IMAP, internet aracılığıyla, posta gönderip alma işlemlerini yürütmek amacıyla yapılandırılmış ve geliştirilmiş elektronik posta protokolü olarak ifade edilmektedir. Açılımı, Internet Message Access Protocol olan IMAP, 1986 yılında Stanford Üniversitesi bünyesinde AR-GE çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılmıştır. İnternetin aktif olarak kullanılması ve yaygınlaşması ile birlikte, yürütülen bazı işlemlerin alt yapılarını sağlamak için protokollere ihtiyaç duyulmuştur. İnternet erişiminin kolaylaşması, temposu giderek yükselen yaşam süreçleri, hızlı erişime izin veren elektronik posta kullanımını da arttırmıştır.
IMAP, internet ortamında, E-posta işlemlerinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini destekleyen protokollerden biridir. IMAP ile internet bağlantısının olduğu her yerden ve her cihazdan E-postalara erişmek mümkün olmaktadır. IMAP çalışma mantığında, IMAP aracılığıyla mail kutusuna gelen bir E-posta okunduğunda, E-posta bilgisayara ya da mobil cihaza indirilmez. Sadece IMAP hizmetinden yararlanarak, E-postaya erişim sağlanıp, okunabilir olmuştur. IMAP, telefon, tablet, masaüstü bilgisayar gibi tüm cihazlarda, E-posta protokolüne sahiptir ve desteklemektedir. IMAP hizmeti ile dünyanın neresinde olursanız olun, tüm cihazlardan E-posta kutunuza ve maillerinize ulaşmanız mümkündür. Ayrıca IMAP kullandığınız zaman “Microsoft Outlook” veya benzer E-posta uygulamaları ile indirilmiş tüm E-postalarınıza ulaşma imkanınız vardır.
IMAP Hesabı Nedir?
IMAP, Türkçe açılımı “İnternet mesaj erişim protokolü” olarak kullanılmaktadır. IMAP, bir posta sunucusunda barındırılmış olan elektronik posta mesajlarına erişim sağlamaktadır ve metin tabanlı bir ağ protokolü özelliği taşımaktadır. IMAP ile hesap oluşturmak için, tanımlı E-posta istemcisi, oturum süresince açık kalacak sunucu ile bağlantı kurmalıdır. Süreç boyunca, mail içeriği istenilen her an görüntülenebilecektir ve kullanıcının talebi doğrultusunda sunucuda saklanacaktır. Bu şekilde IMAP hesabı ile bireysel E-posta mesajlarına ve klasörlerine erişmek mümkün olacaktır.
IMAP hesabı ile farklı lokasyonlardan birden fazla istemci kullanılarak erişim sağlanmaktadır. Verilerine her an ulaşmak isteyen kullanıcılar için IMAP büyük bir avantaj sunmaktadır. IMAP gibi E-posta protokolü olan bir başka seçenek ise POP3 olmaktadır ve her iki protokol kullanıcılar tarafından birbiri ile sürekli kıyaslanır. IMAP, POP3 E-posta protokolüne göre daha popüler ve işlevsel olmasının bir nedeni de, gelen E-postanın üzerinde tıklandığı anda mesajı indirmesidir. Otomatik indirme ve depolama yapmayan IMAP, kullanıcılar için E-postalarına daha hızlı erişim imkânı yaratmaktadır. IMAP hesabı diğer seçeneklere göre daha fazla tercih edilmektedir.
IMAP ve POP Arasındaki Farklar
IMAP kullanıyorsanız;
- E-postalarınıza birden fazla cihaz üzerinden ulaşmanız mümkündür.
- Sunucu ile senkronize çalışır.
- E-posta uygulamaları (Outlook v.b.) kullanarak bir E-posta silerseniz sunucudaki kopyayı da silmiş olursunuz.
- POP protokolüne nazaran daha yavaş çalışır.
- Sunucu üzerinde POP’a göre daha fazla yer kaplar.
- IMAP protokolünde siz tıklamadıkça E-postaların sadece başlık bilgisi gösterilir.
POP kullanıyorsanız;
- E-postalarınıza sadece tek cihaz üzerinden ulaşabilirsiniz.
- Tüm E-postalar giriş yaptığınız cihaza indirilir. Çevrimdışı da olsanız kurulum yapılan cihazdan E-postalarınıza ulaşabilirsiniz.
- POP protokolü sunucuda daha az yer kaplar.
- Sunucu ile senkronize çalışmaz.
- IMAP Protokolüne nazaran daha hızlı çalışır.
