Backlink, temelde başka bir web sitesinden sizin web sitenize bir bağlantı verilmesidir. Bunları, sitenize diğer web sitelerinden gelen bir güvenoyu olarak da düşünebilirsiniz.
Örneğin,bu bağlantı YouTube kanalımıza bir backlink’tir. Bağlantıya tıkladığınızda, direkt olarak Niobe Hosting YouTube kanalına gidersiniz.
Backlink’ler önemlidir, çünkü Google gibi arama motorları backlink’leri bir sıralama faktörü olarak kullanır. Bu, basitçe, diğer web sitelerinin içeriğiniz için kayda değer olduğunu garanti ettiği anlamına gelir. Bu da, web sitenizin sıralamasını ve arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) görünürlüğünüzü artırmanıza yardımcı olur. Arama motoru kullanıcılarının %67’sinin ilk beş sonuca tıkladığını düşünürseniz, neden SERP’lerde olabildiğince üst sıralarda yer almanız gerektiğini anlayacaksınız. Backlink’ler, SERP’lerde yükselmenin yollarından biridir.
Backlink’ler Neden Önemlidir?
Backlink’lerin arama motoru sıralamasını iyileştirmeye yardımcı olduğunu daha önce belirtmiştik.
Peki sadece bu kadar mı?
Backlink’ler sadece sizi SERP’lerde en üst düzeye çıkarmayı mı amaçlanıyor?
Cevap kesinlikle hayır.
Backlink’ler arama motoru sıralamasından daha fazlasını vaad ediyor.
O halde backlink’ler başka ne işe yarıyor?
Öncelikle yeni başlayanlar için, web sitelerinin keşfedilebilirliğini artırmaya yardımcı olur. Arama motorlarının yeni içerik keşfetme yollarından biri, yeni bağlantıları olup olmadığını kontrol etmek için zaten bildikleri sayfaları tekrar tekrar ziyaret etmektir. Popüler sayfalardan backlink alırsanız, içeriğinizin keşfedilme şansı artar. Popüler sayfalar, popüler olmayan sayfalardan daha hızlı keşfedilmenize yardımcı olur.
Backlink’ler ayrıca yönlendirme trafiği almanıza da yardımcı olur. Backlink’ler, kullanıcıların yararlı kaynaklar elde etmesine yardımcı olmak için belirli bir amaçla oluşturulmuştur. Ne kadar çok backlink alırsanız, o kadar yüksek yönlendirme trafiğiniz olur. Bu da sizi nişiniz içinde bir otorite haline getirir. Aynı zamanda işletmeniz için daha fazla olası satış yaratmak anlamına gelir.
Backlink Türleri Nelerdir?
1. Editoryal Backlink
SEO’daki en iyi bağlantı türleri, editoryal bağlantılardan gelir. Editoryal backlink, başka bir web sitesinin içeriğinde size atıfta bulunmasıdır.
2. Konuk Yazarlık Backlink’i
Kendi blog’unuz dışında bir web sitesine yayın gönderdiğinizde, içeriğinize genellikle bir editoryal backlink eklemenize izin verilir. Bu tür backlink’ler, diğer etkili yayınlar aracılığıyla güven ve otorite oluşturmanın güvenilir bir yoludur.
3. İşletme Profili Backlink’i
Çoğu durumda, bir işletme için çevrimiçi bir profil oluşturduğunuzda (sosyal medya hesapları vb.), web sitenize backlink ekleyebilirsiniz.
4. Yorum Backlink’i
Bir blog gönderisine yorum yaptığınızda, genellikle web sitenize bir bağlantı eklemenize izin verilir. Bu genellikle spam gönderenler tarafından kötüye kullanılır ve olumsuz bir bağlantı oluşturma aracı haline gelebilir. Ancak, yüksek kaliteli blog yayınlarına gerçek yorumlar gönderirseniz, markanızın görünürlüğünü artırabilirsiniz.
