Google, 10 Mayıs 2023’teki Google I/O’da, başlangıçta yalnızca Search Labs aracılığıyla ABD’deki kullanıcılara sunulan yeni üretken arama özelliklerini beta olarak yayınladığını duyurdu.
Google’ın 2023’te attığı adımlar, SGE’yi Chrome’da beta sürümünden çıkarıp çoğu Google kullanıcısı için kullanılabilir hale getirerek halka sunmaya hazırlandığını göstermektedir. Birçok kişi bunun 2024’ün ilk yarısında Google I/O 2024 öncesinde gerçekleşeceğine inanmaktadır.
İlgili İçerik: Sandbox Nedir? Sandbox ve Google Cezaları
Google’ın Algoritma Güncellemelerinin Arka Planı
Google, kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına algoritmasında sürekli güncellemeler yayınlamaktadır. Bu algoritma güncellemelerinden bazıları hiçbir zaman kamuoyu tarafından bilinmezken, bazıları sektörde oldukça heyecan yaratır. Örneğin, spam’ı azaltmaya odaklanan ve işletmeleri ve SEO uzmanlarını düşük kaliteli geri bağlantıları reddetmeye ve bunlardan kaçınmaya zorlayan 2011 tarihli Google Penguin’i ya da web sitelerinin hızlı yüklenebilir olmasını sağlamak için geliştiricilere sorumluluk yükleyen 2022 tarihli Core Web Vitals’ı düşünün.
Şimdi SGE’ye gelelim!
Google sonuçları ve üretken yapay zeka arasındaki bu ilişki ile ortaya çıkan SGE, sektörü geçmişteki algoritma güncellemelerinden daha fazla altüst edebilir. Bunun nedeni, sonuç sayfalarında bilgilerin nasıl sunulduğunu önemli ölçüde değiştirecek olması ve kullanıcıların içeriği nasıl keşfettiğini ve işletmelerin içeriği keşfedilebilir hale getirmek için nasıl oluşturduğunu etkileyecek olmasıdır.
Google’ın Yapay Zekası Nasıl Çalışıyor?
Google, yeni SGE sonuçlarını güçlendirmek için üretken yapay zeka kullanır. Bağlam için üretken yapay zeka, kullanıcı istemlerine dayalı içerik tabanlı yanıtlar oluşturmak için büyük dil modelleri (LLM’ler) kullanır. İçerik metin, ses, video veya kod şeklinde olabilir.
LLM’ler büyük miktarda verinin toplanması, düzenlenmesi ve eğitilmesiyle oluşturulur. Daha sonra doğal dil işleme (NLP) kullanılarak insan diline veya konuşmasına benzeyen kullanıcı dostu yanıtlar üretilir. Google’ın SGE için kullandığı özel LLM, Google AI tarafından geliştirilen Pathways Language Model 2 veya PaLM 2 olarak adlandırılır. Bu model çok dillidir ve hem kodlama hem de muhakeme yetenekleri açısından son derece karmaşıktır.
Search Generative Search (SGE) Nedir?
Search Generative Search (SGE) yani Google’ın Üretken Arama Deneyimi, Google Arama’nın yeni bir özelliği olup, kullanıcıların soru sormasına ve resim ve videoların yanı sıra konuşmaya benzer metin yanıtları almasına olanak tanıyan üretken yapay zeka yeteneklerini içermektedir. SGE birkaç aydır bir grup kullanıcı için yayında ve 100’den fazla ülkede kullanılmaktadır.
SGE, diyaloğa dayalı sorgulara ve öne çıkan snippet’lere odaklanır, yani sonuçların temel web bağlantıları yerine yapay zeka tarafından oluşturulan metin ve medya olarak görünme olasılığı daha yüksektir. Bunun, kullanıcıların SERP’lerde geçirdiği süreyi artıracağını ve web sitelerine tıklamalarla sonuçlanan aramaların hacmini azaltacağını tahmin edilmektedir. Bazıları organik trafiğin %30’a kadar düşeceğini tahmin etse de, ne ölçüde kesin bir etki beklenebileceğini tahmin etmek için güvenilir bir veri veya kıyaslama yoktur.
