Arama motoru sonuç sayfalarında iyi bir sıralama istiyorsanız, SEO’yu ciddiye almanız gerekir. Neyse ki, WordPress kutusundan çıktığı gibi SEO dostu olduğu için zaten bir adım öndesiniz. Tabii ki WordPress kullanıyorsanız…

WordPress her ne kadar SEO dostu olsa da, SEO’nuzu bir sonraki seviyeye taşımak için yapabileceğiniz başka şeyler de var.

Aşağıda, WordPress sitenizin trafiğini artırmak için kullanabileceğiniz en iyi SEO ipuçlarını inceleyebilirsiniz.

1. Bir WordPress SEO Eklentisi Yükleyin

WordPress bazı mükemmel yerleşik SEO özelliklerine sahip olsa da, bir SEO eklentisi kullanarak arama motoru optimizasyonunuzu bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Piyasadaki en iyi SEO eklentilerinden biri olan Yoast SEO’yu yükleyerek ilk adımınızı atabilirsiniz.

Bu eklenti ile seçtiğiniz anahtar kelimeler için her sayfayı ve yayını mükemmel şekilde optimize edebilirsiniz. Ayrıca en son algoritma güncellemelerine dayanan bir analiz içeren bu eklenti, bir XML site haritası oluşturmanıza da izin verir.

Yoast SEO’yu kurmak için WordPress kontrol panelinize gidin ve Eklentiler ›Yeni Ekle’yi seçin. Arama çubuğuna Yoast SEO yazın ve ‘Hemen Yükle’yi tıklayın.

Son olarak Etkinleştir’i tıklayın. SEO by Yoast eklentisi artık sitenizde çalışıyor. Soldaki menüden Yoast SEO simgesine tıklayarak eklentinize erişebilirsiniz.

2. Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Anahtar kelime araştırması yapmak, WordPress SEO stratejinizi güçlendirmek için en önemli faktörlerden biridir.

Neden mi? Çünkü anahtar kelime araştırması yaparak:

  • Ziyaretçilerinizin gerçekten aradığı içeriği oluşturursunuz.
  • Pazarınızın neye ihtiyacı olduğunu daha iyi anlarsınız.
  • Yazdığınız her şeyin başarısını takip edebilirsiniz.
  • Siteniz için değerli trafik oluşturursunuz.

Anahtar kelime araştırmasında size yardımcı olacak çeşitli araçlar vardır. En iyi araçlardan bazıları Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve SEMRush’tır. 

Bu araçlardan birini kullanarak yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Konunuzla ilgili hedef anahtar kelimelerin bir listesini oluşturun.
  • İyi bir trafik hacmine sahip ve rekabeti daha düşük olan anahtar kelimeleri bulmak için bunları bir anahtar kelime araştırma aracına girin.
  • SEMrush gibi anahtar kelime araştırma araçlarıyla benzer siteleri yani rakipleri araştırın. Ardından, hangi anahtar kelimelerin onlara daha fazla trafik getirdiğini görerek, stratejinizi buna göre belirleyin.

3. Arama Motoru Görünürlüğünü Açın

WordPress’te sitenizi arama motorlarından gizleyecek yerleşik bir seçenek vardır. Web sitenizi ilk oluşturduğunuzda bu seçeneği yararlı bulabilirsiniz, ancak bu özellik neredeyse sıralamanızı imkansız hale getirir. Bu listedeki bazı ipuçlarını kullanıyorsanız, ancak sıralamalarınızın iyileştiğini görmüyorsanız, sorun bu olabilir.

Bu ayarın açık olup olmadığını kontrol etmek için, WordPress kontrol panelinden Ayarlar ›Okuma bölümüne gidin. Aşağı kaydırdığınızda ‘Arama Motoru Görünürlüğü’ yazan bir bölüm göreceksiniz.

Arama Motoru Görünürlüğünü Açın

Bu kutuyu işaretlemediğinizden emin olun. Ardından ‘Değişiklikleri Kaydet‘i tıklayın.

4. Kalıcı Bağlantı Yapısını Ayarlayın

WordPress sitenizi ilk yayınladığınızda, yayınlarınız ve sayfalarınız garip bir varsayılan WordPress URL yapısına sahip olacaktır. Bu varsayılan yapı SEO için pek uygun değildir.

Arama motoru için en uygun URL kalıcı bağlantı yapısı ‘Yazı İsmi’ ayarıdır. Bu ayara geçerek blog yayınınıza, sayfa başlığınıza ve hatta URL’nize bir anahtar kelime ekleyebilirsiniz. Bu ayarı değiştirmek için Ayarlar ›Kalıcı bağlantılar bölümüne gidin.

