Bitcoin, herhangi bir ülke, hazine veya merkez bankası tarafından kontrol edilmeyen dijital bir para birimidir (kripto para birimi olarak da adlandırılır). İşlemlerdeki tüm aracıları ortadan kaldırır ve hepsini tamamen anonim, güvenli ve hacklenemez (teorik olarak) yapacak şekilde çalışır.
Kripto para birimi, ABD dolarının önemli ölçüde değer kaybettiği ve çoğu kişi tarafından çökmeye yakın olduğu düşünülen ekonomik krizin ortasında, Ocak 2009’da piyasaya sürüldü. Satoshi Nakamoto takma adıyla anonim bir geliştirici tarafından oluşturuldu. Kimse onun kim olduğunu bilmiyor. Aslında bu hem iyi hem de kötü bir şey. Bazıları bu kişinin Elon Musk olabileceğini iddia etse de, Elon Musk bu durumu yalanladı.
Bitcoin 2013’te değerindeki bir artışın ardından ana akıma girdi. Bitcoin ödemelerini kabul eden kişilerden veya şirketlerden ürün satın almak veya satmak için kullanılabilir hale geldi. Bitcoin fiziksel bir para birimi olarak mevcut değildir, bu da herhangi bir gerçek para veya banknot olmadığı anlamına gelir.
Bitcoin Nasıl Çalışır?
Bitcoin, blockchain adlı bir sistem kullanarak çalışır. Blockchain, gerçekleşen her Bitcoin işlemine erişebilen bir bilgisayar ağıdır. Bir Bitcoin işlemi her tamamlandığında, ağdaki kullanıcılar tarafından doğrulanabilmesi için tüm ağ bu bilgilerle güncellenir. Ağdaki işlem bilgileri, işlem verilerini güvende tutan ve kimsenin kime ait olduğunu izlemesini engelleyen kriptografi kullanılarak kodlanır. Doğrulandıktan sonra, işlem bilgileri önceden onaylanmış işlemler zincirine eklenir.
Blockchain Nedir?
Blockchain, birbirleriyle ticaret söz konusu olduğunda bankalar ve eBay ve Amazon gibi çevrimiçi pazar yerleri gibi aracıları ortadan kaldırmayı hedefler. Teknoloji, Bitcoin’e ve hatta finansal hizmetler endüstrilerine özel değildir. Kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve ilaç, moda vb. sektörler ve hatta BM gibi insani yardım kuruluşları tarafından benimsenmektedir.
Yeni Bitcoin Nasıl Oluşturulur?
Bir kişi çevrimiçi olarak her Bitcoin işlemi yaptığında, P2P ağı yeni bilgilerle güncellenir. Bitcoin madencileri olarak adlandırılan insanlar, bu yeni bilgileri bloklar halinde düzenlemek için karmaşık matematiksel denklemleri çözer. Belirli bir denklemi çözen ilk madenci, yeni oluşturulan Bitcoin ile ödüllendirilir. Maksimum 21 milyon Bitcoin oluşturulabilir ve Haziran 2017 itibariyle dolaşımda 16.366.275 Bitcoin vardır. Şu anki oluşturma oranıyla, 21 milyonuncu Bitcoin yapılana kadar 2140 olacağı tahmin ediliyor.
Bitcoin’i Nereden Alabilirim?
Bitcoin, çevrimiçi kripto para birimi borsaları aracılığıyla satın alınabilir. Kripto para birimi değişimi, insanların kripto para birimlerini satın almaları veya satmaları için bir hizmettir. Binance, Coinbase, Coinfloor, Kraken ve Bittylicious dahil olmak üzere bir dizi kripto para borsası bulunmaktadır.
Bitcoin Nasıl Saklanır?
Bitcoin almak için önce özel bir Bitcoin cüzdanınızın olması gerekiyor. Bir Bitcoin cüzdanı, Bitcoin’inizi harcamanıza, almanıza ve depolamanıza izin veren genel ve özel anahtarlarınızı içerir. Her biri farklı güvenlik seviyeleri, anonimlik ve kripto para biriminiz üzerinde kontrol sunan birkaç Bitcoin cüzdanı türü vardır.
1. Web cüzdanları
Web cüzdanları, web tarayıcınız aracılığıyla Bitcoin göndermenize, almanıza ve depolamanıza olanak tanır. Bunlar genellikle hesabınızla ilişkili özel anahtarların güvenliğini yöneten bir üçüncü taraf sağlayıcı tarafından barındırılır.
2. Masaüstü cüzdanları
Masaüstü cüzdanları kişisel bilgisayarınıza indirilebilir. Cüzdanınızın yönetimi ve güvenliği konusunda size tam sorumluluk verir.
3. Mobil cüzdanlar
Mobil cüzdanlar, bir uygulamayı indirerek cep telefonunuzdan Bitcoin işlemleri yapmanızı sağlar.
4. Kağıt cüzdanlar
Kağıt cüzdanlar, Bitcoin’inizi saklamanın çevrimdışı bir yoludur. Genellikle kağıt veya plastik olmak üzere fiziksel formda bulunur ve genel ve özel anahtarlarınızın basılı bir versiyonunu içerirler. Ancak kağıt cüzdanınızı kaybederseniz, Bitcoin yatırımınızın tamamını kaybedersiniz.
