Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde “web sitesinden nasıl para kazanılır?” sorusuna tam anlamı ile cevap bulacak ve internet sitenizin üzerinden alternatif para kazanma yöntemlerini öğrenmiş olacaksınız.

İnternetten Para Kazanmak İstiyorsanız Realist Olun

Web siteniz üzerinden para kazanmanın yollarını anlatmadan evvel, birkaç önemli hususu da vurgulamak istiyoruz. Öncelikle söylemeliyiz ki, internetten para kazanmak zannedildiği gibi bir “kolay yoldan para kazanma” yöntemi değildir. Aksine internet üzerinden gelir elde etmek, reel bir işte çalışarak gelir elde etmekten daha zor olabilir. Eğer gerekli sabrınız ve yeterli zamanınız yoksa bu işe kalkışmamanızı öneririz.

İnternetten para kazanmak için izlediğiniz yollar uzun müddet gelir sağlamayabilir. Sürekli yeni şeyler öğrenmek ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek zorunda kalacağınızdan, uykusuz geçen gecelerle mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Sosyal yaşantınız bitme noktasına gelebilir ve sevdiklerinize yeterli zamanı ayıramayabilirsiniz.

Eğer yukarıda yazan tüm olumsuzluklara göğüs gerebilecek gücü bedeninizde ve beyninizde hissediyorsanız, doğru hamlelerle muazzam bir servet de elde edebilirsiniz. Zira sıfırdan zengin olmaya gerçekten imkan tanıyan belki de tek sektör, internet mecrasıdır.

Web Sitesinden Nasıl Para Kazanılır?

İnternet teknolojisinin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması ve her yaş grubundan insan tarafından kullanılması; birçok girişimciye “internetten nasıl para kazanırım?” sualine yanıt aratmaktadır. Dünya üzerinde milyarlarca insanın kullandığı ve milyonlarca kişinin para kazandığı internet, sizin de geçim kaynağınız olabilir.

Bu yazımızda web sitesi üzerinden para kazanma yollarına değineceğiz. İnternet üzerinden para kazanmanın diğer yollarını anlatan yazımıza aşağıda erişebilirsiniz.

Yazıyı okumaya devam ettiğinize göre kararlı gözüküyorsunuz. Madem öyle, web sitesinden para kazanma yöntemlerini anlatmaya başlayalım.

1. Google Adsense İle Para Kazanma

Web sitesi üzerinden para kazanmanın en popüler yolu, Google Adsense ile para kazanma yönetimidir. Bu yöntemde oluşturduğunuz web sitesi içinde Google reklamları gösterimi yaparak para kazanırsınız.

“Pay Per Click” kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile “PPC” olarak isimlendirilen bu reklamcılık modeli, dilimize “tıklama başına ödeme” olarak çevrilebilir. Bu modelde; Google Ads (eski adı ile Google Adwords) sistemi ile arama motoru sonuçlarında reklam vermek isteyen kişilerin söz konusu reklamlarını, Google ile anlaşmalı web sitelerinde de göstermesi sağlanır. Sitenizde Google tarafından gösterilen reklamlar her tıklandığında, reklam verenden elde edilen gelirin %68’i size ödenir.

Sitenize Google arama çubuğu eklemeniz halinde (yani standart site içi arama motoru yerine, sitenizden sonuçlarla beraber Google reklamlarını da gösteren bir arama çubuğu eklerseniz) bu arama sonuçlarındaki her reklam tıklaması için de gelirden %51 kar elde edebilirsiniz.

Google Ads, reklam verenlerin dünya üzerinde en çok tercih ettiği reklam aracılık şirketidir. Bunun en önemli nedeni, ölçülebilir reklam hizmeti veriyor olmasıdır. Çünkü Google; kullanıcının reklamlara tıklamaması halinde, reklam verenden herhangi bir ücret talep etmemektedir. Bu sayede reklam verenler sadece ürün ve hizmetleri ile ilgilenen kişiler için ödeme yapmaktadır.