‘Genel Ayarlar’ bölümünün altında, ‘Yazı İsmi’ yazan seçeneği tıklayın.

Bu değişikliği çok uzun bir zaman geçtikten sonra yaparsanız, eski URL’leri yeniden yönlendirmeniz gerekebilir. Bunu Permalink Helper gibi bir eklenti ile yapabilirsiniz. Bu sayede eski URL’lerinize tıklayanlar, güncellenmiş URL’lerinize yönlendirilirler.

5. Sitenizi Google Search Console’ye Ekleyin

Google Search Console’yi kullanmak, web sitenizin şu anda arama motorlarında nasıl bir performans sergilediğini gösterir ve arama sonuçlarında sıralamanızı etkileyebilecek site genelinde hatalar konusunda sizi uyarır.

Sitenizde Google Search Console‘yi kullanmaya başlamak için ‘Alan Adı’ veya ‘URL Ön Eki’ni girin. Ardından, ‘Devam’ı tıklayın.

Sitenizi Google Search Console'ye Ekleyin

Alan adınızı veya alt alan adınızı girerseniz, bunu web barındırma sağlayıcınızdan doğrulamanız gerekir.

6. Sitenizi Google Analytics’e Entegre Edin

SEO’nuzu geliştirmenizi sağlayacak bir diğer araç Google Analytics‘tir. Bu araç, sitenizin trafiğinin ayrıntılı bir dökümünü vererek WordPress SEO stratejinizin ne kadar iyi çalıştığını görmenizi sağlar. 

Hesabınızı ayarlamak için Google Analytics ana sayfasına gidin ve bir hesap oluşturun.

7. Google’a Bir Site Haritası Gönderin

Site haritaları, arama motorları tarafından web sitenizi daha iyi taramak için kullanılır. Arama motorları sitenizi bir site haritası olmadan taramaya devam etse de, site haritası oluşturmak arama motorlarının taramasını istediğiniz verileri rapor etmenizi sağlar.

Sıralamanıza katkıda bulunmayan belirli sayfaların taranmasını sağlamanın ve en değerli sayfalarınıza öncelik vermenin en iyi yolu budur. Eğer Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız, kolayca bir site haritası oluşturabilirsiniz.

8. Sitenizi Mobil Cihazlar İçin Optimize Edin

Google sıralamalarınızı belirlemek için mobil sayfalarınızın performansını ve işlevselliğini kullanır. Responsive yani duyarlı bir tema kullanmıyorsanız, bu sorunu düzeltmeniz gerekir. Fakat, duyarlı bir tema seçmenin ötesinde, web sitenizin şu anda mobilde nasıl performans gösterdiğini de kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için Google’ın mobil cihaz uygunluk testini açın ve sitenizin URL’sini girin.

Sitenizi Mobil Cihazlar İçin Optimize Edin

Bu test sitenizin mobil sürümünün nasıl performans gösterdiğine dair size bir döküm sunar ve sitenizi nasıl geliştirebileceğinizle ilgili bazı ipuçları verir.

9. Web Sitenizi Hızlandırın

Web sitesi hızı SEO için her zaman önemli olmuştur. Yavaş yüklenen bir web sitesine sahip olmak, sıralamanızı ve kullanıcı deneyiminizi olumsuz yönde etkileyecektir. Sayfa hızı da bir sıralama faktörü olduğundan, hızın yüksek olduğundan emin olmanız gerekir.

Neyse ki, yavaş yüklenen bir WP sitesini düzeltmek zor değildir. Aşağıdaki adımlar başlamanıza yardımcı olacaktır:

  • Performansınızı Ölçün

İlk olarak, sitenizin gerçekte nasıl performans gösterdiğiyle ilgili bir fikir edinmeniz gerekir. GTMetrix‘i açın ve araç aracılığıyla WordPress web sitenizi çalıştırın. Bu size mevcut performans numaralarınızın dökümünü verir, böylece neyi iyileştirmeniz gerektiğini görebilirsiniz.

  • Doğru Hosting Seçimi

Bazen, sunucu tarafından yapılan yanlış yapılandırma yavaşlığa neden olabilir. Bu yüzden doğru bir web hosting seçmek önemlidir. WordPress site performansı için özel bir barındırma paketi seçmeniz gerekir. WordPress alt yapısına sahip sitelerin daha verimli ve istenen performansı göstermesi için WordPress destekleyen WordPress Hosting kullanılabilir.

