Trojan yani truva atı, bilgisayarlara bulaşma tekniğini taklit ettiği için adını Truva atının klasik hikayesinden alır.

Peki adını Truva atının hikayesinden alan trojan nedir?

Trojan, insanlara yararlı veya eğlenceli bir şey gibi görünen, fakat gerçekte zarara veya verilerin çalınmasına neden olan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Trojan virüsü genellikle virüslü bir cihaza diğer kötü amaçlı yazılımları (casus yazılım, reklam yazılımı, fidye yazılımı) sessizce indirir. En tehlikeli trojan virüslerinden biri Zeus’tur.

Trojan virüsünün amacı, bir kullanıcının uç noktasını kontrol etmek, verileri çalmak ve kurbanın bilgisayarına daha fazla kötü amaçlı yazılım enjekte etmektir. Ayrıca aşağıdakileri de gerçekleştirebilir:

  • Uç noktalardan verileri silme
  • Uç noktaların verilerini kopyalama
  • Verilerin uç noktalara girmesini engelleme
  • Uç noktaların verilerini değiştirme
  • Bilgisayarların veya bilgisayar ağlarının performansını bozma

Trojanın Zararları Nelerdir?

Bir ev bilgisayarına veya kurumsal bir ağa bulaşan bir trojan virüsünün neden olduğu hasar, tam ağ arızasına veya kritik veri kaybına neden olabilir. Hasarın ölçeği virüsün hedeflerine bağlıdır ve bazen faaliyetin sonuçları kullanıcılar tarafından algılanamaz.

Peki trojan ne gibi zararlar sağlar? Şimdi adım adım bu sorunun cevabını inceleyelim:

1. Arka kapılar oluşturma

Kötü niyetli kullanıcılara virüslü bilgisayar üzerinden uzaktan erişim sağlar. Dosyaları göndermek, almak, başlatmak ve silmek, verileri görüntülemek ve uç noktayı yeniden başlatmak gibi istedikleri her şeyi yapabilirler.

2. Casusluk

Trojan virüsü, klavyeniz aracılığıyla girdiğiniz verileri izleyerek, ekran görüntüleri çekerek veya çalışan uygulamaların bir listesini alarak, bilgisayarınızı nasıl kullandığınızı gözetleyebilir.

3. Bilgisayarınızı ele geçirmek

Trojan virüsü, bilgisayar korsanlarının kurbanın bilgisayarının kontrolünü ele geçirmesine, web kameralarını kullanarak fotoğraf çekmesine, fareyi, klavyeyi devre dışı bırakmalarına ve hatta bilgisayarı yeniden başlatmalarına olanak tanır.

4. Yüksek Ücretli SMS mesajları gönderme

Trojan virüsü, mesajları göndermek ve engellemek için bir mobil cihazın SMS (metin) mesajlaşma servislerini kullanabilir ve akıllı telefonunuzdan özel numaralara ücreti yüksek SMS’ler atar. Kullanıcı genellikle davranıştan habersizdir.

Trojan Türleri

Trojan virüsünün zararlarını yukarıda adım adım inceledik. Şimdi sıra trojan virüs türlerinde..

1. Backdoor Trojan

Adından da anlaşılacağı gibi, bilgisayarınızda bir “arka kapı” oluşturabilir ve kullanıcıları kötü amaçlı bağlantılara tıklamaları ve hatta bir web sitesindeki kötü amaçlı yazılımlara erişmeleri için kandırır.

2. Exploit-Trojan

Uç noktanızda çalışan uygulama yazılımındaki güvenlik açığını kötüye kullanan verileri veya kodu içerir.

3. Rootkit-Trojan

Bunlar, sisteminizdeki belirli nesneleri veya etkinlikleri gizlemek için tasarlanmıştır. Bu, kötü amaçlı programların tespit edilmesini etkili bir şekilde önleyebilir.

4. Trojan-Banker

Amacı, çevrimiçi bankacılık sistemleri, e-ödeme sistemleri, kredi veya banka kartları için hesap verilerinizi çalmaktır.

5. Trojan DdoS

Tis Trojan, DoS saldırılarını başlatarak yalnızca uç noktaları değil, web sitelerini de etkileyebilir. Bilgisayarınızdan ve diğer birkaç virüslü bilgisayardan birden çok istek gönderip hedef adresi aşırı yükleyerek hizmet reddine yol açabilir.

