Bu yazımızı okumayı bitirdikten sonra; “Magento nedir?” sorusuna teknik detaylardan uzak ve anlaşılabilir şekilde cevap bulacak, “Magento kurulumu” konusunda yeterli bilgiye sahip olacak, “Magento kullanımı” ile ilgili temel bilgilere haiz olacaksınız. Ayrıca dünyada Magento kullanan ünlü e-ticaret sitelerinin hangileri olduğunu öğreneceksiniz.

E-ticaret işine girmeyi düşünen herkes istisnasız şekilde, ilk olarak, hazır e-ticaret scripti satan firmaları araştırmaya başlar. Başlangıç paketlerinin fiyatı düşük olan bu firmalardaki sorun; “e-ticaret başlangıç paketi” adı ile satılan yazılımın çok da yeterli olmamasıdır. İşin içine girdikçe ilk satın alınan paket işe yaramaz hale geleceğinden; mütevazı bir bütçe ile başlangıç yapılan iş, devasa bütçe gereksinimlerine ihtiyaç duyacaktır.  Üstüne üstlük, her sene ödenmesi gereken ve azımsanamayacak tutarda olan bu parayı ödemeyi kabul etmeniz neticesinde dahi; siteniz SEO başta olmak üzere birçok teknik konuda da beklentinizi karşılamayacaktır. Düşünün ki herkesin 1000 T.L. kira ödediği bir muhitte siz 3000 T.L. kira ödüyorsunuz ve evinizin içindeki mobilyaların yerlerini bile istediğiniz gibi değiştiremiyorsunuz.

E-ticaret paketi satan firmalardan bu yazılımları satın almanın bir başka dezavantajı ise teknolojinin sürekli gelişiyor olmasıdır. Evet, doğru okudunuz. Teknolojinin sürekli gelişiyor olması, yazılım üreten her firma için dezavantajdır. Zira sattıkları yazılımları, gelişen teknolojiye göre sürekli revize etmeleri gerekmektedir. Aksi halde yazılım görevini yapamayacağı gibi güvenlik açıkları dolayısı ile veri güvenliğini sağlayamayacaktır.

İşte bu bağlamda, binlerce gönüllü bir araya gelerek, WordPress, Joomla gibi blog yazılımları ile Opencart ve Magento gibi e-ticaret yazılımlarını; kodlamış ve açık kaynak kodlu olarak bizlerin hizmetine sunmuştur.

Magento Nedir?

Magento; OpenCart’tan sonra en çok tercih edilen, bizce dünyanın en iyi açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımıdır. En iyi olduğunu söylememizin nedeni ise, kullanımının oldukça basit ve buna rağmen fonksiyonel oluşudur.

Magento Zend Framework ve PHP teknolojilerini kullanan bir yazılımdır. Açık kaynak kodlu olmasına rağmen, bu script için tasarlanmış yüzlerce ücretli ve ücretsiz tema/eklenti bulmanız mümkündür.

2008 yılında kodlanan ve bu tarihten beri kullanılan Magento; an itibarı ile dünyaca ünlü teknoloji devi Adobe tarafından geliştirilmeye devam etmektedir.

Magento Ücretli mi?

Magento’nun ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı sürümü bulunmaktadır. Ücretsiz olan sürüm “Magento Community” adı ile kullanıma sunulurken, ücretli olan sürüm “Magento Eneterprise” ismi ile satışa sunulmuştur.

Elbette Magento’nun ücretli sürümün olması akıllara “Magento ücretli sürüm ile ücretsiz sürüm arasında ne fark var?” sorusunu getirmektedir. Hemen söylemeliyiz ki gerek ücretli sürüm, gerekse ücretsiz sürüm aynı temel kaynak kodları ve çekirdek yapısını kullanmaktadır. Bu sebeple teknoloji bakımından iki sürüm arasında neredeyse hiçbir fark bulunmaktadır.

Magento Enterprise paketinde; geliştirici tarafından sunulan telefonla ve ticket ile teknik destek dışında, 50 kadar ödeme sisteminin modülü hazır halde gelmektedir. Bunun dışında da yayınlanan çeşitli güncellemeler ilk olarak Enterprise müşterilerine sunulur. Ama saatte yüzlerce sipariş alan bir sanal mağazanız yoksa Magento Community Edition sürümü kullanım bakımından oldukça yeterlidir. Çünkü ücretli sürümün fiyatı yıllık 15.000 USD civarındadır.

