Basitçe söylemek gerekirse, Google reklamları, E-Ticaret sitenizde sattığınız ürün ve hizmetleri, aktif olarak arayan ya da ideal potansiyel müşterinize ulaşmanıza yardımcı olur. Anahtar kelimelere veya kelime öbeklerine (arama terimleri) teklif vererek, reklamlarınız, sahip olduğunuz kampanyanın türüne bağlı olarak, arama sayfalarının, YouTube videolarının ve internette diğer niş alakalı içeriğin üstüne veya altına yerleştirilir.

Bu teklifleri kazanmak, anahtar kelimelerinizin, reklam metninizin ve başlıklarınızın ve hedef URL’nizin alaka düzeyine bağlı olacaktır.

Bilmeniz gereken Google Ads terimleri nelerdir?

Asıl meseleye girmeden önce, bu Google Ads kılavuzunda bahsedeceğimiz tüm önemli Google Ads terimlerini gözden geçirelim.

1. Reklam Uzantıları (Ad Extensions)

Google Reklam Uzantıları, E-Tiicaret mağazanız, ürününüz veya markanız hakkında reklam açıklamalarınızda gösterilen ekstra önemli bilgilerdir. Arama sonucunda reklamınızın kapladığı alanı genişletir, deha detaylı ve farklı açılardan dikkat çekici bilgiler vermenizi sağlar. Reklam uzantılarından E-Ticaret markaları nasıl faydalanmalı ve performansınızı arttıracak önemli uzantı türleri nelerdir ileride detaylı inceleyeceğiz.

2. Kampanya

Kampanya, aynı türde içerikleri bir arada tutan ve bütçeyi paylaşan bir dizi reklam grubudur. Hesabınızı oluşturduktan sonra, kampanya yapılarınızı oluşturmak, reklamlarınızdan satış gerçekleştirmek için attığınız ikinci adımdır.

3. Kampanya Türü

Google kampanya türünüzü seçtiğinizde, o kampanyadaki reklamların nerede ve nasıl görüntüleneceğini seçmiş oluyorsunuz. Yani aslında hedefinize göre kampanya türü seçip, kampanyalarınızı o hedefe odaklıyorsunuz.

  • Beş ana Google kampanya türü var, bunlar:
  • Uygulama Kampanyaları
  • Arama Ağı
  • Görüntülü Reklam Ağı
  • Google Alışveriş
  •  Video Kampanyaları

4. Reklam Grubu

Google Ads reklam grubu, benzer hedefleri paylaşan reklamları tek çatıda toplayan ve kampanyaların altında yapılanan gruplardır. Her kampanya reklam gruplarından, reklam grupları da reklamlardan oluşur. Reklamlarınızı ortak bir temaya göre organize etmek için reklam gruplarını kullanırsınız. Diyelim ki E-Ticaret sitenizdeki ürünlerin satışı için bir kampanya yürütüyorsunuz. Bu kampanyada, her biri farklı anahtar kelimeleri hedefleyen çeşitli reklam grupları oluşturursunuz. Ardından, her bir reklam grubu içinde, farklı kitleleri hedefleyen veya çeşitli reklam metinlerine sahip çok sayıda reklam oluşturabilirsiniz.

5. Reklam Sıralaması

Birinci sırada çıkmak: yeni başlayan herkesin ilk hedefi! Google Reklam Sıralaması, Google’ın reklamlarınızın gösterilip gösterilmeyeceğini ve nasıl (konumlarını) gösterip göstermediğini belirlemek için kullandığı bir sıralama sistemidir. Google, her bir reklamın teklif tutarlarını, kalite puanlarını, arama sorgusu bağlamını, uzantılarını ve biçimlendirme etkisini kullanır. Bu sıralama, reklamlarınız açık artırmalarda rekabet ettiği ve gösterilmeye uygun olduğu her seferde Google tarafından milisaniyeler içinde hesaplanır ve sonuca göre uygun bir konumda listelenirsiniz.

6. Günlük Bütçe

Google Ads günlük bütçeniz, bir reklama her gün harcamak istediğiniz tutardır. Ortalama günlük bütçenizi istediğiniz sıklıkta düzenleyebilir, arttırıp azaltabilirsiniz. Performans Planlayıcı ile bütçeleri optimize etme konusunda detaylı analiz yapabilirsiniz.