5. Ücretli Backlink
Backlink almanın kolay bir yolu gibi görünse de, diğer yayıncılara ve web sitelerine sitenize bağlantı vermeleri için ödeme yapmamalısınız. Google, backlink satın almanın veya satmanın “bir sitenin arama sonuçlarındaki sıralamasını olumsuz etkileyebileceğini” açıkça söylüyor. By nedenle bu tür bir çalışmayı önermiyoruz.
6. Forum Backlink’i
Sitenize backlink göndermek amacıyla düzinelerce foruma katılmak iyi bir fikir değildir. Bu yüzden yüksek kaliteli forumlara katılın, içeriğiniz ve markanız hakkında ilgili konularda yorum yapın, spam yapmayın.
7. Basın Bülteni Backlink’i
Markanızın yeni bir ürün lansmanı veya inovasyon gibi paylaşacak yeni ve heyecan verici bir şeyi varsa, bir basın bülteni yazıp bunu dağıtarak backlink’ler edinebilirsiniz..
Dofollow ve Nofollow Backlink Nedir?
1. Dofollow Backlink
Dofollow bağlantılar, değerli web sitelerinden sitenize organik bağlantılardır. Değerleri oldukça yüksektir, çünkü diğer sitenin, sitenizdeki içeriğin kalitesi için kefil olduğu ve sizin backlink için ödeme yapmadığınız anlamına gelir. Dofollow backlink, arama motoru sıralamalarını iyileştirmenin anahtarıdır.
Dofollow backlink bu kadar önemli olmasına rağmen bazı durumlarda da negatif etki yaratabilir. Özellikle arama motorları tarafından şüpheli olarak işaretlenen web sitelerinden gelen bir backlink’iniz varsa veya bağlantılar arama motoru hizmet şartlarını ihlal ederek elde edilmişse, bu backlink’ler sitenizin dizininin kaldırılmasına neden olabilir.
2. Nofollow Backlink
Nofollow backlink‘ler, temelde arama motorlarına belirli bir bağlantıyı göz ardı etmelerini söyleyen etiketlerdir. Değerleri dofollow backlink’e oranla oldukça azdır. Nofollow bağlantılarının en yaygın kaynaklarından bazıları, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları, Quora gibi soru-cevap web siteleri, blog yorumları, içerik toplama siteleri ve Reddit gibi forumları içerir.
Ancak nofollow bağlantılar, SEO stratejiniz için tamamen yararsız değildir. Bazen SEO stratejinize yardımcı olabilirler. Google, sayfa sıralaması için nofollow bağlantılarını kullandığı durumlar hakkında henüz bilgi paylaşmamış olsa da, Wikipedia gibi yüksek profilli web sitelerinden gelen nofollow bağlantıların SEO sıralamasında yardımcı olabileceğine inanılıyor. Yüksek trafiğe sahip web sitelerinden gelen nofollow bağlantılar, dofollow bağlantılarınızın miktarını artırmanıza da yardımcı olabilir.
Peki insanlar neden nofollow bağlantıları kullanır?
Bunun ana nedeni, web sitesinin kalitesinden emin olmamaktan kaynaklanır. Arama motorlarının web sitesi içeriklerinin doğruluğuna kefil olduğunuzu düşünmemesi için nofollow bağlantılarını kullanmak daha iyidir. Diğer nedenler arasında, yayınlananlar üzerinde kontrol sahibi olmamak (örneğin, bir blogun yorum bölümü), bir web sitesini tanıtmak için ödeme almak ve tarama önceliklendirmesinden kaçınmak (büyük web siteleri için) sayılabilir.
Bir Backlink’i Değerli Hale Getiren Özellikler Nelerdir?
Bu, odak noktasının nofollow bağlantılarından daha fazla dofollow bağlantısı almak olduğu anlamına gelir. Ancak tüm dofollow backlink’ler aynı değere sahip değildir. Bazıları diğerlerinden daha değerlidir.