Google Adsense’ye başvurmak ve sitenize Google reklamlarını eklemek oldukça basittir. Sitenize Google reklamları eklemek için Adsense Program Politikaları’na uygun bir web sayfanız olması yeterlidir. Adsense Program Politikaları için BU bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Google Adsense’ye başvurmak için ise BU sayfadaki kayıt adımlarını izleyebilirsiniz.

2. Google Adsense Alternatifi Reklam Ağları İle Para Kazanma

PPC modeli ile web sitenizde reklam yayınlayabileceğiniz en iyi program Google Adsense olsa da, piyasada alternatif şirketler de bulunmaktadır. Bazı alternatifler bin gösterim başına para ödediklerini de iddia etmektedir. “İddia etmektedir” diyoruz çünkü bugüne kadar yaptığımız testler neticesinde henüz, gösterim sayısını düzgün sayan bir firmaya maalesef rastlamış değiliz.

Google Adsense programından banlanmanız ya da sitenizin herhangi bir sebeple Google Adsense reklamları yayınlayamaması gibi durumlarda, aşağıdaki reklam servislerini tercih edebilirisiniz.

  • ReklamStore
  • Adcash
  • adsterra
  • Wordego
  • Linkwise

Bu firmaların dışında piyasada hizmet veren irili ufaklı onlarca servis bulunmaktadır. Reklamlarını yayınlayacağınız firmayı seçerken, hakkında detaylı bir internet araştırması yapmanızı önemle tavsiye ederiz.

3. Reklam Yayınlamak İsteyen Müşterilere Reklam Alanı Satmak

Çevrimiçi reklam ağlarının ödeme yaptığı meblağlar ve çalışma politikaları sizi cezbetmiyor ise sitenizdeki reklam alanlarınızı kendiniz satmayı deneyebilirsiniz. Bunun için başlamanız gereken nokta; Google Analytics gibi bir sistem üzerinden, siteniziniz ziyaretçi raporunu reklam verenlere sunabilir hale gelmektir. Zira reklam verenler, sitenizin aylık ziyaretçi sayısını ve demografik yapısını görmek isteyeceklerdir.

Hazırladığınız raporu (ki genelde bir misafir kullanıcı oluşturularak Google Analytics hesabına erişim imkanı sağlamanız daha akıllıcadır) sitenizi anlatan dijital bir dosyaya ekleyerek, potansiyel müşterilerinize ulaştırabilirsiniz.

Linkedin gibi ağlar üzerinden hedef firmalarınızın reklam işleri ile uğraşan kişilere ulaşarak, tanıtım dosyanızı iletebilirsiniz. Ya da bu firmalara e-posta yolu ile ulaşmayı deneyebilirsiniz. Eğer siteniz ciddi trafik alır hale geldi ise tekliflerinizle ilgilenen firmalar çıkacaktır. Ayrıca bazı medya satın alma ajansları, müşterileri için sürekli yeni reklam mecrası arayışı içindedir. Bu ajanslara ulaşarak da şansınızı deneyebilirsiniz.

Sitenize ekleyeceğiniz bir yazılım ile kendinize ait “tıklama başına ödeme” sisteminizi kurarsanız, reklam verenlerin ilgisini daha çabuk çekebilirsiniz.

4. Affilate Marketing İle Para Kazanma

İnternette gelir elde etmenin görece daha zor olduğu ama elde edilen gelirlerin daha yüksek olduğu para kazanma metodu ise “Affilate Marketing” yani “satış ortaklığı” yöntemdir.

Bu yöntemin birçok uygulama tarzı olmasına rağmen en yoğun kullanılan şekli “ürün tanıtım yazısı” yazarak, müşterileri hedef satıcıya yönlendirmektir. Affilate Marketing’de herhangi bir ürünü uzun bir yazı ile anlatıp, yazdığınız yazıyı video ve resimlerle destekleyip, en sonunda da ürün satıcısına ait bir link paylaşmanız gerekmektedir. Yazınızdaki linki tıklayarak satıcıya ulaşan kişi ürününüzü satın alır ise gelirden ciddi bir miktar komisyon elde edebilirsiniz.