7. Teklif Stratejisi

Google’ın teklif stratejileri, hedeflerinizin ne olduğunu dikkate alarak reklam etkileşimleri (tıklamalar, dönüşümler ve gösterimler) için nasıl ödeme yapacağınızı nasıl belirleyeceğinizdir. Google, kullandığınız ağa, belirlediğiniz hedeflemeye ve reklam hedeflerinize bağlı olarak çeşitli teklif stratejileri sunar.

8. Anahtar Kelimeler

E-Ticaret için reklamlar söz konusu olduğunda, anahtar kelimelerinizden daha önemli birşey yoktur. Bunlar, Google reklamlarınızın ne zaman ve nerede gösterileceğini belirleyen, kullanıcıların arama yaparken kullandığı kelimeler veya kelime öbekleridir.

En iyi uygulama, daha hedefli kampanyalar oluşturduğunuzdan emin olmak için kampanyanıza en fazla 20 anahtar kelime eklemektir. Daha büyük hacimde bir anahtar kelime listeniz varsa bunları gruplandırarak daha alakalı olanları ayırmak efektif olacaktır.

9. Kalite Puanı

Google Kalite Puanınız, reklamlarınızın gösterilip gösterilmeyeceği ve nerede gösterileceği konusunda büyük rol oynar. Ayrıca reklam maliyetinizi de etkiler. Google Kalite Puanınız, anahtar kelimelerinizin, reklamlarınızın ve hedef URL’lerinizin alaka düzeyine göre oluşur. Kalite Puanınız ne kadar yüksek olursa, reklam konumlarınız o kadar iyi olur ve TBM’leriniz o kadar düşük olur.

10. Hedef URL

Bir Google reklamının hedef URL’si, potansiyel müşteriyi reklamınızı tıkladıktan sonra gönderdiğiniz açılış, ürün, kategori, promosyon ve/veya ana sayfadır. Bu, reklam grubu düzeyinde ayarlanır ve kullanıcılar tarafından görülmez.

11.  Görünen URL

Görünen URL’ler, Google reklamınızda görülen URL’lerdir. Görünen URL’leri kısa ve öz tutmak, Hedef URL’deki içeriği ve arama sorgusunu aynı anda yansıtmasını sağlamak gerekir.

12.  CTA (Harekete Geçirici Mesaj)

E-Ticaret için kullanıcıyı davet eden CTA’lar, herhangi bir dijital kampanyanın en önemli unsurlarından biri olan, potansiyel müşterilerin harekete geçmesini sağlamak için Google reklamlarınıza eklediğiniz eylem ifadesidir (“tıklayın”, “açın”, “izleyin” vb.).

13.  Başlık

Adından da anlaşılacağı gibi, bu, Google reklamınızın ana metnidir. Uzunluk ve ipuçları, yayınladığınız kampanya ve reklamın türüne göre değişir. Çarpıcı olması, kullanıcının aradığı anahtar kelimeyi içermesi, harekete geçirici bir mesajı olması tıklanma oranını arttıracaktır.

14.  Optimizasyon

Google Ads optimizasyonu, kampanyalarınızın başarısı için hayati önem taşır. Bu, daha az harcamayla daha iyi sonuçlar elde etmeniz için kampanyalarınızda ince ayar yapmak anlamına gelir. İşin püf noktası, gerektiğinde ve istediğiniz zaman ayarlayabilmeniz için kampanyalarınızı, reklam gruplarınızı ve hesabınızı çok yakından takip etmektir.

15.  CR (Dönüşüm Oranı)

Google reklamlarınızın dönüşüm oranları, size reklamlarınızı tıklayan ve ödeme yapan, yani müşteri haline gelen kullanıcıların yüzdesini söyler. Bunu, bir reklam için toplam dönüşümlerinizi alarak ve bunları o reklamın aldığı tıklama sayısına bölerek ölçebilirsiniz.

16.  TBM (Tıklama Başına Maliyet)

TBM, tıklama başına ödediğiniz para miktarıdır. Bunu, Maksimum TBM teklifleriyle ayarlayabilir veya reklamlarınızı optimize ederken kullanabilirsiniz.

