Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde; “mobil uyumlu web sitesi nedir?”, “mobil uyumlu web sitesi yapmak neden önemlidir?” sorularına cevap bulacak ve “mobil uyumlu web sitesi yapma” konusunda temel bilgiler ile ipuçlarına sahip olacaksınız.
Mobil Uyumlu Web Sitesi Nedir?
En yalın hali ile açıklamak gerekirse, tüm site içeriğine mobil cihazlardan eksiksiz ulaşılan ve mobil ziyaret esnasında sayfaları büyütmeye/kaydırmaya gerek kalmadan sorunsuzca gezilebilen sitelere; mobil uyumlu web siteleri denir.
Bir sitenin mobil uyumlu olup olmadığını belirleyen en büyük unsur, site ziyaretçisine gezinme esnasında sunmuş olduğu konfordur. Mobil uyumlu bir web sitesini ziyaret eden kişi; herhangi bir gereksiz tıklama yapmak zorunda kalmadan ziyaretini gerçekleştirebilmelidir. Bu sebeple; aşırı büyük ya da küçük butonlar, içerikler, bağlantılar, videolar, fotoğraflar ve reklamlar sitenizin mobil uyumlu olmamasına neden olur.
Mobil Uyumlu Web Sitesi Yapmak Neden Önemlidir?
Dünyanın en saygın teknoloji haber sitelerinden CIO Dive’e tarafından 2017 yılında yapılan araştırmaya göre, dünya internet trafiğinin %70’i cep telefonları üzerinden oluşturulmaktadır. İlgili haberi BURAYA tıklayarak kaynağından okuyabilirsiniz.
Dünyaca ünlü bir SEO firması olan BRIGHTEDGE ise bir markayı yeni keşfeden müşterilerin %51’nin, bu keşfi mobil cihazlardan yaptığını iddia etmektedir. BRIGHTEDGE’nin söz konusunu raporunun, BU sayfadaki bilgileri doldurarak e-posta ile tarafınıza gönderilmesini isteyebilirsiniz.
Dijital Pazar araştırması yapan ve Pazar analizleri sunan Google platformu Think With Google ise; Google Adwords reklamlarının analizlerini kaynak göstererek, iyi bir mobil deneyim yaşayan kullanıcılardan %89’unun ilgili markayı tavsiye ettiğini belirtmektedir. İlgili yazıyı BU bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Ayrıca dünyanın en önemli arama motoru olan Google tarafından zaman zaman yapılan açıklamalarda; mobil trafiğin artmasından dolayı tüm sıralama algoritmasını, mobil içeriği ve görünümü kaliteli olan siteleri öncelikli olarak listeleme üzerine kurgulamaya çalıştığı dile getirilmektedir. Yani bir müddet sonra mobil uyumlu bir web site yayınlamak, SEO açısından olmazsa olmaz haline gelecektir.
Hal böyle iken mobil uyumlu olmayan web sitelerinin; önce mobil arama sonuçlarında listelenmemesi, daha sonra da masaüstü arama sonuçlarında sıralama kaybetmesi beklenmektedir.
Mobil Duyarlı Web Sitesi Nedir?
Mobil uyumlu bir web siteniz var. Peki, siteniz mobil duyarlı mı? Eğer cevabı bilmiyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
Çok değil bundan 7 sene öncesine kadar, akıllı telefon ve tabletlerden bir siteyi ziyaret ettiğinizde; direk olarak masaüstü versiyonunu görüntülemek zorunda kalırdınız. Daha gelişmiş web siteleri ise “mobil sürüme geç” bağlantısını tıklamanız halinde, görece daha kolay gezilebilir bir tema sunmakta idi.
Mobil duyarlı web sitesi, siteye erişim sağlanan mobil cihazın türüne göre en mükemmel görünüme bürünen web sitesidir. İster tabletten, ister telefondan, ister farklı bir mobil cihazdan bağlanılsın; bu cihazın hangisi olduğunu anlar ve ziyaretçinin en uygun temayı görüntülemesini sağlar.
Aşağıda mobil duyarlı web sitelerinin avantajlarını başlıklar halinde inceledik. Bu sayede mobil duyarlı web sitesi yayınlamanın ne denli önemli olduğunu aktarabilmiş olacağız.
