Blog yazarak para kazanabilir miyim?

Blog yazarak para kazanmanın yolları nelerdir?

Blog yazarak ne kadar kazanabilirim?

Hayatım hakkında blog yazıp para kazanabilir miyim?

Para kazanmak için ne hakkında blog yazmalıyım?

Yukarıdaki sorulardan herhangi birini soruyorsanız, doğru yere geldiniz. Blog yazarak para kazanmaya başlamanıza yardımcı olacak her şeyi bu yazıda bulacaksınız.

Haydi başlayalım!

Blogunuz İçin Doğru Nişi Nasıl Seçersiniz?

Başarılı bir blog’a sahip olmanın en önemli yönlerinden biri, doğru nişi seçmektir.

Aslında, blogunuzdan para kazanmak için kullanacağınız gerçek para kazanma stratejilerine geçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey budur.

Doğru niş seçmediyseniz, kazanmak istediğiniz parayı kazanamazsınız. Çünkü müşteriler orada olmazsa kazanılacak yeterli para da olmaz.

Yani kısaca blogunuz için bir nişe ihtiyacınız var.

Sürecin bu noktasında, izlemeniz gereken bazı adımlar vardır:

1. Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanarak anahtar kelimelerin popülerliğini kontrol edin

Google Anahtar Kelime Planlayıcı, çevrimiçi reklam verenler için tasarlanmış ücretsiz bir araçtır. Bu aracı kullanarak ücretsiz olarak aylık aranılan anahtar kelimelerin hacimlerini bulabilirsiniz.

Planlayıcıyı kullanmaya başlayabilmek için Google Adwords’e kaydolun. Kaydolduktan sonra, Araçlar> Anahtar Kelime Planlayıcı‘ya gidin. Ardından, anahtar kelimelerinizin arama hacmini, diğer geçmiş metrikleri ve gelecekte nasıl performans gösterecekleri ile ilgili metrikleri görün. 

Örneğin, vegan beslenme hakkında bir blog başlatmak istediğinizi varsayalım. Google Anahtar Kelime Planlayıcı’ya “vegan diyeti” anahtar kelimelerini girdikten sonra, aylık arama hacmini görüntüleyerek bir fikir edinebilirsiniz.

2. Google Trendler’i kullanarak belirli anahtar kelimelerin zaman içindeki performansını görün

Niş araştırmanızı yapmak için bir başka pratik (ve daha az kullanılan) strateji Google Trendler‘dir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı size şu anda potansiyel nişinizin ne kadar popüler olduğunu söyleyebilirken, Google Trendler size bir anahtar kelime veya fikrin belirli bir dönemdeki performansını gösterir.

Niş anahtar kelimenizi Google Trends’in arama çubuğuna girdikten sonra bir çizgi grafiği göreceksiniz.

Arama çubuğuna yine  “vegan diyeti” yazarsanız, konunun 2017 yılının Nisan ayından Ağustos ayına kadar yükseldiğini fark edeceksiniz.

Bir yıl içinde belirli zamanlarda ani artışlar gösteren anahtar kelimeler görürseniz, bu, nişin uzun vadede karlı olacağı anlamına gelmez. Bu yüzden insanların bir konuya olan ilgisinin aniden artmasının arkasındaki nedeni bulmaya çalışın.

3. Google Adsense kategorisinde en çok kazanan sektörleri bulun

Başarılı bir Adsense yayıncısı olmak için çok fazla trafiğe ihtiyacınız vardır. Ödeme alacağınız Adsense TBM’si, yazdığınız konulara bağlı olacaktır.

Blog dünyasında, ya birkaç kuruş ödeyecek tıklamalar için rekabet edecek makaleler yazabilir ya da stratejik olup büyük paralar ödeyecek içerikler yazabilirsiniz.

Adsense ile çevrimiçi para kazanma ve başarılı bir işletme kurma konusunda ciddiyseniz, bu en çok kazandıran anahtar kelimeleri ve endüstrileri hedeflemeniz gerekir. R10 vb. forumlarda Google Adsense kategorisinde en çok kazanılan sektörleri bulabilirsiniz.

Blog Yazarak Ne Kadar Para Kazanabilirsiniz?

Blog yazmak, birkaç yıl önce bazı insanların tam zamanlı işlerde çalışmaya ek olarak yaptığı bir hobiydi. Günümüzde blog yazmak hala bu şekilde görünse de, çok şey değişti.

Blog yazmak artık karlı bir çevrimiçi meslek haline geldi ve insanlar bu mesleğe girmek için birbirleriyle yarışıyor.

Neden mi?

