Müşterilerle çoğunlukla telefon üzerinden etkileşime giren bir hizmet işletmesi, düzenli olarak internet siparişleri alan bir perakendeci ya da sadece müşterileriniz için ödeme yöntemi alternatiflerini artırmak isteyen bir satıcı olun farketmez, sanal POS tüm örneklerdeki satıcılar için akıllı bir seçim olabilir. 

Sanal POS Nedir?

Sanal POS, özellikle e-ticaret üzerinden alışveriş yapanlardan kredi veya banka kartları yoluyla ödeme kabul edilmesini sağlayan bir sistem; internet üzerinden kart işlemlerini manuel olarak yetkilendirmelerini sağlayan kolay ve hızlı web tabanlı uygulamadır. Bu ödeme çözümü, satıcıların kart okuyucu olmadan akıllı telefon veya bilgisayar/dizüstü bilgisayarından ödeme almasına olanak tanır. 

Bu süreç, ödeme kaynaklarını büyük ölçüde genişletir ve ek güvenlik ekleyerek ödeme işleminin süresini azaltır.

Müşterilerin kart verilerini saklamadan ve e-posta veya telefon numarasını almaya gerek kalmadan ödeme kabul etmenizi sağlar. Bu teknoloji, ödemelerinizin her birini tek bir yerde görmenizi sağlayarak tüm prosedürü kolaylaştırır.

Bugün (birçoğunuzun bizzat tecrübe etmiş olduğu gibi) online alışveriş yaparken tek yapmanız gereken sepete ürün eklemektir. Sonrasında ödeme yapmak için sanal POS’a yönlendirilirsiniz. Bu sayfa kredi kartı bilgilerinizi güvenli bir şekilde gireceğiniz ve satın alma işleminizin ödemesini yapacağınız sayfadır. 

Sanal POS terminalinin entegrasyonu çok sayıda e-ticaret platformu ile mümkündür. Buna ek olarak, bir web sitesinin istenen bir yerine çeşitli ödeme bağlantıları ve düğmeleri yerleştirirek müşterilerinizin ödeme sayfasına gitmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Sanal POS’un Avantajları Nelerdir?

Sanal bir POS’un kurulumu son derece kolaydır ve herhangi bir ek donanım satın almanız gerekmez. Bilmeniz gereken tek ücret, ödeme çözümü sağlayıcısı tarafından alınan komisyondur. 

Kendi sanal POS sisteminizi kullanmanın en büyük avantajlarından biri de kolaylıktır. Çevrimiçi hizmet veya ürün satanlar, sistemlerini seçtikleri bir ödeme platformuna bağlar ve ödemeleri hızlı ve kolay bir şekilde işler.

Uyarlanabilirliği ve çok yönlülüğü artırırken, aynı şekilde müşterinin deneyimini de yükselten Sanal POS sayesinde nerede olursanız olun işiniz sürekli cebinizde olur. 

Bu prosedür, ödeme kaynaklarını büyük ölçüde genişletir ve ekstra güvenlik sağlayarak ödeme prosedürünün süresini azaltır.

Sanal POS terminali (mağazalarda bulunan fiziksel kredi kartı okuyucusunun kaydi versiyonu) ile müşterilerinizden banka kartıyla uzaktan ödeme alabilirsiniz.

Sanal POS’a sahip olmanın bir başka avantajı da, bir ticaret fuarında, bir klinikte veya ödeme alabileceğiniz herhangi bir noktada bir kiosk kurmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan tek şeyin bir bilgisayar ve internet bağlantısı olmasıdır.

Sanal POS ile ilgili bir diğer dikkat çekici şey ise, donanım için bakım sağlamak zorunda olmama avantajıdır. Ayrıca faturaları e-posta ile gönderebileceğiniz için çıktı almanız da gerekmez. Güvenilir bir internet bağlantınız olduğu sürece, fiziksel POS birimleriyle ilgili hataların hiçbirini almazsınız.

Ayrıca Iyzico gibi ödeme altyapıları ile oluşturduğunuz linki sosyal medya üzerinden müşterinizle paylaşarak, ödemelerinizi tek tıkla saniyeler içinde hiçbir entegrasyona ya da web sitesine ihtiyaç duymadan da alabilirsiniz.