17.  BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet)

Marka bilinci oluşturma ve video kampanyaları için önemli bir ölçümdür. Size reklamlarınızın kaç kez gösterildiğini ve ne kadar harcadığınızı söylerken bin gösterim üzerinden hesap yapar.

18.  TO (Tıklama Oranı)

Basitçe söylemek gerekirse, TO(CTR), reklamınızı görüntüleyen ve ardından URL’nizi tıklayan kişilerin oranıdır. Bir reklamın ilk bakılması gereken performans metriklerindendir.

19.  Gösterim Sayısı

Gösterim metriğiniz, Google reklamınızın potansiyel müşterilere kaç kez gösterildiğini sayar.

E-Ticaret İçin Denemeniz Gereken Google Reklam Türleri

Her E-Ticaret sitesinin Google pazarlama stratejilerinde test etmesi gereken en iyi Google Ads türlerini derledik.

1. Google Arama Ağı Reklamları

Google Arama Ağı’nda, metin reklam arama kampanyaları, arama sonuçlarının üstünde veya altında gösterilir. Alışveriş yapan kişinin kullandığı arama terimlerine göre bu reklamlar bir başlık, görünen URL ve açıklama içerir.

2. Dinamik Arama Ağı Reklamları (DSA)

Daha kapsamlı bir envanteriniz varsa, DSA’lar sonuçları artırmak için otomatik öğe optimizasyonu sunar. Web içeriğinden yararlanan Google, arama yapan kişiye en uygun şekilde bu arama ağı reklamlarını dinamik olarak oluşturur. Yani sattığınız ürünleri gerçekten arayan kişiler için otomatik olarak bir metin reklam oluşturmanıza yardımcı olur.

İpucu: Bu reklamlar iyi trafik oluşturmak için ne kadar güçlü olursa olsun, bu metin reklam kampanyaları, E-Ticaret mağazanızın reklamını yaptığınız ilk günden itibaren atlamak için ideal değildir. Yeni başlayan bir PPC reklam pazarlamacısı, önce metin reklamı ve alışveriş kampanyalarını test etmeli ve sabit bir trafik akışına sahip olana kadar beklemelidir. Ek olarak, sınırlı anahtar kelime potansiyeli anlamına gelen sınırlı ürünleriniz ve içerik sayfalarınız varsa bu kampanya türlerini önermiyoruz.

İpucu 2: DSA reklamlarında negatifleme çok önemlidir. Büyük bir envanterde yanlış tetiklenmeler reklam bütçenizi efektif kullanmamanızla sonuçlanır. İyi optimize edilmiş bir DSA planlaması için negatif anahtar kelimeler de her zaman planınızda olmalı!

3. Google Yeniden Pazarlama Reklamları

Yeniden pazarlama, mutlaka denemeniz gereken ve kullanıcıları müşteriye çevirmede en başarılı olan E-Ticaret PPC reklam kampanyası türlerinden biridir. Müşteri listesi yeniden pazarlaması, görüntülü yeniden pazarlama listeleri, dinamik yeniden pazarlama, arama ağı reklamları için yeniden pazarlama listeleri ve video yeniden pazarlama dahil, test edebileceğiniz çeşitli yeniden pazarlama reklam türleri vardır. Bu kampanyalar iyi kurgulandığında sonuçları etkileyicidir. Bunlar, daha az harcama ile daha odaklı olan reklamlardır.

Herkesin günlük hayatta deneyimlediği “sepetime bir ürün attım şimdi her yerde görüyorum” ve “haber okurken karşıma geçen gün baktığım ürün çıktı” aslında yeniden pazarlama reklamlarının sonucudur. Halihazırda bir hizmet ya da ürünle ilgilenmiş olan potansiyel müşteriye hatırlatma yapmak, onu alışverişe yönlendirmek için mutlaka stratejinizin bir parçası olmalı.

Google yeniden pazarlama reklamları oluşturmanın sırrı, yeniden pazarlama listelerinizin oluşturulup, verilerin kullanılabilir hale gelmesinde yatmaktadır. Yapmanız gereken entegrasyonlar için Google’ın Dinamik yeniden pazarlama: Duyarlı reklamlarınız için feed oluşturma isimli makalesine göz atmanızı öneriyoruz. 