Çünkü üzerinde yeterince çalışırsanız, çok karlı bir iş haline gelebilir.

Tıpkı herhangi bir meslekte olduğu gibi (doktor, avukat, mali danışmanlık), farklı düzeylerde kazanan blog yazarları vardır.

Ne kadar para kazanabileceğiniz, aşağıdaki gibi birkaç faktöre bağlıdır:

  • Hangi niş hakkında yazıyorsunuz?
  • Öğrenmeye ve uygulamaya ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
  • Blogunuza ne kadar trafik alıyor?
  • Hangi dijital pazarlama tekniklerini uyguluyorsunuz?

Tutarlılık, ağınız, kişisel motivasyonunuz ve hedefler gibi çeşitli başka faktörler de kazancınıza büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Bununla birlikte, nişiniz ve dijital pazarlama becerileriniz bloglama alanında gerçekten hızlı hareket etmenize yardımcı olabilir.

Blog Yazarak Para Kazanma Yöntemleri Nelerdir?

Blogunuzdan para kazanmak için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. Seviyenize ve blog türüne bağlı olarak, tarzınıza uygun yöntemi seçebilirsiniz.

Şimdi adım adım bu yöntemleri inceleyelim:

1. Reklam Ağlarından Yararlanın

Bir blogdan para kazanmak için en basit ve yaygın olarak kullanılan yöntem reklam ağlarıdır. 

En popüler reklam ağlarından biri olan Google AdSense, web sitenizde, blogunuzda veya YouTube videolarınızda reklam yayınlamanıza ve ziyaretçiler tıkladığında para kazanmanıza olanak tanıyan bir reklamcılık programıdır.

Reklamlar, blogunuza veya web sitenize özel bir AdSense kodu kullanarak yerleştirilir.  Google AdSense, yeni web siteleri veya bloglar için gelir elde etmenin en hızlı yollarından biri olabilir, bu yüzden bu kadar popülerdir.

Peki Google AdSense’ye nasıl başvurup, kabul alırsınız?

AdSense onay süreci oldukça basitleştirdi ve yeni yayıncılar için kolaylaştırdı

Hesap onay süreci aşağıdaki şekildedir:

  • Web sitenizin AdSense ile uyumlu olduğundan emin olun
  • Bir AdSense hesabına kaydolun
  • AdSense hesabınıza giriş yapın
  • AdSense kodunu ekleyin
  • Son inceleme ve onay için 1-2 hafta bekleyin

Tipik bir senaryoda, başvurunuzun incelenmesi 48 saat sürer. Başvurunuz onaylandığında, blogunuzda reklamlar gösterilmeye başlayacaktır.

AdSense onay süreci aşağıdaki şekildedir:

  • AdSense.com’a giderek bir AdSense hesabı için kaydolun. Adınız, adresiniz ve web sitesi URL’niz hakkında tüm doğru bilgileri sağlayın.
  • AdSense hesabına giriş yapın, AdSense kodları oluşturun. Kodları blog kenar çubuğunuza yerleştirin.
  • Nihai onay süreci bitene kadar reklamlar boş olarak gösterilecektir. Onaylanması 2 haftayı bulabilir. Bu yüzden reklamları kaldırmadığınızdan emin olun.
  • Son AdSense onayından sonra, bir onay e-postası alacaksınız.
  • AdSense kazancınız 10 ABD Dolarına ulaştığında, AdSense, adresinize bir PIN gönderecektir.
  • Tekrar AdSense hesabınıza giriş yaparak aldığınız Pini girin.
  •  Tüm adımları tamamladınız. Hesabınız 100 dolara ulaştığında, Google kazancınızı size gönderir veya havale eder. AdSense ödemeleri için doğrudan banka havalesini etkinleştirmenizde fayda var.

Adsense onayını aldınız, şimdi sıra önemli miktarda para kazanmak bir plan yapmaya geldi. 

Öncelikle AdSense gelirini en üst düzeye çıkarmak için İngilizce içeriğin olduğu bir blog yazabilirsiniz. 

İngilizce olmayan içeriğin benzer İngilizce sayfalardan daha iyi performans gösterdiği ülkeler ve konular olsa da, İngilizce sitenin potansiyeli ortalama olarak çok daha yüksektir.

Bunun nedeni, çevrimiçi reklam pazarının İngilizce konuşulan ülkelerde çok iyi gelişmiş olması ve Tıklama Başına Maliyet’in (TBM) İngilizce içerikte çok daha yüksek olmasıdır.

2. Affiliate Pazarlama Yapın

Affiliate pazarlama, tek bir satış ile size bir AdSense reklamına tıklamadan çok daha fazla para kazandıran bir yöntemdir. 

