WooCommerce, yalnızca WordPress siteleriyle çalışan ücretsiz, açık kaynaklı bir e-ticaret eklentisidir. Ancak, yazılımın indirilmesi ücretsiz olsa da, WooCommerce destekli çevrimiçi bir mağaza açmak ücretsiz değildir. Kullanacağınız hosting ve mağazanızı işlevsel hale getirmek için gereken eklenti ve uzantılar için ödeme yapmanız gerekir.

WooCommerce‘yi indirdikten sonra, onu diğer WordPress eklentilerinde olduğu gibi WordPress sitenize bağlayabilirsiniz. 

Eklentiler sayfasında “Yeni Ekle” yi tıklayın, WooCommerce araması yapın, ardından “Yükle” ve “Etkinleştir” i tıklayın.

WooCommerce ile size ücretsiz olarak bir dizi temel araç verir. Daha sonra herhangi bir özellik boşluğunu doldurmak için uzantılar ekleyebilirsiniz. WooCommerce‘yi böylesine ölçeklenebilir bir platform yapan şey budur. Daha gelişmiş özellikler elde etmek için eklentilere yatırım yaparsanız, bu süreçte e-ticaret platformunuzu değiştirmek zorunda kalmadan birkaç ürün satmaktan binlerce ürün satmaya geçebilirsiniz.

WooCommerce’de Ne Satabilirsiniz?

Bir WooCommerce çevrimiçi mağazasıyla ne satabilirsiniz? 

Hemen hemen her şeyi!

WooCommerce’in satmanıza izin verdiği ürün türlerine aşağıdaki listeden göz atabilirsiniz: 

Fiziksel Ürünler: Kıyafet, mobilya, sanat eseri vb. aklınıza gelebilecek tüm fiziksel ürünleri WooCommerce’de satabilirsiniz.

Platform, fiziksel ürünleri birden çok varyantta satmanıza izin verir. Örneğin, bir gömlek birden fazla renk ve bedende satılabilir ve her ürün çeşidi için farklı ağırlık ve fiyatlar belirleyebilirsiniz.

Dijital Ürünler: WooCommerce, her türden dijital indirmeleri satmanıza izin verir. MP3’lerden etkinlik biletlerine, ürün dijitalse, WooCommerce aracılığıyla satabilirsiniz.

Abonelikler: WooCommerce Subscriptions eklentisiyle, ister dijital ister fiziksel olsun, abonelik ürünleri için yinelenen ödemeleri kabul edebilirsiniz. Yenileme ödemeleri haftalık, aylık veya yıllık olarak ücretlendirebilirsiniz.

Tabii ki, diğer herhangi bir e-ticaret platformunda olduğu gibi, WooCommerce ile satabilecekleriniz konusunda da kısıtlamalar var. WooCommerce’in hüküm ve koşulları, telif hakkı ihlali gibi “yasa dışı faaliyetlerin ilerlememesi için” hizmeti kullanmanızı yasaklar. Aynı şekilde, WooCommerce Payments’ta uyuşturucu malzemeleri, ateşli silahlar ve yetişkinlere uygun içerik gibi satamayacağınız hizmet ve ürün türlerinin bir listesi vardır. Her zaman WooCommerce Payments dışında bir ödeme ağ geçidi kullanabilirsiniz, ancak diğer ağ geçitlerinin benzer politikaları olması muhtemeldir.

WooCommerce Nasıl Çalışır?

WooCommerce‘in bir WordPress eklentisi olduğunu belirmiştik. Bu, WooCommerce’yi kurmak için önce WordPress hosting satın almanız ve WordPress’i yüklemeniz gerektiği anlamına gelir. Bunu yaptıktan sonra, ücretsiz WooCommerce eklentisini yükleyebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra, temel bir e-ticaret sitesi oluşturmak için gerekli tüm ücretsiz araçlara sahip olacaksınız.

Aşağıda ücretsiz olarak sahip olacağınız araçların kısmi bir listesi verilmiştir:

1. Mobil Dostu Tasarım

WooCommerce destekli çevrimiçi mağazalar, mobil cihazlarda (sizin ve müşterinin tarafında) çalışmak üzere tasarlandığından, hareket halindeyken siparişlerinizi yönetebileceğiniz gibi müşterileriniz de hareket halindeyken alışveriş yapabilir.