6. Trojan-Downloader

Trojan-Downloader, bilgisayarınıza Truva atları ve reklam yazılımları da dahil olmak üzere kötü amaçlı programların yeni sürümlerini indirip yükleyebilir.

7. Trojan-Dropper

Trojan-Dropper, bilgisayara Truva atları ve diğer virüsleri yüklemek için kullanılır, ayrıca kötü amaçlı programların algılanmasını da gizleyebilir. Zayıf veya eski bir antivirüs kullanıyorsanız, bazıları bu tür truva atı virüsünün içindeki tüm bileşenleri tarayamaz.

8. Trojan-GameThief

Oyun oynamaktan hoşlanıyorsanız, çevrimiçi oyunlarda çok para kazanabileceğini bilirsiniz. Siber suçlular çevrimiçi oyunculardan kullanıcı hesabı bilgilerini çalmak için Trojan-GameThief virüsünü kullanır.

9. Trojan-Ransom

Trojan-Ransom, uç noktanızdaki verileri değiştirebileceği için bu durum uç nokta arızasına neden olabilir. Böyle bir durumda siber suçlular sizden fidye isteyecektir. Sadece ödeme yaptıktan sonra bilgisayarınızın performansını değiştirir veya verilerinizin engelini kaldırır.

Trojan Virüsünden Nasıl Korunulur?

Trojan virüslerine karşı nasıl güvende kalacağınız konusunda endişeleriniz varsa, aşağıdaki ipuçlarını takip edin:

  • Antivirüs yazılımınızı kullanın
  • Antivirüs programınızın her zaman güncellendiğinden emin olun
  • Kötü amaçlı web sitelerinden uzak durun
  • Bilinmeyen e-posta’lardan gelen ekleri ve kötü amaçlı bağlantıları asla tıklamayın
  • Kişisel korumanız için zor parolalar kullanın
  • Kişisel bilgilerinizi güvende tutmak için her zaman güvenlik duvarı kullanın

Trojan Nasıl Tespit Edilir?

Aşağıda sizin için hazırladığımız listede ‘‘trojan nasıl tespit edilir?’’ sorusunun cevabını bulacaksınız. Bilgisayarınızda bunlardan herhangi biri varsa, muhtemelen bilgisayarınıza trojan virüsü bulaşmıştır.

  • Yavaş bilgisayar
  • Mavi ekran hatası
  • Garip şekilde açılan pencereler
  • Tanıdık olmayan eklentiler
  • Tuhaf davranan uygulamalar
  • Devre dışı bırakılmış güvenlik uygulaması
  • Yetersiz hafıza
  • Kontrolsüz şekilde masaüstünün değişmesi
  • Tanıdık olmayan web sitelerine yönlendirilmek
  • Görev çubuğundaki garip simgeler
  • Kayıp dosyalar
  • Spam almak

Bilgisayardan Trojan Nasıl Temizlenir?

Trojan virüsüyle savaşmak ve bu virüsü bilgisayarınızdan nasıl kaldıracağınızı öğrenmek için bilgisayarınızda bir güvenlik duvarı vardır. Ayrıca bilgisayarınıza virüsten koruma yazılımı yükleyerek de trojanları temizleyebilirsiniz. Fakat bu yazılımlar, trojan virüsünü bilgisayardan otomatik olarak kaldırmak için her zaman etkili değildir. Bu durumda, trojan virüsünü manuel olarak kaldırmanız gerekir.

Trojan temizleme işlemini manuel olarak yapmak için izleyebileceğiniz adımlar aşağıdaki şekildedir:

1. Virüslü dosyaları tanımlayın

Bilgisayarınızda bazı gariplikler farkettiğinizde, şüpheli olabileceğini düşündüğünüz bir indirme yapıp yapmadığınıza bakın. Bir dosyaya trojan virüsü bulaştığını anladıktan sonra kaldırılması oldukça kolay hale gelir.

2. Sistem geri yüklemeyi durdurun

Bu adımı atlarsanız, sildiğiniz dosyalar geri yüklenecektir.