Satış ortaklığı sistemlerindeki en büyük sıkıntı, Affilate Marketing sistemini uygulayan firmanın hakediş politikasıdır. Bu sorunu bir örnekle açıklayalım. Mesela, x marka bir fotoğraf makinesini anlatan tanıtım yazısı yayınladığınızı düşünelim. Kullanıcılar genelde “x marka fotoğraf makinesi yorumları”, “x marka fotoğraf makinesi şikayet”, “x marka fotoğraf makinesi kullananlar” gibi aramalar yaparak sitenize gelecektir. Bu ürün hakkında tanıtım yazısı yayınlayan tek site sizin siteniz olmadığı için ziyaretçi, rakibiniz olan siteleri de gezecektir. Sizinle aynı Affilate ağında olan sitelerden birkaçını daha gezip, hepsinden hedef satıcının sitesini giderse, kimin aracılığı ile satışın sağlandığını tam olarak kestirebilmek olanaksızdır. Belki ziyaretçi sizin sitenizdeki içerikleri incelediğinde ürünü almaya ikna olmuştur ama birkaç farklı yorum daha okumak istemiştir ve en son okuduğu yorumdan linke tıklayarak satın almayı gerçekleştirmiştir. Bu senaryoda komisyon, genelde satın almanın yapıldığı linkten gelen site sahibine ödenir.

Bazı durumlarda da kullanıcı ürünü almadan aylar önce araştırmaya başlar. Sitenizdeki içeriği okuyup ürünü almaya karar verir. Ama satın alma işlemini birkaç ay sonra yapar. Bu durumda da satın alma esnasındaki trafik siteniz üzerinden gerçekleşmediğinden dolayı, herhangi bir komisyon hak edişi gerçekleşmez.

Eğer Affilate Marketing sistemi ile ürün satarak para kazanmak istiyorsanız, satışını hedeflediğiniz ürünün satın alma kararının çabuk verilmesi ve rekabetin az olması gereklidir.

5. Sitenizden Bağış Toplama

“Belki bana bir kahve almak istersin?” sorusunu, yurtdışından yayın yapan birçok kişisel blogda ve sitede görebilirsiniz. Genelde seyahat yazıları yayınlayan, bilimsel araştırmalara yer veren, kamu yararı gözeten ama farklı sebeplerle reklam yayınlamayan, ücretsiz yazılımlar dağıtan siteler; Paypal veya farklı ödeme metotları ile bağış toplarlar. Bu bağış kültürü ülkemizde henüz oturmamış olsa da, yerli sitelerde içeriklerinin sonuna “yayın hayatına devam edebilmek için bağışlarınıza ihtiyacımız” var cümlelerini eklemeye başladılar bile.

Eğer sitenizdeki içeriğin insanların işine yaradığını veya onlara keyifli vakit geçirdiğini düşünüyorsanız, herhangi bir ödeme sistemi ile ziyaretçilerinizden bağış talep edebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey, mevzuatları iyi takip etmeniz ve bu konuda yasal olarak başınızın ağrımaması için bir hukukçudan danışmanlık hizmeti almanızdır. Zira web siteniz üzerinden bağış toplamak, yaşadığınız ülkenin kanunlarında yasaklanmış olabilir.

6. Site Üzerinden Ürün ve Hizmet Satarak Para Kazanma

İnternet sitesi üzerinden en hızlı para kazanma yöntemlerinden biri de, web sayfanızda ürün ya da hizmet satarak para kazanmaktır. Bu metodu tercih edenler genelde bir e-ticaret sitesi kurarak para kazanmayı denerler. Eğer siz de bir e-ticaret sitesi kurmak için gereken her şeyi öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyarak gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz.

Nihai amacı ziyaretçisine bilgi vermek olan web sitelerinde ürün satmak da mümkündür. Örneğin, bir yemek tarifi sitesinde pişirme araç gereçleri veya gıda malzemeleri satışı yapılabilir. Ya da özel günlerde aşçılık hizmetleri verilebilir. Bu örnekleri sitenin yayın konusunu arttırmak mümkündür.