Mobil Duyarlı Web Sitelerini Arama Motorları Daha Kolay Keşfeder
Mobil duyarlı web sitelerinde, URL ve HTM kısımları sabittir. Yani hem masaüstü ziyaretlerde, hem de mobil ziyaretlerde aynı URL ve HTML kullanılır. Bu sayede başta Google olmak üzere tüm arama motorları sitenizi daha çabuk ve daha kolay indeksler.
Mobil Duyarlı Web Sitelerinde İkinci Bir Mobil Tasarım Oluşturmaya Gerek Yoktur
Mobil duyarlı bir web siteniz var ise, mobil cihazlar için farklı bir tema tasarlama ihtiyacı duymazsınız. Aynı tema tüm mobil cihazlara göre otomatik olarak optimize edileceğinden dolayı, gereksiz iş gücü harcamanıza ve kaynak tüketmenize gerek kalmaz.
Mobil Duyarlı Web Siteleri Daha Kolay Yönetilir
Eğer siteniz mobil duyarlı ise girdiğiniz içerikler, yayınladığınız fotoğraflar, gösterime sunduğunuz videolar ve size para kazandıracak reklamlar; hem masaüstü hem de mobil cihazlara otomatik olarak eklenir.
Bu sayede bir içeriği hem masaüstü cihazlara, hem de mobil cihazlara göre optimize etmek zorunda kalmazsınız. Ayrıca sitenizde yapacağınız tüm güncellemeler de her iki platformda aynı anda görünür.
Mobil Uyumlu Web Sitesi Nasıl Yapılır?
Mobil uyumlu ve mobil duyarlı web sitesi yapmanın önemini anladığınıza göre sıra, bir siteyi nasıl mobil uyumlu yapabileceğinizi anlatmaya geldi.
Hemen belirtmek isteriz ki; herhangi bir siteyi mobil dostu yapmak için, web teknolojilerine biraz hakim olmanız gereklidir. Fakat korkacak bir şey olmadığını da belirtmek isteriz. Anlatacağımız yöntemleri uygulamanız oldukça kolay olacak.
- Sitenizi Tasarlarken Mobil Cihazlardan Gelecek Trafiğe Daha Çok Önem Verin
Dünyadaki internet trafiğinin %70’inin mobil cihazlar tarafından oluşturulduğunu yazımızın başında dile getirmiştik. Bu sebeple sitenizi ziyaret edecek kullanıcılara daha kaliteli mobil tasarımlar sunmanız gerekmektedir.
Diyelim ki bir restoran işletiyorsunuz ve restoranınızın müşterilerinin %70’i yürüyerek geliyor. Müşterilerinize daha az yorucu bir yürüme yolu mu sunmak istersiniz, yoksa bu bütçe ve zamanla bir helikopter pisti mi yapmak istersiniz? İşte günümüz teknolojisinde mobil uyumlu web tasarımına önem vermemek, hiç helikopterle müşteri almayan restorana helikopter pisti yapmakla eş değerdir.
Sitenizi tasarlamaya başlarken mutlaka mobil tasarımdan başlayın. Hatta sitenizin masaüstü versiyonuna “daha iyi bir kullanıcı deneyimi için, sitemize cep telefonunuzdan erişim sağlayın” gibi bir not bile koyabilirsiniz. Hatta becerebiliyorsanız, ziyaretçileriniz bulundukları sayfanın linkini WhatsApp ya da benzeri bir yolla direk cep telefonlarına iletebilsin.
- Acilen Masaüstü Sitenizin Mobil Versiyonu da Yayınlayın
Eğer hala sitenizin bir mobil versiyonu bulunmuyorsa, acilen sitenizin mobil versiyonunu yayınlamanız gerekmektedir.
Eğer WordPress, Joomla, Drupal gibi bir CMS sistemi kullanmıyorsanız; bMobilized ve Duda Mobile kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
An itibarı ile on üç bin adetten fazla modelde mobil cihaza uyumlu olduğunu iddia eden bMobilized ile çok kısa bir sürede sitenizin mobil versiyonunu oluşturabilirsiniz. Bu servisi test etmek amacı ile oluşturduğumuz web sitelerini Samsung, Casper, Venüs, LG, Lenovo, OPPO, Xiaomi ve iPhone marka telefonlarda test ettiğimizde çok başarılı sonuçlar elde ettiğimizi söyleyemeyeceğiz. Fakat aylık 20 USD fiyatı ile bir mobil site kurmanız bu servisle mümkün.
