Fotoğraflarınızı ister bir web sitesinde ister sosyal medyada kullanıyor olun farketmez, kullanıcılar, yüksek kaliteli görüntüler görmek ister. Özellikle web sitenizin veya markanızın profesyonel görünmesini ve kullanıcılar için güven oluşturmasını istiyorsanız, sitenizde görsel kalitenize dikkat etmeniz gerekir. Fakat doğru şekilde yeniden boyutlandırılmayan fotoğraflar, web sitesi performansını etkiler. Büyük boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntüler kullanıcılar için iyi görünebilir, ancak dosya boyutları büyük olduğu için tarayıcıların bunları yüklemesi daha uzun sürer. Bu da web sitenizin genel yükleme süresini artıracağı ve kullanıcı deneyimini kötü etkileyeceği anlamına gelir.

Diyelim ki 2000 x 2000 piksel boyutunda bir görüntünüz var. Bu,  200 x 200 piksele göre tarayıcının gerekenden on kat daha fazla yüklenmesi gerektiği anlamına gelir. Bu yüzden genel bir kural olarak, en düşük dosya boyutu ile kabul edilebilir bir kalite arasında bir denge kurmanız gerekir. Genel olarak, 100 KB veya daha küçük bir görüntü dosyası boyutu kabul edilebilirdir.

Hala fotoğraf boyutunu küçültünce görüntü kalitem düşerse ve fotoğraflarım nasıl görünür diye korkuyorsanız, kaliteden ödün vermeden fotoğraf dosya boyutunu küçültmeniz için size aşağıda birçok yöntemi detaylı olarak açıkladık.

Fotoğraf Boyutu Küçültmenin Yolları 

Fotoğraf boyutu küçültmenin birden fazla çözümü vardır. Aşağıda bu çözümlerden bazılarını bulabilirsiniz:

1. Görüntü boyutlarını azaltın

Aynı en boy oranını korumak istiyorsanız, orijinal görüntü boyutu 4000px x 2000px olan bir fotoğrafı, 2000px x 1000px yapabilirsiniz. SnagIt veya Affinity gibi birçok görüntü programı, görüntüyü yüzde veya piksel sayısına göre yeniden tanımlayabilir.

2. Fotoğraf kırpma

Bu yöntem, görüntünüzden kesebileceğiniz alakasız nesneler varsa işe yarar. Diyelim ki 2000 x 2000 piksel boyutunda bir görüntünüz var, fakat kullanmak istediğiniz görüntüde çok fazla boş alan var. Bu fazlalık alanları keserek fotoğraf boyutunuzu çok daha küçük hale getirebilirsiniz.

3. Görüntü sıkıştırma 

EXIF verileri de dahil olmak üzere fazladan verileri kaldırmak için kullanılan görüntü sıkıştırma biçimidir.

Windows – Microsoft Paint Kullanarak Fotoğraf Boyutu Nasıl Küçültülür?

Microsoft Paint, herhangi bir Windows sistemine dahil edildiği için  Windows cihazlarda, görüntü dosyanızın boyutunu küçültmeniz gerektiğinde Paint’i kullanabilirsiniz.

Microsoft Paint ayrıca temel grafik düzenleme araçları ve çoğu standart formatta görüntüleri açma ve kaydetme yeteneği de sunar. 

Microsoft Paint’te JPEG dosyanızın boyutunu hızla küçültmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Yeniden boyutlandırmak istediğiniz fotoğrafı bulun, sağ tıklayın ve Düzenle’yi seçin. Bu, fotoğrafınızı Paint’te açacaktır.

2. Giriş sekmesi altında Yeniden Boyutlandır’ı tıklayın.

3. Yeniden Boyutlandır ve Skew iletişim kutusunda, en boy oranını koru onay kutusunu seçin. Bu şekilde, yeniden boyutlandırılan görüntü, orijinal fotoğraf ile aynı en-boy oranına sahip olacaktır.

4. En boy oranını koru onay kutusu seçiliyse, yalnızca Yatay değer (genişlik) veya Dikey değer (yükseklik) girmeniz gerekir. Yeniden boyutlandırma alanındaki diğer kutu otomatik olarak güncellenir.

5. Fotoğrafınızı yüzde veya piksel olarak küçültmek isteyip istemediğinizi seçin.

6. Genişliği azaltmak için Yatay kutuya bir yüzde veya piksel değeri girin veya Dikey kutusuna yüksekliği azaltmak için bir yüzde veya piksel değeri girin.

7. Tamam’ı tıklayın.

8. Dosya > Farklı Kaydet’i seçin. Fotoğrafınız için bir dosya biçimi seçin.

9. Bir dosya adı girin ve Kaydet’i seçin.

Mac – Preview Kullanılarak Fotoğraf Boyutu Nasıl Küçültülür?

OS X veya daha yenisi bir Mac’te kullanıyorsanız, Mac ile birlikte  yüklü gelen Preview, görüntüleri ve PDF dosyalarını görüntülemenize ve yazdırmanıza izin vermenin yanı sıra, bu görüntü biçimlerini düzenlemenize de olanak tanır.