Doğru Hosting Seçimi
  • Önbellek Eklentisi Kullanma

Önbellek eklentisi, normalde WordPress’i çalıştırmak için gereken PHP dosyaları yerine statik HTML dosyaları oluşturur. Bu, sunucu ile kullanıcınızın tarayıcısı arasındaki istek sayısını en aza indirir ve yükleme hızlarını düşürür.

En yaygın WordPress önbellek eklentilerinden bazıları W3 Total Cache ve WP Super Cache‘dir.

  • Medyanızı Optimize Edin

Sitenize fotoğraf yüklüyorsanız, bunların doğru bir şekilde optimize edilmesi gerekir.

Resimlerinizi optimize etmek için aşağıdakileri yapın:

  • TinyPNG gibi bir araçla görüntülerinizi çalıştırarak dosya boyutunu küçültün.
  • Yüklemeden önce resimlerinizi yeniden boyutlandırın.
  • WP Smush gibi bir görüntü optimizasyonu eklentisi yükleyin.

10. Bozuk Bağlantıları Düzeltin

Çok sayıda bozuk bağlantıya sahip olmak, okuyucularınız ve sıralamanız için iyi değildir. Bozuk linkler ayrıca, Google botlarının WordPress sitenizi taramasını zorlaştırır.

Web sitenizi bozuk bağlantılar için kontrol etmenin en kolay yolu Google Search Console’u açmak ve Bağlantılar‘ı tıklamaktır.

Google Search Console, bozuk bağlantının nerede olduğunu gösterir, böylece bu bağlantılara göz atabilir ve düzeltebilirsiniz.

11. Her Gönderi için SEO Odak Anahtar Kelimeler Kullanın

Anahtar kelime için optimize etme yöntemi değişmiş olsa da, SEO’da hala önemli bir rol oynamaktadır. Sitenize bir yazı yazdığınızda, söz konusu yazınız için odak bir anahtar kelimeniz olmalıdır.

Seçilen bir anahtar kelimeyi optimize ederken en iyi uygulamalardan bazıları şunlardır:

  • Anahtar kelimeyi yazınızın her yerine doldurmayın, yalnızca doğal olduğunda ekleyin.
  • Mümkünse anahtar kelimenizi yazınızın ilk paragrafına ekleyin.
  • Hedef anahtar kelimenizi başlığınızda ve alt başlıklarınızda kullanın.
  • Hedef anahtar kelimenizi URL’nize ve meta açıklamanıza ekleyin.
  • Yoast SEO eklentisi yukarıdaki ipuçlarını uygulamayı kolaylaştırır.

Bir yazı yazarken araca hedef anahtar kelimenizi girin. Bu yazının seçtiğiniz anahtar kelime için ne kadar iyi optimize edildiğine dair bir analiz alırsınız.

12. Yüksek Kaliteli İçerik Oluşturun

Google, yüksek kaliteli içeriği sever. Herhangi bir anahtar kelime için en iyi 10 sonuca bakın, içeriğin iki gereksinimi karşıladığını göreceksiniz:

  • İçerik genellikle daha uzundur ve yüksek içerik standartlarına sahiptir.
  • İçerik arama amacını karşılar.

Uzun ve iyi yazılmış içerik, WordPress SEO’nuz için harika olacaktır. Ancak, arama amacının ne olduğunu bilmiyorsanız, arama amacı, anahtar kelime öbeğinin arkasındaki niyettir.

Herhangi bir içerik oluştururken, şu anda nelerin sıralandığını araştırmalı ve neden sıralandığını anlamaya çalışmalısınız. Bazen, içerik yalnızca alan adının gücünden üst sıralara çıkabilir. Ancak, her web sitesinin benzer miktarda otoritesi varsa, farklılaşan faktör içeriğin kendisi olacaktır.

Anahtar kelimeye ve arama yapanların aradıklarına daha iyi bir bakış açısı elde etmek için kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  • Arama yapan kişi bilgi veya ürün içeriği mi arıyor?
  • Derinlemesine bir şey mi arıyorlar ya da kısa bir okuma mı yapacaklar?
  • Mevcut sayfalar nasıl sıralanıyor?
  • Anahtar kelimeye en iyi hangi içerik tarzı cevap verecektir?

Anahtar kelimeyi, iyi sıralanan sayfaları ve arayanın ne istediğini daha iyi anlayarak, yüksek kaliteli bir içerik oluşturmaya hazırlanın.

13. Daha Uzun İçerik Oluşturun

Daha uzun içerik arama motorlarında daha iyi sıralama demektir. Araştırmalar, daha uzun içeriğin daha fazla sosyal paylaşım aldığını ve genel olarak daha yüksek sıralama anlamına geldiğini kanıtladı.

