Bir SWOT analizi, iş planı aşamasında veya daha sonraki bir tarihte işinizin yönünü belirlemenize yardımcı olabilir.
Peki SWOT analizi nedir ve nasıl yapılır? Bu yazıda örneklerle kendi SWOT analizinizi nasıl gerçekleştireceğiniz konusunda size yol göstereceğiz.
SWOT Analizi Nedir?
SWOT analizi, işletmeniz hakkında daha iyi bir stratejik anlayış elde edebileceğiniz bir tekniktir. SWOT’un açılımı; Güçlü Yönler (Strengths), Zayıf Yönler (Weaknesses), Fırsatlar (Opportunities) ve Tehditler anlamına gelir. Bir SWOT analizi, tüm bu faktörleri ve işinizi nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlamanızı sağlar.
SWOT analizi genellikle iş planı oluşturmanın bir parçasıdır. Pazarlama planınızı, finansal stratejinizi yönlendirmek veya belirli bir projeyi anlamak için de kullanabilir.
SWOT Analizinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Yeni işletmeler için bir SWOT analizi, iş fikrinizi analiz etmeniz ve onu hayata geçirmeniz için size basit bir çerçeve sağlayabilir. Halihazırda çalışır durumda olan bir şirketin SWOT analizi, performans ve büyümeye ilişkin bir genel bakış sunabilir.
SWOT Analizi Avantajları
- Analizi oluşturmak basittir.
- Mevcut ürünleri değerlendirmenize veya yenilerine karar vermenize yardımcı olur.
- Riskleri ve fırsatları tanımlar.
- Pazar değişikliklerini araştırır.
- Paydaşlara sunmak için bir çerçeve sağlar.
SWOT Analizi Dezavantajları
- Dış faktörler (tehditler ve fırsatlar) kontrolünüz dışında gerçekleşebilir.
- Objektif olmak zordur. Örneğin, tehditler veriden ziyade algıya dayalı olabilir
- Derinlemesine analiz veya yorum için az yeriniz vardır.
- Sadece bir bileşendir, daha geniş bir iş planına eşlik etmesi gerekir.
- Hiyerarşi yoktur, bu yüzden önce neye odaklanılacağınızı bilmek zor olabilir.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT analizine başlamadan önce, mümkün olduğunca farklı bakış açıları toplayın. Tedarikçilerinizle, müşterilerinizle ve (varsa) çalışanlarınızla konuşmak, işinizi her açıdan değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Analizinizde verileri kullanmak da önemlidir, bu nedenle incelemeler ve müşteri geri bildirimlerinin yanı sıra finansal raporlar ve büyüme eğilimleri gibi yararlı bilgileri de toplayın.
Bir şablona işletmenizin güçlü yönlerini, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini yazın.
Güçlü Yönler
İlk olarak, güçlü yönlerinize bakın ve bir işletme olarak benzersiz satış noktanızı belirleyin. Kalabalığın arasından sıyrılmanızı sağlayan şey nedir? Varlıklarınızı göz önünde bulundurun. Bu, bilginizi, mevcut herhangi bir fikri mülkiyeti, iş bağlantılarınızı, niteliklerinizi ve daha fazlasını içerebilir.
Zayıf Yönler
Burada, başarılı olabilmeniz için işinizin sizi engelleyen veya geliştirmeniz gereken alanlarına konsantre olmanız gerekir. Kontrolünüzde olan faktörleri düşünün, rekabetçi olduğunuzdan emin olmak için dahili olarak neleri geliştirebilirsiniz? Daha fazla personele, daha iyi teknolojiye veya yeni becerilere mi ihtiyacınız var?
Fırsatlar
Ardından, işletmenize hangi dış faktörlerin fayda sağlayabileceğini düşünün. Örneğin, pazarınız büyüyor mu? Kendinizi daha rekabetçi veya karlı hale getirmek için keşfedebileceğiniz yeni trendler veya gelişen teknolojiler var mı? Rakiplerinizin ne yaptığını ve nasıl ilerleyebileceğinizi düşünün.
Tehditler
Dış riskleri ve tehditleri kontrol edemeyebilirsiniz, ancak bunların farkında olmak işinizi potansiyel zorluklara hazırlamanıza yardımcı olur. Örneğin, rakiplerinizden biri pazardan daha büyük bir pay alırsa ne olur? Ya talep azalmaya başlarsa? Aniden değişebilecek çevresel veya tüketici faktörlerini ve bunun işletmeniz için ne anlama gelebileceğini düşünün.
SWOT Analizi Ne İçin Kullanılır?
