Geleneksel hosting hizmetlerinde, bir web sitesi tek bir sunucuda ve genellikle bir veri merkezinde barındırılır. Bu sunucu paylaşılabilir, (yani aynı sunucuda barındırılan birçok web sitesi) veya özel bir sunucu olabilir. 

Web site ve uygulamaları barındırmanın yeni ve modern bir yolu olan cloud hosting’te (bulut barındırma) ise, tek bir sunucu kullanmak yerine, bağlı bulut sunucularından oluşan bir ağ kullanır. 

Cloud hosting’in faydalarını anlamak için geleneksel hosting seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir:

Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting): Tek bir sunucuda birden çok kullanıcı hesabının bulunduğu paylaşımlı hosting planları, bütçesi kısıtlı küçük web siteleri ve blog’lar için uygundur.

Dedicated Hosting: Tüm donanımın (sunucunun) tek sahibi siz olursunuz. Sunucu tarafı ile ilgili bilgiliyseniz, sizin için uygundur.

VPS Hosting: Tek bir sunucu, birden çok sanal sunucuya bölünmüştür. Donanım (dedicated server) arızasından endişe ediyorsanız, sizin için uygundur.

Cloud Hosting: Bağlı sunuculardan oluşan bir ağ, maksimum çalışma süresi sağlamak için birden çok sanal sunucuya bölünür. Ayrıca; esnekliği, güvenilirliği, performansı, fiyatlandırma modeli ve hepsinden önemlisi güvenlikle ile ilgili ek katmanları nedeniyle, bulut barındırmanın popülaritesi son dönemde oldukça artmış durumdadır.

Cloud Hosting Nasıl Çalışır?

Geleneksel hosting ile web siteniz tek bir fiziksel sunucuda (paylaşımlı veya özel) barındırılır. Bu basit bir kurulumdur ve kullanıcılar için genellikle oldukça uygun maliyetlidir. Ama sunucu çökerse veya pazarlama kampanyanız çok başarılı olursa ve sunucunuz tüm web sitesi trafiğini idare edecek yeterli kaynağa sahip değilse, o zaman ne olur?

Geleneksel bir hosting planı satın aldıysanız ve çok sunuculu bir kurulumunuz yoksa, web siteniz çöker. Fakat cloud hosting, bu sorunları ve daha fazlasını çözmenize yardımcı olur.

Cloud hosting’te web siteniz tek bir sunucuda barındırılmaz, bunun yerine bağlı bulut sunucularından oluşan bir ağda barındırılır. Perde arkasında hala çalışan bir sürü fiziksel sunucu vardır, ancak asıl fark mimaridedir.

Bulut barındırmada, fiziksel sunucuların üzerine sanal sunucular (sanal makineler veya VM’ler olarak da bilinir) biçiminde ek bir katman eklenir.

Bu sanal makineler yalnızca CPU ve kaynakları tek bir fiziksel makineden almaz, bunun yerine birden çok farklı makine tarafından desteklenir.

  • Sunucu çöktüğünde ne olur?

Çok sunuculu bir kurulumunuz yoksa, maalesef web siteniz çöker. Fakat cloud hosting’te sunucu çökse bile, sanal sunucunuzun kaynak alabileceği başka fiziksel sunucular vardır. Bu nedenle, geçici olarak web sitenizin biraz yavaşlasa da, tamamen bir çökme yaşanmaz. Bu, cloud hosting’in en önemli avantajlarından biridir.

  • Sunucunuz tüm web sitesi trafiğini işlemek için yeterli kaynağa sahip değilse ne olur?

Ne tür bir hosting planınız olursa olsun, size tahsis edilmiş miktarda kaynağa sahip olursunuz. Fakat cloud hosting’te fiziksel sunucuların hepsi birbirine bağlıdır. Web siteniz aniden mevcut olandan daha fazla kaynağa ihtiyaç duyarsa, sanal makinenize bağlı fiziksel sunucuların sayısını artırarak hızla daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Bu işlem çok hızlı olabilir ve bu sayede ani trafik artışları yaşarken, hemen çözüm üretebilirsiniz.

Web sitenizin trafiği normale döndüğünde, kullanmadığınız sunucu kaynakları için ödeme yapmak zorunda kalmamak için tekrar ölçeği küçültebilirsiniz.

  • Hangi web siteleri bu seçeneği seçebilir?

Statik bir web siteniz veya çok fazla trafik olmayan bir web siteniz varsa, başlangıç için geleneksel hosting türlerinden yararlanabilirsiniz. Fakat; Sevgililer Günü, Black Friday, özel teklifler ve trafik artışı veya daha yüksek talep beklediğiniz diğer zamanlar gibi mevsimsel dalgalanmalara sahip olan web siteleri için cloud hostin mükemmel bir seçenektir. 