İlgili İçerik: Core Web Vitals Nasıl Optimize Edilir?
Google SGE Sonuç Türleri
Google SGE, arama sorgusunun türüne bağlı olarak bir tür yanıt tabanlı sonuç sağlayacaktır. Testlerde, Google’ın bilgileri (kısa yanıtlar veya marka listeleri gibi) sergilemek için sol sütunu ve destekleyici kaynak materyalleri (bağlantı kaynakları veya haritalar gibi) göstermek için sağ sütunu kullandığı görülmektedir. Sol tarafta görüntülenen bilgiler neredeyse kullanıcıların “Hızlı Yanıtlar” zengin snippet’lerinden aşina olduğu bilgilere benzer. Arama sorgusunun türü, SGE sonuç panelinin yapısını ve sunulan bilgi hacmini belirler.
Çoğu üretici yapay zeka gibi, Google SGE de aynı arama sorgusu için bile her seferinde farklı sonuçlar sunabilir. Bu, bazen halüsinasyon olarak adlandırılan yanlış bilgi şeklinde olabilir veya farklı durumlarda farklı kaynaklardan çekilebilir, bu nedenle farklı cevaplar sağlayabilir.
Birçok SGE sonucunun yüklenmesi de biraz zaman alır. E-ticaret ayrıntıları gibi daha ayrıntılı bilgiler içeren bazı sonuçların yüklenmesi daha da uzun sürer. Google, yükleme süresini iyileştirmek için sonuçları önbelleğe alabilir ve bu durumlarda aynı sonucu birden fazla kez gösterebilir.
Aşağıda, farklı test sorgusu türlerine göre çeşitli SGE sonuç türleri hakkında bilgi bulabilirsiniz:
1. Temel bilgiler
Bu, Google SGE’nin basit veya anlaşılır bir soruya kısa bir yanıt verdiği yerdir. Temel bilgi sonuçları, paragraf veya bağlantı tabanlı zengin snippet’lere benzer. Ancak, muhtemelen birden fazla kaynaktan veri çekmektedir (organik sürümünde olduğu gibi tek kaynak/tek bağlantı yerine), bu nedenle daha güvenilir yanıtlar verme potansiyeline sahiptir.
2. Liste tabanlı sonuç
SGE bir liste gösterdiğinde, her biri için bir marka adı, bir küçük resim ve bir cümlelik bir açıklama görünür. Ancak küçük resme tıklandığında, sizi web sitesinin kendisine götürmek yerine bir resim açılır penceresi ve bağlantı görüntülenir, bu da kafa karıştırıcı olabilir. Google’ın bu görselleri nereden aldığı belirlendikten sonra markalar bunu düzeltmeyi düşünmelidir.
3. E-ticaret bilgileri
Perakende tabanlı sorgular için SGE, ürün adı, derecelendirme, bağlantı, fiyat ve daha zengin bir açıklama dahil olmak üzere her kaynak için daha fazla bilgi içeren bir liste görüntüler. Ayrıca, tıklandığında, küçük resimlere yapılan tıklamaların aksine daha fazla ürün detayı gösterilir. Bu zengin e-ticaret listeleri nedeniyle, işletmeler için ürün incelemelerine daha fazla önem verilmesi muhtemeldir.
4. Görsel tabanlı sonuç
Görüntü tabanlı bir sonuçsa, görüntüye tıklayabilir ve web sitesi kaynağına gidebilirsiniz. Bu, daha basit ve anlaşılır SGE sonuçlarından biridir.
5. İstatistik veya sayılara dayalı bir sonuç
İstatistik tabanlı bir sonuçsa, örneğin “ortalama iş görüşmesi uzunluğu nedir”, SGE solda kısa bir yanıt ve sağda birkaç destekleyici makale bağlantısı sağlar. Ancak, kısa yanıt için bu bilginin kaynağını içermez. Google, sağ taraftaki öne çıkan makalelerden yararlanıyor olabilir, ancak bu garanti değildir. Ayrıca, kullanıcılar bu kaynaklardan hangisinin doğrudan cevabı ürettiğinden emin olamaz.