Başka bir araştırma, Google’ın ilk sayfasında sıralanan içeriklerin çoğunun 2000 kelimeden fazla olduğunu buldu. Bu, sitenizdeki her gönderinin bu içerik uzunluğuna ulaşması gerektiği anlamına gelmez, ancak yine de bunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Fakat, kelime hedeflerinize ulaşmak için içeriğinizi gereksiz kelimelerle doldurmamaya özen gösterin.

Gereksiz kelimeler yerine anahtar kelimenin amacına odaklanın. Kullanıcının o anahtar kelimeyi aramasının nedeni nedir? Söz konusu anahtar kelimenin hedefini mümkün olan en kapsamlı ve yararlı şekilde yanıtlayın; bu, bazı durumlarda daha az kelime ile yazmak anlamına gelebilir.

14. Her Zaman Evergreen İçerik Oluşturun

Evergreen content, organik trafiğin itici gücüdür. ‘Google’ın Son Güncellemesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler’ gibi bir yazıya karşı ‘SEO Yapma Kılavuzu’ gibi bir yazı düşünün.

İlki uzun bir süre için geçerli olacak, ikincisi ise her zaman aranan bir başlık olacaktır. Bu tabii ki evergreen içeriğinizi bir kez yayınladıktan sonra sonsuza kadar unutacağınız anlamına gelmez. Ancak bunun yerine içeriği sektörünüzün veya konunuzun en yeni ve en alakalı yönlerini yansıtacak şekilde düzenli olarak güncelleyebilirsiniz.

Evergreen içerik alaka düzeyini kaybetmemesi açısından değerlidir. Bu, içeriğinizi sürekli olarak paylaşabileceğiniz, tanıtabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz anlamına gelir. Bu içerik tarzı genellikle yıllarca üst sıralarda yer alır.

Evergreen içerik oluşturmak daha fazla zaman ve çaba gerektirse de, sonuçlar önümüzdeki yıllar boyunca karşılığını alacaktır.

15. Kaliteli Kaynaklara Bağlantı Verin

Yüksek kaliteli kaynaklara bağlanmak arama motoru optimizasyonunuza zarar vermez. Yüksek kaliteli ve güvenilir kaynaklara bağlandığınızda, Google ile bağlantılı içeriğin sizinkine benzediğini bildirirsiniz. Ayrıca, okuyuculara konuyla ilgili daha fazla bilgi sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz.

Kendi güvenilirliğinizi artırmanıza yardımcı olacağından, yararlı kaynaklarla bağlantı kurmayı düzenli bir uygulama haline getirin. Başkalarıyla bağlantı kurarak, onların size ulaşmalarını sağlayın.

Bağlantı kurmanın önemli olduğunu biliyorsunuz, ancak doğru şekilde bağlantı kurmak daha önemlidir. Okuyucuları sitenizden göndermekten kaçınmak için tüm harici bağlantıların yeni bir pencerede açılır olması gerekir. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Köprü Oluşturma

Köprü oluşturmak için, bağlamak istediğiniz metni vurgulayın ve link sembolünün olduğu yere tıklayın. Aşağıdaki örnekte, web hosting kelime grubundan https://www.niobehosting.com/hosting/ linkine bağlantı verdik. Böylece yazıyı okurken, ‘Doğru Hosting Seçimi‘ konu başlığı altında, insanları hosting seçimi yapabilecekleri bir bağlantıya yönlendirdik.

Köprü Oluşturma
  • Bağlantı Seçeneklerini Değiştirin

Köprü oluştururken, yukarıdaki görselde ‘Ok’ işaretinin yanındaki alana tıkladığınızda, ‘Yeni sekmede aç‘ yazan butonu sağa çekmeniz gerekir. Böylece bir kullanıcı bağlantıyı tıkladığında, web sitenizden yönlendirilmek yerine yeni bir sekmeye yönlendirilir.

16. İç Linkleme Yapın

Yazdığınız yeni yazı uygun olduğunda, yeni yazınızda yayınladığınız daha eski içeriklere bağlantı vermelisiniz. Düzenli dahili bağlantılar size aşağıdaki avantajları sağlar:

  • Google botlarının web sitenizi taramasını ve diğer yayınlara ve sayfalara erişmesini kolaylaştırır.
  • İlgili köprü metnini kullanarak Google’ın sayfanızın içeriğinizi anlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Daha fazla sayfanın ziyaret edilmesini sağlayarak ziyaretçilerinizin daha uzun süre sitenizde kalmasını sağlayabilir ve hemen çıkma oranını düşürürsünüz.