Bu yöntem, günümüzde blog yazarlarının çoğunun kullandığı ve bir blogdan para kazanmak için en karlı yollardan biri olarak görülür.

Yapmanız gereken tek şey, önerdiğiniz ürünün bağlantısını paylaşmaktır. Birisi sizin paylaştığınız link aracılığıyla bir satın alma işlemi yaptığında, satış tutarından büyük bir komisyon kazanırsınız.

Affiliate pazarlama ile ilgili en iyi özelliklerden biri de, bu tekniği Wix, Squarespace, Medium ve hatta LinkedIn gibi herhangi bir blog platformunda kullanabilmenizdir.

Affiliate pazarlama, birçok blog yazarının bloglarından her oldukça yüksek miktarlarda para kazanmasını sağlar.

Peki Affiliate programlarını nasıl bulabilirsiniz?

  • Affiliate Ağları: Bu, affiliate pazarlama yapmanın en bariz yöntemidir ve Clickbank, CJ, Amazon, TopOffers gibi bir affiliate ağlarından yararlanmanızı gerektirir. 
  • Sosyal Ağ Grupları: Nişinizle ilgili farklı sosyal ağ gruplarında aramalar yapabilir ve bu gruplarda ürünlerini tanıtmak isteyen kuruluşları bulabilirsiniz.
  • Rakiplerin Çalıştığı Kuruluşlar: Blogunuzda affiliate pazarlama yapmak istiyorsanız, rakiplerinizin kimlerle çalıştığına bir göz atın.

3. Kendi E-kitaplarınızı Satın

Dikkat ederseniz, en iyi blog yazarlarının en çok kullandığı iş modeli, kendi yazdıkları e-kitap’ları satmaktır.

Tek yapmanız gereken bir konu seçmek, o konuyla ilgili bir e-kitap derlemek ve blogunuzda veya Amazon’da satışa çıkarmaktır. Bu sürece alıştığınızda, e-kitapları çevrimiçi satarak makul miktarda para kazanabilirsiniz.

Pasif gelir elde etmek için yapabileceğiniz en iyi şey satmak için kendi ürününüzdür.

4. Native Reklamlardan Yararlanın

Basitçe ifade etmek gerekirse, native reklamcılık ücretli içeriktir. Bu içerikler genellikle “doğal” içerikle son derece iyi uyum sağladığı için native reklamların fark edilmesi zordur. 

Native reklamcılık, blog yazarlığından para kazanmak için en iyi yöntemlerden biridir. Özellikle haber ve iş türü bloglar, native reklamcılık ile gerçekten yüksek bir gelir sağlayabilir.

Google AdSense, reklamlar aracılığıyla çevrimiçi para kazanmak için popüler bir araçtır, ancak tek seçenek değildir. Göz atmak isteyebileceğini birçok Adsense alternatifi vardır. Bu alternatiflerden bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Media.net

Media.net, Yahoo ve Bing tarafından yönetilen bir AdSense rakibidir. Dünyanın en büyük içeriksel reklam ağlarından biridir. Bu reklamlar, Yahoo aramalarına özel erişim ile içeriğinizden para kazanmanıza olanak tanır. Pazar, size içerik odaklı yayıncılara erişim sağlar, böylece reklam gelirinizi en üst düzeye çıkarabilir ve büyük bir arama pazarından yararlanabilirsiniz.

  •  PropellerAds

PropellerAds, afişler, sponsorlu bağlantılar, push bildirimleri gibi bir dizi reklam sunan geniş bir reklam ağıdır.

Kampanyalarınızı minimum kolaylıkla canlı hale getirmenize olanak tanıyan basitleştirilmiş bir platform olan PropellerAds, çok sayıda hedefleme seçeneği ve gerçek zamanlı performans ölçümüyle, kampanyalarınızı iyileştirmek için reaktif bir şekilde çalışmanızı sağlar.

Ayrıca, ayarlarınızın AI tarafından hassas bir şekilde ayarlandığı ve size manuel çaba harcamadan her bir reklam için en iyi dönüşüm sayısını veren otomatik reklam optimizasyonuna sahiptir.

  • Amazon Native Shopping Ads

Blog yazarları ve diğer site sahipleri, uzun süredir ek gelir elde etmek için Amazon’un satış ortaklığı programını kullanıyor, ancak Amazon Native Shopping, web sitenizden para kazanmanın başka bir alternatifini sunuyor.

AdSense reklamlarına benzer şekilde, Amazon Native Shopping de bağlamsaldır, bu nedenle sayfa içeriğine ve anahtar kelimelere göre alakalı ürünleri gösterir. Bir kullanıcı reklama tıkladıktan sonra bir satın alma işlemi yapmaya devam ederse, tıklanan öğe için bu satıştan bir komisyon alırsınız.