6. Konum tabanlı sonuçlar
Yerel bir restoran mı arıyorsunuz? Google SGE, eski konum tabanlı sonuçlardan daha fazla bilgi sağlar. SGE, listeleri sola toplar, Haritalar’ı sağa yerleştirir ve listelenen her konum için daha fazla bağlam gösterir. Bu gelişmiş bilgileri kullanıcı incelemelerinden ve Google İşletme Profili verilerinden alır.
Google SGE Sonuçları Nasıl Görüntülenecek?
Google, SGE’nin tam olarak ne zaman uygulanacağını açıklamadı, bu nedenle resmi uygulamanın ne zaman gerçekleşeceğini söylemek zor. Yapılan açıklamalara baz alınarak, resmi uygulama 2024 yılında bir noktada gerçekleşecek gibi görünmektedir. Google SGE tam olarak uygulandığında, kullanıcılar bir arama yaptıklarında dört sonuç türü görebilirler. Google’ın hangi tür SGE sonucunun görüntüleneceğine nasıl ve ne zaman karar vereceği henüz belli değildir.
1. Tam otomatik yükleme
Bu türde, kullanıcı bir arama sorgusu girdiğinde, Google kullanıcıya tam bir SGE sonucu üretir ve gösterir. Bu sonuç otomatik olarak oluşturulur, yani kullanıcının SGE sonucunu manuel olarak üretme seçeneği yoktur. Ayrıca, geleneksel organik listelerin üzerinde önemli miktarda SERP alanı kaplar.
2. Kısaltılmış otomatik yükleme
Kullanıcı bir sorgu girdiğinde, Google otomatik olarak bir SGE sonucu parçacığı oluşturur ve kullanıcının oluşturucu sonucun geri kalanını görüntülemek için tıklayabileceği bir “Daha fazla göster” butonu sunar. Bu, genişletilmediği sürece başlangıçta tam otomatik yükleme sonucundan daha az yer kaplayacaktır.
3. Üretmeyi isteyin
Bu sonuç türünde Google kullanıcıya otomatik olarak bir SGE sonucu göstermez, bunun yerine kullanıcıya bir “Oluştur” butonu aracılığıyla bir sonuç oluşturmak isteyip istemediğini sorar. Kullanıcı butonu tıklarsa bir SGE sonucu oluşturulur ve görüntülenir.
4. SGE yok
Son olarak, Google bir SGE sonucunu hiç sunmamayı seçebilir. Bu durumda kullanıcılar yalnızca zengin snippet’leri, ücretli reklamları, Google Haritalar’ı veya organik arama sonuçlarını görecektir. Tıpkı Google SGE’nin kullanıma sunulmasından önce olduğu gibi.
Google vs ChatGPT vs Bing
Google, arama motoru kullanımında %90’ın üzerinde pazar payına sahiptir, bu nedenle çoğu işletme ve profesyonel, SGE’yi anlamaya çalışacaktır. Bununla birlikte, Google SGE kullanımına yönelik iki potansiyel tehdit ChatGPT ve Bing’in üretken yapay zeka sonuçlarıdır (her ikisi de GPT-4 adlı Açık Yapay Zeka LLM’si tarafından desteklenmektedir).
ChatGPT, kullanıcıların fikir üretmek için kullanma eğiliminde olduğu çok daha konuşkan bir sohbet robotudur. Yemek tarifi fikirleri, e-posta konu satırları önermek veya blog konuları hakkında beyin fırtınası yapmak yaygın kullanım alanlarından birkaçıdır. Ancak, kullanıcılar aracı keşfetmeye devam ettikçe ve onunla daha rahat hale geldikçe bu alışkanlıklar değişebilir.
Bing, GPT-4 verilerini kendi arama motoru sonuçlarında kullanılmak üzere eğitmiştir. Google SGE gibi Bing de kullanıcıların yapay zeka sonuçlarını görmesine, yapay zekadan daha fazla bilgi istemesine veya sunulan bağlantılara göre daha derin sonuçları keşfetmesine olanak tanımaktadır.
İşletme sahipleri ve SEO uzmanlarının, fazladan optimizasyon çabası göstermeye değip değmeyeceğine karar vermeden önce hem Chat GPT hem de Bing’deki sonuçları izlemesi ve test etmesi akıllıca olabilir.