5. Donanım cüzdanları
Donanım cüzdanları, Bitcoin’i depolamak için özel olarak tasarlanmıştır. İşlem yapabilmeniz için bilgisayarınıza bağlanabilen dijital cihazlar şeklinde gelirler.
Bitcoin’e Yatırım Yapmalı Mıyım?
Bitcoin son derece riskli bir yatırımdır. Yalnızca finansal olarak donanımlıysanız ve yatırım yaptığınız herhangi bir parayı kaybetmek sizin için önemli değilse, yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Bitcoin’in değeri değişkendir ve fiyatının günlük olarak yaklaşık %10 veya daha fazla dalgalanması yaygındır. Bunun da ötesinde, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, Financial Services Compensation Scheme (FSCS) tarafından korunmaz. Bu yüzden Bitcoin yatırımınızda bir şeyler ters giderse, her şeyi kaybedersiniz.
Bitcoin’e Yatırım Yapmanın Riskleri Nelerdir?
Bitcoin’e yatırım yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken birkaç risk vardır:
1. Her şeyi kaybetmek
Bitcoin ve diğer kripto para birimleri şu anda Financial Conduct Authority (FCA) tarafından düzenlenmemektedir. Ayrıca FSCS’den temin edilebilecek herhangi bir tazminat yoktur, bu nedenle işler ters giderse, tüm yatırımınızı kaybedersiniz. Bu aynı zamanda cüzdanınızı kaybederseniz veya çalınırsa paranızı geri almanın bir yolu olmadığı anlamına gelir.
2. Fiyat dalgalanması
Bitcoin gibi kripto para birimlerinin değeri önemli ölçüde değişebilir. Örneğin 2017’nin sonuna doğru Bitcoin, değerinin üçte birini kaybetti ve bir günde 2.000 $ düştü.
3. Siber saldırılar
Bitcoin borsaları saldırılara karşı savunmasızdır ve bu da yatırımınızın telafi edilemez bir şekilde kaybedilmesine yol açabilir.
4. Şirketlere bağlılık
Şirketler Bitcoin kabul etmeyi bırakırsa, kaçınılmaz olarak değer kaybedecek ve değersiz hale gelecektir.
5. Kişilere bağlılık
Benzer şekilde, tüketiciler Bitcoin ile olan beğenilerini kaybedip yeni bir kripto para birimine geçerse ya da dijital para birimlerini yalnız bırakırsa, Bitcoin de değer kaybedecektir.
Bitcoin Dolandırıcılığından Nasıl Kaçınılır?
Son zamanlarda bir dizi kripto para birimi dolandırıcılığı ortaya çıktı. Suçlular, insanları Bitcoin gibi kripto para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmek için ünlü resimlerini kullanmaya başladı. Yalnızca Mart ayında, ünlü Bitcoin dolandırıcılığı tarafından hedef alınan ve 34.000 £ ‘dan fazla kaybeden 21 mağdur bildirildi. Sahte kripto para yatırımları, sosyal medya ve diğer web siteleri aracılığıyla duyuruldu. İlanlara tıklayanlar, tanınmış finans uzmanlarının, örneğin Deborah Meaden ve Martin Lewis’in yatırım yapmalarını tavsiye eden resimlerini gösteren tam sayfalık bir makale buluyorlar. Dolandırıcılar, insanları bu yatırımlar için kandırmak için genellikle Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformları kullanıyor.
Bitcoin’in Alternatifleri Nelerdir?
Bitcoin en çok tanınan kripto para birimi olsa da, piyasada 500’den fazla dijital para birimi mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Ethereum
- Litecoin
- Zcash
- Dash
- Ripple
- Dogecoin
Tüm kripto para birimleri benzer riskler taşır ve yalnızca satın almaya karar verdiğiniz şeyi kaybetmek için finansal kapasiteniz varsa yatırım yapılmalıdır.
Bitcoin Hacklenebilir Mi?
Blockchain sistemi çok güvenlidir. Bu da insanların Bitcoin cüzdanlarına girmeyi zorlaştırır. Bununla birlikte, kripto para birimi borsaları siber saldırıların kurbanı olabilir. Örneğin, 2013 yılında, Mt. Gox saldırıya uğradı ve 850.000’den fazla Bitcoin (yaklaşık 473 milyon dolar değerinde) çalındı. Mt. Hack sırasında tüm Bitcoin işlemlerinin yaklaşık %80’inden sorumlu olan Gox, daha sonra iflas başvurusunda bulundu. Son zamanlarda bir başka büyük kripto para borsası olan Coincheck hacklendi ve çeşitli kripto para birimlerinde 500 milyon doların üzerinde çalındı.
Yıllara Göre Bitcoin Fiyatı (ABD Doları)
- 2009’da Bitcoin fiyatı: 0 $
- 2010’da Bitcoin fiyatı: 0,06 $
- 2011’de Bitcoin fiyatı: 6,05 $
- 2012’de Bitcoin fiyatı: 8,46 $
- 2013’te Bitcoin fiyatı: 189,54 $
- 2014’te Bitcoin fiyatı: 526,02 $
- 2015’te Bitcoin fiyatı: 272,36 $
- 2016’da Bitcoin fiyatı: 567,27 $
- 2017’de Bitcoin fiyatı: 4.001,16 $
- 2018’de Bitcoin fiyatı: 7.558,21 $
- 2019’da Bitcoin fiyatı: 7.196 $
- 2020’de Bitcoin fiyatı: 29.000 $