Bir gönderi yazarken metnin bir bölümünü vurgulayın ve link sembolüne tıklayın. Ardından, yine bir önceki örnek görseldeki gibi bu sefer kendi yazı linkinizi linkleme alanına yapıştırın.

17. Gönderinizi ve Sayfa Başlıklarınızı Optimize Edin

Başlık etiketiniz en önemli etiketinizdir. Google’ye sayfanızın ne hakkında olduğunu söyler ve okuyucuların web sitenizi tıklayıp tıklamamasını etkiler.

Başlık etiketinizi optimize etmek için:

  • Hedef anahtar kelimenizi mümkün olduğunca başlığa ekleyin.
  • 60 ila 70 karakter arasında bir başlık etiketi oluşturun.
  • İnsanların tıklamasını sağlayacak cazip bir başlık oluşturun.

18. Başlık Etiketlerinizi Optimize Edin

Başlık etiketleriniz, tarayıcı botlarına içeriğinizin ne hakkında olduğuna dair bir fikir verir. İçeriğinizde bu etiketleri kullanmak, arama motorları için daha okunabilir olmanızı sağlar.

Genel olarak, gönderi başına bir H1 etiketine sahip olmanız ve bunun altında H2, H3, H4 vb. bir hiyerarşi kullanmanız gerekir.

H1 etiketiniz yayınınızın başlığıdır, bu nedenle hedef anahtar kelimenizi bu başlığa dahil etmelisiniz. Başlık etiketlerinizin geri kalanında mümkünse hedef anahtar kelimenizin bir varyasyonunu kullanmalısınız. Ancak, blog yayınınız için anlamlı değilse başlık etiketlerinizi anahtar kelimelerle doldurmamanız gerekir.

WordPress düzenleyicide, açılır menüden başlık etiketlerinizi kolayca ekleyebilirsiniz.

Başlık Etiketlerinizi Optimize Edin

19. Meta Açıklamaları Optimize Edin

Meta açıklamanız, arama sonuçlarında başlığın altında bulunan metin parçasıdır. Arama yapanlara bu sayfanın ne hakkında olacağı hakkında bir fikir verir.

Meta açıklamanız doğrudan sıralama faktörü değildir, ancak arama motoru tıklama oranınızı artırmanıza yardımcı olur. İyi yazılmış ve cazip bir meta açıklama, arama yapan kişiyi diğer arama sonuçları yerine yayınınızı tıklamaya yönlendirecektir.

Meta açıklamanızı optimize etmek için aşağıdaki SEO ipuçlarını uygulayın:

  • Odak anahtar kelimenizi açıklamanıza ekleyin. Google bu anahtar kelimeyi kalın bir şekilde vurgulayacaktır, bu sayede öne çıkabilirsiniz.
  • Meta açıklamanızı reklam gibi düşünün. Okuyucuları, sayfadaki içeriğe tıklamaya ikna edebilirsiniz.
Meta Açıklamaları Optimize Edin

20. Siteniz HTTPS Protokolünde Çalışsın

HTTPS Güvenli bağlantıyı sağlar ve açılımı: Hyper Test Transfer Protocol Security’dir. HTTPS bir sıralama faktörüdür, bu nedenle güvenliğini yükselten sitelerin bir sıralama avantajı olacaktır. Bu, tarayıcınızın bağlı olduğunuz herhangi bir web sitesi ile güvenli bir bağlantı kurmasını sağlar ve ikisi arasında gönderilen verileri şifreler.

WordPress web sitenizi HTTPS’ye geçirmek bir SSL sertifikası satın alın ve SSL’nin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Siteniz HTTPS Protokolünde Çalışsın.

Gördüğünüz gibi, web sitenizi arama motorları için optimize ederken göz önünde bulundurmanız gereken çok fazla şey var. Umarız, yukarıda yazdıklarımız WordPress sitenizi optimize etmeye başlamak için size ilham olur. Fakat, WordPress SEO‘nun uzun vadeli bir süreç olduğunu unutmayın. WordPress SEO’nuza ne kadar fazla çaba harcarsanız, o kadar iyi sonuç görürsünüz.

Şimdi sıra siz de! Gözden kaçırdığımız ipuçları var mı? Bu yazıdaki ipuçlarından bazılarını uyguladığınızda başarı elde ettiniz mi? Lütfen aşağıdaki yorumlarda paylaşın, içeriğimizi geliştirmemize katkıda bulunun.