Ancak, Arama Ağı Reklamları için Yeniden Pazarlama Listeleri kullanmak için en az 1.000 aktif çerezinizin olması gerektiğini unutmamak önemlidir.

4. Google Alışveriş Reklamları

E-Ticaret için bir sonraki adım, Google Alışveriş reklamlarıdır. Merchant Center’ınızdaki ürün verilerinden (fiyatlandırma, SKU’lar ve resimler gibi) yararlanan Alışveriş Reklamları, belirli ürünleri arayan potansiyel müşterilerle eşleşmek için dinamik olarak oluşturulur. Alışveriş reklam kampanyaları oluştururken maksimum başarının anahtarı, onları nasıl yapılandırdığınızdır.

Daha önce alışveriş reklamı deneyiminiz olmadıysa Google’ın adım adım Alışveriş Kampanyası Oluşturma makalesi işinize çok yarayacaktır.

5. Akıllı Google Alışveriş Kampanyaları

Standart bir Alışveriş reklamı kampanyasını ve görüntülü yeniden pazarlamayı birleştiren Akıllı Google Alışveriş Kampanyaları, dijital reklam ve kampanya yönetiminizi basitleştirmek, dönüşüm oranlarınızı en üst düzeye çıkarmak ve optimum hedef kitlenize erişiminizi genişletmek için tasarlanmıştır. Kampanya stratejinize Akıllı Alışveriş kampanyaları eklemenin en büyük avantajlarıı:

  •  E-Ticaret platformunuza kolay entegrasyon
  •  Kolaylaştırılmış Alışveriş reklamı optimizasyonu
  • Otomatik teklif verme

6. Google Görüntülü Reklam Ağı

Google Görüntülü Reklamlar, pazarlama stratejiniz için gerekli bir diğer Adwords kampanya türüdür. Bunlar, üçüncü taraf Google İş Ortağı web sitelerinde resim veya blok görüntülü reklam olarak görünen resim ve metin reklamlardır. Görsel olarak çekici ürünler ve bilinirlik oluşturmak için en uygun olan Görüntülü Reklam kampanyalarınız, potansiyel müşterileriniz başka sitelerde ilgili içeriğe bakarken onlara ulaşmanıza yardımcı olur.

7. YouTube Reklamları

E-Ticaret için Google Ads pazarlama stratejinizin bir diğer hayati parçası olması gereken YouTube reklamları özellikle globaldeki video trendinin yükselişiyle birlikte dikkat çekmeye başladı.

Markanız için test edebileceğiniz çeşitli YouTube reklam türleri vardır. Bunlara kısaca değineceğiz:

  • TrueView Reklamları: Site trafiğini ve video etkileşimini artırmak için en iyisi olan TrueView reklamları, diğer video içeriklerinden önce oynatılan atlanabilir video reklamlardır.
  • Discovery TrueView Reklamları: Arama sayfalarında ilgili YouTube videolarını gösteren Discovery TrueView reklamları, izleyicileri video içeriğine/sitesine çekmek için idealdir.
  • Bumper Reklamlar: Bumper reklamlar, atlanamayan altı saniyelik kısa reklamlardır.
  • Atlanamayan YouTube Reklamları: Bumper reklamlardan daha uzun, atlanamayan reklamlar 15-20 saniye uzunluğundadır ve video içeriğinden önce oynatılır.
  • Yayın Dışı Reklamlar: Yalnızca mobil cihazlara yönelik yayın dışı reklamlar, iş ortağı web sitelerinde ve uygulamalarında gösterilir.

İpucu: Harekete geçirici YouTube Reklamları oluşturmak karmaşık olmak zorunda değil! Büyük prodüksiyonlar yapmanıza ve sayfalarca strateji yazmanıza gerek yok. İlk beş saniyede büyük bir etki bıraktığınızdan emin olmak, izleyiciye bağ kurmak için yakın ve detay görüntüler kullanmak, gerekirse içeriği altyazılarla güçlendirmek ve video kapak resimlerinize maksimum çabayı göstermek yeterli. Kontrol listenizde bunlar olacak şekilde farklı YouTube reklam türlerini denemekten çekinmeyin!

