Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; e-ticaret için dünyanın en çok tercih edilen sistemlerinden WooCommerce ve OpenCart arasındaki farkları öğrenecek, “OpenCart mı hızlı, WooCommerce mi?” sorusuna yanıt bulacak, her iki sisteminde avantaj ve dezavantajlarını ayrıntılı bir biçimde anlayacaksınız. Ayrıca açmayı planladığınız ya da halihazırda açık olan e-ticaret siteniz için hangi e-ticaret yazılımının daha iyi olduğuna karar verebileceksiniz.
WooCommerce Nedir? WooCommerce Tarihi Gelişimi
Tanım: WooCommerce, WordPress tabanlı sitelerinizden ürün ve hizmet satışı yapmanızı sağlayan bir WordPress eklentisidir.
Bu yazıyı internette araştırıp, bulacak kadar web dünyası ile iç içe olup da, dünyaca ünlü içerik yönetim sistemi (CMS) olan WordPress’i duymamış olamazsınız. Yine de WordPress ile alakalı bilgilerinizi tazelemek ya da yeni bir şeyler öğrenmek isterseniz; öncelikle “WordPress Nedir? Dünyanın En Çok Kullanılan CMS Sistemi” başlıklı aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Bildiğiniz üzere WordPress; hiçbir kodlama bilgisi olmayan kişilerin de internet üzerinde blog yayınlaması için kurulmuş bir içerik yönetim ve yayınlama sistemidir. Daha doğrusu 27 Mayıs 2003 tarihinde piyasaya ilk sürülüş amacı bu minvalde idi. Aradan seneler geçti ve WordPress tahmin edildiğinden daha çok sevildi, dünya çapında amatör/profesyonel düzeyde milyonlarca geliştiriciye ulaştı. Zira yönetim paneli ile sıradan web kullanıcılarının, kodlamadaki yalınlığı ile de yazılımcıların gönlünü kısa sürede fethetmişti.
Hal böyle olunca da WordPress kullanıcıları; “neden WodPress’i yalnızca blog siteleri için kullanıyoruz?” dediler ve bu alt yapıyı kullanan siteleri her sektöre cevap verir hale getirmeye başladılar. Bu çabalarda kısa sürede sonuç verdi. Çünkü WordPress; sadece tema alanı düzenlenerek ya da “eklenti” isimli basit yazılımlar geliştirerek; yüzlerce farklı amaç için kullanılabilmekteydi.
Daha sonra “neden WordPress ile e-ticaret sitesi kurulmasın?” sorusu soruldu ve bir grup geliştirici tarafından “Jigoshop” isimli ilk “WordPress e-ticaret eklentisi” piyasaya sunuldu. Fakat Jigoshop; stabil olarak çalışamadığından dolayı beklenen başarıyı gösteremediği için, gerekli ilgiyi de göremedi.
Ardından James KOSTER ve Mike JOLLEY tarafından 2011 senesinde, “WooCommerce” isimli WordPress e-ticaret eklentisi piyasaya sürüldü. Aslında bu yazılımcılar WooThemes isimli şirketlerinde, WordPress için tema geliştiriyorlardı ve bu eklenti projesi firmaya birkaç beden büyük gelebilirdi. Fakat WooCommerce piyasa da o denli rağbet gördü ki yayınlanmasından sadece 4 sene sonra 1 milyon aktif kullanıcı sayısını aştı. Üstelik bu kullanıcılar içerisinde Pazar devi firmalar da bulunmaktaydı.
2015 yılında ise WordPress.e ciddi katkılarda bulunan Kaliforniya merkezli Automattic isimli şirket; WooCommerce eklentisini ve bu eklentinin sahibi olan WooThemes isimli şirketi satın aldığını duyurdu.