2. Coğrafi Konum Desteği

Coğrafi konum, gönderim ve vergi hesaplamalarını kolaylaştırmak için müşterilerinizin adreslerini tespit eder.

3. Ürün Kategorizasyonu

WooCommerce, ürünlerinizi kategoriye göre gruplandırmanıza, her ürüne varyasyonlar eklemenize ve bağlı ürünler satmanıza olanak tanır.

4. Envanter Yönetimi

WooCommerce’nin ücretsiz paketi yerleşik envanter yönetimi içerir. Bu sayede stok seviyenizi takip edebilir, bir sipariş iptal edildiğinde stoğu elinizde tutabilir ve stokta olmayan ürünleri vitrininizden gizleyebilirsiniz.

5. Gönderi Seçenekleri

Alışveriş sepeti sayfasında bir kargo hesaplayıcısı sunabilir ve böylece ödeme sırasında bir sürpriz olmamasını garanti edebilirsiniz. Ayrıca müşterilerin teslim alma, yerel teslimat ve nakliye arasında seçim yapmasına izin verebilirsiniz.

6. Arama Motoru Optimizasyonu

WordPress’in en iyi yerleşik SEO uygulamalarından yararlanabilirsiniz.

7. Ödeme Seçenekleri

Müşterilerinizin sitenizde bir hesap oluşturmasına veya misafir olarak çıkış yapmasına izin verebilirsiniz. Müşterilerinize her iki seçeneği de sunmak her zaman iyi bir fikirdir.

Bununla birlikte, karlı bir çevrimiçi mağaza işletmeniz için WooCommerce’nin birçok uzantısını keşfetmeniz gerekir. Bunların birçoğu ücretli bir abonelik gerektirir, ancak bazı iyi ücretsiz olan eklentiler de vardır. Ayrıca, hem ücretsiz hem de ücretli olarak sunulan birçok özel temayı da keşfetmek isteyebilirsiniz.

WooCommerce’nin Avantajları Nelerdir?

WooCommerce, son derece uyarlanabilir ve ölçeklenebilir bir e-ticaret platformudur. Bu, WooCommerce’in popülerliğinin temelinde yatan şeydir. Temel bir ücretsiz çevrimiçi mağazayla başlayabileceğiniz gibi daha geniş bir özellik yelpazesine ihtiyacınız olduğunda, WooCommerce uzantı ekosistemi mağazanızı bir sonraki seviyeye taşımaya hazırdır.

WooCommerce’nin lehine olan bir başka nokta da açık kaynak kodlu olmasıdır. Sizin veya ekibinizin web geliştirme deneyimi varsa, mağazanızı büyük bir hassasiyetle özelleştirmek için kodu düzenleyebilirsiniz.

Son olarak, WooCommerce topluluğu teknik sorunların çözümlerinde size yardım olmaya hazırdır. Aynı şekilde topluluk, ürünün işlevsellik erişimini genişletmek için sürekli olarak yeni özellikler ve eklentiler geliştirmektedir.

Avantajları

  • İndirmesi ve kullanması ücretsizdir.
  • Hem şirket içi hem de üçüncü taraf olmak üzere birçok uzantı ve tema mevcuttur.
  • Yazılım açık kaynaklıdır. Bu, onu sonsuz şekilde özelleştirilebilir kılar.
  • Çevrimiçi mağazanızın büyümesini karşılamak için ölçeklenebilir.
  • WooCommerce topluluğu size her zaman yardım etmeye hazırdır.

WooCommerce’in Dezavantajları Nelerdir?

WooCommerce, teknoloji uzmanı olmasanız bile kullanılabilir olacak şekilde tasarlanmış olsa da, kullanımı bazı rakipler kadar kolay değildir ve öğrenmesi zor olabilir. Bu yüzden öğrenme eğrisiyle uğraşırken bir dereceye kadar zorluklarla karşılaşmayı bekleyebilirsiniz. Neyse ki, WordPress, mağazanızı kurarken size yol gösterecek bir dizi öğretici videoya sahiptir.

Akılda tutulması gereken bir diğer husus, WooCommerce’nin aktif müşteri desteğinin oldukça sınırlı olmasıdır. WooCommerce’ye bir soru ilettiğinizde, cevap almanız tam gün sürebilir ve şirketin size yardım edebilmesi için üçüncü taraf uzantılarınızı devre dışı bırakmanız gerekebilir. Neyse ki, yardım için her zaman WooCommerce topluluğuna ulaşabilirsiniz.