Neden Magento Tercih Etmeli? Magento Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Aslında Magento’yu tercih etmeniz için onlarca sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden bazılarını aşağıda maddeler halinde sıralayalım:

  1. Magento açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Basit bir web sitesi kurmayı tasarlıyorsanız, yazılım için herhangi bir ücret ödemezsiniz.
  2. Magento kullanmak oldukça basittir. Yönetim panelini, birçok eklenti ve uzantıyı “sürükle bırak” şeklinde kullanabilirsiniz.
  3. Ödeme sistemlerini entegre etmek kolaydır. Tüm tanınmış ödeme sistemleri ve bazı bankalar; Magento için hazır modüller kodlamıştır.
  4. Kargo firmaları ile alakalı modül bulma ve bazı muhasebe programlarını entegre etme imkanı vardır.
  5. Responsive temalar sayesinde; tablet ve telefonlardan hem müşteri erişimi, hem de yönetim paneli erişimi yapılabilmesi mümkündür.
  6. Herhangi bir modül veya tema kodlatmak istediğiniz zaman, freelancer yazılımcılarla çalışarak uygun fiyatlara mal edebilme şansınız vardır.
  7. Magento alanında profesyonel hizmet sunan yazılımcılar tarafından; Magento’ya 500.000 adet ürünün sorunsuz eklenebildiği ve saatte 80.000 adet siparişin sorunsuz işlenebildiği iddia edilmektedir.
  8. Çoklu dil, çoklu mağaza ve kullanıcı yorumları özellikleri sayesinde; global pazarda sizi rakiplerinizin önüne çıkarabilir.

Magento Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Elbette Magento kullanmanın bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajları da aşağıda maddeler halinde sıralamak isteriz:

  1. Magento’nun güvenliğini sağlamak için “Astra Security Suite” isimli bir eklenti kullanmak gereklidir. Dünya üzerinde en çok hacklenmeye çalışılan açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımı Magento’dur.
  2. İhtiyaçlarınıza özel bir tema ya da eklenti kodlatmak istediğinizde, Magento alanında uzman yazılımcı sayısı görece daha azdır.
  3. Sunucu yönetimine hakim olmamanız durumunda, sunucu kaynaklı teknik destek için sürekli çalışabileceğiniz bir yazılımcı bulmanız gerekebilir.
  4. Basit bir kurulum sürecine sahip olmasına rağmen ilk kurulumda karışık gelebileceği için, kurulum sırasında yardım almanız gerekebilir.
  5. Magento’nun kodlanma yapısından mütevellit, diğer hazır e-ticaret scriptlerinden görece daha yavaştır.
  6. Magento devloper ekibi; sadece “Magento Enterprise” paketi (Magento ücretli sürümü de denilebilir) satın alan kullanıcılara teknik destek vermektedir. Eğer bu pakete sahip değilseniz, yaşayacağınız teknik sorunları kendi imkanlarınızla çözmek zorunda kalırsınız.

OpenCart vs Magento

Bu yazıyı yazmadan evvel birçok webmaster tarafından “OpenCart mı, Magento mu?” sorusu geldi. Sizde bu soruya cevap arıyorsanız; yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Dünyada en çok kullanılan açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımının OpenCart olduğu, konu ile ilgilenen tüm webmasterlar tarafından bilinmektedir. Ancak bizim görüşümüz, daha az popüler olmasına rağmen; Magento’nun daha rantabl ve kullanılabilir olduğu yönündedir. Yine de tamamen tarafsız bir biçimde iki yazılımın arasındaki farkları ortaya koyarak, kararı size bırakıyoruz.

OpenCart’ın en büyük avantajı; popüler oluşudur. Popüler olmasından dolayı hem ücretli modül ve tema geliştiren yazılımcı sayısı daha fazladır, hem de Türkçe kaynak bulmak Magento’ya göre daha kolaydır.

Magento ile İç SEO ve teknik SEO yapmak daha kolaydır. URL ayarları ve SEO işlemleri için eklenti kurmak zorunda kalmazsınız. İhtiyacınız olan birçok SEO özelliği; Magento yazılımınıza eklenmiş haldedir. Bu arada SEO demişken, SEO’nun mantığını anlatan ve güncelliğini kaybetmeyen SEO teknikleri hakkında bilgi veren yazımızı okumak için BU sayfayı ziyaret etmeniz yeterlidir.

OpenCart’ın hazır tema sayısı, Magento için kodlanmış hazır tema sayısından daha fazladır. Bu bir avantaj gibi görünmesine rağmen aslında dezavantajdır. Zira, OpenCart ile kodlanmış sitelerin birçoğu bu hazır temaları kullandığından dolayı; görünüş olarak neredeyse birbirinin aynısıdır.

OpenCart için kargo ve ödeme modülü bulmak, Magento’ya göre daha kolaydır. Kargo firmanız ya da çalıştığınız banka yazılım güncellemesine gittiğinde, Magento eklentisini güncellemek için yazılımcı bulmanız vakit alabilir.

Magento Kullanan Ünlü Firma ve Siteler

Adobe tarafından; Magento alt yapısı kullanan e-ticaret sitelerinin, son dört yılda yıllık ortalama 155 Milyar USD ciro yaptığının açıklanması, gözlerin Magento’ya çevrilmesine neden oldu. Peki Magento alt yapısını tercih eden ünlü e-ticaret siteleri hangileri? Aşağıdaki dünya devi siteler, sanal mağazaları için Magento tercih etmişlerdir.