Günümüzde hala Automattic tarafından geliştirilen eklenti, halihazırda 5 milyondan fazla site tarafından indirilmiştir. Elbette indirme sayısı, kullanıcı sayısına eşit değildir. Zira bazı WordPress temalarını kullanmak için, sitenizden satış yapmıyor olsanız bile, WooCommerce indirmek zorundasınız. Her şeye rağmen bir milyondan fazla sitenin WooCommerce kullandığı tahmin edilmektedir.
WooCommerce’in tarihsel gelişimini öğrenip, artık teknolojik anlamda da entelektüel olduğumuza göre; mümkün olan en sade anlatımla teknik detaylara geçebiliriz.
Yayınladığınız WordPress site üzerinden çevrimiçi satış yapabilmek için, yönetim panelindeki “yeni eklenti ekle” kısmından ya da BU sayfadan edindiğiniz WooCommerce eklentisinin kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. İndirdiğiniz eklentinin kurulumu oldukça basittir. Yönergeleri takip ederek, bir dakikadan daha kısa sürede kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Kurulumu tamamladıktan sonra yapmanız gereken ise, sektörünüze ve zevkinize uygun WooCommerce uyumlu WordPress teması bulmaktır. İstediğiniz temanın da kurulum işlemleri sonlandığında; WordPress bloğunuz, iyi görünümlü bir e-ticaret sitesi haline gelmiş olabilir.
Piyasada birçok bankanın, ödeme kuruluşunun, kargo firmasının WordPress eklentisi bulunmaktadır. Bu eklentileri de edinerek, web sitenizden satış için gerekli asgari alt yapıyı sağlayabilirsiniz.
OpenCart Nedir? OpenCart Tarihi Gelişimi
Tanım: E-ticaret sitesi yayınlamak için kullanılan, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir e-ticaret yazılımıdır.
OpenCart’ın tarih içindeki serüveni, bir hayli entrika ve karmaşık durum içermektedir. Ayrıca kodlanmaya başlandığı tarih, WordPress’in ortaya çıkışından daha eskidir. OpenCart ilk olarak 1998 yılında kodlanmaya başlamış ve 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. Fakat geliştirici ve müşteri arasında çıkan bir sorun nedeni ile 2000 yılında piyasadan kaldırılmıştır. Bu açıklamadan da anlayacağınız üzere, ilk OpenCart ücretsiz dağıtılmak için kodlanmamıştır.
2005 senesinde başka bir yazılımcı tarafından kodlanmaya başlayan bu e-ticaret scriptinin, 10 Şubat 2009 tarihinde 1.1.1 numaralı ilk sürümü yayınlandı. Bilinen ilk kararlı versiyonu da bu sürümdür. Lakin o tarihte OpenCart projesinin kendine ait bir domain adresi bile bulunmamaktaydı. Bu sebeple yazılım Google Code alanında yayınlandı ve yazılımı kullanmak isteyen site sahipleri bu scripti Google servisleri üzerinden indirdi.
2014 yılında ikinci kararlı sürüm olan 2.0 versiyonu kullanıma sunulan OpenCart; bu yazının yazılmaya başladığı tarihte 3.0.3.2 sürümü ile piyasadadır. OpenCart’ın son sürümünü edinmek için BU bağlantıya tıklamanız yeterlidir.
WooCommerce Avantajları
Her iki e-ticaret yazılımını da detaylı bir şekilde anlattığımıza göre, WooCommerce’in avantajlarından bahsederek yazımıza devam edebiliriz.
WooCommerce’i güçlü kılan üç unsur vardır. Bunlardan ilki, alt yapısını kullanmış olduğu WordPress’in popüler oluşudur. Bir yazılımın popüler oluşu, o yazılım için kodlama hizmeti veren yazılımcıların sayısının da fazla olması anlamında gelir. Bu da daha ucuz iş gücünü ve yazılım çeşitliliğini beraberinde getirir. Zira WordPress için tema ve eklenti üreten kişiler birbiri ile rekabet etmek için hem fiyat düşürmek, hem de daha spesifik yazılımlar kodlamak zorundadır. WooCommerce’de milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir WordPress e-ticaret eklentisi olduğu için ihtiyaç duyulması halinde, makul ücretler karşılığında yazılım desteği bulmak mümkündür. Üstelik işe yarar birçok eklenti de, gönüllü geliştiriciler tarafından ücretsiz sunulmuştur. Birçok ödeme modülünü, kargo modülünü, sepet modülünü bile ücretsiz bulmak mümkündür.