SWOT analizi bir işletmede esnek bir şekilde kullanılabilir. Kullanılabileceği bazı senaryo örnekleri aşağıdaki gibidir:
- İş gücünüzün boyutunu ve kapsamını değerlendirmek için iş gücü planlamasında da kullanılan SWOT analizi; çalışanlarınızın beceri düzeyini, çalışma sürelerini ve coğrafi konumlarını içerebilir.
- İş operasyonunu değerlendirmek için kullanılan SWOT analizi ile; iş araçlarını, yazılımları, maliyetleri ve süreç modellerini analiz edebilirsiniz.
- Finansal planlamada kar ve zararı, sermayeyi ve mevsimsel geliri tahmin etmek amacıyla kullanılabilir.
- Bir proje yöneticisi muhtemelen yeni bir projeye başlamadan önce bir SWOT analizi kullanır ve bunu proje sırasında gözden geçirir.
- Yeni fikirler üretmek ve rekabetiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için resmi olmayan bir beyin fırtınası etkinliği olarak kullanılabilir.
- SWOT analizi, yeni bir pazarlama stratejisi oluştururken kullanılan yaygın bir araçtır. Bunun nedeni, pazarlamanın rakiplerinizi anlamaya ve daha fazla iş üretmek için güçlü yönlerinizi sergilemeye odaklanmasıdır.
SWOT Analizi Örnekleri
Kendi işiniz için bir SWOT analizi yapmaya çalışırken, sektörünüzdeki diğer işletmelerin ne yaptığını görmek SWOT analizi yapmadan önce ilham almanıza yardımcı olabilir. Aşağıdaki bazı ilham alabileceğiniz örnekler bulabilirsiniz:
1. Küçük İşletmeler İçin SWOT Analizi Örneği
Sektörden bağımsız olarak, küçük bir işletmenin zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlemesi zor olabilir. SWOT analizinizi nasıl yapılandıracağınızı anlamanıza yardımcı olacak harika bir örnek aşağıdaki şekildedir.
Örnek: Köpek Bakımı İçin SWOT Analizi Örneği
Aşağıdaki SWOT analizi örneğinin özellikle küçük bir işletmenin pazarlamasına odaklandığını unutmayın. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi kendi işiniz için her kategoride doğru olan gerçek ifadeler bulun veya ekibinizle birlikte beyin fırtınası yaparak SWOT’un her bir kategorisi üzerinde çalışın.
Güçlü Yönler
- Hizmet aldıktan sonra geri gelen müşteri sayısı %90
- Müşteriler diğer evcil hayvan sahiplerine bakım hizmetlerini önermesi ve ağızdan ağıza olumlu bir iletişim kurması
- Mobil bakım minibüsünün göz alıcı bir logoya sahip olması ve yerinde hizmetler gerçekleştirirken görünürlük sağlaması
Zayıf Yönler
- Pazarlama sadece ağızdan ağıza ve web sitesine bağlı
- Web sitesi tamamen bilgi amaçlı ve statik
- Pazarlama planı yok
- Çok fazla pazarlama bütçesi yok
Fırsatlar
- Köpek bakımının ve ürünlerinin artan popülaritesi
- Evcil hayvan sahiplerinin sosyal medyayı çok fazla kullanması
- Yerel yıllık evcil hayvan fuarları
Tehditler
- Şehirdeki diğer köpek bakım işletmeleri ve artan rekabet
- Rakiplerden 2’sinin haftada bir kere gazete reklamı yayınlaması
- Başka bir rakibin, 3 yıkamadan sonra 1 yıkamayı bedava yapması
- Medya reklamları yayınlamanın maliyetinin yüksek olması
2. Şirket SWOT Analizi Örneği
Daha büyük şirketlerin rekabet ettiği çok fazla şey olduğundan, güçlü yönlere, zayıf yönlere, fırsatlara ve tehditlere odaklanmak bazen zordur. Bu nedenle, kendinizinkini yapılandırmanıza yardımcı olacak bir şirket örneğinin SWOT analizine bakmanız faydalı olabilir.