- E-postalar sadece başlıkları ile değil tamamen indirilir.
IMAP Port Nedir? IMAP Portları Nelerdir?
IMAP protokolü ilk olarak 1986 yılında ortaya çıkarılmış, belgelenen ilk sürümü ise IMAP 2 olarak 1988 yılında yayınlanmıştır. IMAP 2 protokolünün geliştirilmiş bir üst versiyonu ise aynı adla 1990 yılında kullanıma sunulmuştur. Kullanıcılardan beklenen talebi göremeyen yeni versiyon, geliştirilerek 1991 yılında IMAP 3 protokolü olarak yayımlanmıştır. IMAP kullanıcıları tarafından kabul görmeyen bu versiyon sonucunda, yeni bir girişimle MIME destekli farklı bir protokol geliştirilerek IMAP 2 Bis olarak adlandırıldı. Son olarak 1994 yılında IMAP 4 protokolü yayımlanarak, yeni sürüm kullanıcılarla buluşturuldu. Günümüzde de en yaygın olarak tercih edilen protokol olmaya ve geliştirilmeye devam etmektedir. IMAP protokolünü kullanmak isteyen kullanıcılar için, kurulum yapılacak uygulama üzerinde bağlantı tiplerine göre bir port numarası girilmesi zorunludur. IMAP, gelen port numarası üzerinden SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) Türkçe karşılığı ile “Basit mail aktarım protokolü” sunucusu ile bağlantı kuracak ve ardından E-posta alışverişleri için uygun olan zemin hazırlanmış olacaktır. Entegre bağlantının kurulması için ihtiyaç duyulan bu numaralandırma sistemi “IMAP port” olarak ifade edilmektedir. Imap protokolünde 2 farklı port seçeneği yer almaktadır. Bu portlar; 143 ve 933 numaralı port olarak ifade edilmektedir. İki port arasında bazı temel farklılıklarda bulunmaktadır.
143 Numaralı Port: IMAP protokolünde default “Varsayılan” port numarası olarak ifade edilmektedir. Bu port, herhangi bir güvenlik seçeneğini gerektirmemektedir. 143 numaralı port kullanılırken, güvenlik seçeneği “Yok” olarak tanımlanmalıdır.
993 Numaralı Port: IMAP bağlantısını şifre yöntemi ile kullanmayı tercih edenlerin seçtiği port türüdür. 993 numaralı port kullanımında, bağlantı türü “SSL” olarak tanımlanmalıdır. Bu bağlantının sunucu tarafından desteklenmesi için, ilgili port’un sunucuda açık olması gerekir.
Outlook İçin IMAP Ayarları Nasıl Yapılır?
Microsoft Outlook için IMAP mail ayarları işlem adımları ise aşağıdaki şekilde belirtilmiştir;
- Microsoft Outlook başlatılır
- “Dosya” menüsüne gidilir
- “Hesap ayarları” seçeneği tıklanır
- “Hesap ekle” seçilir
- “Hesap kurulum ayarları” sekmesinde IMAP sunucu ayarları için “Sunucunun ayarlarını manuel olarak tanımla” sekmesi seçilir
- “Yeni E-posta hesabını ekle” sayfasına gidilir
- “İnternet E-posta adresi” seçeneği işaretlenir
- “İleri” sekmesine tıklanır
- “Kullanıcı bilgileri” girilir
- “Sunucu bilgileri” girilir
- “Oturum açmak için bilgiler” kişisel alan adına uygun olarak girilir
- Ardından “Diğer ayarlar” tıklanır
- “Diğer ayarlar” bölümüne gidilir
- “Giden sunucu” sekmesi seçilir
- “SMTP” seçilir
- “Devam” butonu tıklanır
- “Gelişmiş” sekmesi seçilir
- “Gelen sunucu” seçilir
- “IMAP port 143” yazılır
- “Giden sunucu 587” olarak tanımlanır
- “Tamam” seçilerek işleme devam edilir
- Karşımıza çıkan ekranda “İleri” sekmesi seçilir
- “Hesap ayarlarını sına” kutucuğunda tamamlanmış olan işlemler görüntülenir
- “Tamam” seçilerek işleme devam edilir
- Karşımıza çıkan ekranda “Son” sekmesi tıklanarak, Microsoft Outlook için IMAP kurulumu tamamlanır
Sırası ile gerçekleştirilen işlemler sonucunda E-posta hesabının IMAP üzerinden Outlook bağlantı işlemleri gerçekleştirilmiş olur. Hesabın kullanımına, mail alma ve mail gönderme işlemlerine başlanabilir.
