E-ticaret artık yeni bir trend değil. Ancak, e-ticaretin tam potansiyelinin farkında olmayan pek çok kişi var. Bu yazıda, e-ticaret ile ilgili tüm önemli konuları ele aldık.
Hadi, hemen başlayalım!
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret yani elektronik ticaret, çevrimiçi gerçekleştirilen her türlü ticari işlem anlamına gelir. E-ticaretin en popüler örneği, internet üzerinden mal alım satımı olarak tanımlanan çevrimiçi alışveriştir.
E-ticaret Nasıl Ortaya Çıktı?
İlk e-ticaret işlemi, Dan Kohn’un çevrimiçi bir pazar olan NetMarket aracılığıyla bir arkadaşına 12.48 dolarlık bir Sting CD’si satmasıyla 11 Ağustos 1994 yılında gerçekleşti. Her ne kadar ortalıkta farklı hikayeler dolaşsa da, e-ticaret tam olarak böyle doğdu.
İlk e-ticaret işleminden sonra sektör devasa şekilde büyüdü. 1990’ların ortalarında Amazon ve Alibaba gibi e-ticaret devlerinin yükselişiyle, perakende sektörünün gidişatı değişti. Birçok fiziki işletmenin satışlarındaki düşüşe katkıda bulunan e-ticaret firmaları, internet penetrasyonundan ve dijitalleşmeden büyük ölçüde faydalandılar.
E-ticaretin büyümesi perakende işgücünü de değiştirdi. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, 1997-2016 yılları arasında e-ticaret sektöründeki istihdamın %80 arttığını ifade etti. 2026 yılına kadar ABD’de e-ticaret istihdamının artmaya devam edeceği ve 450.000’e ulaşacağı öngörülüyor.
E-ticaret Türleri
E-ticareti bir bütün olarak temsil eden dört farklı e-ticaret modeli var. Açılan her e-ticaret mağazası bu türlerden birine girer.
B2B (işletmeler arası) ve B2C (işletmeden tüketiciye) en yaygın iki e-ticaret türüdür; C2C (tüketiciden tüketiciye) ve C2B (tüketiciden işletmeye) daha az yaygın olan türlerdir.
1. B2B E-ticaret
B2B e-ticaret, bir işletmenin başka bir işletmeye bir mal veya hizmet satmasıdır. Bu işletmeler genellikle bir depodan toplu olarak ürün satar veya dijital bir servise sahiptir. En büyük B2B toptancısı, otomotiv tamir atölyelerine otomobil parçaları gibi şeyler satan Alibaba’dır.
2. B2C E-ticaret
B2C e-ticaret, bir işletmenin bir tüketiciye bir mal veya hizmet satmasıdır. Bu iş modeli, çoğu insanın e-ticaret olarak adlandırdığı modeldir. İşletmeler; mücevher ve kıyafet gibi mal veya hizmetleri tüketicilere sattıklarında ortaya çıkar.
3. C2C E-ticaret
C2C e-ticaret, bir tüketicinin başka bir tüketiciye bir mal veya hizmet satmasıdır. İnsanlar bu modeli en yaygın olarak, B2C işletmesinden aldıklarını bir ürünü satmak için kullanır. EBay gibi pazar yerleri, tüketiciden tüketiciye mal satmak için kullanılır.
4. C2B E-ticaret
C2B e-ticaret, bir tüketicinin bir işletmeye bir mal veya hizmet satmasıdır. Çoğu zaman grafik tasarım hizmetleri gibi bir işletmeye hizmet satmayı içerir. Bu tür e-ticaretin, insanların freelance çalışmaya değer verdikçe büyüyeceği öngörülmektedir.
Sattıkları Ürünlere Göre E-ticaret Mağazalarını Sınıflandırma
E-ticaret çok geniş bir terim olduğu için çeşitli çözümleri kapsar. E-ticaretteki birçok fırsatı daha iyi anlamak için, farklı satıcıların ne sattıkları hakkında bilgi edinmek önemlidir.
Bakalım e-ticarette neler satılabiliyor?
