aşina değil. Bunun nedeni dosyanın “proje dizininde gizli” kalmasıdır.
.htaccess temelde bir sunucu yapılandırma dosyasıdır ve esas olarak Apache Web Sunucusu ayarlarındaki yapılandırmayı değiştirerek çalışır.
C Panel kullanıyorsanız, .htaccess dosyası barındıran Denetim Masası’na Dosya Yöneticisi yardımıyla erişebilirsiniz. İlgili adımlar aşağıdaki şekildedir:
- Hosting Control Panel’e gidin ve oradan File Manager’ı bulun
- Ardından, public_html dizinine gidin ve .htaccess dosyasını arayın
- Yine de dosyayı bulamıyorsanız, ayarları tıklayın ve buradan Show Hidden Files – Gizli Dosyaları Göster (dotfiles) seçeneğini etkinleştirin.
Web sitenizde tespit edilen bir .htaccess dosyası yoksa, manuel olarak oluşturabilirsiniz. .htaccess dosyasını bulur bulmaz aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:
- Yedek almak için .htaccess dosyasını bilgisayarınıza indirin
- İndirme tamamlandığında dosyayı silin
- Ardından sitenize erişmeyi deneyin.
- Çalışıyorsa, bu, sadece .htaccess dosyanızın bozuk olduğunu gösterir.
- Şimdi, yeni bir .htaccess dosyası oluşturmak için, CMS’nize giriş yapmanız ve ardından ayarlara basmanız gerekiyor.
- Ayarlar seçeneğinde Permalinks- Kalıcı Bağlantılar’a tıklayın.
- Herhangi bir değişiklik yapmadan, sayfanın altında bulunan Kaydet düğmesine basmanız yeterlidir.
Yukarıdaki adımları izleyerek web siteniz için yeni bir .htaccess dosyası oluşturmalısınız. Bu yöntem işe yaramazsa, sonraki yöntemlere geçebilirsiniz.
Adım 2 – Dosya ve Dizin İzinlerini Sıfırlama
Hiçbir zaman bazı varsayılan izinlerle gelen dosyaların ne zaman oluşturulduğunu unutmayın. Bu kötü izin, 403 hata mesajına neden olan şeydir. Kullanımınız için dosyaları nasıl okuyabileceğiniz, yazabileceğiniz ve çalıştırabileceğiniz gibi tüm dosya ve klasör etkinliklerini kontrol eder.
Dosya ve klasör izinlerini düzenlemek için FileZilla FTP’yi kullanabilirsiniz. Başlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Herhangi bir FTP istemcisi seçin ve web sitenize erişmeyi deneyin
- Barındırma hesabınızda root dizinine girin.
- Ardından, tüm web sitesi dosyalarınızı (public_html) içeren ana klasörü seçmeniz ve sonra üzerine sağ tıklamanız gerekir. Bundan sonra, Dosya izinlerine basın.
- Ardından, Dizinlere uygula seçeneğini işaretleyin ve sayısal değer alanına 755 iznini girin. Son olarak Tamam’a basın. (adım 4)
- FileZilla, klasör izinlerini değiştirmeyi tamamladıktan sonra, 4. adımı tekrarlayın. Fakat bu sefer yalnızca dosyalara uygulamayı seçmelisiniz. Ardından sayısal değer alanına 644 sayısal değerini girin.
- Yukarıdaki işlemleri bittirdiğinizde, web sitenize erişmeyi deneyin ve hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edin.
Hata çözülmediyse, sonraki yönteme geçin.
Adım 3 – WordPress eklentilerini devre dışı bırakma
WordPress’in de yaygın kullanıldığını varsayarsak WordPress tabanlı CMS’lerde bu hata ile karşılaşmanız muhtemeldir.
Eğer siteniz WordPress tabanlı ise ve 403 hata mesajı yukarıdaki iki yöntem kullanılarak hala çözülmediyse, uyumsuz veya hatalı bir eklenti nedeniyle hatanın tekrar tekrar ortaya çıkması muhtemeldir. Bu adımda, WordPress eklentilerini devre dışı bırakmayı deneyeceğiz ve 403 hata mesajını düzeltip düzeltmediğini kontrol edeceğiz.
