İnternetin herkes tarafından ulaşılabilir hale gelmesi ve yaygınlaşması, önce insanların bu ortama ayak sağlamalarına, sonra da hayatlarına tamamen entegre etmelerine neden oldu. Hayat o kadar hızlı hale geldi ki, insanlar sosyalleşme ve alışverişlerinin bir kısmını tamamen internet ortamında verilen hizmetler üzerinden gerçekleşmek zorunda kaldı. E-Ticaret ve online alışverişler ülkemizde oldukça tutuldu ve hatta Covid-19 pandemisiyle o kadar yaygınlaştı ki, bu ortamda yaşanacak mağduriyetleri önlemek ve internet ortamında ticaret yapan işletmeleri ve diğer paydaşlarını doğru bir şekilde bilgilendirmek ve doğru verilerle istatistik oluşturmak adına bir ihtiyaç ortaya çıktı. ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından bu sebeple oluşturulan bir platformdur. 

ETBİS Nedir?

ETBİS adı üzerinde elektronik ortamda yapılan ticaret hakkında bilgilerin kayıt altına alındığı istatistik oluşturulduğu ve ticari faaliyet içindeki firmaları ve alt bileşenlerini kontrol edebilmek için TC Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir platformdur. Bu sebeple oluşturulan “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 1 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girdi ve internet üzerinden hizmet ve mal satışı yapan kuruluşların, ETBİS sistemine kayıt olması ve düzenli bildirim yapması zorunlu hale getirildi. 

ETBİS Bildirimi Yapma Zorunluluğu Olan Kuruluşlar

Bu mevzuat gereği bildirim yapması zorunlu olan kuruluşlar;

  • Bankalar
  • Elektronik para ve ödeme kuruluşları
  • Bankalararası Kart Merkezi
  • E-Ticaret altyapı sağlayıcıları
  • Aracı hizmet sağlayıcıları (E-Ticaret pazar yerleri)
  • Kargo ve lojistik işletmeleri
  • E-Ticaret yapan tüm işletmeler

ETBİS’in Amacı ve Fonksiyonu Nedir?

ETBİS sisteminin kurulma amacı;

  • Güvenli E-Ticaret sistemi inşa etmek.
  • İnternetten alışveriş yapan tüketiciyi korumak.
  • E-Ticaret işi yapan işletmeleri tespit etmek kayıt altına almak ve kayıt dışılığı önlemek.
  • E-Ticaret verileri hakkında daha sağlıklı istatistik oluşturmak.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

ETBİS sistemine kayıt yapabilmek için şirket sahibi veya yetkilisi olmanız gerekiyor. Bunun haricinde elinizde olması gereken bilgiler ise;

  • Mersis Numarası
  • Vergi Kimlik Numarası
  • Esnaf ve Sanatkarlar için TC Kimlik ve Vergi Numaraları
  • KEP (Kayıtlı E-Posta Adresi)
  • Elektronik Ticaretin Türü (B2B, B2C,C2C)
  • Sunulan Mal ve Hizmetlerin Türü
  • Kabul edilen ödeme yöntemleri
  • Elektronik ticaretin dışındaki faaliyetler
  • İkinci el mal kabulü ve satışı olup olmadığı hakkında bilgi
  • Anlaşmalı Kargo ve Lojistik firması bilgileri

Bunun yanında eticaret.gov.tr adresinde size danışmalık yapan bir chat robotu uygulaması var. Burada soru cevap şeklinde çalışan bu sistemde daha detaylı bilgi edinme şansına da sahipsiniz. 

Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS kaydı ücretsiz bir şekilde yapılabiliyor. Herhangi bir harç veya farklı isimle ödeme yapma yükümlülüğü bulunmuyor. 

  • İnternet tarayıcınız üzerinden eticaret.gov.tr adresine girmeniz ve ETBİS Giriş sekmesine tıklamanız gerekiyor.
  • Bu işlemi yaptıktan sonra e-Devlet şifresiyle giriş ekranı açılacak, şirket yetkilisi olan kişinin e-Devlet şifresi ile giriş yaparak işleme devam edebilirsiniz.
  • Bu bilgilerle girişten sonra “Yeni Kayıt Oluştur“ diyerek ETBİS kaydınızı oluşturmaya başlayacaksınız. Sırasıyla sayfanın yönlendirmelerini takip edin.

Mal veya Hizmetler

Kayıt sekmesinin ilk aşamasında sistem sizden ne tür mal veya hizmet satışı yaptığınızı tespit etmeye çalışacaktır. Bu ekranda, sunduğunuz mal ve veya hizmetleri işaretlemelisiniz. Birden fazla ürün veya hizmet grubu varsa her birini işaretlemelisiniz. Bundan sonra da sayfa altında geleneksel ticaret kollarında faaliyet gösteriyor mu şeklinde bir soru mevcut. Eğer internet haricinde fiziksel bir mağaza da hizmet veriyorsanız “Evet” eğer sadece E-Ticaret faaliyeti gerçekleştiriyorsanız “Hayır” seçeneğini işaretleyin. Bu işlemden sonra sağ alt köşede bulunan “Kaydet ve İlerle” butonuyla diğer sekmeye geçiyoruz.