Eğer temel planına aylık 14 USD ödemeyi kabul ediyorsanız; Duda Mobile ile sıfırdan bir mobil uyumlu web sitesi kurabilir ya da mevcut web sitenizin dakikalar içinde mobil sürümünü oluşturabilirsiniz. Duda Mobile; sadece aylık 37 USD olan paketi için 14 günlük deneme süresi sunuyor ve kayıt esnasında kredi kartı bilgilerinizi talep ediyor.
Eğer siteniz Joomla, WordPress ya da Drupal alt yapısını kullanıyorsa; mobil uyumlu web sitesi yayınlamak için işinizin daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.
WordPress kullanıcıları için Jetpack ve WPtouch eklentileri, web sitenizin mobil sürümünü yayınlamak için yeterlidir.
Joomla kullanan blog sahipleri ise Responsivizer isimli eklentiyi Joomla’nın resmi web sitesinden indirerek kullanabilir. Joomla için bir diğer çözüm ise “JoomlaShine” isimli eklentidir.
Eğer siteniz Drupal alt yapısını kullanıyorsa; MobileTheme ve ThemeKey eklentileri ile sitenizi responsive (mobil uyumlu) hale getirebilirsiniz.
- Mobil Duyarlı Temaları Tercih Edin
Eğer sitenizi mobil dostu yapmak için bir miktar bütçe ayırmayı planlıyorsanız, mobil uyumlu Premium bir tema edinmenizi öneririz. Piyasada değişik bütçe aralıklarında mobil duyarlı temalar bulunmaktadır. Projenizin özelliğine ve bütçenize uygun mobil duyarlı temayı kısa bir web araması ile bulabilirsiniz.
Bu konuda size iki tavsiyede bulunmak istiyoruz. Bunlardan ilki; temanızı mutlaka sürekli güncelleme yapan ve güncellemeleri ücretsiz/makul ücretle sağlayan geliştiricileri seçmenizdir. Zira mobil duyarlı temalar web dünyasına dahil olalı çok zaman geçmedi ve hala geliştirilmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda kodlandıktan sonra güncellenmeyecek veya fahiş fiyatlara güncelleme alacağınız temalar, uzun vadede size sorun çıkaracaktır.
İkinci tavsiyemiz ise, satın almak istediğiniz mobil duyarlı temayı mutlaka bir analiz aracı ile test etmenizdir. Zira kod yapısında hatalar barındıran ve hızlı yüklenmeyen bir tema, mobil duyarlı da olsa işinizi görmeyecektir. Bizim tavsiyemiz bu test için 14 günlük deneme sürümü olan Pingdom isimli analiz aracını kullanmanızdır.
- Web Sitenizde Flash İçerikler Kullanmayın
Andorid ve IOS’un flash içerikli web sitelerini desteklememesi her ne kadar flash kullanımını bitirmiş olsa da, sektöre yeni giren webmasterları bu konuda bir kez daha uyarmak istiyoruz.
Flash içerik barındıran siteler, sunucunun donanım kaynaklarını hızla tükettikleri için; hem donma ve yüklenmeme problemleri oluşur, hem de sunucunuzda kaynak tüketimine bağlı donanım arızaları baş gösterebilir.
Flash kullanan web siteleri SEO çalışmalarınızı olumsuz etkiler.
- Site Hızınıza Önem Verin
Hızın çok önemli olduğu web dünyasında, yavaş açılan bir sitenin mobil dostu olması ya da ziyaret edilebilir olması düşünülemez. Bu sebeple en iyi mobil duyarlı tasarım sizin sitenizde olsa dahi, yavaş yüklenen bir siteniz varsa beklentilerinize cevap bulamazsınız.
Hızlı bir web sitesi sahibi olmanın en önemli kriterlerinden biri de kaliteli bir hosting hizmeti almanızdır. Hostinginizin hızlı olması için VPS Server tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Ayrıca; sitenizdeki gereksiz eklentileri silerek, ana sayfada bulunan içeriği azaltarak, etiket bulutu gibi gereksiz bileşenleri kaldırarak da sitenizi bir miktar hızlandırabilirsiniz.