Fakat bu yöntemi uygularken, her bir eklentiye gidip tek tek devre dışı bırakmak yerine, tüm eklentileri aynı anda devre dışı bırakmayı deneyeceğiz.
Aşağıda, uygulamanız gereken adımları izleyebilirsiniz:
- FTP ile barındırma hesabınıza eriştikten sonra public_html klasörünü arayın.
- Sayfadaki wp-content klasörüne ulaşın
- Ardından eklenti seçeneğine – plugin option gidin ve “çalışmayan eklenti” gibi tamamen farklı bir adla yeniden adlandırın. Bunu yapmak, takip etme prosedürünü sizin için daha kolay hale gelecektir.
- Tüm eklentileri devre dışı bıraktıktan sonra web sitenize tekrar erişmeyi deneyin. Bu işlemler sorunu ortadan kaldırdı mı? Cevabınız evet ise, o zaman hatanın asıl kaynağı yalnızca eklentidir.
- Şimdi, her eklentiyi tek tek devre dışı bırakın. Bu yöntemi kullanarak, sorunun temel nedeni olan hatalı eklentiyi tespit edebileceksiniz.
- Hatalı eklentiyi bulduğunuzda, eklentiyi yeniden yüklemeyi veya güncellemeyi deneyebilirsiniz.
Yukarıda açıklanan yöntemlerden hiçbiri sizin için işe yaramazsa (çok nadir olsa da), barındırma sağlayıcınızla iletişime geçmeniz gerekebilir.
403 Hatasını Çözmek İçin Kullanılabilecek Diğer Yöntemler Nelerdir?
Aşağıda, 403 hatasını çözmenize yardımcı olabilecek, genellikle gözden kaçan yöntemlerden bazıları aşağıda verilmiştir:
- Tarayıcının önbelleğini kontrol edin. Bazen önbellek sorunları, 403 hatalarına neden olur.
- Tarayıcının çerezlerini temizleyin.
- Sadece bir dizin belirtmediğinizden emin olun. Daha iyi araştırın, URL hatasını kontrol edin ve gerçek bir web sayfası dosya adına ve uzantısına ulaştığınızdan emin olun. Bazı web siteleri, belirli bir sayfa yerine bir klasörü görüntülemeye çalışırken 403 hata mesajı gösterir.
403 hatalarını tespit etmek oldukça sabır gerektirir. Bu hata, web sitenize erişmenizi engeller ve bu nedenle bazen oldukça rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, web sitenizi tekrar faaliyete geçirmek için yukarıda açıklanan yöntemleri tek tek uygulamanız gerekir.
Yukarıdaki listeden daha önce denediğiniz 403 hatası tespiti yöntemleri var mı ya da listedekilerden farklı bir çözüm mü kullanıyorsunuz? Farklı bir çözüm kullanıyorsanız, yorum bölümünde bize yazın, bir sonraki güncellememizde listeye ekleyelim. Bu listeyi veya içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
adım 2 yi uyguladım sitem 404 e düştü. 403 hatasını web sitemde sadece tek bir sayfada, sayfada değişiklik yaptıktan sonra güncelle butonuna bastığımda geliyordu 403 hatası güncelleyemezsin diyordu şimdi web sitesi komple 404 oldu siteye giremiyorum.
Tm nerden giriliyor uygulama mı uygulamaysa hangi uygulama
Sorunuzu tam anlayamadık.
Alt alan adı kurdum ve 403 hatasına denk geldim, sadece bir index.html attım ana dizine ve sorun halloldu.
ben gezgılerden oyun indirmek istiyorum 403 forbbiddden diyor çözümü neddır
O konu gezginler sitesi ile alakalı. Dosyayı çektiği bağlantı iptal olmuş olabilir. Tamindir önerebiliriz.
turkanime.co ya giriyorum 403 forbidden hatası çıkıyor
Dizin yasaklanmış anlamına geliyor