Hemen deneyebileceğiniz birkaç YouTube reklam kurgusu fikri:

  • Black Friday’de sitede yaptığınız kampanyayı maksimum sayıda potansiyel müşteriye ulaştırmak için ürün bazlı bumper reklamlar ile fiyat, indirim ve Black Friday iletişimini çok boyutlu olarak anlatabilirsiniz. Birden fazla versiyon olması optimizasyon konusunda faydalı olacaktır. Bumper reklamlarda efektifliği %100 izlenme oranı ve BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet) ile ölçebilirsiniz.
  • Diğer kampanya dönemlerinde yoğun iletişim içinde gözden kaçmamak için kendi iletişim yolunuzu belirleyebilirsiniz. 1 alana 1 hediye, %70 üzeri özel indirim gibi büyük bir fayda sağlayabileceğiniz durumlarda özel kampanya kurguları yaparak kendi özel gününüzü yaratın! TrueView reklamlar ile sitenize trafik çekerken konseptinizi, kampanya süresini, önemli noktaları vurgulayabilirsiniz. Bunu yeniden pazarlama stratejilerinizle birleştirip, planlarınıza hatırlatıcı bumper reklamlar da dahil edebilirsiniz.

 Mutlaka Olması Gereken Google E-Ticaret Kampanyaları

1. Markalı Google Alışveriş Kampanyaları

Test etmeniz gereken ilk ileri seviye Google Ads kampanyası, markalı bir Google Alışveriş kampanyasıdır. Bu kampanyayla, belirli markanızı gerçekten arayan kişileri hedefliyorsunuz ve bu da onu arayan kişi için reklamınızı son derece alakalı hale getiriyor. Bu kampanya, halihazırda marka bilinirliğine yatırım yapan ve Google Ads optimizasyonu konusunda biraz deneyimi olan E-Ticaret siteleri için şiddetle tavsiye edilir.

Markanızı aktif olarak arayan kişilerin dönüşüm sağlama olasılığının daha yüksek olmasının pazarlama açısından çok anlamlı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, markalı arama yapanları segmentlere ayrılmış bir Google Alışveriş kampanyasının gücüyle birleştirmek çok etkileyici olabilir!

2. Markasız Google Alışveriş Kampanyaları

Sahip olunması gereken bir diğer Google E-Ticaret kampanyası, markasız Google Alışveriş reklamlarıdır. Bu kampanyaların amacı, sattığınız belirli ürün türlerini veya niş kategorileri gerçekten arayan potansiyel müşterileri hedeflemektir. Bu kampanya türü, hem yeni müşteri edinme hem de yeniden pazarlama stratejileri için iyidir.

3. Google Akıllı Alışveriş Kampanyaları

Test etmeniz gereken üçüncü Google kampanyası türü: Akıllı Alışveriş. Standart Google Alışveriş’i görüntülü yeniden pazarlama ve otomatik teklif vermenin gücüyle birleştiren Akıllı Alışveriş kampanyaları, çeşitli ağlarda alakalı reklamları doldurmak için ürün feed’i verilerinizi kullanır. Buna Arama, Görüntüleme (Google ortak siteleri dahil), YouTube ve Gmail ağları dahildir.

4. Markalı Arama Kampanyaları

Her E-Ticaret sitesi reklam hesabında olması gereken ilk arama kampanyası türü, markalı arama kampanyalarıdır. Markalı anahtar kelimelere teklif vermek, markanızı aktif olarak arayan insanları, daha az rekabet olduğu için daha az bütçeyle, hedeflemenizi sağlar. Ek olarak, markalı anahtar kelimeler, SEO ve Google Ads sorgularına hakim olmanıza, marka iletişiminiz üzerinde daha fazla kontrol sağlamanıza, görünürlüğü artırmanıza ve rakiplerinizin markanız için teklif verip öne geçmelerini engellemenize yardımcı olacaktır.

5. Rakip Arama Kampanyaları

Rakipler sizin markalı aramalarınızda öne çıkmasın evet, ama siz mutlaka en büyük rakiplerinizi hedefleyen Arama kampanyaları oluşturmalısınız. Bu, sattığınız ürün türlerini satın alan ancak markanıza henüz aşina olmayan yeni müşteriler edinmenize yardımcı olacaktır. Bu kampanyaların alaka düzeyinin düşük olacağını ve rakibiniz zaten kendi markası için teklif veriyorsa, bu kampanya için TBM’nizin yüksek olacağını şimdiden söyleyelim. Bu nedenle, bu kampanyaları yalnızca halihazırda başarılı kampanyalar yürüten ve yeni müşteriler arayan köklü satıcılar için öneriyoruz.

