Bir mobil uygulama, işinizin büyütmek isteyenler için mükemmel bir seçenek olabilir. Çünkü akıllı telefon kullanan herkes uygulamanız aracılığıyla size ulaşabilir ve hizmetlerinizden yararlanabilir. İşletmeniz için bir mobil uygulama geliştirme söz konusu olduğunda, native mobil uygulama, üzerinde düşünmeniz gereken en önemli seçenektir.

Native Mobil Uygulama Nedir?

Native mobil uygulama (yerel mobil uygulama), o platformun tercih edilen programlama dilini ve araçlarını kullanarak özel olarak bir hedef platform için geliştirilmiş bir uygulamadır. iOS için bu, Swift anlamına gelirken; Android için Kotlin veya Java kullanabilirsiniz.

Web sitelerinin ve web uygulamalarının aksine, native mobil uygulamalar bir tarayıcıda çalışmaz, kendi yerel işletim sistemlerinde çalışacak şekilde geliştirilir. Bu uygulamaları her mobil platformun ilgili mağazasından (Apple App Store ve Google Play) indirebilirsiniz.

Native Mobil Uygulamanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Native bir uygulama seçmenin avantajları aşağıdaki şekildedir:

Hız: Native uygulamalar, hedef platformları için özel olarak oluşturulduğundan, platformlar arası benzerlerinden daha hızlı ve daha güvenilirdir.

İşlevsellik: Native uygulamalar kamera, pusula veya ivmeölçer gibi donanımlara doğrudan erişim sağlar.

Kalite: Native uygulamalar, hedef platformlarına kolayca uyum sağlayarak tasarımın tutarlı olmasını ve uygulamanın kullanımını kolaylaştırır. Kullanıcılar, altındaki teknolojiyi anlamasalar bile native uygulamaları tercih etme eğilimindedir.

Ancak native uygulamaların dezavantajları da vardır:

Maliyet: Her platform için belirli bir mobil uygulama oluşturmanız gerekeceğinden, iOS kodunuz Android’de çalışmaz.

Uzmanlık: Native uygulamaların Swift, Kotlin veya Java bilen geliştiricilere ihtiyacı vardır.

Native Mobil Uygulama Örnekleri

Kaynakları belirli bir platforma ayırıldığı için en popüler uygulamalar genellikle native’dir. Bazı native uygulama örnekleri aşağıdaki şekildedir:

  • Twitter
  • Pokemon Go
  • Waze
  • WhatsApp
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloomberg
  • Skype
  • Airbnb
  • UberEats 

Native Mobil Uygulamalar Nasıl Geliştirilir?

Her platform, native uygulamalar geliştirmek için kendi teknolojilerini kullanır. Platformlar arası farklılıklar nedeniyle, her platform için belirli bir dizi beceri ve araç gerekir.

1. Android

Android için Java, Kotlin ve C++ programlama dillerinde geliştirme yapabilirsiniz. Google, aşağıdakileri içeren bir Android geliştirme araçları paketi sağlar:

  • Android Studio: Android için resmi IDE (entegre geliştirme ortamı)
  • Android Jetpack: Önceden hazırlanmış Android bileşenlerinden oluşan bir koleksiyon

2. iOS

iOS için Objective-C veya Swift’de native iOS uygulamaları oluşturabilirsiniz. Android’den farklı olarak, iOS işletim sistemi, yalnızca Apple’nin donanımı için oluşturulmuş kapalı kaynak koduna sahiptir. Bu nedenle, iOS platformu için yerel mobil uygulamalar geliştirmek için bir Mac’e ihtiyacınız vardır.

Apple, iOS geliştirme için kullanabileceğiniz birçok mükemmel araca ve kaynağa sahiptir:

  • Cocoa Touch UI framework’ü ile entegre iOS SDK
  • XCode: iOS geliştirme için resmi IDE
  • Swift Playgrounds: Swift geliştirme için bir öğrenme platformu
  • TestFlight: Bir beta test uygulaması

iOS ayrıca AppCode ve CodeRunner gibi iyi bilinen geliştirici araçlarıyla kapsamlı bir üçüncü taraf ekosistemine sahiptir. Apple App Store’nin inceleme yönergeleri oldukça katıdır; düşük performans veya güvenlik sorunlarından kaliteli içeriğin eksikliğine kadar çeşitli nedenlerle iOS uygulamanızı reddedebilirler.

Native Uygulama Geliştirme vs Web Uygulaması

Bir mobil web uygulama geliştirme, şablonların yardımıyla hızlı ve doğrudan olabilir. Web uygulamalarıyla çalışacak bir SDK yoktur, bu nedenle web uygulaması ve native uygulama seçimiyle karşılaşırsanız, web uygulamalarının, native mobil uygulama işlevlerinin çoğundan yoksun olduğunu unutmayın. 

Bir web uygulaması, cihazın işletim sistemine bağlı değildir ve depolama alanını kullanmaz. Ancak, tarayıcılar ve web uygulamaları daha gelişmiş hale geldikçe, PWA’lar (progressive web apps) daha geniş bir işlevsellik sunar. Bu tür bir web uygulaması, native uygulamalara benzer aşağıdakiler gibi özellikler sunar:

  • Push mesajları gönderme
  • Bazı dokunmatik ekran öğelerini kullanma
  • Cihazın donanımlarından bazılarını kullanma

Sonuç olarak, gelişmiş bir kullanıcı uygulaması arayüzü ve karmaşık özellikler gerekli değilse, bir mobil web uygulaması iyi bir seçim olabilir. Bu, bir prototipi piyasaya sürmenin uygun maliyetli ve hızlı bir yoludur.

Ayrıca native uygulamaların içinde web sitesi açılabilmektedir. Örnek: Kargo şirketlerinin kargo takip için verdikleri sayfa çoğu zaman mobil uyumlu aslında birer web sayfasıdır.

Fakat PWA’ların büyük bir dezavantajı vardır. Sadece Google Chrome tarayıcısında kullanılabilirler. Bu, aslında uygulama pazarında daha etkili olan tüm iOS kullanıcılarının kaybetmek anlamına gelir. Bu nedenle, yalnızca çok özel bir neden göz önünde bulundurularak bir mobil web uygulaması geliştirmek önerilebilir.