1. Dijital Ürünler
İndirilebilir bir şeyler satmak, bir e-ticaret mağazası için mükemmel bir fırsattır. Yazılım şirketlerinden video oyunu satıcılarına kadar, ürün doğrudan satın aldığınız yere teslim edildiği için fiziksel bir mağazaya gerek yoktur.
Sadece dijital ürünler satmak maliyetleri düşürür, çünkü fiziksel bir mağaza yükü yoktur (nakliye ve taşıma maliyeti yoktur).
2. Servis Tabanlı Ürünler
Çevrimiçi olarak becerilerini satan herhangi bir e-ticaret sitesi hizmet tabanlıdır. Buna en iyi örnek freelancer’lerdir.
Tamamen serbest çalışanlara adanmış ve onların hizmetlerine ihtiyaç duyan insanlarla bağlantı kuran web siteleri vardır.
3. Fiziksel Ürünler
Bu tür e-ticaret sitesi fiziksel bir perakende mağazasından doğar. Walmart gibi markalar, fiziksel bir mağazada başlayan, daha sonra daha geniş bir kitleye ulaşmak ve satışları artırmak için çevrimiçi satışlar yapan şirketlere iyi bir örnektir.
4. Dropshipping
Dropshipping, satıcıların çevrimiçi ürün sattığı, ancak envantere sahip olmadığı mükemmel bir fırsattır. Dropshipping yapanlar ürünleri kendileri satmak yerine, siparişi yerine getirmek için bir tedarikçi bulur.
Dropshipping yapılan ürünlerin maliyeti genellikle daha yüksektir. Çünkü tedarikçi envanteri bir depoda veya başka bir alanda tutar, siparişleri nakliye ve lojistik ile yerine teslim eder.
E-Ticaretin Avantajları
E-ticaret satışlarının 2021’de 5.574 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu devasa rakamları göz önüne aldığınızda, e-ticaret endüstrisine girmenin birçok faydasını görebilirsiniz. Endişelenmeyin, büyüme durmadan devam edecek, başlamak için hala zamanınız var.
Hala tereddüt ediyorsanız, e-ticaretin avantajlarına birlikte göz atalım.
1. Hedefli Pazarlama
İnternette yaptığınız her işlem izleniyor. Buna tüm alışveriş faaliyetleri de dahil.
Düşünün!
İnternette bir reklam gördüğünüzde, hiç aklınızın okunduğu hissine kapıldınız mı? Bu soruya cevabınız muhtemelen evettir. Çünkü müşteri davranışları kullanılarak potansiyel alıcılara yönelik reklamlar yeniden hedeflemek için kullanıyor. Örneğin, bir kişi Google’da hosting şirketleri ile ilgili bir arama yaparsa ve herhangi bir hosting servis sağlayıcısının web sitesine girerse, bir sonraki girdiği web sitesinde ya da Instagram’da oturum açtığında, girdiği hosting servis sağlayıcısının bir reklamını görür.
E-ticaret, alışveriş yapan kişinin davranışlarını izlemek ve onları potansiyel müşterilerden gerçek alıcılara dönüştürmek için benzersiz bir yeteneğe sahiptir. Müşteri veri platformları gibi yazılımlar, e-ticaret mağazalarının müşterinin bir sonraki adımını tahmin etmesine yardımcı olacak bilgiler sunar.
2. İşveren / Çalışan Esnekliği
Kendi işinin patronu olmak çoğu insana bir rüya gibi gelebilir. Fakat bir e-ticaret mağazasına sahip olmak, insanların bunu hayal edebilmesini biraz daha kolaylaştırmıştır. Bir e-ticaret mağazası açtığınızda kendi işinizin patronu olursunuz.
Peki yanımda çalışacak insanlar…
İşe alacağınız personeller uzaktan da çalışabilir. Bu şekilde ofis maliyetlerinden kurtulursunuz ve her gün işe gelip gitmek zorunda olan çalışanlar, esnek çalışmanın verdiği rahatlıkla çok daha mutlu olur.