Mac’te görüntü boyutunuzu küçültmenin hızlı ve kolay bir yoludur. 

Preview kullanarak görsellerinizi yeniden boyutlandırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

1. Uygulamalar klasöründe Preview’i başlatarak görüntüyü Preview’de açın. Alternatif olarak, görüntüye tıklarken Ctrl’yi seçebilir ve ardından Aç > Önizleme’yi seçebilirsiniz.

2. Menü çubuğundaki Araçlar seçeneğinin altında, Boyutu Ayarla’yı seçin.

3. Görüntü Boyutları açılır penceresinde, ayarların yüzde veya boyuta göre yapılmasını isteyip istemediğinizi seçin.

4. Genişliği/yüksekliği ve çözünürlüğü ayarlayın. Bu değerleri değiştirdiğinizde, size yeni dosyanızın tam olarak ne kadar büyük olacağını söyleyecektir.

5. Tamam’ı tıklatarak, yeniden boyutlandırılan görüntünün nasıl göründüğüne bakın.

6. JPEG dosyanızın yeni bir kopyasını oluşturmak için Dosya > Farklı Kaydet’i seçin.

6. Görseliniz için bir dosya adı girin ve Kaydet’e tıklayın.

iOS Fotoğraf Boyutu Küçültme

iOS’ta kullanacağınız Image Size uygulaması, bir görüntüyü istediğiniz boyuta göre yeniden boyutlandırmanıza olanak tanır. Çıktı biçimini piksel, milimetre, santimetre veya inç kullanarak belirtebilirsiniz. Ayrıca, gerekirse görüntünüzün en boy oranını korumanıza da olanak tanır.

Bu uygulama size son görüntüyü kaydetme, e-posta’yla gönderme, yazdırma veya paylaşma seçeneği sunar. 

iOS cihazınızdaki fotoğrafları yeniden boyutlandırmaya başlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Image Size uygulamasını cihazınıza indirin ve yükleyin.

2. Galeri simgesini kullanarak bir görüntü açın veya Kamera simgesini kullanarak bir fotoğraf çekin.

3. Resim seçiminizi onaylamak için Seç’i seçin.

4.Genişlik ve Yükseklik kutularına istediğiniz çıktı boyutunu girin.

5. En boy oranınızı korumak istiyorsanız, Genişlik ve Yükseklik arasında bulunan Zinciri seçin. Ayrıca ölçü birimlerinizi gereksinimlerinize uyacak şekilde değiştirebilirsiniz. 

6. Fotoğrafın altında, resmin yeni boyutuna karşı orijinal boyutunu göreceksiniz.

7. ​​Doğru görüntü boyutuna sahip olduğunuzda, görüntünüzü Kaydetmek, Yazdırmak, Göndermek veya Paylaşmak için seçim yapabilirsiniz.

Android Fotoğraf Boyutu Küçültme

Android cihazınızda fotoğrafları hızla yeniden boyutlandırmak istiyorsanız, Photo & Picture Resizer harika bir seçimdir.

Bu uygulama, kaliteden ödün vermeden görüntü boyutunu kolayca küçültmenizi sağlar. Yeniden boyutlandırılmış resimleri manuel olarak kaydetmeniz gerekmez, çünkü bunlar sizin için otomatik olarak ayrı bir klasöre kaydedilir.

1. Photo & Picture Resizer uygulamasını cihazınıza indirin ve yükleyin.

2. Fotoğraf seç düğmesini kullanarak bir görüntü açın veya Fotoğraf çek düğmesini kullanarak bir fotoğraf çekin.

3.Yeniden boyutlandırmak istediğiniz bir veya daha fazla fotoğraf seçin.

4. Boyutları seç penceresindeki boyut seçeneklerinden birini seçin. Özel seçeneğini belirleyebilirsiniz, ancak önerilen boyut ayarlarından birini seçmeniz önerilir.

5. Yeni boyutlandırılan resimleriniz otomatik olarak Pictures/PhotoResizer klasörünüze kaydedilir. Artık fotoğrafınızı e-posta’yla göndermek veya birçok çevrimiçi platformdan birinde paylaşmak isteyip istemediğinizi seçebilirsiniz.

Photoshop İle Fotoğraf Boyutu Küçültme Nasıl Yapılır?

Photoshop kullanarak bir görüntüyü yeniden boyutlandırmak nispeten basit bir işlemdir. Ancak, görüntüleri düzenleme konusunda yeniyseniz, biraz öğrenme eğrisi vardır. 

