Günümüzde cep telefonu ve tablet kullanımı artış gösterdi. Bununla beraber web sitelerine tablet ve cep telefonu ekranlarından giriş yapma oranı da arttı. Durum böyle olunca web sitesi üzerinden ürün ya da hizmet pazarlayan girişimciler merakla Responsive Tasarım Nedir? sorusunu sormaya başladı. Biz de bu yazımızda sizler için responsive tasarım ile ilgili merak edilen tüm detayları araştırdık.

Responsive Tasarım Nedir?

Responsive kelime olarak, uyumlu, esnek, yanıt veren, duyarlı aenlamlarına gelmektedir. Responsive tasarım ise web sitelerinin mobil uyumlu olması anlamını taşır. Bir web sitenin çözünürlük ve ekran boyutu farklılıklarına uyacak şekilde tasarlanması responsive tasarım olmaktadır. 

Herhangi bir web sitesine bilgisayar ekranından girdiğinizde çözünürlük ve boyut değişir. Bilgisayar ekranınız cep telefonu ekranınıza göre büyüktür. İşte responsive tasarım bir web sitesinin hem bilgisayar ekranına hem de cep telefonu ya da tablet ekranına uyumlu olmasını sağlar. 

Responsive tasarım, herhangi bir web uygulamasının veya web sitesinin bilgisayar, telefon, tablet ekranına uygun hale getirilmesiyle kullanıcıların cihazında boyuta uygun bir şekilde görünmesine yardımcı olur. Yani kısaca bu tasarım sayesinde bir web sitesi bilgisayar ekranında görüntüleniyorken büyük ekrana, cep telefonundan görüntüleniyorken küçük ekrana uyum sağlar. 

Responsive Tasarım Neden Önemlidir?

Geleneksel web sitelerinde mobil uyumluluk için farklı şablonlar kullanmak gerekir. Fakat responsive tasarım tek bir şablonun son derece estetik bir biçimde ve işlevsel olarak farklı ekranlara uyum sağlamasına yardımcı olur. Bazı istatistiklere göre ziyaretçilerin yüzde 50’sinden fazlası web sitelerine giriş için mobil cihazları kullanıyor. Durum böyle olunca responsive tasarım da büyük önem kazanıyor. Hiçbirimiz mobil ekranlara uyum sağlamayan, mobil ekranımızda kötü görünen bir web sitesinde uzun süre kalmak istemeyiz. Bu sebeple responsive tasarım büyük bir önem taşıyor. 

Eğer web siteniz responsive tasarımı kullanmıyorsa ne kadar reklam çalışması yaptığınızın da çok büyük bir önemi kalmıyor. Çünkü trafiği sağlayan mobil kullanıcılar, cihazlarına optimize edilmemiş bir web sitesini tercih etmezler. 

Responsive tasarım, SEO çalışmaları için de fayda sağlar. Çünkü bu mobil cihazlara duyarlı tasarım Google tarafından önemsenen faktörlerden biridir.

Responsive Tasarımın Avantajları Nelerdir?

Responsive tasarımın birçok avantajı bulunuyor. Şimdi gelin birlikte bu avantajları inceleyelim.

  • Responsive tasarım sayesinde web sitenizde içeriği manuel olarak düzenlemenize gerek kalmaz. İçerik ekran boyutuna göre otomatik bir şekilde düzenlenir.
  • Bu tasarım sizi rakip web sitelerinden bir adım öteye taşır. Ziyaretçileriniz, sorunsuz bir şekilde web sitenizde dolaşırlar ve çok daha geniş kitlelere hitap etme olanağınız artar. 
  • Mevcut ziyaretçileriniz sitenizde kalmaya devam eder ve potansiyel ziyaretçi kitleniz artar. Responsive tasarıma sahip olmayan web siteleri ise ziyaretçilerini kaybedebilir.
  • Responsive tasarım ile ayrı ayrı tasarımlar yapmanıza gerek kalmaz. Tek bir tasarım ile web siteniz her ekrana uygun bir şekilde uyum kazanır. Bu sayede de tasarımlar için harcadığınız maliyetler düşer
  • Bu tasarım kullanıcı dostudur. Kullanıcılar web sitenizde çok daha uzun süre geçirir. Kullanıcı deneyim responsive tasarımın en büyük avantajlarından biridir. Responsive tasarım sayesinde görseller yanlış hizalanmaz, yazılar birbirine karışmaz. Hiç kimse yazıların birbirine karıştığı ve okunamaz hale geldiği bir web sitesinde uzun süre kalmak istemez. Bu durumda hemen çıkma oranı yükselir. Fakat responsive tasarım ile hemen çıkma oranları düşer.
  • SEO çalışmaları açısından çok büyük önem taşır. Çünkü Google algoritması mobil optimizasyona sahip olmayan web sitelerini aşağılarda gösterir. Mobil optimizasyona sahip siteler ise daha üst sıralarda görünür. Bu sebeple web sitenizde mobil optimizasyonun olması SEO çalışmalarınızı büyük oranda etkileyecektir. 
  • Responsive tasarım ile oluşturulmuş web siteleri dinamik olarak da adlandırılır. Dinamikliğin ön planda olduğu bu web sitelerine her cihazdan çok kolay bir şekilde ulaşılabilir. 