Ekstra genel masraflar olmadığı için e-ticaret şirketleri, fiziksel bir mağazaya değil, ürünlerinin mükemmelleştirilmesine odaklanabilir, bu da markaya büyük bir avantaj sağlar.
3. 7/24 Açık Mağazalar
İnsanlar özellikle hafta içi gün içinde çok meşguller ve bu meşguliyet arasında kapanmadan önce bir mağazaya gitmeleri zor. E-ticaret mağazaları işte tam da burada devreye giriyor. Çevrimiçi alışveriş yapabilmeniz 7/24 mümkün. Bu sayede gecenin herhangi bir vakti bile alışveriş yapma rahatlığını deneyimleyebilirsiniz.
4. Küresel Pazarda Varolma
Eğer e-ticaret yapıyorsanız, ürün ve hizmetlerinizin dünya genelinde satılabilir. E-ticaret ile her şey mümkün. E-ticaret platformları kullanıcıların sayfanın dilini ve para birimini değiştirmesine izin verir.
Sadece fiziksel bir mağazanız varsa küreselleşmek sizin için baya külfetliyken, e-ticaret ile küreselleşmek çok daha basittir. Fakat küreselleşmenin de kültürel farklılıklar ve değişen mevzuat gibi bazı engelleri olduğunu unutmayın.
5. Daha Düşük Maliyetler
E-ticaret yoluna gidilerek ofis ve personel masraflarının yükü olmadan maliyetler önemli ölçüde azaltılabilir. Elbette, e-ticaret platformunun da maliyetleri var, ancak ikisi kıyaslandığında, bir e-ticaret mağazası bir perakende mağazasından çok daha uygun fiyatlıdır.
E-Ticaretin Dezvantajları
E-ticaretin birçok faydasından bahsettik, ama hiçbir şey mükemmel değildir. E-ticaretin de bazı dezavantajları var ve dezavantajları göz önüne aldığınızda, belki de e-ticaret işine girmeyi yeniden düşünebilirsiniz.
1. Yüz Yüze Etkileşim Yok
E-ticarete ne kadar alışmış olsak da, insanlar yüz yüze duyusal deneyimlere gerçekten değer verir. Bir mağazada soru sormanız ve ürünler hakkında daha fazla bilgi edinebilmemiz mümkündür. Bu, e-ticaret mağazalarının sunamayacağı bir avantajdır.
E-ticarette ise sohbet botları ve canlı sohbet seçenekleri vardır, ancak bu yüz yüze etkileşimle karşılaştırılamaz bile. Fiziksel mağaza çalışanlarının satışlar üzerinde büyük etkisi vardır. Müşteriye ekstra bir şey önerebilir, ürünün çalışma şeklini açıklayabilir ve sadece kibar davranarak birinin alışveriş yapmasını sağlayabilirler.
2. Birden Fazla Rakip ve Aynı Ürünler
Biraz paranoyaklık gibi olabilir ama bugünlerde herkes gözünüze çevrimiçi bir şey satıyor gibi görünebilir. Bu yüzden e-ticaret işine ilk kez giriyorsanız, sattığınız şeyin rakiplerinizle birebir aynı olan bir şey olmadığından emin olun.
E-ticaret son derece rekabetçi bir iştir. İncelemeleri gözden geçirdiğinizden, ücretsiz gönderim sunduğunuzdan ve ürünü en iyi ürün olarak pazarladığınızdan emin olun.
3. Teknolojik Zorluklar
Teknik sorunları yaşamak, işinizi yani kârınızı anından etkileyeceği için e-ticarette başınıza gelebilecek en kötü senaryolardan biri olabilir.
Web siteniz çökebilir ya da ödeme işlemcileriniz arızalanabilir. Bu sorunlar ortaya çıktığında biraz stres yaşayabilirsiniz. Fakat teknik tarafta destek almak, bu stres faktörlerini hafifletmeye ve başka sorunları önlemeye yardımcı olacaktır.
4. Deneyerek Satın Alma Yok
Müşteriler fiziki bir mağazadan alışveriş yapmadığı sürece, bunun yerine fotoğraflara, açıklamalara ve incelemelere güvenmek zorundadır. Bu, alışveriş yapanların göründüğü gibi olmayan bir şeye para harcamak istememesine neden olabilir. Yani bu durum, bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmalarını engelleyebilir.