WooCommerce’i güçlü kılan ikinci unsur ise kullandığı CMS’nin (yani WordPress’in) kodlama dilinin PHP oluşu ve kodlama çatısının basit olmasıdır. Tema ve eklenti üzerindeki basit düzenlemeleri yapmak için temel düzeyde kodlama hakimiyeti yeterlidir. Site sahipleri basit düzenlemeler i gerçekleştirmek için, web üzerinde milyonlarca sayfa görsel içeren anlatıma ulaşabilir.
WooCommerc’i güçlü kılan son unsur ise, WordPress’in ücretsiz bir yazılım olmasıdır. Ayrıca standart özellikler için WooCommerce’de herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Özetlemek gerekirse; WooCommerce gücünü WordPress’ten alır.
WooCommerce Dezavantajları
Elbette WooCommerce tarafında her şey güllük gülistanlık değil. Bu kadar çok avantajı olan eklentinin, bazı dezavantajları da vardır. Bir üst başlığın final cümlesinde “WooCommerce gücünü WordPress’ten alır” demiştik ya. Bir de madalyonun diğer yüzü vardır. Yani WooCommerce’in tüm dezavantajları da, WordPress alt yapısını kullanmasından kaynaklanmaktadır.
Öncelikle WordPress’in piyasaya sunuluş amacı blog sitelerinin yayınlanmasını sağlamaktır. Bu sebeple WordPress’i bir e-ticaret sitesi gibi kullanmak, binek bir araba ile evden eve taşımacılık yapmaya benzer. Blogunuz üzerinde 5 – 10 ürün yayınlayarak satışa sunmak isterseniz WordPress size sorun çıkarmaz. Hatta avantajlarının da tadını çıkarırsınız. Ama WordPress ile yüzlerce ürünü listelemek ve e-ticaretten performans beklemek, üzgünüz ama çok da gerçekçi bir beklenti değildir.
Araba örneğine geri dönmek gerekirse; binek arabanızla evinizdeki bibloları, birkaç koliyi, hatta arka koltuğu da iptal ederseniz birkaç sandalyeyi taşımanız mümkündür. Ama bu araçla yatak odanızı, oturma gurubunuzu, yemek odanızı taşımak isterseniz; araca fazla yük bindirirsiniz ve arızalanmasına neden olursunuz. Üstelik olması gerekenden de daha yavaş bir süratle gitmek zorunda kalırsınız.
Yukarıda yazılan paragraftan da anlayacağınız üzere WordPress kodlama yapısı blog yazmak için oluşturulduğundan, WooCommerce ve benzeri eklentilerle e-ticaret sitesine devşirilmesi; çok da mümkün değildir. Çünkü e-ticaret sitesi için elzem olan hız başta olmak üzere birçok gerekliliği, WooCommerce ile sağlamak mümkün değildir.
Ayrıca tarafsız olarak belirtmeliyiz ki, WordPress ile e-ticaret sitesi kurmak, WordPress ile blog yazmak ya da firma sitesi kurmak kadar basit değildir. WordPress tabanlı bloğunuzu e-ticaret sitesine çevirmek istediğiniz andan itibaren, temel kodlama eğitimi almak durumundasınız.
