E-posta hala en popüler iletişim araçlarından biri olduğu için gönderen itibarınızın olumlu ve güvenli kalmasını sağlamanız gerekir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri DKIM (DomainKeys Identified Mail) kullanmaktır.
DKIM (DomainKeys Identified Mail) yani Alan Adı Anahtarlarıyla Tanımlanmış E Posta, e-posta alıcılarınızın, e-posta’nın gerçek göndericisi olduğunuzu doğrulayabileceği bir e-posta kimlik doğrulama biçimidir. Bu sayede, kimsenin sizi taklit etmek için alan adınızı veya diğer tanımlayıcıları kullanmadığından emin olabilirler. Bu protokoller e-posta dünyasında standart haline gelmiştir ve DKIM ve SPF olmadan gönderilen bir e-posta, farklı e-posta analiz araçları tarafından şüpheli olarak değerlendirilebilir.
DKIM Ne İşe Yarar?
DKIM, işletmenizin itibarını ve e-posta programını korumanın en kolay yoludur. Kimlik avı ve “kimlik sahtekarlığı” dolandırıcılıklarına karşı koruma sağlar. Alıcılarınız bu sayede e-posta’larınızı doğrulayabilir ve hangilerinin gerçekten sizden gelip gelmediğini görebilir. DKIM kullanırsanız, kişisel bilgileri dolandırıcılara gönderme olasılığınız oldukça düşer.
DKIM ayrıca işletmenizin itibarını artırmaya da yardımcı olur. İletileriniz doğrulanabildiğinden, güvenilmeleri ve tanınmaları daha olasıdır. E-posta’larınızın güvende olduğunu bilmek, alıcıların sizinle iletişim kurduklarında daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Bu, siz ve e-posta listeniz arasında daha fazla iki yönlü iletişime yol açabilir ve müşterilerinizle olan ilişkilerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Son olarak, DKIM e-posta programınızın bütünlüğünü korumaya da yardımcı olur. DKIM ve düzenli DKIM kayıt kontrollerini kullanarak, e-posta yazılımınızın başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu bilgilere ve güvenilirliğe sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Bu şekilde, gönderen alan adınız, müşterilerinize ulaşmaya çalışan spam göndericilerle değil, sizinle ilişkili kalır.
E-posta Gönderirken DKIM Kullanmalı Mıyım?
DKIM olmadan, kötü niyetli bir üçüncü taraf e-posta sunucunuza erişim kazanırsa, alıcılarınıza güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen kötü niyetli e-posta’lar gönderebilir.
Bu yüzden SPF ve DMARC ile birlikte DKIM kullanmanız gerekir. En güvenli işletmeler tarafından uygulanması gereken strateji DKIM, SPF ve DMARC’ı bir arada kullanmaktır.
DKIM Ayarları Nasıl Yapılır?
Hangi ESP veya e-posta sunucusunu kullanırsanız kullanın, DKIM için genel kurulum aynıdır. Güvenli bir yerde saklanan özel bir anahtara ihtiyacınız vardır ve alan adınızın DNS kayıtlarında ortak bir anahtar paylaşmanız gerekir. SPF’ye benzer şekilde DKIM de özel bir formatta DNS TXT kayıtlarını kullanır.
DKIM anahtarlarınızı periyodik olarak döndürmek en iyi uygulama olarak kabul edilir. DKIM standardı, anahtarlarınızı her üç ayda bir döndürmenizi önerir ve ayrıca bu rotasyonun bir parçası olarak eski DKIM anahtarlarınızı iptal etmenizi önerir. Bunu yönetmenin en iyi yolu, yeni anahtarlarınızı eklemek ve birkaç gün sonra alan adınız için eski anahtar DNS kayıtlarınızı kaldırmaktır.
DKIM Kaydı Nasıl Oluşturulur?
Öncelikle sizin adınıza e-posta gönderen servislerle (ESP’ler) iletişime geçerek DKIM’in yapılandırılmasını istediğinizi ve ortak anahtarın bir kopyasına ihtiyacınız olduğunu belirtin.
Eğer DKIM anahtarlarını kendiniz oluşturmak isterseniz aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Sizin için bir DKIM kaydı oluşturabilecek üçüncü taraf araçlar mevcuttur, DKIM kaydı için bu araçları kullanabilirsiniz:
İşletmenizin kendi e-posta sunucusu varsa, yerel bir DKIM işlevine sahip olmanız mümkündür. Özel/genel anahtar üretimi için mevcut tüm belgeleri ve bir kayıt oluşturma politikasını araştırın.
Opendkim, üçüncü bir taraf olmadan DKIM anahtarları oluşturma imkanı sunan açık kaynaklı bir projedir.
Ayrıca DKIM anahtarlarınızı OpenSSL ile de oluşturabilirsiniz.
DKIM kaydı nasıl eklenir?
Bir DKIM kaydı eklemek için aşağıdaki iki adımı uygulamanız gerekir:
- Genel DKIM anahtarını DNS’nizde TXT kaydı olarak yayınlayın.
- Özel DKIM anahtarını MTA (Mail Transfer Agent) / SMTP sunucunuza kaydedin.