  • Canon
  • HP
  • Nike
  • Ford
  • Coca Cola
  • Victoria Beckham
  • Hermès
  • Liverpool FC
  • Land Rover
  • Agent Provocateur
  • Tom Dixon
  • Jaguar
  • 3M
  • Absolut ART.
  • Vizio
  • Kurt Geiger

Gördüğünüz üzere yukarıda listelediğimiz markalar; sektörüne yön veren dev şirketlere aittir. Aslında bu durum, Magento tercih etmeniz için bir başka neden olarak da gösterilebilir. Markaların üzerine tıklayarak, Magento ile kurdukları e-ticaret sitelerini görüntüleyebilirsiniz.

Magento İçin Hosting Seçimi

Piyasada “Magento Hosting” adı ile satılan bazı web hosting paketleri satılmaktadır. Aslında bu paketler bildiğimiz Linux işletim sistemli hosting paketlerinden başka bir şey değildir. Hatta sıradan Linux Hosting paketinden daha az işlevseldir.

Bulunduğumuz 2020 yılı itibarı ile aşağıdaki özelliklere haiz bir hosting paketi, Magento sitenizi barındırmak için yeterlidir.

  • Apache 2.2 ya da 2.4 sürüm bir web sunucusu
  • Linux işletim sistemli hosting
  • MySQL 5.6 ya da 5.7 veritabanı
  • 7.1.3 ve üzeri ya da 7.2.0 üzeri PHP yazılımı
  • 2 GB üzeri RAM. Eğer bu mümkün değil ise swap file kullanmanız gerekmektedir.

Niobehosting tarafından Magento hosting için satışa sunulan domain hediyeli web hosting paketlerinin fiyatlarını görmek için BURAYA tıklamanız yeterlidir.

Magento Kurulumu Nasıl Yapılır?

Magento kurulumunu FTP üzerinden ya da CPanel üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Eğer FTP hakkında yeteri kadar bilginiz yoksa BU sayfayı ziyaret ederek; FTP hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilir ve ücretli/ücretsiz FTP programları ile ilgili incelemelerimizi okuyabilirsiniz.

Biz yazımızın devamında, FTP üzerinden Magento kurmaya göre daha kolay bir yol olan “CPanel üzerinden Magento kurulumu nasıl yapılır?” sorusuna cevap vereceğiz. Aşağıdaki adımları izleyerek kısa sürede Magento kurulumu yapabilirsiniz:

  1. CPanel hesabınızda oturum açın.
  2. “SOFTWARE” kısmından “Softaculous Apps Installer” butonuna tıklayın.
  3. Açılan pencerede, sol menünün üst kısmında bulanan arama çubuğuna “Magento” yazın çıkan sonuca tıklayın.
  4. Açılan pencerede “Install Now” butonuna tıklayın.
  5. Şimdi açılan pencerede:
  6. “Choose the version you want to install”  sekmesinden kurmak istediğiniz sürümü seçin. Biz en son sürümü kurmanızı tavsiye ederiz.
  7. “Choose Protocol” sekmesinden SSL kullanıp kullanmayacağınızı seçin. Tavsiyemiz SSL kullanmanız yönündedir. Sanal POS entegrasyonu için SSL sertifikası kullanmanız zorunlu olabilir. SSL sertfikaları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için BU yazımızı okuyabilirsiniz.
  8. “Choose Domain” kısmından Magento kuracağınız alan adını seçin.
  9. “In Directory” kısmına bir şey yazmamanız halinde Magento; siteadiniz.com üzerine kurulur. Fakat buraya “Magento” ya da “Shop” benzeri bir ifade yazarsanız siteniz; alanadinz.com/magento ya da alanadiniz.com/shop gibi bir dizin kurulur.
  10. “Cron Job” sekmesindeki “Min” bölümüne rakamla “5” yazın. Diğer bölümlere “*” işareti koyun.
  11. “Site Settings” bölümündeki “Admin Path” bölümüne yönetim paneline erişmek istediğiniz uzantıyı yazın. Örneğin buraya “panel” yazarsanız; admin paneline siteadiniz.com/admin adresinden ulaşırsınız.
  12. “Sample Data” kısmını işaretlemeyin.
  13. “Admin Account” kısmındaki kullanıcı adı ve şifre bölümünü belirleyin. Tahmin edilmesi zor bir şifre ve kullanıcı adı belirlemenizi tavsiye ederiz.
  14. Ardından “Install” butonuna tıklayın.
  15. Her şeyi doğru yapmanız halinde “Congraculations, the software was installed succesfully” mesajını göreceksiniz. Tebrikler Magento’yu başarı ile kurdunuz.

Bu yazımızı okumanız nihayete erdiğine göre, artık Magento hakkında detaylı bilgiye sahip oldunuz. Magento ile ilgili bu yazıda cevap bulamadığınız her türlü soruyu, yorum kısmından teknik ekibimize iletebilirsiniz. Web teknolojileri ile ilgili tüm sorulara bu blogu ziyaret ederek yanıt bulabilirsiniz.