Google arama sonucu sayfalarında (SERP’ler) herhangi bir bağlantıya tıkladığınızda, Google Web Light sürümünde birçok web sayfasının yüklendiğini görmüş olabilirsiniz. Yükleme süresini hızlandırmak ve tarama deneyimini iyileştirmek için Google, telefonunuzda yavaş bir internet bağlantısıyla karşılaşıldığında, web sayfalarını otomatik olarak Google Web Light sürümünde yükler.

2G gibi yavaş internet bağlantılarını kullanan Android akıllı telefon kullanıcıları için optimize edilen hizmet, 3G/4G gibi daha hızlı bağlantılar için etkinleştirilmemiştir.

Google Web Light’ı Neden Kullanmalısınız?

Google Web Light; web sayfalarını, orijinal sayfalardan 4 kat daha hızlı yüklenen ve %80 daha az veri kullanan optimize edilmiş sayfalara dönüştürür. Temel olarak, web sitesi yükleme süresini hızlandırır, tarama deneyimini geliştirir ve daha az veri kullanır.

Herhangi bir web sitesini Google Web Light sürümünde görüntülediğinizde, kullanıcı arayüzü tamamen değişir ve ekrana yapışan pop-up ve can sıkıcı reklamlar görünmez.

2G veya yavaş internet bağlantınız varsa, daha sık ziyaret ettiğiniz web sitelerinin daha hızlı yüklenmesi için Google Web Light’ı kullanabilirsiniz.

Google Web Light Nasıl Çalışır?

Google, sunucularındaki web sayfalarını daha yavaş bağlantılar için optimize edilmiş bir sürüme dönüştürür. Yavaş bağlantınızı otomatik olarak algılar ve sizi web sayfasının optimize edilmiş sürümüne götürür. 

Google Web Light sürümünde URL’niz aşağıdaki şekilde görünür.

http://googleweblight.com/?lite_url=[your_website_URL]

Eğer web sitenizde reklam kullanıyorsanız, bu her sayfada gösterilen reklam sayısını sınırlar (şu anda bu sınır 3 olarak ayarlanmıştır). Fakat Google’ye göre, web sitesi trafiği %50 arttığı için gelirinizi etkilemez.

Google Web Light’ta Herhangi Bir Web Sitesi Nasıl Açılır?

1. Öncelikle Google Web Light sürümünde açmak istediğiniz web sitesinin veya web sayfasının web adresini kopyalayın.

2. Şimdi yeni bir sekme açın ve şu URL’yi girin: http://googleweblight.com/?lite_url=[buraya web site adresini girin]

3. [buradaki web sitesi adresini] ilk adımda kopyaladığınız web adresiyle değiştirin. Başına “http://” eklediğinizden emin olun.

4. Sayfanın üst kısmındaki “view original – orijinali görüntüle” bağlantısını tıklayarak istediğiniz zaman orijinal web sayfasına geçebilirsiniz.

“Transcoding test failed” Hatası Nedir?

Teknik sınırlamalar nedeniyle bazı sitelerin kodu dönüştürülemez. Örneğin, YouTube sitesini yeniden kodlamayı denerseniz, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi bir hata mesajı alırsınız.

Google, kullanıcının kullanmadan önce giriş yapması gereken web sitelerinin (örneğin Facebook) ve içeriği görüntülemek için JavaScript ve çerez kullanan web sitelerinin (YouTube gibi) kodunu dönüştüremez.

Google Web Light Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Bu durum sayfalarınızı yavaşlatacak olsa da, web sayfalarınıza belirli bir HTTP başlığı ekleyerek kod dönüştürmeyi devre dışı bırakabilirsiniz. 

Bunun için, sayfa yanıtınızda Cache-Control: no-transform HTTP üst bilgisini ayarlayın. Googlebot bu başlığı gördüğü için web sayfanızın kodunu dönüştürmez ve ziyaretçileriniz sayfayı olduğu gibi görüntüler. Bu yüzden web siteniz ciddi şekilde etkilenmediği sürece kodu dönüştürmemenizde fayda var. Bu özellik, web sitenize kolayca erişmeleri için yavaş bağlantılara sahip ziyaretçilerinize gerçekten fayda sağlayacaktır.

Google Web Light İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Google, Web Light’ı ne zaman duyurdu?

Google bu hizmeti Nisan 2015’te duyurdu.

2.  Google Web Light hangi ülkelerde etkin?

Google Hindistan, Endonezya ve Brezilya gibi birkaç ülkede mobil cihazlarda arama sonuçlarına Web Light sıkıştırma proxy’sini entegre etti.

3. Bir kullanıcı Google Web Light sayfalarını ne zaman görür?

Kullanıcılar bu sayfaları yalnızca Google yavaş bir istemcide olduklarını tespit ederse görür.

4. Sayfalarımın kodu daha hızlı istemcilerdeki kullanıcılar için dönüştürülür mü?

Kullanıcı hızlı bir istemci kullanıyorsa sayfaların kodu dönüştürülmez.

5. Hangi tarayıcılar Google Web Light’ı destekler?

Sayfa kodu şu anda; Chrome tarayıcısında, Android tarayıcısında (sürüm 2.3+) ve Google Go’dan yapılan aramalar için dönüştürülür.

6. Optimize edilmiş bu sayfalar hakkında nasıl geri bildirim sağlarsınız?

[email protected] adresine geri bildirim gönderebilirsiniz. Belirli bir sayfayla ilgili herhangi bir sorun bulursanız, URL’yi ekleyebilirsiniz.

7. Google Web Light’ı devre dışı bırakırsanız ne olur?

Google Web Light’ı devre dışı bırakırsanız, Google, yavaş cihazlardaki kullanıcılar için sayfanızın kodunu dönüştürmez. Sayfalarınızı yüklemek için daha fazla zaman harcamaları gerekeceği için yavaş cihazlarda arama yapan kullanıcılardan sitenize gelen trafiğin düşebileceğini lütfen unutmayın.

8. Google Web Light’ı devre dışı bırakmadınız, o halde sayfanızın kodu neden dönüştürülmedi?

Teknik sınırlamalar nedeniyle, bazı sayfaların kodu şu anda dönüştürülemez. Bu sayfalar ayrıca arama sonuçlarında kodu dönüştürülmemiş olarak etiketlenir.

# Çerez gerektiren siteler.

# Önemli miktarda veri kullanan siteler.

# Kod dönüştürmesi teknik olarak zor olan diğer siteler.