E-ticaret Yapmaya Nasıl Başlarsınız?
Yoğun rekabetten dolayı e-ticarete başlatmak gözünüze korkutucu gelebilir, ancak süreci daha küçük görevlere bölüp hedefler belirlerseniz, her şey sizin için daha kolay olur.
İlk adım e-ticaret mağazanızda satmak isteyebileceğiniz ürünler hakkında çok fazla araştırma yapmaktır. Daha sonra bir marka ismi ve kimliği için beyin fırtınası yapabilir, böylece oluşturulan her şeyin markanın görünümüne ve hissine girmesini sağlayabilirsiniz.
Bir e-ticaret web sitesinin aşağıdakileri içermesi gerektiğini unutmayın:
- Kullanımı kolay çıkış
- Alışveriş kartı
- Ödeme seçenekleri
- Detaylı ürün sayfaları
- Benzer ürün seçenekleri
- Müşteri değerlendirmeleri
- Sosyal medya butonları
- SSS sayfası / destek
- Hakkımızda sayfası
E-ticaret Nasıl Yapılır?
Çevrimiçi bir mağazaya sahip olmak, e-ticaret yapmanın en basit yollarından biridir. E-ticaret sitenizin yazılımını kendi yazılım ekibinizle yapabileceğiniz gibi işleri daha da kolaylaştırmak isterseniz, çok sayıda e-ticaret çözümü bu kolaylığı size sunar. Bu çözümlerden işletmeniz için en uygun olanı seçmek bütçenize, tercihlerinize ve şirket gereksinimlerinize bağlıdır.
Aşağıda, şu anda piyasadaki en iyi e-ticaret çözümlerini listeledik.
1. Shopify
Shopify, e-ticaret pazar payının %21’ine sahiptir. Birçok KOBİ arasında popüler bir seçim olan Shopify, müşterilerin etkili çevrimiçi mağazalar oluşturmalarına ve işlerini ölçeklendirmelerine olanak tanır. Kullanıcı dostu ve sezgisel bir arayüzün yanı sıra binlerce şablonla oluşturulan bu platform, esnek gönderim ücretleri, otomatik vergiler ve 100’den fazla ödeme ağ geçidi sunar. Shopify sosyal medya entegrasyonlarını mümkün kılar, yerleşik SEO özellikleri ile doludur ve tamamen barındırılmaktadır.
2. Magento
Magento, küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kullanılan oldukça esnek bir e-ticaret çözümüdür. Bu platform, perakendecilerin çevrimiçi mağazaları için özel şablonlar, uzantılar ve modüller sunar. Müşterilerin Magento mağazalarının işlevselliğini daha da genişletmeleri gerekiyorsa, çevrimiçi mağazalarının vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için her zaman eklenti kullanabilirler.
3. WooCommerce
WooCommerce en büyük açık kaynaklı e-ticaret platformlarından biridir. WordPress ile entegre olmak için özel olarak tasarlanan WooCommerce, benzersiz bir çevrimiçi mağaza oluşturmanıza yardımcı olabilecek birçok şablona sahiptir. WooCommerce; sınırsız ürünler, sınırsız özelleştirme, sipariş yönetimi ve ücretsiz gönderim de dahil olmak üzere tüm temel özelliklere sahiptir.
4. BigCommerce
BigCommerce, çevrimiçi perakendecilerin tamamen işlevsel bir çevrimiçi mağaza oluşturması ve sınırsız sayıda ürün satmasını sağlayan popüler bir e-ticaret çözümüdür. BigCommerce’i diğer e-ticaret çözümlerinden ayıran şey, nakliye, raporlama, ürün ve sipariş yönetimi gibi güçlü iş yönetimi özellikleridir.
Ben bir e-ticaret sitesi kurmakla uğraşamam diyorsanız, şimdi size e-ticaret yapmanın farklı bir yolunu anlatacağız.