Cloud Hosting’in Avantajları Nelerdir? 

Artık cloud hosting’in nasıl çalıştığını anladığınıza göre, bazı avantajlara daha yakından bakabiliriz.

Aşağıda sizin için cloud hosting’in en önemli avantajlarının olduğu bir liste hazırladık:

1. Güvenilirlik

Cloud hosting ile web siteniz birden çok fiziksel sunucuda çalıştığından, siteniz herhangi bir nedenle çökerse, boşluğu doldurmak için hazırda bulunan başka sunucular vardır.

Canlı sunucunuz arızalanırsa, yedek bir sunucuyu hazır bulundurarak geleneksel barındırma ile de bu sorunu önleyebilirsiniz. Fakat bu, genellikle hosting sağlayıcınıza fazladan ödeme yapmanız gereken ekstra bir hizmettir.

2. Ölçeklenebilirlik

Yaklaşan büyük bir kampanyanız var ve web sitenizin trafiğinin o gün 100 kat artmasını mı bekliyorsunuz? Böyle bir karmaşada sunucunuzun bu trafiğin üstesinden gelebilmesi çok önemlidir; aksi takdirde, çok ciddi gelir kayıplarına uğrayabilirsiniz.

Geleneksel sunucu barındırmada, daha fazla tahsis almak genellikle karmaşık bir süreçtir. Fakat cloud hosting’te, web sitenizin üzerinde çalıştığı sanal sunucuya güç sağlayan fiziksel sunucular ağı zaten bağlı olduğundan, ölçeklendirme çok daha basit hale gelir ve bulutta olduğu için (dolayısıyla tamamen sanal olduğundan), tüm kaynaklarını kullanan sunucuya ek kaynaklar eklemek daha basit bir işlemdir.

Sonuç olarak cloud hosting ile çok daha iyi ölçeklenebilirlik elde edebilir ve müşterilerinizi kaybetmemek için trafik artışlarına hızla tepki verebilirsiniz.

3. Esneklik

Çoğu hosting sağlayıcı, tüm teknik özelliklere (bellek, depolama, işlem gücü vb.) sahip sunucu çözümleri için ellerinden gelen her şeyin en iyisini yapar.

Peki ya bu çözümler sizin hosting ihtiyaçlarınıza uymuyorsa? 

O zaman muhtemelen çözümü kendinize uydurmak için çok daha fazla ödeme yapmanız gerekir.

Fakat cloud hosting’de durum böyle değildir. Çözümünüzün sanal bir sunucuda çalıştırılması, fiziksel bir sunucu oluşturmanın sınırlarını düşünmek zorunda kalmadan, gereksinimlerinize uyan bir çözüm oluşturmanın çok daha kolay olduğu anlamına gelir.

4. Esnek Fiyatlandırma

Geleneksel hosting planları için, kesin olarak belirlenmiş aylık bir ücret ödersiniz. Kampanya trafiğindeki artışa hazır olmak istiyorsanız, normal trafiğiniz çok daha düşük olsa bile, bununla başa çıkabilecek bir sunucuda olmanız gerekir. Bu, sunucunuzun yılda birkaç kez meydana gelebilecek trafik artışlarını kaldırabileceğinden emin olmak için yılın geri kalan dönemleri için daha fazla ödeme yapacağınız anlamına gelir.

Fakat bulut hosting çok daha esnektir. Kurulumunda yerleşik olarak bulunan ölçeklenebilirlik ve esneklik sayesinde, yalnızca kullandığınız kaynaklar için ödeme yaparsınız.

5. Güvenlik

Geleneksel barındırma ile genellikle 2 güvenlik katmanına sahip olursunuz:

  • Veri merkezinin saldırıya uğramasını önlemek için
  • Fiziksel sunucunun saldırıya uğramasını önlemek için 

Bulut hosting ile sanal sunucu ağını güvende tutmak için güvenlik önlemlerine ek bir güvenlik katmanı daha elde edersiniz.

Bu sanal güvenlik katmanının en yaygın örneklerinden biri, paylaşımlı hosting’te görülür. Bir web sitesi saldırıya uğradıysa, tek bir fiziksel sunucuda olup olmadığını izole etmek çok zordur. Ancak bulutta, herkesin verilerinin güvende olduğundan emin olmak için bu web sitelerini ve potansiyel olarak etkilenen herkesi hızla izole edebilirsiniz.