Sanal POS Sağlayıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Fiziksel POS olmadan kredi kartlarını kabul etmek istiyorsanız, sağlayıcının müşteri desteği sunup sunmadığını kontrol edin.

Sanal bir POS’a alışana kadar sorunlarla karşılaşmanız olasıdır, bu nedenle sorularınızı yanıtlayabilecek ve problemlerinizi 7/24 çözebilecek bir sağlayıcıya sahip olmak çok önemlidir.

Odaklanmanız gereken başka bir şey de sağlanan teknolojidir. Sistemin yüklenmesinin çok mu uzun sürüyor ya da bir ödemeyi işlemek ne kadar zaman alıyor? Tüm bunları görebilmek için ödeme sağlayıcısına ücretsiz deneme sürümü olup olmadığını sorun.

Son olarak, sektörünüz ve iş türünüz konusunda deneyimi olan bir sağlayıcıyla işbirliği yapmaya özen gösterin. Güvenilir sağlayıcılar, belirli ihtiyaçlarda size yardımcı olabilir ve sonuç olarak iş yükünüzü büyük ölçüde azaltır.

Sanal POS Üzerinden Ödeme Almaktan Ne Tür Şirketler Yararlanabilir? 

Her geçen yıl alışveriş yapmak için kredi ve banka kartı kullananların yüzdesi sabit bir oranda %1,4 artıyor. The UK Cards Association tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya çapında yapılan tüm kart ödemelerinin yaklaşık %12’si çevrimiçiydi.

Çevrimiçi alışveriş, ekonomi dünyasında istikrarlı bir şekilde kendi yolunu çizerken, birçok işletme sistemi daha güvenli ve kullanımı kolay hale getirmeye çalışıyor. 

Peki kendilerine zaman ve emek kazandıracak bir ödeme sisteminden yararlanabilecek şirketler hangileridir?

Yemek Teslimatı: Müşteriler yemek tesliminden önce ön ödeme yapabilirler.

Uzaktan Freelance Çalışma: Web tasarımcılar, grafik sanatçıları, yazarlar ve uzaktan çalışan diğer profesyoneller, faturalandırmayı internet üzerinden halledebilir.

Hizmet Profesyonelleri (Örn., Doktorlar, Avukatlar, Muhasebeciler): Müşterileri randevu almaya yönlendirerek ön ödeme yapmalarını sağlamak. 

Diğer Teslimat Hizmetleri: İster yerel bir eczaneye sahip olun ister şarap, alkollü içecekler veya başka bir şey satın, internet üzerinden sipariş almak, teslimat tabanlı küçük işletmeler için mükemmel bir seçenektir.

Yukarıdakilerin hiçbiri sizin için geçerli değilse, yine de sanal bir POS’un kullanışlı olacağı bazı durumlar vardır. Bazı işletme sahipleri, sanal POS’un, donanımını istemedikleri için de sanala yönelebilirler.

Sanal POS Komisyon Oranları Nelerdir?

En iyi sanal POS sağlayıcıları, özellikler ve yetenekler açısından bir sağlayıcıdan diğerine çok fazla farklılık göstermez. Bunun yerine, araştırmanızı esnek sözleşmeler, adil fiyatlandırma ve mükemmel müşteri desteği sunan şirketlere odaklayarak yapmanız gerekir.

1. PayTR

  • Yurtiçi komisyon oranı: %1,50 – %3,90

2. TEB

  • Komisyon oranı: %1.10-%5.20

3. Halkbank

  • Komisyon oranı: %2,84-%17,86

4. QNB Finansbank

  • Komisyon oranı: %1.39

5. Param

  • Komisyon oranı: Param Business kullanıcılarına: %0.99

6. Payizone 

  • Komisyon oranı: %3,2
  • İşlem başı komisyon: 0,49TL 

7. iPara 

  • Komisyon oranı: %2.30

8. shopier 

  • Yurtiçi komisyon oranı: %2,99
  • Yurtiçi iş başı komisyon oranı: 0,49TL

9. iyzico

  • Komisyon oranı: %2,79
  • İşlem başı komisyon: 0,25TL 

Yukarıda sizin için sanal POS nedir, avantajları nelerdir vb. birçok sorunun cevabını paylaşmaya çalıştık. Siz bir ödeme yöntemi olarak sanal POS kullanıyor musunuz? Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.