Çevrimiçi Pazar Yerleri
E-ticaret yapmak için kendi web sitenizi kurmanız dışında farklı bir seçeneğiniz daha var: Pazar yerleri (Marketplace).
Çevrimiçi pazarlar, alıcılar ve satıcılar arasında e-ticaret işlemlerini kolaylaştıran ve alıcıların ürünlerini sergilemelerini ve daha geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlayan platformlardır. Bu platformlar, dünyanın dört bir yanındaki farklı satıcı ve sağlayıcılardan geniş ürün ve hizmet yelpazesine sahip olmaları nedeniyle müşteriler arasında popülerdir.
1. Amazon
Amazon, dünyanın en büyük çevrimiçi pazarlarından biridir. Müşterilerilerine dünya çapındaki perakendecilerin geniş ürün yelpazesini sunar ve işletmelerin geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
2. eBay
Dünyanın dört bir yanında perakendecileri ve müşterileri birbirine bağlayan eBay, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası bir müşteri tabanı oluşturmasına yardımcı olabilecek çevrimiçi bir pazardır. eBay kullanıcı dostudur, sezgiseldir ve bir dizi ödeme seçeneği sunar. eBay’ı diğer çevrimiçi pazarlardan ayıran şey, mağaza sahiplerinin çevrimiçi açık artırmalar düzenlemesine izin vermesidir.
3. Etsy
Etsy, benzersiz el yapımı ürünlerini sergilemek için çevrimiçi bir pazar arayanlar için mükemmel bir platformdur. Özellikle özel ve nadir ürünler satın almak isteyen kişiler arasında popülerdir.
4. Alibaba
Alibaba, dünyanın en büyük çevrimiçi pazar yerlerinden biridir. Platform özellikle büyük üreticilere ulaşmak ve toplu olarak ürün satın almak isteyenler için etkilidir.
5. Fiverr
Yukarıda listelenen diğer pazar yerlerinde farklı olarak Fiverr, serbest hizmetler sunmaktadır. Bu platform, işletmeleri dijital pazarlama, video düzenleme, programlama ve grafik tasarım dahil olmak üzere her türlü hizmette uzmanlaşmış uzaktan çalışanlarla birleştirir. Fiverr’a katılmak freelance çalışanlar için ücretsizdir.
Dünyaca ünlü bu platformların dışında Türkiye’deki pazar yerlerinde satış yapmak isterseniz: N11, Hepsburada, Trendyol, Çiçeksepeti vb. platformlarda da ürünlerinizi satabilirsiniz.
E-ticaretini Yapacağım Ürünleri Nereden Alabilirim?
Bir e-ticaret sitesi için stok temini konusunda uzmanlaşmak çok önemlidir. Çok fazla ürün satın alırsanız, karınız düşebilir, diğer yandan yeterli stoğunuz yoksa, müşteri deneyimi zarar görür.
İkilemde kaldıysanız, aşağıdaki listeyi inceleyerek, ürünlerinizi nasıl temin etmeniz gerektiği ile ilgili fikir edinebilirsiniz.
1. Üretim
E-ticaret sitenizde satacağınız ürünün üretimini kendiniz yapmak istiyorsanız, üretim için gerekli olan her şey için önceden para yatırmanız gerekir. Yapması pahalıdır, ancak ürünün kontrolüne izin verir.
2. Elle Üretim
Bu yöntem, bir ürünün elle üretilmesidir. Örneğin, Etsy’de satış yapan insanlar ürünlerini çoğunlukla kendileri yapar. Ürün yapmak zaman alıcıdır, ancak düşük maliyetli ve düşük risklidir.
3. Toptan Alım
Bu yöntem, satıcıların ürünleri birim başına daha düşük bir fiyata toplu olarak satın almalarını sağlar. Bu da fiyatları düşürür ve riski azaltır.
4. Dropship
Bu yöntem, satıcıların üretim tesisine sahip olan üreticilerle ortak olmalarını ve siparişleri yerine getirmelerini sağlar. E-ticarete başlayan çoğu kişi dropshipping kullanarak başlar.