DNS sağlayıcınız giriş alanına 255’ten fazla karakter eklemenize izin vermiyorsa, boyutu artırmak veya TXT kaydının kendisini oluşturmak için onlarla birlikte çalışmanız gerekebileceğini unutmayın.
DKIM Kaydı Oluştururken En İyi Uygulamalar
Bir DKIM kaydı oluştururken, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç e-posta güvenliği uygulamasını göz önünde bulundurmanız gerekir:
Uzun anahtarları dağıtın: Etkili DKIM kayıtları oluşturmak için karmaşıklık çok önemli bir faktördür. Anahtar uzunlukları en az 1024 bit olmalıdır. Mümkünse 4048 bitlik bir anahtar kullanmanız gerekir. 512 bit gibi daha kısa anahtar uzunlukları daha savunmasızdır ve 72 saat içinde kırılabileceği kanıtlanmıştır.
Anahtarları düzenli olarak döndürün: İşletmelerin kötü niyetli kişilerin e-posta bütünlüğünü tehlikeye atmaması için anahtarlarını yılda en az iki kez değiştirmesi gerekir.
Alıcı etkinliğini izleyin: DKIM ile e-posta mesajları imzalandığında, işletmeler alıcı sunucuların bunları nasıl ve ne zaman kabul ettiğini izleyebilir.
Üçüncü taraf etkinliğini izleyin: Hizmet sağlayıcıları gibi üçüncü taraf satıcılar aracılığıyla e-posta gönderen herkes, işletmenizin politikalarına ve en iyi uygulamalarına uymalıdır.
DKIM işaret kontrolleri: Giden e-posta’ların uygun alan adından gönderildiğini ve DKIM imzalı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, tüm ortak anahtarların e-posta’ları imzalamak için karşılık gelen bir özel anahtarı olduğundan emin olun.
DKIM ve SPF Arasındaki Farklar Nelerdir?
DKIM ve SPF (Sender Policy Framework – E-Posta Gönderen Politikası) e-posta kimlik doğrulama sistemleridir. İkisi de, e-posta gönderenlerin bilgisayar korsanları tarafından alıcılarınıza güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen kötü niyetli e-posta’lar göndermesini önlemek için kullanılır.
Ayrıca, güvenilir olmayan e-posta’ları daha doğru bir şekilde algılayıp filtreleyerek gelen e-posta sunucularını da korurlar.
Bu sistemlerin her biri, kimlik doğrulama için DNS girişlerini kullanır.
DKIM, öncelikle bir e-posta’nın içeriğinin değiştirilip değiştirilmediğini ve güvenilir olup olmadığını doğrulamanın bir yöntemidir, oysa SPF, şirketinizin, alan adınız adına kimlerin e-posta göndermesine izin verildiğini belirlemesine olanak tanır.
E-posta Güvenliğinde DKIM Kaydının Rolü Nedir?
DKIM, işletmelerin kendi alanlarından gönderilen iletilerin sorumluluğunu üstlenmesine ve alıcıların iletileri doğrulamasına olanak tanır. Giden e-posta’ları özel bir anahtarla imzalamak için ortak anahtar şifrelemesini kullanır, bu da e-posta sahtekarlığını algılamaya yardımcı olur ve kötü niyetli etkinlikleri önler.
Örneğin, DKIM, siber suçlular saygın bir göndericiden geliyormuş gibi görünen e-posta’lar gönderdiğinde ortaya çıkan e-posta sahteciliğini önlemek için SPF ve DMARC ile birlikte çalışır. Sahtekarlık saldırısında, bilgisayar korsanları güvenilir bir kişinin kimliğine bürünür ve ardından müşterilere ve çalışanlara hassas bilgileri paylaşmaları için e-posta’lar gönderir. Teknik aynı zamanda iş e-posta’sı ele geçirme (BEC), kimlik avı ve hedef odaklı kimlik avı gibi daha geniş siber saldırılarda da kullanılır.
Birçok sunucu artık iletilerin DKIM veya SPF imzalarına sahip olmasını beklediğinden, DKIM kayıtları e-posta güvenliğini sağlamada giderek daha önemli hale gelmiştir. Aksi takdirde, şüpheli olarak kabul edilirler, engellenirler veya spam klasörlerine gönderilirler. Geçerli bir DKIM kaydına sahip olmak, işletmelerin teslim edilebilirliği garanti etmesine olanak tanır.
DKIM Kaydı Sorgulama
DKIM kayıtlarınızın kurulu olup olmadığını öğrenmek için DKIM sorgulama yapmanız gerekir. Bu araçlar, uygun şekilde yapılandırılmış DKIM kayıtları için e-posta alan adınızı kontrol edecektir:
SPF kayıtları gibi DKIM kayıtları da TXT kayıtlarında depolanan metin dizeleridir. DKIM imzanız alan adınıza özeldir. Bu nedenle, bir DKIM anahtarı oluşturmak için alan adı yöneticinizle iletişime geçmeniz veya geliştirme ekibinizle birlikte çalışmanız gerekir.