- Sitenize Giren Ziyaretçinin İçeriğinize Göz Atmadan Çıkmasını Engelleyin
TIME Dergisi’nin 2014 yılında yaptığı araştırmaya göre, web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların %55’lik kısmı; 15 saniye gibi kısa bir sürede siteyi terk etmektedir. TIME’da yayınlanan yazıya BU bağlantı üzerinden erişebilmeniz mümkündür.
Aradan geçen 6 yılda bu süre git gide düşmektedir. Zira Google tarafından yapılan analizlerde, ziyaretçilerinin %53’ünde bu sürenin 3 saniyenin altına düştüğü ifade edilmektedir. Ayrıca Google’ın daha işlevsel hale gelmesi nedeni ile ziyaretçiler bir siteyi ziyaret edip etmeyeceklerine daha arama sonuçları sayfasında karar vermektedir.
Hasbelkader sitenize gelen ziyaretçinin, içeriğinizi gezme kararını 15 saniyeden daha az sürede verdiğini düşünerek; ziyaretçilerin hemen sitenizi terk etmesine neden olacak rahatsız edici reklam içeriklerinden ve sitenizin rahatsız edici bir görünüşe sahip olmadığından emin olun.
Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını, Google tarafından yayınlanan Online Mobil Uyumluluk Testi ile test edebilirsiniz.
- AMP (Accelerated Mobile Pages – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Kullanın
Bir önceki başlıkta, mobil siteleri ziyaret eden ziyaretçilerin büyük bir kısmının üç saniye gibi bir sürede siteyi terk etme kararı aldığını dile getirmiştik. Kuşkusuz bu olumsuz durumun gerçekleşmesinin onlarca nedeni olabilir. Fakat en büyük iki nedeni; reponsive (mobil uyumlu) olmayan tasarımlar ve geç yüklenen sitelerdir.
Google tarafından geliştirilen ve dolayısı ile desteklenen AMP teknolojisi, mobil sayfaları normalden 8 defa daha hızlı yüklemeyi hedeflemektedir. Bir siteyi mobil uyumlu hale getirmenin en iyi yolu AMP teknolojisinden faydalanmaktır. AMP; sektörüne yön veren ve dünya devi olarak nitelendirilen birçok site tarafından kullanılır.
AMP teknolojisini kullanan web siteleri, Google arama sonuçlarında yıldırım işareti ile görüntülenir. Google kendi geliştirdiği bu teknolojiyi desteklemek adına, daha arama sonuçlarında ziyaretçiyi AMP kullanan sitelere yönlendirmektedir.
Ayrıca Google AMP kullanımını daha yaygın hale getirmek ve kullanıcının sitedeki gezinme hızını daha da arttırmak için Google AMP önbelleği isimli CDN teknolojisini kullanır. Sitenizin AMP önbelleğini kendi proxy sunucularında tutan Google, sitenize erişmek isteyen kullanıcılara ön belleğindeki AMP sayfasını gösterir ve bu sayede hem daha hızlı yüklenme sağlar, hem de sitenize gelen trafiği azaltarak sunucunuzdan yük alır.
AMP teknolojisinde, sitenizdeki görsel içeriğin boyutları Google tarafından sınırlanır, sınırlanan bu görseller ve yazılı içerik önbelleğe alınır, tüm bunları yaparken HTTP/2 protokolü ve SSL teknolojilerini kullanır. Ayrıca daha hızlı sayfa yüklemesi için fotoğraf kalitesi ile de oynayabilir.
Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, mobil uyumlu web siteleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip oldunuz. Web teknolojileri alakalı tüm bilgilere tek çatı altından ulaşmak için blogumuzu ziyaret etmeye devam edebilirsiniz.
Mobil uyumlu siteler çok işlevsel bir şey
Mobil uyumlu islemler insanın mobile üzerinden kolayca işlem gördüğü çok ise yarayışlı bir kullanimdir
Katılıyorum mobil uyumlu işlemler bir çok faktörde işe yarıyor ve tüm işleri kolaylaştırıyor hale gelmiş ve dahada gelişmeye hazır ??
Merhaba,
Günümüzde akıllı telefonların kullanımının artması, alışveriş platformlarının ve diğer uygulamaların mobil uyumlu web sitesi tasarımı ile etkileşimi ve kullanımı yaygınlaştıkça, kullanıcı deneyimini kolaylaştıran tasarımların da önemi daha etkili hale geldi.