Hiç kimsenin ürününüzü kopyalamadığından emin olmanın en güvenli yolu, ürününüzü kendi başınıza üretmektir. Bu yöntem hızlı bir şekilde ölçeklendiğinden en pahalı ve en riskli olandır.
E-ticaret Sitemin Satışlarını Nasıl Artırırım?
Bir e-ticaret mağazası açmanın en göz korkutucu kısmı satış yapıp yapamayacağınız düşüncesidir. Fakat iş sadece bununla bitmez. E-ticaret sitesi sahiplerinin büyümeye devam edebilmeleri için markalarını sürekli olarak tanıtmaları ve mükemmelleştirmeleri gerekir.
1. Web Sitenizi Optimize Edin
Web sitenizdeki trafik, çevrimiçi satışlar oluşturmak için faydalı olabilir. Web sitesi ziyaretçilerini alıcıya dönüştürebilmek için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var.
SEO ve ücretli arama yoluyla e-ticaret sitenize trafik sağlayın. Neyin işe yaradığını belirlemek için her bir trafik türünün maliyetlerini izleyin ve bu sonuçları karşılaştırın. E-ticaret mağazanızın kolayca bulunabildiğinden ve kullanıldığından emin olun.
Ayrıca, kullanıcıların işlemlerini tamamlamalarını ve alışveriş sepetini terk etmemelerini sağlayacak işlemlerini kolaylaştırmak da markanıza fayda sağlayacak bir diğer konudur.
2. E-posta Pazarlamadan Yararlanın
E-posta’nın işe yarayıp yaramadığı ile ilgili birçok tartışma olsa da, istatistikler e-posta’nın hala işe yaradığını gösteriyor. E-posta yoluyla yeni potansiyel müşterilere ulaşmaya çalışırken, e-posta izleme yazılımları gibi farklı çözüm türlerinden yararlanarak, müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin kullanıcı davranışlarını izleyebilir ve bu davranışlara göre bir e-posta pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz.
3. Bir Sosyal Medya Varlığı Oluşturun
Sosyal medya reklamları kullanıcıların coğrafi konumlarının yanı sıra; yaş, eğitim düzeyi, meslek, medeni durum vb. gibi diğer demografik ayrıntıları da hedeflemenizi sağladığı için e-ticaret siteniz için güçlü satışlar yapmanızı sağlayabilir.
4. Ürün İncelemeleri Oluşturun
Müşteri incelemelerinin e-ticaret sitelerinin satışları üzerindeki etkisi yadsınamaz. Ancak bazı şirketler kullanıcı tarafından oluşturulan bu içeriği mümkün olan en iyi şekilde kullanır ve görünür olmasını sağlar. İnsanlar, kendileri gibi kişilerden gelen incelemelere içtenlikle güvenir.
E-Ticaret İstatistikleri
E-ticaret yapmakla ilgileniyorsanız, en yeni e-ticaret istatistiklerini bilmeniz size oldukça fayda sağlar. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, herhangi bir ticari sektörü anlamanın en iyi yolu verilerden geçer.