Amazon, dünyanın en iyi e-ticaret sitesidir ve dönüşüm oranları diğer e-ticaret rakiplerinden çok daha yüksektir. Çok az çabayla pasif gelir için bu rakipsiz trafikten ve dönüşüm oranından yararlanabilirsiniz.

  • Adversal

Adversal, reklamlarınızı yalnızca birkaç dakika içinde oluşturmanıza olanak tanıyan self servis bir reklam platformudur.

Akıllı arayüzü, kampanyaları başlatmanıza, durdurmanıza ve duraklatmanıza olanak tanıyarak kullanımı kolay ve sezgisel hale getirir. 

Adversal’a uygun olabilmek için sitenizin kendi alan adına sahip olması, ayda en az 50.000 sayfa görüntülemesi olması ve girişin kısıtlanmaması gerektiğini bilmenizde fayda var.

  • Infolinks

Infolinks, ilgili kullanıcılara marka mesajları iletmeyi amaçlayan küresel bir reklam platformudur.

Reklamlar tamamen özelleştirilebilir ve web sitesinin görünümü ve hissini bozulmadan tıklama oranını artırmak için benzersiz bir yerleşim sunar. Alaka düzeyini ve amacı belirlemek için akıllı bir algoritma kullanarak, optimize edilmiş anlarda alakalı reklamlar yayınlamaya olanak tanır.

Infolinks, 128 ülkede faaliyet gösteren 100.000’den fazla web sitesinden oluşan bir pazarı destekler ve birkaç dakika içinde bir web sitesine entegre edilebilir.

5. Çevrimiçi Eğitimler Verin

  • Uzmanlık alanınızı bir video formatına dönüştürebilir misiniz?
  • 1-2 saatlik bir video eğitim oluşturabilir misiniz?

Cevabınız evet ise, o zaman bu yöntem kesinlikle size göre. Teknoloji sayesinde, artık çevrimiçi bir eğitim vermek herkes için kolaydır ve benzersiz bir eğitim veriyorsanız, yüksek kar marjlarına ulaşma şansınız gerçekten yüksektir.

6. Doğrudan Reklam Bulmaya Çalışın

AdSense’in blog yazarları için en iyi reklam programı olduğuna şüphe yok, ancak bazı sınırlamaları var. En büyük sınırlama, tıklama başına alacağınız miktarın çok düşük olmasıdır.

Doğrudan reklamları almayı başarırsanız,  AdSense yerine doğrudan reklamlardan yüksek miktarlarda kazanç elde edebilirsiniz.

Doğrudan reklama başlamanın en iyi yolu, farklı ağları denemek ve blogunuza yeni fırsatlar almak için “Bize reklam verin” adlı bir sayfa eklemektir.

7. Sponsorlu İncelemeler Yapın

Sponsorlu incelemeler, aylık gelirinizi artırmanın harika bir yoludur. Küçük bir advertorial reklam içeriğinden hızlı bir şekilde para kazanabilirsiniz. Advertorial reklam içerikleri, bir ürün veya hizmeti profesyonel bir dille, hedef kitleye tanıtım yapmak amacıyla oluşturulur.

8. Markalar İçin Kampanya Yürütün

Markalar için kampanya yürütmek, yerleşik bir kitleye sahip her tür blog için mükemmel bir yoldur. Bu şekilde markaların hedef kitlesine onlar adına kampanya yürüterek ulaşmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için bir marka işbirliği yapabilir, web seminerleri yürütebilir, hatta ücretli reklamlar yapabilir veya videolar hazırlayabilirsiniz.

Bunu çeşitli markalarla yapan blogların sayısının arttığını gözlemleyebilirsiniz. Bir blogdan para kazanmanın en iyi yollarından biri haline geldiğinden bu yöntemi göz ardı etmeyin. 

9. Hizmetlerinizi Satın

Blogunuzda hangi konuda iyi olduğunuza bağlı olarak, içerik yazma, logo oluşturma, SEO vb. hizmetleri hedef kitlenize sunabilirsiniz. 

Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Blogunuzda bir sayfa oluşturarak sunduğunuz hizmetleri listeleyebilirsiniz. Maksimum görünürlük için bu sayfanın bağlantısını blog gezinme çubuğunuza ve belirgin bir alana yerleştirdiğinizden emin olun. Hedef kitlenizin sizinle iletişim kurmasını ve hizmetleriniz hakkında daha fazla bilgi almasını kolaylaştırın.