Responsive Tasarım Nasıl Çalışır?

Responsive tasarım, kullanıcının cihazınıza uygun bir şekilde ölçeklendirme sağlayarak çalışır. Bu sayede cihazın boyutuna bağlı olarak sayfaların ekrana sığacak bir biçimde olmasını sağlar. Burada kullanıcılar cihazdan bağımsız bir şekilde aynı dosyaya erişirler. CSS (Cascading Style Sheet) kodu devreye girer ve bu kod sayfa düzenini ekran boyutuna uygun bir şekilde işlemeye başlar. 

Responsive tasarımda esnek bir kanvas bulunur. Web sitesinde bulunan resimler, linkler,reklamlar, yazılar boyuta uygun olarak erişilebilir hale gelir. Kullanıcılar zoom yapmak ya da ekranı küçültmek zorunda kalmazlar. 

Geleneksel web sitesi tasarımları piksellere dayanır. Fakat bu tasarım yüzde olarak ölçülen ızgaraları kullanmaktadır. Bu sayede de web sitesine giriş yapılan ekranın boyutu önemli olmaksızın web sitesi aynı görünür ve aynı çalışır. 

Responsive web sitelerinin hazırlanmasında HTML5 ve CSS kodlama yapısından faydalanılır. 

Eğer web sitenizin görüntü alanını yapılandırmak isterseniz, meta viewport etiketini kullanarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Viewport isimli meta etiketi, web tasarımınızın küçük ya da büyük ekranlara adapte olmasını sağlar. Bu etiketi, yalnızca responsive tasarıma sahip web sayfalarına ekleyebilirsiniz. 

Adaptive Tasarım ve Responsive Tasarım Arasındaki Farklar

Adaptive tasarım da responsive tasarım gibi görüntülenmekte olan cihazın özelliklerini tespit eder ve bu cihaza uygun bir şekilde çalışır. Bu iki kavram temel açıdan birbirine benzerdir fakat bazı farkları bulunmaktadır. 

  • Responsive tasarım esnektir.Sabit ölçülerden ziyade akışkan ve ekran boyutuna göre değişen ölçüler kullanılır. Adaptive tasarım ise esnek bir anlayışa sahip değildir. Sabit yerleşimli ekran planlamasına sahiptir. Ölçülere daha bağımlı şekilde hareket eder. Bu da sayfada boşluklar kalmasına sebep olabilir.
  • Adaptive tasarım kod yazılımında katmanlı bir anlayış izler. Görseller katman katman eklenir. Responsive tasarımda ise katmanlar bulunmaz. Adaptive tasarım, esnek bir yerleşimi benimsemez. Belirli bir ekran ölçüsü belirlenir ve ekran yerleşimleri bu ölçülere göre sabitlenir. Örnek verecek olursak; 320px, 600px, 960px ve 1200px gibi 4 temel ölçü belirlenir ve bunlara uygun yerleştirme yapılır. Eğer tarayıcı penceresi bu ölçülere küçük ya da büyük gelirse ölçülere en uygun olan yerleşim kullanılır. Ekranın kenarında boşluklar kalabilir. Responsive tasarım ekranın her yerini kaplayacak düzeydedir. 

Responsive Tasarım Ölçüleri Nelerdir?

Responsive tasarımlarda birden fazla birbirinden farklı çözünürlük bulunmaktadır. Bu çözünürlükler 3 ve 6 kademe arasında değişir. En popüler ve en çok kullanılan çözünürlük kademeleri 3 ve 4’tür

Eğer tasarım 3 kademeli ise;

  • Çözünürlük 0-767px aralığında ise mobil ekranlara uyumludur.
  • Çözünürlük 768-991px aralığında ise dikey tabletlere uyumludur.
  • Çözünürlük 992px ve üzeri aralıkta ise yatay tablet, notebook ve desktoplara uyumludur. 

Eğer tasarım 4 kademeli ise;

  • Çözünürlük 0-767px aralığında ise mobil ekranlara uyumludur.
  • Çözünürlük 768-991px aralığında ise dikey tabletlere uyumludur.
  • Çözünürlük 992-1199px aralığında ise yatay tablet ve minibook laptoplara uyumludur.
  • Çözünürlük 1200px ve üzerinde ise notebook ve desktoplara uyumludur.