6. Dinamik Arama Ağı Reklamları

DSA’lar (Dinamik Arama Ağı Reklamları), sahip olunması gereken başka bir yeni nesil kampanya türüdür. Bu kampanyalar, normal Arama Ağı reklamlarıyla kullanıldığında aşağıdakiler dahil bir dizi avantaja sahiptir:

  • Kampanya yönetimi zamanından tasarruf etmek
  • Daha geniş anahtar kelime kapsamı ve daha hedefli reklamlar
  • Manuel kampanyalar için uygulayabileceğiniz iyi performans gösteren anahtar kelimelere erişim
  • Web sitenizdeki içeriği değiştirdiğinizde otomatik reklam düzenlemeleri ve güncellemeleri
  • Genişletilmiş anahtar kelime uzunluğu

DSA’ların yalnızca çok sayıda ürün ve içeriğe sahip çevrimiçi mağazalar için geçerli olduğunu burada belirtmek önemlidir. Ek olarak, Dinamik Arama Ağı Reklamı kampanyalarınız otomasyon sunsa da, performans gösterdiğinden emin olmak için kampanyalarınızı yakından takip etmeniz ve buna göre ayarlama yapmanız gerekir!

İpucu: Başarılı anahtar kelimeler için madencilik yapmak üzere DSA kampanyaları oluşturun. Ardından, bu yüksek performanslı anahtar kelimeleri Dinamik Arama Ağı Reklamı kampanyalarınızdan çıkarıp, onları yeni kuracağınız, odaklı ve yüksek performanslı Arama kampanyaları oluşturmakta kullanın!

7. Markasız Genel Arama Reklamları

Genel arama terimleri hem yeni başlayanlar hem de deneyimli çevrimiçi mağaza pazarlamacıları için temel Google reklam türüdür. Bu kampanyaların amacı, genel aramalar yapan kullanıcı trafiğini yeni müşterilere dönüştürmektir ve büyük ölçeklenebilirlik potansiyeline sahiptir. Bu kampanyalar, işletme boyutundan bağımsız olarak her E-Ticaret sitesi için önerilir.

Performans pazarlamasını iyi bilenler, hangi Google optimizasyon hilelerini kullanıyor?

1. E-Ticaret Siteleri İçin En Doğru Reklam Uzantılarını Seçmek

Uzantılardan kısaca bahsetmiştik. Şimdi E-Ticaret siteleri için performans odaklı pazarlama harcaması yaparken işinize en çok yarayacak uzantılardan bahsedeceğiz. Hangi uzantı neyi hedefler ve E-Ticaret siteleri için önceliklendirilmesi gereken uzantı türleri nelerdir bakalım.

Hedef genel olarak reklam alanını büyütmek ve maksimum faydalı/çekici bilgiyi potansiyel müşterilere sunmak olduğu için mutlaka kullanılması gereken bir uzantı türü: “Açıklama metni uzantıları”. Sunduğunuz hizmetin öne çıkan, rakiplerden ayrışan yönlerini vurgulayacak şekilde “Hızlı Teslimat”, “7/24 Canlı Destek” ya da “Yeni Üyelere %40 İndirim” gibi metinler ekleyerek tıklanma oranınızı (CTR) arttırabilirsiniz.

Yukarıdaki örnekte Kaft’ın LCW’den daha az alan kapsaması ve “güvenli alışveriş”, “%60a varan indirim” gibi noktaları vurgulamaması sizce de eksiklik değil mi?

E-Ticaret sitenize trafik çekmez yetmez, tıklama oranını yükseltmek bazı arttırsa da asıl hedef gelen trafiği satışa dönüştürebilmek!

“Site bağlantısı uzantıları” ile potansiyel müşterileri sitenizin belirli ve nokta atışı sayfalarına direkt göndermek, onlar için birçok adımı atlatıp süreci daha kolay hale getirerek satışa bir ya da birkaç adım yaklaşmalarını sağlayacaktır. (“%100 Müşteri Memnuniyeti” ve “Hızlı Teslimat” gibi).