3. Bilgisayarınızı yeniden başlatın

Bilgisayarınızı yeniden başlatırken “Güvenli Mod”u seçin.

4. Programları ekleyin veya kaldırın

Bunu kontrol panelinizde bulacaksınız. Daha sonra virüsünden etkilenen programları kaldırın.

5. Uzantıları kaldırın

Bir programın tüm dosyalarını silmek için onları sistem klasöründen kaldırmalısınız.

Truva atı virüsünü bilgisayarınızdan kaldırmak için aşağıdaki adımları tamamladığınızda, sisteminizi normal modda yeniden başlatmalısınız.

Telefondan Bulaşmış Trojanlar Nasıl Temizlenir?

Android cihaz sahibiyseniz, muhtemelen güvenlikle ilgili bazı efsaneler duymuşsunuzdur. Çoğu Android kullanıcısı gibi, muhtemelen uygulamalarınızı Google Play Store’dan indirirsiniz ve uygulamaların Google’ın yerleşik kötü amaçlı yazılım algılama motoru olan Google Play Protect tarafından tarandığını gösteren bir onay işareti görürsünüz.

Google, trojanları ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerini tespit etmek için birçok kaynak ayırmıştır. Ancak Play Protect, trojanların cihazınızı tehlikeye atmasını önlemek için tek başına yeterli değildir.

Truva atı virüsü olarak paketlenmiş bir casus yazılım parçası olan Android.Spy.277.origin örneğini düşünün. Android.Spy.277.origin, Google Play Protect’ten geçen popüler antivirüs uygulamalarının sahte sürümleri üzerinden dağıtılmıştır.

Malwarebytes’teki siber güvenlik araştırmacıları (en iyi Android antivirüslerinden birinin geliştiricileri) kısa süre önce kendini bir QR kodu uygulamasına, bir fotoğraf düzenleyiciye ve bir internet bağlantı hızı test cihazına yerleştiren bir trojan keşfetti.

Durum böyle olunca, o zaman telefonuma bulaşan trojanı nasıl temizlerim diye düşünüyor olabilirsiniz. İster kapsamlı bir trojan koruması arıyor olun ister telefonunuza zaten bir virüs bulaşmış olduğundan şüpheleniyor olun, aşağıdaki araçlar sisteminizin yeni kadar iyi çalışmasını sağlayacaktır.

1. Norton Mobile Security

Norton Mobile Security, sisteminizin temiz olduğu konusunda size gönül rahatlığı sağlayacak çözümlerden biridir. Çoklu cihaz koruması, kayıp veya çalınmış cihaz kurtarma ve daha fazlasını sunar.

2. Malwarebytes

Malwarebytes, Google Play Store’a bulaşan Android truva atlarını aktif olarak belgeler. Malware Mobile Security, kötü amaçlı yazılımlara, fidye yazılımlarına, casus yazılımlara ve daha fazlasına karşı gelişmiş koruma sağlar.

3. AVG

AVG, piyasadaki en güçlü kötü amaçlı yazılım algılama motorlarından biriyle trojanları ayıklayabilir. Özellikle Android uygulaması çok iyi tasarlanmıştır.

Unutmayın, Google Play Protect, bugüne kadar birden fazla truva atı virüsünün geçmesine izin verdi. Bu nedenle güvenliği sağlamak için yukarıdaki araçlardan birini indirebilirsiniz.

En İyi Trojan Temizleme Programları

Bilgisayar kullanıyorsanız, eminim çoğunuz mavi ekranı bir veya iki kez deneyimlemişsinizdir. Mavi ekran bilgisayarınızda mutlaka bir trojan olduğu olduğu anlamına gelmez, ancak durumu denetlemeniz gerekir.

Mavi ekran deneyimini yaşayanlardan olmak istemiyorsanız, aşağıda en iyi Trojan Temizleme programlarının listesini bulabilirsiniz:

  • System Mechanic Ultimate Defense
  • Advanced System Protector
  • Malwarebytes
  • Advanced SystemCare
  • Bitdefender Antivirus
  • Sucuri
  • AVG
  • Norton Power Eraser
  • Avast Internet Security
  • HitmanPro
  • Emsisoft
  • Trend Micro
  • Comodo
  • Microsoft Malicious Software Removal Tool