Öyleyse iyi bir backlink’i iyi yapan özellikler nelerdir? Aşağıda dikkat etmeniz gereken birkaç özelliği bulabilirsiniz:
1. Bağlantının alaka düzeyi
Google, Bing ve diğer arama motorları, kullanıcıları için değer yaratmaya çalışır. Bu, kullanıcıların onları tıklama şansını artırmak için daha alakalı backlink’lere öncelik verecekleri anlamına gelir.
Backlink alaka düzeyi yalnızca ana içerik için geçerli değildir, aynı zamanda belirli bir kapsamda alan adı için de geçerlidir. Örneğin, sıhhi tesisat ürünlerini kullanan ziyaretçilerin, bir tesisatçının web sitesine giden bir backlink’i, Petstop’takilerden daha fazla tıklama olasılığı daha yüksektir.
2. Web sitesi trafiği
Yüksek trafiğe sahip sayfalardan backlink almak, web siteniz için daha fazla yönlendirme trafiğine yol açacaktır. Böylece ne kadar çok trafik alırsanız, web sitenizin görünürlüğü o kadar yüksek olur.
3. Web site otoritesi
Bir web sitesi ne kadar yerleşikse, backlink’leri web sitenize o kadar fazla otorite taşır. Aynı derecede otoriter web sitelerinden backlink’ler alarak web sitenizi nişiniz içinde bir otorite olarak kurabilirsiniz.
4. Backlink’in yerleştirilmesi
Bir backlink’in nasıl yerleştirildiği de çok önemlidir. Bazıları diğerlerinden daha belirgindir ve bu nedenle daha fazla yetki taşır. Örneğin, sayfanın ana gövdesindekine kıyasla en alt kısmı (footer) veya kenar çubuğundaki (sidebar) bir backlink’e tıklanma olasılığı düşüktür. Farklı metin renkleri ve yazı tipleri kullanmak da backlink’lerin öne çıkmasına yardımcı olur.
Kaliteli Backlink Almak İçin İpuçları
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, backlink’ler SEO stratejiniz için oldukça değerlidir. Google’nin sürekli değişen algoritmasına rağmen, backlink’ler SEO’nuz için hala büyük bir fark yaratabilir. Backlink almak, uzun vadede faydalı olabilir. Tabi ki riskleri de vardır.
Aşağıda kaliteli backlink’lerin nasıl alınacağına dair birkaç ipucu bulabilirsiniz:
1. İçerik oluşturun
SEO dünyasında içeriğin kral olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak mesele sadece içerik oluşturmak değildir. Yalnızca ziyaretçilerinize değil, diğer web sitelerine de faydalı olacak yüksek kaliteli içerik oluşturmalısınız. Bu şekilde, organik olarak geri dönüşler elde edebilirsiniz.
Peki nasıl?
- Haber değeri taşıyan konulardan yararlanın.
- Trend olan popüler kültür konularından yararlanın.
- Başka hiçbir yerde bulunamayan çevrimiçi bilgileri paylaşın.
- Belirli konularda derinlemesine kılavuzlar yayınlayın.
- Bir sorunu çözen veya bir beceriyi öğreten adım adım kılavuzlar oluşturun.
- Nasıl yapılır içeriklerini ücretsiz webinar’lara dönüştürün.
- Bir konu hakkında en derinlemesine bilgiyi veren içerikler yazın.
Ayrıca diğer sitelerde konuk yazarlık yaparak web sitenize bir veya iki dofollow bağlantısı ekleyebilirsiniz.
2. İş ortaklarının sitelerindeki referanslar sayfasından yararlanın
Muhtemelen hizmet sunumu konusunda diğer işletmeler için projeler yaptınız veya onlarla ortaklık kurdunuz. Web sitelerinde referanslar veya vaka çalışmaları için bir sayfaları varsa, web sitenize backlink sağlamak için bundan yararlanabilirsiniz. Çoğu durumda, referansın içinde sitenize backlink eklerler.
