İnternet üzerindeki anlamından bahsedecek olursak domain ya da alan adı web sitenizin bulunduğu lokasyondur. Örneğin google.com domain ismi “216.58.216.164” numaralı IP adresini işaret eder. Bir sıra rakamı hatırlamaktansa domain adı daha akılda kalıcı olduğu için bu sistem tercih edilmiştir.
Bir domain adında en fazla 63 adet karakter bulunabilir. En az ise bir karakter bulunmalıdır. URL’de protokolden sonra girilir.
Domain isimleri domain isim sistemi anlamına gelen Domain Name System (DNS) tarafından kurallar çerçevesinde yaratılır. Domain isimleri farklı bölümlerden oluşur, bunlar arasında subdomain, top-level domain ve jenerik top-level domain’ler bulunur. Üst seviye, yani top-level domain’lerin altında DNS hiyerarşisine göre ikinci ve üçüncü seviye domain’ler de bulunabilir.
Subdomain Nedir?
Subdomain SLD yani ikinci seviye domain’den, sitenizin özgün isminden önce gelen kısımdır. Dünyada en yaygın olarak kullanılan subdomain World Wide Web’in kısaltması olan “www”dur. Subdomain bir web sitesinin ana sayfası da dahil olmak üzere bütün sayfalara ev sahipliği yapar. Www subdomain’i çok yaygın bir şekilde kullanıldığı için domain kayıtları genelde domain ismi satışlarına bunu da dahil eder.
Subdomain’ler genellikle web sitelerinin belli kısımlarını ana sayfadan ayrı tutmak için kullanılır. Örneğin blog.abc.com gibi adresler direkt olarak blog sayfasına gidilmesini sağlar.
Domain Türleri Nelerdir?
Web site adresi olarak bildiğimiz URL’ler farklı domain türlerinin bir araya gelmesinden oluşur. Domain türleri arasındaki farkları bilmek yeni bir web sitesi hazırlarken çok büyük önem taşıyabilir. Kimi domain türleri yalnızca belirli web sitelerinin kullanımına açıktır. Örneğin .gov uzantıları yalnızca devlet kuruluşlarının web siteleri tarafından kullanılabilir ve özel izinle sahip olunur.
Domain türlerinin ne olduğunu bütün detaylarıyla bilirseniz hangilerinin web siteniz için uygun olduğunu hangilerinden uzak durmanız gerekriğini anlayabilirsiniz. Domain isimlerinin türlerini ve farklı türevlerini öğrenmek web sitenizin kullanıcı deneyimini ve branding’ini geliştirecektir.
- TLD
Her web sitesinin URL’si farklı kısımlardan oluşur. TLD, yani top-level domain üst seviye alan adı olarak Türkçeleştirilebilir. Kimi zaman domain uzantısı adı da verilir. Asıl domain adından sonra gelen kısımdır. Örneğin www.google.com adresindeki .com kısmı bir TLD’dir.
TLD yalnızca .com şeklinde olmak zorunda değildir. .net, .blog ve organizasyonlar için .org da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bir zamanlar ülke kodu olan .io uzantısı ise günümüzde teknoloji kuruluşları ve toplulukları tarafından benimsenmiştir. Devlet kurumları ise .gov uzantısını kullanırlar, .gov uzantısı gibi uzantılar yalnızca özel izinle alınabilir ve devlet kurumu değilseniz alamazsınız.
Dünya çapında kullanılan popüler TLD’leri şu şekilde sıralayabiliriz:
- COM – 148.7 milyon
- TK – 27.5 milyon
- CN – 24.1 milyon
- DE – 16.5 milyon
- NET – 13.4 milyon
- UK – 11.8 milyon
- ORG – 10.1 milyon
- NL – 6.0 milyon
Günümüzde internet büyüdükçe ve dünyanın her noktasından farklı yerlerden erişim arttıkça ihtiyaçlar da bununla bağlantılı olarak değişmektedir. Yeni domain’ler yalnızca Latin alfabesi değil Kril ve Çin alfabesinden karakterlere de yer verebilmektedir.
- ccTLD
TLD başlığında belirttiğimiz gibi artık pek çok farklı TLD çeşidi görülebilmektedir. Country Code Top Level Domain’ler yani ccTLD’ler bunlar arasında yer alır. Ülke Kodu Üst Seviye Alan Adı olarak da Türkçeye çevirebileceğimizbu uzantıların yalnızca ait oldukları ülkelerde kullanılmaları gerekir. İrlanda’nın TLD’si olan .ie uzantısı en yüksek güvenlik sunanlardan bir tanesidir. İngiltere için bu uzantı co.uk ve Türkiye için de .tr şeklindedir.
ccTLD’nin en büyük avantajı almak istediğiniz domain adı çoktan alınmış olduğu zaman ortaya çıkar. Örneğin abc.com adresini almak istiyorsanız fakat çoktan alındıysa abc.com.tr adresini alabilirsiniz. Burada tek sorun global bir müşteri kitleniz varsa çıkabilir, global müşteriler ülke kodu olmayan bir adresi tercih edebilirler.