OpenCart Avantajları
Gelelim gerçekten sanal mağaza oluşturmak için tasarlanmış olan ücretsiz e-ticaret yazılımı OpenCart’ın avantajlarına. İlk avantajı; ilk cümleden de anlayacağınız üzere, gerçek bir e-ticaret scripti oluşudur. OpenCart ile bir blog sitesi kurmak isteseniz de, estetik ve yeterlilik açısından istediğiniz sonuca ulaşamazsınız. Bu yazılımın tek işi e-ticaret sitesi oluşturmaktır.
İkinci avantajı ise tıpkı WordPress gibi PHP dilinde kodlanmış olması ve dünya üzerindeki geliştiricilerinin bir hayli fazla olmasıdır. OpenCart için de yazılım hizmeti almak istediğinizde, devasa bütçeler harcamak zorunda kalmazsınız.
OpenCart yönetici arayüzü oldukça sade ve kullanışlı olarak tasarlanmıştır. İlk kullanımda karmaşık gelse de, kısa bir süre ardından kolayca öğrenilebilmektedir. Hız bakımından optimize edilebilir ve site içi SEO çalışmaları için kod yapısı düzenlenebilir.
OpenCart Dezavantajları
Kuşkusuz OpenCart’ın da birçok dezavantajı bulunmaktadır. Bunlardan ilki sürümler arası tema ve eklenti uyum sorunudur. Örneğin; OpenCart 3.x sürümü yayına girdiğinde, 2.x sürümlerini kullananlar bir üst sürüme hala geçiş sağlayamamıştır. Çünkü 2.x sürümünde kullanılan tema ve eklentilerin, 3.x sürümüne göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bu düzenlemeler de para ve zaman kaybı anlamına gelmektedir.
WordPress’i daha işlevsel hale getirmek için nasıl “WordPress eklentisi” kodlatmak gerekiyorsa, OpenCart’ı işlevsel hale getirmek için de “OpenCart modül” ve “OpenCart modifikasyon” kodlatmak gerekmektedir. OpenCart tarafında kodlama yapan kişi sayısı da bir hayli fazladır. Lakin kodlama süreleri daha uzun sürdüğünden, yazılım için ayırmanız gereken işçilik ücreti de fazla olacaktır. Bu da bir dezavantajdır.
E-Ticaret Scripti Tavsiyesi
Bize sorarsanız, e-ticaret scripti için bu yazıda anlatılan iki seçeneği de önermeyiz. Ama bu ikisi arasında tercih yapmamız gerekirse, seçimimizi OpenCart’tan yana kullanırız. En azından e-ticaret işine özel olarak kodlanmış bir yazılım ile sitemizi kurmuş oluruz.
Eğer bizden “açık kaynak kodlu e-ticaret scripti tavsiyesi “ istiyorsanız; Magento ile ilgili yazıda enine boyuna anlattığımız Magento e-ticaret yazılımını tavsiye ederiz. Ama hemen belirtmeliyiz ki Magento kullanmak; WooCommerce ya da OpenCart kullanmak kadar basit değildir. Eğer herhangi bir kodlama bilginiz olmamasına rağmen işlevsel ve kolay yönetilebilir bir e-ticaret sitesi sahibi olmak amacı taşıyorsanız, BU sayfada ayrıntılarını öğrenebileceğiniz Bisite Profesyonel paketi deneyebilirsiniz. Üstelik Bisite ile domain, alan adı ve hosting için ekstra bedel ödemek zorunda kalmazsınız.
Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, “WooCommerce mi, OpenCart mı?” sorusuna cevap verebilecek kadar bilgi sahibi oldunuz demektir. Gelişmesi durdurulması imkansız olan web teknolojisi ile ilgili her şeyi, sitemiz aracılığı ile öğrenebilirsiniz.
2015 yılından beri opencart kullanıyorum woocmoerce geçecektim bukadar güzel bir makaleyi okuduktan sonra vazgeçtim teşekürler arkadaşlar.
makale gerçekten çok güzel yazılmış elinize emeğinize sağlık WooCommerce kullandığınız halde tarafsız yazmışsınız.