İçeriğin önemi ile ilgili Bill Gates tarafından 1996 yılında söylenmiş çok bilindik bir söz vardır; “Content is King!” yani “İçerik Kraldır!” Belki o yıllarda oldukça iddialı duran bir söz olsa da günümüzde neredeyse herkes pazarlama stratejisini bu yönde kuruyor.
İlk olarak Birinci Dünya Savaşından önce meydana gelen Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan üretim hızı, bu hızda üretilen ürünlerin aynı hızda satışa dönmemesi nedeniyle sorun teşkil etmeye başladı. Bu durum özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra serbest piyasa ekonomisiyle atılım yapmış Amerika’da ve Batı Avrupa ülkelerinde insanları reklam, tanıtım ve pazarlama konularında daha fazla kafa yormaya sevk etti. Ortaya çıkan yeni pazarlama fikirleri sadece tüketime sevk eden vahşi kapitalizm anlayışında çok çılgın şeylerle karşılaşmamıza neden oldu.
Günümüzde öğrendiğimiz en önemli şey ise, satamıyorsan üretmenin hiçbir anlamı yoktur. Ancak toplumun da bu konuda bilinçlenmesi nedeniyle doğrudan sonuç beklenen hızlı satış yöntemleri güvenilir bulunmuyor. Daha etkileyici, uzun soluklu ve doğal pazarlama yöntemleri günümüz modern dünyanın tercihi haline geldi.
Pazarlama Nedir?
Pazarlama; kişilerin veya örgütsel bir topluluğun bir amaca ulaşmak için, örneğin bir ürün, hizmet veya fikirlerin tanıtımı, satışı, dağıtımı gibi faaliyetlerinin birimler tarafından nasıl gerçekleştirileceğine dair planlama, uygulama ve organizasyonuna bütünsel olarak verilebilecek isimdir.
Pazarlamanın hiç bitmeyen bir süreç olarak değerlendirilmesi gerekir. Sürekli bir döngü devinim ve çaba ile devam eden pazarlama süreçleri, değişik departmanların ve çalışan profilinin içinde olduğu yaşayan süreçlerdir.
Pazarlama konusu ürün, hizmet veya fikir için dikkat edilmesi gereken en temel şey ya yeni bir ihtiyaç oluşturması veya bir ihtiyacı karşılaması şeklinde olmalıdır.
Günümüzde farklı pazarlama çeşitleri kullanılıyor, bunlara kısaca değinecek olursak;
Geleneksel Pazarlama
Eskiden beri süregelen eski metodların (Kapıdan pazarlama, gazete, broşür, radyo, televizyon üzerinden pazarlama) ve eski mecraların tercih edildiği ve çok farklı araçlarla yapılan pazarlama süreçlerine verilen isimdir. Günümüzde dijital alanların daha kullanışlı ve etkili olması nedeniyle yavaş yavaş yerini dijital pazarlamaya bırakmaya başladığını söyleyebiliriz.
Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama, pazarlama faaliyetlerinin dijital metodlarla ve dijital ortamlarda gerçekleştirildiği pazarlama türüdür. Günümüzde en çok tercih edilen metod olarak karşımıza çıkıyor. Birçoğumuz bu metodu aslında farkında olmadan kullanmış durumdayız. Sosyal medyada bir fikrinizi paylaşarak beğeni almaya çalışmak da bir nevi pazarlama faaliyetidir.
Sosyal Medya
En çok tercih edilen pazarlama alanı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde birçok hizmet ve ürün internet ortamında pazarlanıyor, bu sebeple insanların en çok zaman geçirdiği bu platformlar bu alanda en çok tercih edilen mecralardır diyebiliriz. Influencer’lar ile yapılan ürün yerleştirmenin yanında, doğrudan reklam gösterimi ile bu alanda pazarlama faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
E-mail Marketing (E-posta Pazarlaması)
E-mail marketing, ülkemizde pek tercih edilmese de oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Çeşitli şekillerde elde edilen aktif ve uygun hedef kitleye ait E-posta adreslerine dikkat çekici içeriklerle yapılan pazarlama yöntemi olarak tanımlanabilir. Sadece bu iş için çalışan E-mail server hizmetleri vardır.