3. Listelere dahil olun
Muhtemelen, internetin akla gelebilecek hemen hemen her şey için bir liste vardır. Türkiye’deki En İyi 10 Hosting Firması, 2020 Yılının En İyi İçerik Yönetim Yazılımı, 2020 Yılının En Ucuz Hosting Sitesi vb. Bu şekilde içerik üreten web sitelerine ulaşarak listeye dahil edilmek için öneride bulunabilirsiniz.
4. Kırık bağlantıları bulmayı deneyin
Temel olarak, sizinkine benzer bir içerikte kırık bağlantıları olan web sitelerini bulmayı, yazarı kırık bağlantı hakkında uyarmayı ve ardından konu ile ilgili kendi web sitenizde yazdığınız içeriği daha iyi bir alternatif olarak sunmayı deneyin.
Her site sahibi, web sitesinde kırık bir bağlantıya sahip olmanın sonuçlarını bilir, bu nedenle dikkatleri çekecek bir içerik fikri sunarsanız, belki de bu sitede artık sizin içeriğiniz yayınlanabilir.
Sektörünüzdeki web sitelerinde bozuk bağlantıları bulmak için Dr Link Check gibi bozuk bağlantı denetleyicileri kullanabilirsiniz.
Peki backlink alıp almadığınızı nasıl kontrol edersiniz?
Google Search Console gibi platformları kullanabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan bu araç, web sitenizin performansı ve organik arama trafiği hakkında ayrıntılı verilere erişmenizi sağlayacaktır. Tek yapmanız gereken kaydolmak ve web sitesinin sahipliğini doğrulamaktır.
Backlink almayı çok kafa karıştırıcı bulursanız, bu tür konularda deneyim ve uzmanlığa sahip bir SEO ajansı ile çalışmayı düşünebilirsiniz.
Backlink Analiz Araçları
En iyi backlink araçlarına sahip olmak; yeni backlink kurma fırsatlarını keşfetmenize, rakiplerinizin stratejilerini takip etmenize ve backlink profilinizi izlemenize olanak tanır.
Peki hangisini kullanmalıyım diyorsanız, listemize göz atın:
1. Google Search Console
Search Console, web yöneticilerinin web sitelerini iyileştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir Google aracıdır. Tamamen ücretsizdir, ancak yalnızca sahip olduğunuz web sitelerini analiz etmek için kullanılır. Sahipliğinizi doğruladıktan sonra, size, doğrudan Google’nin dizininden alınan backlink listesiyle birlikte çeşitli site kalitesi gösterge tablolarına erişim hakkı verilir. Search Console’de liste ne kadar uzun olursa olsun, yalnızca ilk 1.000 sonucu görüntüleyebilirsiniz. Hiçbir ek ölçüm ve analiz özelliğinin olmadığı araç ile verileri dışa aktarabilir ve diğer araçları kullanarak bu verileri analiz edebilirsiniz.
Search Console’de backlink listeleri genellikle diğer backlink araçlarının sonuçlarından çok daha kısadır. Bunun nedeni, Search Console’nin listeden düşük kaliteli backlinkleri kaldırması ve yalnızca önemli olanları saymasıdır. Bu tür bir inceleme, spam içeren backlinkleri yakalamak ve bunları profilinizden kaldırmak için aracı kullanamayacağınız anlamına gelir.
Kullanabileceğiniz diğer backlink analiz araçlarının listesi aşağıdaki şekildedir:
2. SEMrush
3. Serpstat
4. GrowthBar
5. LinkAssistant
6. Traffic Travis
7. Rank Signals
8. Ahrefs
9. Majestic SEO
10. Monitor Backlinks
11. cognitiveSEO
12. SEO SpyGlass
13. Backlink Watch
14. Moz Link Explorer
15. OpenLinkProfiler
16. Linkody