İkinci bir opsiyon olarak, blogunuzda uzmanlık alanınızla ilgili yazılar yazabilirsiniz. Organik kanallardan trafik almaya başladığınızda, bu yazılar içerisinde verdiğiniz hizmet ile ilgili banner ve formlar yerleştirerek, trafiğinizi satışa dönüştürebilirsiniz.

10. Fiziksel Ürünler Satın

Bu yöntem, muhtemelen blog yazarken aklınıza gelebilecek en son şeydir. Fakat bunu gerçekten düşündüğünüzde, e-ticaret ile blog yazma arasında yakın bir ilişki olduğunu göreceksiniz.

Örneğin, moda ile ilgili bir blogunuz varsa, neden ilgili ürünleri satarak hedef kitlenizden para kazanmıyorsunuz? 

Kendi ürünlerinizi ya da diğer üreticilerin moda ürünleri satarak, bu yöntemden hemen faydalanabilirsiniz.

Blogunuzda ne tür ürünler satabileceğiniz konusunda size daha iyi bir fikir vermek için işte bazı öneriler:

El yapımı ürünler: Bu konuda tutkuluysanız ve bunu yapma becerisine sahipseniz, kendi evinizde ürettiğiniz ürünlerden blogunuz aracılığıyla satarak para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Başkası tarafından üretilen ürünler: Sadece fikriniz var ama bunu gerçekleştirecek bilgiye sahip değil misiniz? Bu durumda, ürünlerinizi sizin için yaratması ve üretmesi için başka biriyle yani bir üretici ile anlaşabilirsiniz.

Perakende arbitraj: Belirli ürün türlerinde harika fırsatlar bulabilirseniz, bunları çevrimiçi mağazanızda düşük fiyattan alıp yüksek fiyata satabilirsiniz.

11. Dropshipping Yapın

Blog’unuz çok fazla trafik alıyorsa, bundan bir değer elde etmek için bir e-ticaret mağazasına sahip olmak isteyebilirsiniz. Fakat envanterle ilgili zorluklar yaşayacağınızı düşünüyorsanız, bu işin çözümü dropshipping’dir. Çevrimiçi mağazanızda, başka biri tarafından üretilip depolanan, sadece tanıtımını yaparak kazanacağınız bir model geliştirebilirsiniz. 

Temel olarak tek yapmanız gereken ürünleri satmaktır.

Teoride dropshipping, normal bir e-ticaret işine göre daha az risk taşır. Çünkü başlamak için bir ton para harcamanıza gerek yoktur. Bununla birlikte ürün başına kârınız, önemli ölçüde daha düşük olacaktır. Bu nedenle satış hacmi önemlidir. Bu stratejiden iyi bir geçim sağlamak için çok sayıda ürün satmanız gerekir.

Hayatınız Hakkında Blog Yazarak Para Kazanabilir Misiniz?

Bu yöntem, blogger’lar için büyüyen bir blog biçimidir. Video blog yani vlog yapanları YouTube’de görmüş olabilirsiniz. Aynısını blogda da yapabilirsiniz.

Bu tür bloglar için popüler konulardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Yaşam tarzı
  • Moda
  • Seyahat
  • Motivasyon
  • Eğlence

Buradaki odak nokta, insanları eğlendirmek, değer katmak ve markanızın etrafında bir topluluk oluşturmaktır. Tarzınıza ve tutarlılığınıza bağlı olarak, bu strateji ile çok para kazanabilirsiniz.

Yeni başlayanların çoğu, ‘Blog yazmaya mı yoksa vBlogging’e mi odaklanmalıyım?’ sorusunu kendine soruyor olabilir.

Her ikisinin karışımına sahip olmak iyi bir fikirdir. Video içeriği üretmek zaman ve para gerektirirken, metin içeriği oluşturmak daha az zaman alır. Her iki tekniğin iyi bir karışımına sahip olmak, daha hızlı büyümenize ve daha kısa sürede önemli miktarda kazanmaya başlamanıza yardımcı olacaktır.

Blog yazarlığından para kazanmak için yalnızca AdSense’e bağımlı olunan günler geride kaldı. Artık bir blogdan gelir potansiyelini büyük ölçüde artırabileceğiniz birçok reklam ağı ve para kazanma yöntemi var.

Blogunuzdan bu geleneksel para kazanma yöntemlerini kullanıyorsanız, blog oluşturma iş planınızı gözden geçirmenin zamanı geldi.

Yukarıda sizinle blog yazarak nasıl para kazanacağınızı paylaştık. Siz bir blog yazarı mısınız? Blogunuzdan para kazanmak için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Farklı yöntemler kullanıyorsanız, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.