Google Ads (Google Reklamları)
Arama motorları veya yoğun ziyaret edilen internet siteleri üzerinden yapılan ve sektörüne göre değişen şekillerde oldukça maliyetli ancak bir o kadar da etkili pazarlama yöntemidir. Doğrudan ihtiyacı karşılamak üzerine kurulu bu metod ürün, hizmet veya fikirlerle, onlarla ilişkili kişileri doğrudan buluşturuyor.
İçerik Pazarlaması
İçerik pazarlaması da aslında yukarıda bahsedilen tüm başlıkları içeren ve hepsiyle iç içe olan bir pazarlama metodudur. Yukarıda bahsedilen tüm konular, içeriklerin pazarlama alanlarıdır.
Webinar
Webinar (İnternet Semineri) tam olarak konuyla ilgili kişilerin buluştuğu ve pazarlamanın nokta atışı yapılacağı mecralardır. İnsanlara vereceğiniz bilgi ve eğitimlerin kalitesi katılımın sayısını görece olarak artıracaktır. Hizmet, ürün veya fikirlerinizi yaymak ve tanıtmak için oldukça ideal ortamlardır.
İçerik Pazarlaması / Content Marketing
İçerik pazarlaması, karlı bir müşteri eylemi sağlamak amacıyla açıkça tanımlanmış bir kitleyi kendine çekmek ve elde etmek için değerli, alakalı ve tutarlı içerik oluşturma ve dağıtma şeklinde gerçekleşen bir pazarlama tekniğidir.
Çoğunlukla müşteri veya hedef kitlenin dikkatini çekmek ve ihtiyacı belirlemekle başlayan süreç, çeşitli aşamalarda farklı şekillerde sonuçlara neden olur. Kişiler bir konudaki ihtiyacının farkında bile olmayabilir. Genelde bir içerikle hedeflenen gerçek veya mecazi anlamdaki satış, bir yönelim oluşturmaktır.
Bu organizasyonla ulaşmaya çalıştığımız bir diğer şey de mevcut pazara mümkün olduğunca hakim olmaya çalışmak ve yeni pazarlar oluşturmaktır.
İçerik üretimini de bu kapsamda irdelemekte fayda vardır. İçeriğiniz doğrudan satışa teşvik etmek zorunda değildir. Dediğimiz gibi pazarlama yaşayan bir süreçtir ve bu süreç devamlı mücadele gerektirir. Mücadelenin bu kadar yoğun olmasının sebebi de rakiplerdir. Biz nasıl bir strateji belirlediysek emin olun ki rakiplerimiz de bir strateji belirlemiştir. Burada kesin olan birşey varsa en iyi pazarlama stratejisini belirleyen kişi pastadan en büyük payı alacaktır.
İçerik pazarlamasında kullanılan içerik çeşitlerine gelirsek;
İçerik Türleri
İçerikler çeşitli şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Çok eskiden beri aşina olduğumuz ancak bilinçli bir şekilde irdelemediğimiz bu konuda günlük hayatta karşılaştığımız içerik çeşitlerine bakalım isterseniz.
Yazılı İçerikler
Sosyal medya içerikleri, blog içerikleri, yazılı basın haber içerikleri bu alanda değerlendirilen içerikler olarak karşımıza çıkıyor.
Sosyal medya uygulamaları, birçoğumuzun hergün az ya da çok zaman ayırdığı mecralardır. Bu mecralara özel üretilmiş pazarlamaya yönelik içeriklerin çoğunlukla başarılı olduğu söylenebilir.
Sosyal medya içeriklerinde başarılı bir ürün yerleştirme, viral etkileşime neden olma ihtimali açısından büyük bir potansiyel taşımaktadır. Milyonlarca insanın paylaştığı bir sosyal medya içeriğinden tahmin bile edemeyeceğiniz sonuçlar almak mümkündür.
Blog içerikleri ise o potansiyelde etki yaratamasalar da, daha az ama öz sonuç alınabilecek yazılı içerik türüdür. Genelde bilgilendirme ve ihtiyaç karşılama amacıyla gerçekleştirilirler.
Yazılı basın (gazete, dergi) içerikleri de yine bu grupta değerlendirilmelidir.