Gmail İçin IMAP Ayarları Nasıl Yapılır?
IMAP protokolü, bir Google ürünü olan gmail hesapları için de kullanılmaktadır. Gmail hesabını IMAP üzerinden kontrol etmek için bir takım yapılandırma ayarlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar genel ifadesiyle “IMAP ayarları” olarak bilinmektedir. IMAP protokolüne erişim verildiğinde, Gmail iletilerinin birden fazla cihaz üzerinde okunması ve eşzamanlı olarak senkronize edilmesi sağlanmaktadır. Gmail için IMAP ayarlarının yapılması, iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bu aşamalar aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir;
Birinci Aşama:
- IMAP için cihaz üzerinde etkin olup, olmadığı kontrol edilir
- Etkin değilse etkinleştirilir
- Bilgisayarın tarayıcısında “Gmail” açılır
- Sayfada sağ üstte yer alan “Ayarlar” simgesi tıklanır
- “Tüm ayarları göster” seçilir
- “Yönlendirme ve POP/IMAP” sekmesi tıklanır
- “IMAP erişimi” bölümü seçilir
- “IMAP etkinleştir” tıklanır
- Ardından “Değişiklikleri kaydet” tıklanır
İkinci Aşama:
- “SMTP ayarları”na gidilir
- Gelen posta sunucusu (IMAP) sekmesine, “imap.gmail.com” adresi girilir
- “SSL” seçeneklerinde “Evet” tıklanır
- “Bağlantı noktası” 993 olarak tanımlanır
- Giden posta sunucusu olan (SMTP) sekmesine, “smtp.gmail.com” adresi girilir
- “SSL” seçeneklerinde “Evet” tıklanır
- “TLS” seçeneklerinde “Evet” tıklanır
- “Kimlik doğrulama” seçeneklerinde “Evet” tıklanır
- “SSL bağlantı noktası” 465 olarak tanımlanır
- “TLS / StartTLS bağlantı noktası” 587 olarak tanımlanır
- “Ad ve görüntülenen ad” kısmına Ad / Soyadı bilgileri girilir
- “Hesabın adı, kullanıcının adı ya da E-posta adresi” sekmesine kişisel E-posta bilgileri girilir
- “Şifre” sekmesine, kullanmış olduğunuz gmail şifresi tanımlanır
- “Tamam” sekmesi tıklanarak, gmail İçin IMAP ayarları tamamlanmış olur
iPhone İçin IMAP Ayarları Nasıl Yapılır?
Tüm iOS ürünleri için geçerli olmak üzere, iPhone ya da iPad cihazlarına E-posta eklemek için IMAP protokolünden yararlanılmaktadır. iOS cihazlarında IMAP ayarları iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar; otomatik ve manuel seçenekleri olmaktadır.
Otomatik IMAP Ayarları:
iCloud ya da Google gibi E-posta servislerinin kullanılması durumunda, ayarlar daha kısa adımlarla yapılandırılmaktadır. Sırası ile işlem adımları aşağıdaki gibidir;
- “Ayarlar” seçilir
- “Mail” ve ardından “Hesaplar” seçilir
- “Hesap ekle” seçilir
- “E-posta sağlayıcı” seçilir
- “E-posta adresi ve parola” girilir
- “İleri” seçeneğine dokunarak, mail hesabının doğrulanması beklenir
- “E-posta hesabından” “Kişileri ve takvimleri” seçilir
- “Kaydet” seçeneğine dokunularak işlem tamamlanır
Manuel IMAP Ayarları:
iPhone ya da başka bir ios cihazında manuel IMAP ayarı oluşturmadan önce, hesaba ait E-posta ayarlarını bilmek gerekmektedir. Sonrasında yürütülecek işlem adımları aşağıdaki gibidir;
- “Ayarlar” seçilir
- “Mail” ve ardından “Hesaplar” seçilir
- Sırası ile “Hesap ekle” seçilir
- ”Diğer” seçilir
- “Mail hesabı ekle” seçilir
- “Ad ve Soyadı” bilgileri girilir
- “E-posta adresi” tanımlanır
- “Parola” girişi yapılır
- “Hesabın açıklaması” yazılır
- “Sonraki” seçeneğine dokunulur
- Mail sunucusu, E-posta ayarlarını tanımlamayı dener
- Mail sunucusu, E-posta ayarlarını tamamladığında karşımıza çıkan “Bitti” butonuna dokunularak işlem adımları tamamlanır.