Ürün ve hizmetleriniz Google’ın hazırladığı kategori listesinde varsa “Ek açıklamalı snippet uzantıları” kullanarak potansiyel müşterilerinize kritik değere sahip bilgileri hızlıca gösterebilirsiniz.

Kullanıcıların hizmet ve ürün kategorilerinizi, sitenizi daha ziyaret edemeden daha iyi anlayabilmesi için açık iletişim politikasıyla “Fiyat uzantıları” kullanabilir, reklam alanınızda verdiğiniz bilgileri zenginleştirebilirsiniz. Uygun fiyat herkesin dikkatini çekecektir!

Diğer uzantılara da hızlıca hedef bazlı bakalım mı?

Hedef: Müşterilerin mağazanıza gelerek alışveriş yapmasını sağlamak ise: “Yer uzantıları” size göre. E-Ticaret ile birlikte fiziksel mağazanıza ayak trafiği çekmek için değerlendirebilirsiniz!

Hedef: Potansiyel müşterilerinizin, her türlü sorunlarını çözmek için donanımı tam müşteri ekibinizi arayarak iletişime geçmelerini sağlamak ise: “Telefon uzantıları”

Hedef: Kullanıcıların sanal mağazalardaki uygulamanızı indirmeleri (app download) ise “Uygulama uzantıları”

Hedef: Kullanıcıların bilgilerini toplamak ise “Potansiyel müşteri formu uzantısı” KVKK nedeniyle veri toplamanın zorlaştığı ortamda işinizi çok kolaylaştıracaktır!

2. En İyi Negatif Anahtar Kelimeleri Seçmek

Anahtar kelimeleri ve türlerini her rehberde bulabilirsiniz ama daha detaylı ve iyi bir iş çıkartmak isteyenler için negatif anahtar kelimeleri konuşmanın zamanı geldi! Negatif anahtar kelimeler, reklamınızın görünmesini kesinlikle İSTEMEDİĞİNİZ arama terimleridir. Bu kelimeleri negatiflemezseniz, trafik kalitenizden ödün verirsiniz ve aynı zamanda bir bütçe kaybıyla karşı karşıya kalırsınız.

İpucu: Negatif anahtar kelimeleri her seferinde yeniden eklemek ve birbiri içine kopyalamanın kolay yolu: Negatif Anahtar Kelime Listeleri oluşturmak. Size hız kazandıracak bu özelliği mutlaka deneyin!

3. Google Kampanyalarınızı Optimize Etmek

Google kampanya optimizasyonu, uygun maliyetle ve bütçe sınırları içinde kalacak şekilde reklam harcaması yapmanızı sağlar. Hayati derecede önemlidir. Bununla birlikte, yalnızca acemilerin değil, tüm reklam verenlerin yaşadığı en büyük mücadelelerden biridir. Karmaşık görünebilir ve sürekli bir gözünüzün üstünde olup analiz yapmak gerektirir. Büyük getirileri olan bir zorunluluktur. Başlamanız için en iyi optimizasyon ipuçlarımız:

  • Yeni olası anahtar kelimeler için haftalık arama terimi raporunuzu çıkarın ve liste hazırken bir de reklam harcamasını kesmeniz gereken (performansı kötü olan) kelimeleri bulun.
  • Görünen URL’lerinizi test edin ve optimize edin. Çeşitli anahtar kelimeleri test edin ve görünen URL’nize bir CTA ekleyin.
  • Anahtar kelime maliyetlerinde bazı dalgalanmalar beklense de, harcamanız günde 1X’ten 1000X seviyesine yükseldiğinde, bir şeyler ters gitti demektir. Büyük hatalardan kaçınmak ve bütçe optimizasyonunu kolaylaştırmak için Google Ads uyarılarını kullanın.
  • Anahtar kelime araştırma araçları, Google Analytics ve daha fazlasını içeren Google Ads optimizasyonu ve ayrıca harici yönetim yazılımı ve araçlarını kullanın.