Google SGE için Nasıl Hazırlanılır?
Google SGE, bilgileri yeni bir yapıda görüntülerken aramada yeni fırsatları yaratacaktır. Bu nedenle, doğal olarak listelemeleri ve web sitelerinin hem organik hem de ücretli aramalardan beklediği trafik düzeyini etkileyecektir.
1. Google Reklamları
Google Reklamları, Google SGE’den doğrudan etkilenebilir. Şu anda yani beta aşamasında, SGE sonuçları bazı testlerde ücretli reklamların üzerinde gösterilirken bazı testlerde ise daha altta gösterilmektedir. Bu yüzden Google, yeni sayfalarında reklamları nasıl görüntülemek istedikleri konusunda hala denemeler yapıyor olabilir diyebiliriz.
Ücretli reklamların SGE sonuçlarının altında gösterilmesi, işletmeleri içerik ve SEO’ya daha fazla önem vermeye ve ücretli reklamcılığa daha az önem vermeye teşvik ederek organik sonuçları ve rekabet ortamını daha da sarsabilir. Ücretli reklamları SGE sonuçlarının önünde sunmayı seçerse, arama trafiğini artırmak isteyen işletmeler için reklamları daha da kritik hale getirerek reklam rekabetini artıracak ve teklif oranlarını yükseltecektir.
2. Organik sıralamalar
Organik sıralamalar, muhtemelen ücretli reklamlardan daha fazla bir değişim görecektir. Uzmanlar, SGE tam olarak kullanıma sunulduğunda organik trafikte %10-20’lik bir düşüş yaşayabilecekleri konusunda işletmeleri uyarmaktadır. Elbette bu oran sektöre bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir. Yoast SEO ayrıca, kullanıcıların Google SGE ile daha az tıklama alabileceğini ve bunun da toplam organik arama trafiği hacmini etkileyebileceğini öne sürmektedir. Bunun iki spesifik yolu olabilir.
Birincisi, SGE sonuçlarına yer açmak için organik listeler sayfanın daha aşağısına itilecek. SGE genellikle kullanıcıların tıklamasına gerek kalmadan soruları doğrudan yanıtlamakla kalmayacak, aynı zamanda bazı işletmelerin bu değişikliğe uyum sağlamak için içeriği farklı şekilde düzenlemesine neden olabilir.
İkinci olarak, SGE daha fazla işletmenin bu yeni üretici sonuç panelinde aramada görünmesi için yeni fırsatlar sağlayacaktır. Search Engine Land tarafından yapılan bir çalışmaya göre, organik sonuçlar ile SGE sonuçları arasında çok az örtüşme olacağı belirtildi. Aslında, bağlantıların %94’ü bu iki alandan farklıydı. Bu durum, küçük işletme web sitelerinin veya daha küçük yayıncıların organik ilk 10’u geçmeye çalışma ihtiyacının etrafından dolanarak 1. sayfaya çıkma yolunu bulmaları için bir fırsat yaratabilir.
Bu noktada Google SGE’ye hazırlanmak için işletmeler en iyi beyaz şapka SEO uygulamalarını takip etmeye devam etmeli, kaliteli içerik oluşturmalı ve Google’ın EEAT tavsiyesine uymalıdır. Deneyim, Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik anlamına gelen bu kavram, içerik oluşturucuların ait oldukları sektördeki uygun anahtar kelimelere odaklanmalarını ve belirli kullanıcı sorularını yanıtlayan derinlemesine zengin içerikler üretmelerini gerektirmektedir. SGE’nin çok daha spesifik yanıtlar toplayıp üretebilmesiyle, içerik oluşturucuların daha uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanmasına yönelik bir eğilim olması da olasıdır.
İşletmeler, SGE’yi tam olarak ne zaman yayınlamayı planladığını ve bu büyük değişiklikler ışığında sıralama, dizine ekleme ve keşfedilme için sunduğu en iyi uygulamaları daha iyi anlamak için Google’dan gelen güncellemeleri yakından takip etmelidir. Google SGE konusunda uzmanlaştığınızda, çabalarınızın bir parçası olarak işletmeniz için daha fazla potansiyel müşteri elde edebilirsiniz.