Görsel İçerikler
İnfografikler, uzun metinlerle kolayca anlatılamayan şeylerin tek bir görsel içerik içinde göstererek anlatmak için kullanılan araçlardır. Bu görsel içerikler, kişilerin bilgilenmesini sağlarken kısa ve öz biçimde bir ihtiyaca yönlendirme ve ardından o ihtiyaca karşılık gelen markanın sunulması işine yararlar.
Bunlar yanında Banner ve grafikler de bu alanda değerlendirilebilecek diğer görsel içerik çeşitleridir.
Video İçerikleri
Video içerikleri çok çeşitli olabilir ancak en sık kullanılan yöntem Youtube videolarıdır. İnsan psikolojisini iyi incelemiş ve buna riayet ederek oluşturulmuş video içerikleri çok sevilen ve takip edilen içeriklerdir. Genellikle okumayı sevmeyenler veya zaman bulamayan kişiler tarafından tercih edilen bu içeriklerin potansiyelleri sosyal medya içerikleri gibi oldukça büyüktür.
Ürün tanıtım videoları da insanlar tarafından en çok izlenen video içeriklerindendir. İnsanların büyük bir kısmı bir ürün almadan önce tanıtım ve karşılaştırma videolarını izlemeden ürün almıyor. Bunun yanında hizmet tanıtım videoları ile bilgi videoları da video içerikleri kategorisindedir.
Sesli İçerikler
Radyo yayınları, podcast yayınları bu kategoride değerlendirilebilir. Sürekli trafikte olan veya çalışırken bir şeyler dinlemeyi seven birçok insan vardır. Bu kişilere ulaşmaya yönelik oluşturulan sesli içerikler, radyo yayınlarında veya podcastlerde daha çok karşımıza çıkıyor.Sesli içeriklere örnek olarak yeni oluşan bir pazardan bahsedelim. Uzun yıllar görme engelliler için oluşturulan sesli kitaplar artık neredeyse birçok içerik üreticisi (Storytel, Audioteka, Seslenen Kitap) tarafından yayınlanıyor. Özellikle trafikte boş zamanını geçirmek isteyen insanlar bu içeriklere yoğun talepte bulunuyorlar.
Ücretli Reklam İçerikleri
Ücretli reklam içerikleri sadece Google Ads üzerinde verilmiyor. Yoğun ziyaretçi alan sitelere doğrudan verilen içerikler, backlinkler, sosyal medya reklamları, ücretli reklam içerikleri içine giriyor.
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
İçeriğin ne olacağına karar vermek, zamanlamasını yapmak ve bunun yanında paylaşmak ve etkileşim almasını sağlayacak diğer yöntemleri kullanmak sürecin kısa ve öz anlatımıdır. Aslında “İçerik Pazarlaması Süreci” şu adımların sürekli olarak tekrarlanması şeklinde işlemektedir;
- İhtiyaç Belirleme veya Üretme
- Hedef Kitle Belirleme
- Rakipleri Analiz Etme
- İhtiyaca Uygun İçerik Planlama
- İçeriği Oluşturma
- Dikkat Çekme
- İçeriği Yayınlama
Bu adımları bitirdikten sonra tekrar başlayarak aynı yolu takip etmelisiniz. Görüldüğü üzere etkili bir içerik pazarlaması süreci zorlu bazı adımlar atarak gerçekleşebiliyor. Bu süreçlerden beklenen sonuçlar ise;
- Farkındalık yaratmak
- Araştırmaya sevk etmek.
- Marka bilinirliği oluşturmak.
- Satış gerçekleştirmek.
- Sadık müşteriler edinmek.
Pazarlama ile ilgili çok önemli ve sizin de dikkat etmeniz gereken “3 M Kuralı” denilen bir kurala göre 3 M’ye çok iyi hakim olmalısınız ;
- Malını Tanı
- Müşterini Tanı
- Müesseseni (İşletmeni) Tanı
Tanımadığınız bir ürünü, tanımadığınız bir insana, potansiyelini (üretim hızı, kalitesi vs) bilmediğiniz bir işletmeyle pazarlamaya çalışmak nafile bir çabadır.