- 2040 yılına kadar tüm alımların %95’inin e-ticaret yoluyla gerçekleşmesi bekleniyor. (99Firms)
- Dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret pazarı, 2017 yılında 672 milyar dolarlık tahmini bir e-ticaret değerine sahip Çin’dir. (99Firms)
- ABD, en yüksek e-ticaret penetrasyon oranlarına sahiptir. Tüm internet kullanıcılarının yaklaşık %80’i bugüne kadar en az bir satın alma işlemi gerçekleştirmiştir. (99Firms)
- İnsanların çevrimiçi alışveriş yapmasının en önemli nedeni, 7/24 alışveriş yapabilmeleridir. (99Firms)
- E-ticaret trafiğinin yaklaşık %43’ü Google aramadan (organik) geliyor. Yavaş yüklenen web sitelerinden %75’lik bir vazgeçilme görülüyor. (99Firms)
- Google ürün aramalarının yaklaşık %35’inin 5 gün içinde satın alma işlemine dönüştüğü tahmin ediliyor. (Finance Online)
- Dijital alıcıların yaklaşık %51’i akıllı telefonlarıyla alışveriş yapıyor. (Finance Online)
- Ücretsiz gönderim sağlanırsa kullanıcıların daha fazla harcama yapma olasılığı daha yüksektir. (Finance Online)
- Çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık %93’ü, çevrimiçi bir mağazanın görsel görünümünün satın alma kararlarında önemli bir faktör olduğunu açıkladı. (Finance Online)
- Çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık %80’inin, sorunlu iade politikaları olan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmadığı tahmin edilmektedir. (Finance Online)
- Sosyal medya platformları aracılığıyla satın alınan tüm ürünlerin %85’inin Facebook’tan geldiği tahmin edilmektedir. (Finance Online)
- Mobil e-ticaret perakende satışlarının 2021 yılına kadar 3.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. (Statista)
- Sosyal medya platformlarında aktif olarak yer alan çevrimiçi mağazaların satışları %32 daha fazla. (Statista)
- Tüm çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık %55’i çevrimiçi incelemelerin satın alma kararlarını etkilediğini söyledi. (Statista)
E-Ticaret İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. E-ticaret hala büyüyor mu?
Çalışmalar, e-ticaretin gelecekte %265 oranında büyüme göstereceğini öngörüyor. 2014 yılında 1,3 trilyon dolar olan e-ticaret hacminin 2021 yılında 4,9 trilyon dolar olması bekleniyor.
2. Dünyada kaç tane e-ticaret sitesi var?
Şu an çevrimiçi ürün satan 24 milyon civarında e-ticaret sitesi olduğu tahmin ediliyor.
3. En büyük e-ticaret şirketleri nelerdir?
En büyük e-ticaret şirketi, 2019’da 993 milyar dolarlık tahmini piyasa değerine sahip Amazon’dur. Çin pazarındaki en büyük oyuncu, pazar payının yaklaşık %56’sına sahip olan Alibaba’dır.
4. E-ticaretin yüzde kaçı mobil?
ABD’de, mobil cihazlar 2019’daki tüm perakende e-ticaret satışlarının %44,7’sini oluşturdu.
5. Kullanıcılar online olarak en çok hangi gün alışveriş yapar?
E-ticaret siteleri, Pazartesi ve Pazar günleri, haftanın diğer günlerinden daha yüksek trafik alır.
6. Kullanıcılar en çok ne zaman çevrimiçi alışveriş yapıyor?
Müşterilerin alışveriş yaptığı pik saat 2020’de 20.00-9.00 arasındadır.
Çok teşekkür ederim
Güzel bir şey elinize salık
Eve bəncede güzel. ???
ÇOK SİTE GEZDİM AMA BU KADAR AYRINTILI BİLGİ VEREN OLMAMIŞTI TEŞEKKÜR EFERİM
E ticareti çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim
Aynen öyle çok doğru söylemişsiniz
Ticaretin avantajıda var dezavanlajıda var bunu ıyi kulanmak gerekir
Site çok yararlı ticaret ile ilgili herşeyi kapsıyor
Yani eticarte başvuracak tım sağlun bilgiler yardımcı oldu
E ticaret önemlidir çok önemli bir ticaret yoludur ülkemizde yer alması önemlidir
E ticareti güzel anlamışıniz tebrik ederim
E ticaretin önemini şimdi anladım çok önemli bir sektör
E ticaret için bu sayfaya başvura bilirsiniz artık daha kolay ticaret yapmanın yolu nasıl denirde çok tsk ederim çok yardimci oldu bu sayfa
E ticaretin önemini şimdi anladım çok önemli bir sektör ve çok teşekkür ederim
E ticaret için bu sayfaya başvura bilirsiniz artık daha kolay ticaret yapmanın yolu nasıl denirde çok tsk ederim çok yardimci oldu bu sayfa
Çok site gezdim ama bunun kadar ayrıntılı bilgi vereni göremedim
E ticaretin önemi çok iyi anladım
E ticaret bilgisayardan bilgisayara bilginin değişimiyle birlikte mal veya paranın değiş tokusu
Cok guzel ve herkeslen paylaşıcam