4. Açılış Sayfası (Landing Page) Optimizasyonu Yapmak

Kampanyalarınız harika çalışıyorsa (gösterimler ve iyi TO’lar elde ediyorsunuz), ancak bundan sonra potansiyel müşterileriniz sayfalarınızdan ayrılıyor veya alışveriş yapmadan geziniyorsa, o zaman açılış sayfalarınıza bakmanın zamanı gelmiştir. Reklamlarınızdaki bilgiler, hedef URL’lerinizde söylenenlerle eşleşiyor mu? İçerik ve anahtar kelime alaka düzeyi var mı yoksa alışveriş yapanlarınız beklediklerini karşılamayan bir sayfaya mı getiriliyor? Yoksa E-Ticaret siteniz yüklenemeyecek kadar yavaş mı veya ürün sayfalarınız kötü mü tasarlanmış? Müşteri gözüyle bakarak açılış sayfalarınızı optimize etmelisiniz!

Unutmayın, kullanıcılara sunduğunuz açılış sayfası deneyimi, reklam sıralaması konumunu, kalite puanını ve genel maliyeti de etkiler. Dolayısıyla, açılış sayfanız kullanıcıların sürekli olarak satın alma yapmadan ayrılmalarına neden oluyorsa, bu, reklamlarınızın daha az gösterilmesine veya hiç görünmemesine neden olabilir.

Açılış sayfası alaka düzeyi, Google reklamlarınızın kalite puanınızı hesaplamasında büyük rol oynar. Açılış sayfanız seçtiğiniz anahtar kelimelerle ne kadar alakalı olursa, kalite puanınız o kadar yüksek olur. Kalite puanınızı yükselttiğinizde bu, reklamlarınızın daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur ve tıklama başına daha az ödeme yapmanızı sağlar.

5. A/B Testinden Önce Split Test Yapmak

Optimizasyon uzmanlarını yeni başlayanlardan ayıran ilk şey, Google kampanyalarını en yüksek performans için nasıl testler yaptıklarıdır. A/B testi, benzer varyasyonları test etmenize olanak tanır (bir Arama reklamında iki başlık arasında test yapmak gibi), split test, bir şeyin tamamen farklı iki sürümünü karşılaştırdığınız bir test yöntemidir.

Örneğin, iki Google video kampanyası yürüttüğünüzü varsayalım; split test, iki farklı video kullanarak iki kampanya oluşturmak ve ardından bunları birbirine karşı test etmek anlamına gelir. Veya iki farklı tanıtım amaçlı açılış sayfasını test etmek için iki farklı hedef URL’ye sahip reklamlar oluşturursunuz. Ardından, kazanan kampanya için başlıklar ve CTA’lar gibi A/B test öğelerini yapabilirsiniz.

Farklı kullanım fikirleri:

  • Trendyol ürün detay sayfalarında öneri ürünlerini “Benzer Ürünler” başlığı altında listelerken, Hepsiburada “Bu ürüne bakanlar bu ürünlere de baktılar” başlığı altında listeliyor. Kendi e-ticaret siteniz için ilham almak için sürekli test yapan büyük sitelerden ilham almak mümkün. Fikri direkt kopyalamak değil, kendi siteniz ve kullanıcılarınız için test etmek önemli ama unutmayın! Her yapının dinamiği de farklı. Siz “Tamamlayıcı Öneriler” veya “Alternatif Ürünleri İnceleyin” gibi iki farklı yolu deneyebilirsiniz mesela.
  • Sepete Ekle butonunuzun yeri içinize siniyor mu? Rengi tam istediğiniz gibi mi yoksa sayfada kayboluyor gibi mi? Farkı yerleşim ve tasarımları her zaman teste sokabilirsiniz.
  • Ürünlerinizi inceleyen kullanıcılar filtreler yardımıyla aradıklarına hızlıca ulaşsın istiyorsunuz. Peki filtre yukarı da mı olmalı yanda mı? 
  • Potansiyel müşterileriniz ürünlerinizle çok ilgili diyelim. Ama tabii ki fiyat/performans ya da muadillere bakmak istiyorlar. Bu noktada acaba ürünlerle ilgili geçmişte ürünü almış ve kullanmış olan müşterilerin yorumları onları pozitif anlamda etkiler mi? Ürünle ilgili sıkça sorulan soruları cevaplarıyla birlikte iletmek onlara zaman kazandırırken bir yandan da daha ikna edici olur mu?

Deneyecek çok şey var!