7. Tanıtım Yazısı ve Link Yayınlayarak Para Kazanma

Sitenizin yayında olduğu süre, içerik kalitesi, sosyal ağlarda paylaşılması ve ziyaretçi deneyimi gibi değerlerin pozitif yönde artması; web sitenizi alanında otorite haline getirir. Alanında otorite sahibi sitelerin Alexa değerleri düşük, PA/DA değerleri yüksektir. Bu sitelerden linkli tanıtım yazısı yayınlamak, yani başka bir web sitesini tavsiye etmek, hedef sitenin de Google sıralamalarında yükselmesini sağlar.

Özellikle webmaster bloglarında tanıtım yazısı alım satımı oldukça hareketlidir. Eğer tanıtım yazısı ve link yayınlayacak kadar kaliteli bir site sahibi iseniz, bu yollarla da web sitenizden para kazanabilirsiniz.

8. Web Sitesi Üzerinden Üyelik Satarak Para Kazanma

Web siteniz üzerinde üyelere özel bölümler oluşturarak para kazanmak da, farklı bir gelir elde etme stratejisidir. Genelde forum siteleri, maç tahmini yayınlayan siteler, eğitim içerikleri sunan platformlar; ücretli üyelik satarak para kazanmayı hedeflerler.

Eğer insanların erişmek için para harcayacağı bilgileri sunabileceğinizi düşünüyorsanız, bu para kazanma modeli işinize fazlasıyla yarayabilir.

9. İndirim Kuponu Yayınlayarak Para Kazanma

İnternet üzerinden herhangi bir ürünü ya da hizmeti satın almak isteyen kişiler, web üzerinde “indirim kuponu” araması yaparlar. Rakuten gibi yabancı, Avantajix gibi yerli firmaların linklerini sitenize ekleyerek, yapılan indirimli alışverişlerden gelir elde edebilirsiniz.

Bu siteler, dünya üzerindeki birçok çevrimiçi mağazada indirim imkanı sunar. Sizin bağlantınızla kaydolan üyeler, bu sitedeki bağlantılar üzerinden alışveriş gerçekleştirirler ise gerçekleştirdikleri alışveriş tutarı üzerinden bir miktar geri ödeme alırlar. Siz de bu geri ödemelerden komisyon elde edersiniz.

10. Danışmanlık Yaparak veya Eğitim Vererek Para Kazanma

Herhangi bir konunun uzmanı iseniz (örneğin ihracat, ithalat, e-ticaret, eğitim, öğretim gibi) bu alanda açtığınız web sitesi üzerinden ziyaretçi kitlenize danışmanlık hizmeti vererek ya da eğitim satarak gelir elde edebilirsiniz. SEO Eğitimi ve Google Ads gibi başlıca Dijital Pazarlama kanalları ile ilgili eğitim vererek de rahatlıkla para kazanabilirsiniz.

Genelde profesyonel danışmanlık hizmeti sağlayanların tercih ettiği bu gelir modeli, sitenizdeki içeriğin kalitesi arttıkça artış göstermektedir.

11. Web Sitesi Ticareti Yaparak Para Kazanma

Sanırız ki işin son noktası bu olsa gerek. Bu işi; bir web sitesi kurup, ziyaretçi kitlesi oluşturup, ardından bu siteyi hedef müşterilere satmak yani bir anlamda web sitesi tüccarlığı yapmak olarak tanımlayabiliriz.

Dünya üzerinde bu işi yaparak para kazanan az sayıda webmaster olduğunu söyleyebiliriz. Zira herhangi bir web sayfasına bir ziyaretçi kitlesi oluşturmak, ciddi zaman ve para harcamak demektir. Fakat önemle belirtmeliyiz ki, internet üzerinde en çok para kazandıran yöntemlerden biri bu yöntemdir.

Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre web sitenizden para kazanma yolları hakkında başlangıç seviyesinde bilgi sahibi oldunuz demektir. Eğer yazılanlar sizi ikna etti ise ama henüz bir web siteniz yoksa aşağıdaki yazımızı okuyarak “nasıl web sitesi kurulur?” sorusuna da cevap bulabilirsiniz. İnternet teknolojilerine dair her şeyi, bloğumuzu takip ederek öğrenebilirsiniz.