Son olarak, temel ürün ücretsiz olsa da, özel uzantılara beklediğinizden daha fazla harcama yapabilirsiniz, özellikle çoğunu aylık abonelik olarak satın alırsanız.

Dezvantajları

  • Dik öğrenme eğrisi
  • Sınırlı müşteri desteği
  • Ücretli eklentiler

WooCommerce’yi Kimler Kullanmalı?

WooCommerce ölçeklenebilir olduğu için, ürün hem yeni başlayanların hem de olgun işletmelerin e-ticaret ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilir. Fakat siz büyüdükçe bant genişliği kullanımınıza ayak uydurabilecek bir web hosting kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

WooCommerce için en uygun işletme türüne gelince, mevcut çok çeşitli uzantılar, temalar ve ödeme işlemcileri, hemen hemen her tür ticari işletmenin WooCommerce destekli harika bir çevrimiçi mağaza oluşturabileceği anlamına gelir. Tabii ki, bir WordPress eklentisi olarak, sizin veya ekibinizin WordPress deneyimi olması size yardımcı olacaktır. Ekibinizin biraz web geliştirme uzmanlığı varsa, mağazanızın işlevselliğini daha kolay genişletebilirsiniz.

WordPress’i korkutucu buluyorsanız veya daha kolay bir öğrenme eğrisine sahip daha basit bir e-ticaret çözümü istiyorsanız, Shopify gibi hepsi bir arada bir e-ticaret çözümü kullanabilirsiniz. Shopify’ın güçlü SaaS platformu işin zor kısmını sizin yerinize yapar, bu nedenle daha basit bir satış platformu arayanlar, Shopify’ı WooCommerce’ye tercih edebilir. Fakat WooCommerce’in açık kaynaklı yazılımı size Shopify ile sahip olabileceğinden daha fazla esneklik ve kontrol sağlar. 

Peki, işletmeniz için en iyi platform hangisi? 

Her şey iş önceliklerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır.

WooCommerce Nasıl Kurulur?

Şimdiye kadar, WooCommerce’yi kullanmak için WordPress’e ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz. 

O halde, şimdi ne yapacaksınız?

Öncelikle işletmeniz için bir alan adı ve hosting satın almanız gerekiyor. Alan adınızı belirlediyseniz, çevrimiçi mağazanız için bir web hosting seçerken, WordPress hosting konusunda uzmanlaşmış bir hosting firması seçmeniz gerektiğini unutmayın. Bu şekilde, daha iyi teknik destekle birlikte WordPress’in ihtiyaçları için optimize edilmiş bir hosting hizmetine sahip olursunuz. 

Peki alan adımı ve hosting’imi nereden almalıyım düşünüyorsanız, hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan niobehosting.come gelerek ihtiyacınıza en uygun hosting planını seçip domain kaydınızı yaptırarak uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden yararlanabilirsiniz.

WordPress dostu bir web hosting ve bir alan adı satın aldıktan sonra, WordPress’i indirip yükleyin (ücretsizdir).

WordPress yüklemesinden sonra, kendinize WooCommerce için optimize edilmiş bir WordPress teması edinin (hem ücretsiz hem de premium temalar mevcuttur) ve WooCommerce’i etkinleştirin.

WooCommerce’i etkinleştirdikten sonra, ücretsiz WooCommerce paketiyle gelenlerin ötesinde işlevler ekleme seçeneğiniz olacak. Ödeme ağ geçitlerinden gönderime, aboneliklerden rezervasyona ve pazarlamaya kadar, çevrimiçi mağazanızı tam olarak istediğiniz hale getirmek için görünüşte sonsuz sayıda seçeneğiniz olacak. Bu özellik uzantılarının bazıları ücretsiz olsa da, birçoğunun ücretli abonelik gerektirdiğini, bazı üçüncü taraf eklentilerinin ise tek seferlik ödeme için mevcut olduğunu unutmayın.

Aşağıdaki hazır e ticaret sistemleri ile Woocommerce karşılaştırmalarını da inceleyebilirsiniz.

Woocommerce vs. Shopify: Hangisini Seçmeliyim?

WooCommerce vs. Opencart