Büyük kuruluşlar ise her ülke için farklı bir adres almayı tercih edebilirler. Örneğin BBC İngiltere’de bbc.co.uk adresiyle hizmet verirken dünyanın geri kalanında bbc.com adresi ile ziyaretçi alır.
- gTLD
Generic Top-Level Domain’in kısaltması olan gTLD genel üst seviye alan adı anlamına gelir. Yaygın olarak kullanılan .com, .edu, .org ve .net birer gTLD’dir. Geçmişte pek de fazla gTLD türü olmaması yüzünden domain adı bulmakta markalar zorlanmıştır. Günümüzde ise yeni nesil pek çok farklı TLD arasından seçim yapabilirsiniz.
Örneğin web sitenizi blog olarak kullanacaksanız .blog uzantısını tercih edebilirsiniz. E-ticaret yapmak istiyorsanız .shop uzantısı iyi bir seçimdir. Seçenkler arasında .tech, .space ve .art da bulunur. Sitenizin içeriğine ve amacına göre seçebileceğiniz bu üst seviye alan adları sayesinde kolay akılda kalan ve daha fazla ziyaretçi alan bir domain adı elde edebilirsiniz.
- SLD
Bu noktada domain adının yalnızca geriye kalan kısmını açıklamamız gerekiyor. Second-Level Domain’in kısaltması olan SLD, ikinci seviye alan adı anlamına gelir. Web sitenizin özgün isim kısmı budur, www.google.com adresindeki google kısmı bir SLD’dir. Bu nedenle de ismi seçerken iyi düşünmeli, kolay yazılacağından, okunacağından ve akılda kalıcı olacağından emin olmalısınız.
Aynı zamanda da web sitenizi, ziyaretçilerinizin zevkini ve odak noktanızı en iyi şekilde yansıtması gerektiğini de unutmamalısınız. Domain adı belirlerken önce SLD’ye karar vermeniz, uzantı kısmı için zamanla farklı seçenekler deneyerek en iyisini bulmanız tavsiye edilir.
- Third Level Domain
Üçüncü seviye alan adı anlamına gelen bu domain türü adresin ilk kısmıdır. En yaygın kullanılan third level domain www’dur. Daha fazla sayıda web sayfasına ihtiyaç duyan büyük şirketler ise www yanında www1 ve www2 gibi domainler de kullanırlar.
Domain Uzantısı Nedir?
Domain uzantısı TLD ile aynı şeydir, web sitenizin domain’inin en sonunda yer alan kısımdır ve en yaygın kullanılan versiyonu .com’dur.
Domain Uzantısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Domain uzantısı yani üst seviye alan adınızı seçerken ilk önce hatırlamanız gereken her domain uzantısının herkes için erişilebilir olmamasıdır. Eğer bir devlet kurumu değilseniz .gov, eğitim kurumu değilseniz .edu uzantılı domain adresleri alamazsınız.
En yaygın bilineni .com uzantısı olduğu için bu TLD’yi almak akıllıca bir seçim olacaktır. Fakat aradığınız ikinci seviye alan adının .com uzantısıyla daha önceden alınmış olması muhtemeldir. Niobe Hosting domain sorgulama sayfasından hızlı bir şekilde istediğiniz alan adlarının alınıp alınmamış olduğunu sorgulayabilir, edindiğiniz bilgilere göre kendinize yeni alternatifler üretebilirsiniz. Bu noktada sizin için hangisinin daha önemli olduğuna karar vermelisiniz. Henüz alınmamış ama benzer bir isimle .com uzantısı alabilir ya da ilk düşündüğünüz ismi .net, ülke kodu uzantısı ya da yeni nesil TLD’lerle alabilirsiniz.
Domain Seçiminin SEO’ya Etkisi
Domain seçiminin SEO’ya etkisi oldukça büyüktür. Eğer insanların markanızı ya da işletmenizi tanımasını veya domain isminizi gördüğü gibi web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamasını istiyorsanız arama motorları için optimize edilmiş bir alan adına ihtiyacınız olacaktır. Kullandığınız kelime ya da kelimeler sitenizde satılan ürün ya da hizmetleri en iyi şekilde anlatırsa arama sonuçlarında çıktığında tıklanma oranı kayda değer şekilde artacaktır.
Özellikle de spam web sitelerine baktığınızda domain isimlerinde hedef kitleye yönelik anahtar kelimeler kullandıklarını görebilirsiniz. Fakat domain adının arama motoru optimizasyonu yalnızca anahtar kelime kullanımı odaklı değildir.
- Alan Adı Kayıt Süresi
Pek çok insan alan adı kayıt süresinin SEO açısından bir etkisi olacağını düşünse de bu durumun gerçekliğini kanıtlayan bir bulguya rastlanmamıştır. Kayıt sürenizi seçerken bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız yeterli olacaktır. Web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasına kayıt süresinin bir etkisi olmayacaktır.
- Alan Adında Keyword Kullanımı
Domain isminizde anahtar kelimeler kullanmanız SEO açısından faydalı olsa da bu faydayı çok bilinen bir marka olduğunuzda görürsünüz. İşletmeniz henüz markalaşmamışsa aynı derecede büyük bir etki görmezsiniz ama web siteniz arama sonuçlarında organik ya da reklam olarak çıktığında tıklanma olasılığı artar.