Ödeme ve Ticaret Türü

Bu sekmede hangi kanallarla ödeme kabul ettiğinizi beyan edeceksiniz. Kredi Kartı, Banka Kartı, Kapıda ödeme gibi seçeneklerden kabul ettiklerinizi işaretleyin. Aynı zamanda yapmış olduğunuz E-Ticaret türünü de aynı sayfadan belirtmeniz gerekiyor. B2B (Business To Business) İşletmeden İşletmeye, B2C (Business To Consumer) İşletmeden Tüketiciye veya C2C (Consumer To Consumer) gibi seçeneklerden size uygun olanı tanımlayıp “Kaydet ve İlerle” butonuyla ilerliyoruz.

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) Bilgisi

Ticari faaliyet gösteren işletmelerin kayıtlı E-posta bildirimi yapmaları gerekiyor. Resmi bilgilendirmelerin yapılacağı bu E-posta adresini tanımladıysanız bu sekmede eklemelisiniz. Eğer tanımlı ve kayıtlı elektronik posta adresiniz yoksa buradan tanımlamak üzere yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Ödeme ve Elektronik Para

Bu sekmede anlaşmalı olduğunuz ödeme alma kuruluşları hakkında bilgi vermeniz gerekiyor. Sitenizde bulunan sanal pos cihazı bilgilerini bu ekranda tanımlıyorsunuz. Yurtdışı ile ticari faaliyet gerçekleştiriyorsanız burada belirtmeniz gerekiyor, yapmıyorsanız “Hayır” seçeneğini işaretleyin.

Kargo ve Lojistik

Çalıştığınız ve anlaşmalı olduğunuz kargo ve lojistik firmalarını bu sekmede belirtiyorsunuz. Üye işyeri numaraları ve bazı diğer bilgiler gerekebilir.

Altyapı Sağlayıcıları

Eğer bir E-ticaret altyapı sağlayıcısı üzerinden işlem yapıyorsanız veya altyapınızı başka bir firma oluşturduysa bu sekmede bu bilgileri belirtmelisiniz. Bu firmaların üye işyeri bilgilerini girmeniz gerekiyor.

Store with credit card, gift boxes, buyers vector illustration. Purchase, sale, e-commerce. Shopping concept. Creative design for website templates, posters, banners

Bankalar

Bu sekmede çalıştığınız banka bilgilerini işaretlemelisiniz. Yine aynı şekilde yurtdışı banka var ise burada belirtin.

Veritabanları

Eğer müşterilerinize ait bilgileri kaydettiğiniz bir veritabanı kullanıyorsanız, veri tabanının yeri hakkında bilgileri buraya eklemelisiniz. Veri tabanının hangi şehirde olduğunu belirtin. Eğer veritabanı kullanmıyorsanız “Kendime ait veritabanım bulunmamaktadır.” seçeneğini işaretleyin. Bulut veritabanı kullanıyorsanız bunu da belirtmelisiniz. “Kaydet ve İlerle” butonuna basarak işleme devam edin.

Üretim Yeri ve Adres Bilgileri

İşletmenize ait adres bilgilerinizi gireceğiniz bu sekmede, “Depo”, “Üretim Alanı”, “Merkez Ofis” adı altında üç farklı adres türü bilgisi isteniyor. Bu adres türleri içinden sizde mevcut olanlara ait bilgileri ayrı ayrı girmelisiniz. Sonrasında kaydederek işleme devam ediyoruz.

E-İhracat İşlemleri

Eğer işletmeniz üzerinden Yurtdışı satış faaliyetiniz yoksa “E-İhracat faaliyetim bulunmamaktadır.” seçeneğini işaretleyin. Eğer varsa bu sekmede  hangi ülkeye satış yaptığınız ve ödeme alma yöntemlerine ait bilgileri girmelisiniz.

Kayıt

Eğer eksik bilgiler kaldıysa sistem bir uyarı verecektir ancak tüm sekmelerde istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girdiyseniz bu aşamadan sonra  “Kayıt İşlemine Devam Et” butonuna basarak kayıt işleminiz tamamlanmış olacaksınız.

ETBİS Kaydı ve Bildirimi Yapılmazsa Ne Olur?

ETBİS kaydı ve bildirimi 6563 sayılı Elektronik ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında zorunlu yükümlülük haline getirilmiştir. Bu yükümlülüğe sahip olan ancak kayıt ve bildirim işlemini gerçekleştirmeyen gerçek veya tüzel kişilere 5.000 TL’den 20.000 TL’ye kadar idari para cezası verilmesi söz konusudur.

Kayıt işlemlerinden sonra size ait bir karekod verilerek sitenize koymanız istenecek. Bu karekod işletmenizin ETBİS’e kayıtlı olduğunu gösteriyor. Eğer sitenizin ETBİS kaydı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bu linke tıklayarak firma isminizle arama yapabilirsiniz.