İhtiyaç Belirlemek veya Oluşturmak
Yeni ihtiyaçlar oluşturmak için öncelikle kişilerin Hot Button denilen o sıcak ve duygusal tepki vermesine neden olacak noktayı belirlemeniz gerekir. İnsanların duygularını kullanabilmek için de insan psikolojisinden iyi anlamak gerekir. Karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koyarak ve empati yaparak onları anlamaya çalışmalı ve onları harekete geçirici içerikler üretmelisiniz.
Günümüzde “Content is King” kavramıyla ilgili anlaşılan en temel şey SEO çalışmalarıdır. Ancak olay daha fazla psikolojinin konusu olarak değerlendirilmelidir. Aslında arama motorunda aranan kelimeler ile insan psikolojisi ve davranışları ile ilgili temel bilgilere ulaşmış oluyoruz.
Bu sebeple kişileri harekete geçirecek o noktayı keşfettikten sonra bir ihtiyaç yaratmalı veya bir ihtiyacı karşılamalısınız. Daha önceden belirttiğimiz üzere insanlar ihtiyacının farkında bile olmayabilir. İhtiyacı belirlemek ve o ihtiyaca yönelik çözümler sunacak ürün hizmet veya fikirler üretmek o topluluğu etkin bir şekilde kullanmanın en iyi yoludur.
Hedef Kitle Belirleme
Bu aşama belki de en çok üzerinde düşünülmesi gereken aşamadır. Çünkü hedef kitle doğru belirlenmez ise o kitlenin ihtiyacını tespit edip karşılamaya çalışmak, boş bir çaba olarak tarihe geçecektir.
Hedef kitleyi doğru bir şekilde belirlemek için;
- Yaş
- Cinsiyet
- Medeni Durum
- Eğitim Durumu
- İlgi Alanları
- Hobiler
- Takip Edilen Sosyal Medya sayfa veya profilleri
dikkatle incelenmelidir. Örneğin TikTok alanında oluşturulan bir içerikle 65 yaş üstü kişilere ulaşıp sonuç almaya çalışmanın başarısız olma ihtimali oldukça yüksektir.
Rakip Analizi
Size benzer ürün veya hizmet sunan rakipleriniz varsa onların ne yaptıklarını oldukça iyi bilmek gerekir. Rakiplerinizin faaliyetleri hedefledikleri kitle ve pazar açısından size ipuçları verecektir. Pazardan almak istediğiniz payı artırmanın en önemli yolu rakipleri tanımaktan geçer.
İçerik Üretme ve Paylaşma Süreci
İçeriği sunacağımız kitleyi ve o kitlenin davranışını ve pazardaki rakiplerin neler yaptığını az çok biliyorsak içerik üretimine başlayabiliriz. İhtiyacı belirlenmiş hedef kitleye en etkili olacağı düşünülen zamanda doğru kanallarla aktarılan içeriklerin başarısız olma şansı yoktur. Bu aşamada içeriğin paylaşım zamanlaması ve paylaşım kanalı detayı devreye giriyor.
Yaz aylarında satılan bir ürüne kışın içerik pazarlaması yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Doğru yaklaşım, okulların açılmasına kısa süre kala yapılan ve eğitim, okul ihtiyaçlarının nasıl karşılanabileceği hakkında oluşturulup paylaşılan bir içerik kullanımı şeklinde olacaktır.
Bunun yanında bir içerik takvimi oluşturarak, paylaşılacak içerikleri bir takvime bağlamak paylaşımların daha etkili sonuç almasını sağlayacaktır.
İçerik takvimi, örneğin her bir gün için bir tema belirleyerek yapılabilir. Haftanın her günü için ayrı bir içerik planlaması yapılması akıllıca bir yaklaşımdır. Hafta başında insanları rahatlatacak bir içerik paylaşmak, hafta ortasında haberler vermek, hafta sonunda ise gezilecek yerler ve kişisel gelişim için planlama oluşturacak içerikler paylaşılabilir.
Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medya üzerinden belirlenen hedefe, belirli zamanda ortaya çıkan bir ihtiyaca yönelik yapılan içerik paylaşımı büyük olasılıkla oldukça etkileyici sonuçlara neden olacaktır. Sosyal medya içerik pazarlama açısından en yoğun kullanılan alan olmalıdır.