Photoshop’ta bir görüntünün boyutunun kaliteden ödün vermeden nasıl değiştirileceğinin temellerini anlamak önemlidir. Orijinal görüntünün kalitesini korumak zor olabilir. Yeniden boyutlandırılan fotoğraflar genellikle pikselleşme, bulanıklık, kırpma ve esneme gibi sorunlardan muzdarip olur. Photoshop’ta bir fotoğrafı kaliteden ödün vermeden nasıl yeniden boyutlandıracağınızı merak ediyorsanız, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

1. Başlamak için Mac veya Windows PC’de Photoshop’u açın ve yeniden boyutlandırmak istediğiniz görüntüyü yükleyin. Photoshop menü çubuğunda “Görüntü (Image)”ye tıklayın ve ardından beliren menüden “Görüntü Boyutu (​​Image Size)”nu seçin.

2. “Görüntü Boyutu(​​Image Size)” penceresinde, önce görüntüyü yeniden boyutlandırmak için hangi ölçü birimini kullanacağınıza karar vermek isteyeceksiniz. “Genişlik” veya “Yükseklik” alanlarının yanındaki açılır menüyü tıklarsanız, birim tipini seçebilirsiniz. Birçok kişi göreli boyut değişikliklerinde “Yüzde”yi kullanır, ancak görüntüleri web için yeniden boyutlandırıyorsanız, muhtemelen “Pikseller”i seçmek isteyeceksiniz.

3. Ardından, orijinal görüntünün en boy oranını korumak isteyip istemediğinize karar verin. En boy oranı, görüntünün iki tarafı (genişlik ve yükseklik) arasındaki orantılı ilişkidir. Fotoğrafın orijinal en boy oranını korumayı seçerseniz, fotoğrafınız için yalnızca “Genişlik” veya “Yükseklik” değerini değiştirmeniz gerekir. Photoshop, mevcut orana göre diğer alanın değerini otomatik olarak değiştirir.

Genel olarak, fotoğrafınızın tuhaf görünmemesi için en boy oranını korumalısınız. Ancak devre dışı bırakmak istiyorsanız, “Genişlik” ve “Yükseklik” arasındaki zincir simgesine tıklayın, böylece “Genişlik” ve “Yükseklik” i gösteren küçük çizgiler kaybolur.

4. Şimdi fotoğrafınızı yeniden boyutlandıracağınız kısıma geçebilirsiniz. Fotoğrafınızın genişliğini değiştirmek için “Genişlik” alanına tıklayın ve yeni bir boyut girin. Benzer şekilde fotoğrafın yüksekliğini değiştirmek için “Yükseklik” alanına tıklayın ve bir değer girin.

Ardından, “Görüntü Boyutu” penceresinin altındaki “Tamam” ı tıklayın.

5. Fotoğrafınızın yeniden boyutlandırılmış hali artık ekranınızda görünecektir. Görüntü size iyi geliyorsa, fotoğrafı kaydetmek için Photoshop’un menü çubuğunda Dosya > Kaydet’i tıklayın.

Yeniden boyutlandırılmış fotoğrafı bir kopya olarak kaydetmek için (orijinal fotoğrafınızın etkilenmemesi için), menü çubuğunda Dosya > Farklı Kaydet’i tıklayın.

Eğer fotoğrafları web sitenizde kullanacaksanız, optimize etmeniz yani olabildiğince küçültmeniz gerekir. Photoshop’ta bunun için “save for web” seçeneğini kullanabilirsiniz.

6. “Farklı Kaydet”i seçtiyseniz, artık ekranınızda Photoshop’un kaydetme penceresini göreceksiniz. Bu pencerenin en üstünde, fotoğrafınız için bir ad girin ve ardından “Format” açılır menüsünden bir görüntü formatı seçin ve alttaki “Kaydet”e tıklayın.

7. İşte bu kadar! Fotoğrafınız artık tam istediğiniz boyutta kullanabilirsiniz.

Shutterstock İle Fotoğraf Boyutu Küçültme Nasıl Yapılır?

Shutterstock’un ücretsiz fotoğraf boyutlandırma aracı, fotoğraflarınızı yeniden boyutlandırmada size yardımcı olacak birçok web sitesinden biridir. 

Tarayıcınızdan kolayca erişebileceğiniz araç ile fotoğraflarınızı saniyeler içinde yeniden boyutlandırmak için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Shutterstock Image Resizer‘ı açın.

2. Fotoğrafınızı yükleyin veya Adım 1 kutusuna sürükleyip bırakın.

3. Tercih ettiğiniz görüntü boyutunu seçin. Önceden ayarlanmış boyutları kullanabilir veya özel boyutlar belirleyebilirsiniz.

4. Dosyanızı bilgisayarınıza kaydetmek için İndir’i seçin.

Fotoğraf Boyutu Küçültmek İçin Online Siteler

Aşağıda fotoğraf boyutu küçültmenize yarayacak online sitelerin bir listesini bulabilirsiniz:

  • BatchPhoto Espresso
  • PhotoSize.net
  • Shrink Pictures
  • PicResize
  • Photo Resizer
  • I Love IMG
  • Social Image Resizer Tool
  • Resize-Photos.com
  • Image Optimizer
  • Simple Image Resizer
  • Compressor.io.
  • Tiny PNG
  • JPEG Optimizer
  • Compress JPEG Images Online
  • ImageRecycle 
  • Compress Now