Örnek: Coca Cola İçin SWOT Analizi Örneği
Güçlü Yönler
- Farklı kategorilerdeki çeşitli ürünler
- %43’lük pazar payı
- Gizli bileşenlerden oluşan içecekler
Zayıf Yönler
- Şekerli ürünlerin sağlığa etkisi
- İçeçeklerde şekerin alternatifini bulamamak
- Müşterileri davranışlarının şirkete karşı değiştirilmesi zor tutumu
Fırsatlar
- Aynı düzeyde çok fazla rakibin olmaması
- Sağlık trendlerine kulak vererek ürünleri bu şekilde geliştirmenin pazar payını yükseltmesi
Tehditler
- Diğer şirketlerin sağlıklı alternatifler sunması
- Markaya zarar vermeye çalışan negatif basın yayınları
3. Bir Restoran için SWOT Analizi Örneği
Restoran işletmeleri kendilerine özgü zorluklara sahip olma eğilimindedir, bu nedenle potansiyel stratejileri belirlemek genellikle zordur. Bununla birlikte, bir restoran SWOT analizi örneği kullanarak, bunu geliştirebilir ve işiniz için pazarı yansıtan bir SWOT analizi oluşturabilirsiniz.
Örnek: Restoran İçin SWOT Analizi Örneği
Güçlü Yönler
- Çevrimiçi olarak yüksek puanlar
- Premium konum
- Eşsiz yemekler ve servis
- Misafir sadakati
Zayıf Yönler
- Mevcut rakipler
- Benzer mutfak türleri
- Düşük marka bilinirliği
- Küçük yerel nüfus
Fırsatlar
- Online siparişlerdeki artışlar
- Artan incelemelerin sektör üzerindeki etkisi
- Özel tekliflerle sağlanan yüksek geri dönüş
Tehditler
- Artan sabit maliyetler
- Zorunlu kapanış saatleri
- Farklılaşma eksikliği
- Ekonomik kriz
SWOT Analizi Şablonu
Yukarıda farklı sektörlerdeki bazı örnekleri incelediğinize göre, kendi SWOT analizinizi oluşturmaya nasıl başlayabilirsiniz?
Sakın bu konuda telaşa kapılmayın, çünkü bu tür bir analizin yapılandırılması oldukça kolaydır. Bilgisayarınızı kullanarak bir tane oluşturabilir veya hatta bir kağıt parçasını dörde bölerek yazmaya başlayabilirsiniz.
SWOT analizinize başlamanız için aşağıda sizin için bir şablon ve örnek oluşturduk:
Güçlü Yönler | Zayıf Yönler |
Daha çevre dostu olan geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıyoruz. | Müşterilerimizle işlemler dışında iletişim kurmuyoruz. |
Fırsatlar | Tehditler |
Düşük maliyetli bir pazarlama yazılımına sahibiz. | Rakiplerimiz bir süredir müşterilerine pazarlama yapıyorlar. |
SWOT Analizi İpuçları
Güçlü bir SWOT analizi, işinize derinlemesine incelemek ve tüm bilgileri organize bir şekilde toplamakla ilgilidir. İşletmenizi benzersiz kılan ve iyileştirilmesi gereken şeylerden ne kadar çok faydalanabilirseniz, SWOT analiziniz o kadar eyleme geçirilebilir olacaktır.
İşte bir SWOT analizinden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak bazı ipuçları:
Korkmayın: İyi bir SWOT analizi, işin her bir parçasıyla yüzleşmekle ilgilidir: İyi ya da kötü. Elbette, her şeyi bir kenara bırakmak ve işin çeşitli yönleriyle nesnel olarak yüzleşmek zor olabilir. Bununla birlikte, bu duyguyu aşmak ve işiniz hakkında gerçekten objektif olmak önemlidir. Nihayetinde tüm bu süreçler gelişmenize yardımcı olacaktır.
Geri bildirim isteyin: SWOT analizinizin gerçekten her şeyi kapsadığından emin olmak için geri bildirim ve öneriler isteyin. Ekip üyelerinin analize dahil etmek, bilmediğiniz sorunları tespit etmenize yardımcı olabilir.
Sistematik olun: Bazen bir SWOT analizini doldurmanın en kolay yolu sistematik olmaktır. Bu, önce her bir çeyrekte dahili sorunları gözden geçirmek ve ardından dış faktörlere geçmek anlamına gelebilir.
Zaman çizelgeleri oluşturun: SWOT analizinizin eyleme geçirilebilir olması için hedeflerinize ulaşmak için zaman çizelgeleri oluşturmanız gerekir (belirlediğiniz tüm fırsatlar gerçekleştirmek için makul zaman aralığı vb.).
SWOT Analizinde İç ve Dış Faktörler Nelerdir?
İyi bir SWOT analizi, her bir çeyrekte hem iç faktörleri hem de dış faktörleri içerir. Bir iç faktör; insanlar, süreçler, iş kültürü, organizasyon yapısı vb. işletmenin kontrolüne sahip olduğu bir unsurdur. Dış faktörler, iş kontrolünün dışındaki şeyleri ifade eder. Bir dış faktör; rakipler, tedarik zinciri sorunları, talep vb. şeyleri içerebilir.