- Alan Adı Uzantısı
Alan adı uzantısının SEO açısından hiçbir etkisi yoktur. Uzantıyı seçerken akılda kalıcılığı ve kolay hatırlanacak olmasını göz önünde bulundurmanız yeterli olacaktır. Bunun tek istisnası yerel SEO için ccTLD kullanımı olacaktır. Türkiye’deki müşterilere hitap etmek istiyorsanız .com.tr uzantısı kullanmanız arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralama sağlayacaktır.
Domain Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?
Almak istediğiniz domain adının daha önceden alınmış ve kullanılıyor olup olmadığını öğrenmek için domain sorgulaması yapmanız gerekir. Bunun için Niobe Hosting domain sorgulama aracını kullanabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz domain adını girmeniz yeterli olacaktır.
Domain Kavramı ile İlgilli bilmeniz Gereken Terimler
Bir web siteniz olacaksa domain konsepti ile ilgili teknik terimlere aşina olmanız önemlidir. Bu şekilde hosting hizmet sağlayıcınızdan destek almak istediğiniz zaman sorularınızı ve ihtiyaçlarınızı çok daha net bir şekilde iletebilirsiniz.
- WHOIS bilgisi nedir?
WHOIS bilgisi internet üzerinde alınmış domainlerin sahipleri ve onların iletişim bilgilerini içerir. Alınmış olan domain’lerden birini sahiplerinden satın almak istiyorsanız bu bilgilere ihtiyacınız olacaktır.
- WHOIS sorgulama nasıl yapılır?
WHOIS sorgulamasını yapmanın birden farklı yöntemi vardır. İşletim sisteminiz destekliyorsa ve yeterli teknik bilginiz varsa bilgisayarınız üzerinden bu sorgulamayı yapabilirsiniz. Daha kolay bir yöntem içinse Niobe Hosting domain sorgulama aracını kullanabilirsiniz.
- Domain Backorder Nedir?
Domain backorder kullanımda olan domain’lerin kayıt süresi bittiği zaman kullanabilmeniz için sunulan bir hizmettir. Backorder yapmak rezervasyon yapmaya benzer. İsminizi listeye koydurup domain’in kayıt süresi bittiği zaman herkesten önce kayıt yaptırma şansınız olur.
- ICANN nedir?
ICANN domain sahiplerinin ve onların iletişim bilgilerinin tutulduğu veritabanlarının sahibidir.
- IP adresi nedir?
Açılımı internet protokol adresi olan IP adresi bir dizi rakamdan ve noktadan oluşur. İnternete bağlı olan her cihazı tanımlayan bir IP adresi vardır ve cihazlar birbirleriyle iletişime geçmek için bu adresi kullanırlar.
- URL nedir?
Tıpkı sokaklarda ve mahallelerdeki binaların yazılı adresleri olduğu gibi internet sitelerine de ulaşmak için adresler vardır ve buna URL denir. Örneğin www.google.com bir URL’dir.
- Domain ve hosting arasındaki farklar nelerdir?
Domain ve hosting aynı anlama geliyormuş gibi kullanılsa da farklı şeyleri ifade eden terimlerdir. Domain, internet sitenizin adresidir, hosting ise web sitenizin içeriğinin ve dosyalarının depolandığı yerdir. Çalışan bir sitenizin olması için ikisine birden ihtiyacınız vardır.
- DNS nedir ve alan adının DNS ayarı nasıl yapılır?
Açılımı domain name system, yani alan adı sistemi olan DNS internet adreslerinin bir nevi telefon numarasıdır. Alan adınızın DNS ayarlarını yapmak için DNS Manager kullanmanız ve IP adresinizi bilmeniz gerekir. Alan adı ayarları domain yönetim paneli üzerinden kolayca yapılabilir.
- Domain transferi nedir? Nasıl yapılır?
Domain transferi kayıtlı firmadan başka bir firmaya domain adının geçirilmesi işlemine verilen isimdir. Alan adı transferinizi yapmak için geçiş yapmak istediğiniz firmayla iletişime geçmelisiniz. Geri kalan adımları onlar sizin için tamamlayacaktır. Domain transferi yaklaşık 5-7 gün içerisinde tamamlanır.
- Domain Parking nedir?
Belirli domain isimlerini ve adreslerini kullanma amacı olmadan satın almaya domain parking denir. İleride büyük ihtiyaç duyulacağı öngörülen bu adresleri satın alanlar ilerleyen zamanlarda domainleri yüksek rakamlara satabilirler.
- Domain ne zaman boşa düşer?
Kayıt süresi biten domain’ler boşa düşer. Eğer önceden rezerve edilmediyse kullanıma açık bir hale gelir.
- Belge gerektiren Türkçe domain uzantıları nelerdir?
Belge gerektiren Türkçe domain uzantılarını şu şekilde sayabiliriz: .com.tr, .edu.tr, .av.tr, .k12.tr, .org.tr, .net.tr, .bel.tr, .dr.tr, pol.tr.