Nameserver Kavramı 

NS (Name Server)  isim sunucusu , bilgisayarlar tarafından kendisine yapılan domain adresi sorgularına cevap veren bir sunucu türüdür. Hosting hizmeti aldığınız şirket tarafından domaininize atanır ve domaininizle IP adresiniz arasındaki bağı oluşturur. 

 Nameserver adresleri şuna benzer:

ns1.niobehosting.net
ns2.niobehosting.net

DNS (Domain Name System) Nedir?

DNS (Domain Name System) alan adı isim sistemi, internette bulunan tüm bileşenleri sınıflayan, bu bileşenlerin IP adreslerini adlandıran ve bu bileşenler arasında bağ kuran sistemin kendisidir. Bu işi yapan sunuculara Domain Name Server veya Alan Adı Sunucusu denir.

DNS Sunucuları Kaç Tanedir?

Dünya üzerinde belli lokasyonlarda, sadece 13 adet ROOT DNS vardır. Bu ana Domain Name Serverları tüm trafiği kontrol eder. 

 Yerel lokasyonlarda da birçok hosting şirketine ait sayısız DNS serverları sadece 13 adet olan ROOT DNS serverlarıyla sürekli iletişim halindedir. 

Root DNS Serverları kendilerine gelen talepleri en yakın DNS’e yönlendirir. Bu işlem milisaniye gibi hızlarda gerçekleştiği için son kullanıcı olarak bizlerin bu trafiği anlamamız mümkün değildir.

Root DNS Lokasyonları

DNS Nasıl Çalışır?

 İnternette bulunan her bileşen ( Web sitesi, alan adı, sunucular, bilgisayarlar, akıllı telefonlar vs) bir IP adresiyle tanımlanır. Bu IP adresleri sayesinde bu bileşenler birbirleri ile bağlantı kurabilmektedir. 

 Tarayıcıya kolayca hatırlayabileceğimiz bir alan adı girdiğimizde örneğin www.niobehosting.com, bilgisayarımız www.niobehosting.com adresinin hangi IP adresinde olduğunu aramaya başlar. 

Nereye gideceğini bilmeyen bu cihaza bir çeşit yol tarifi hizmeti veren DNS (Domain Name Server) sunucuları sizi, bu domaine tanımlanan www.niobehosting.comun barındırıldığı hosting sunucusu tarafından IP adresiyle ilişkilendirilen nameserver adresleri sayesinde ulaştırır.

DNS sistemi çalışma mantığı

 Bu işlem telefon numaralarını hafızamızda tutamadığımız için telefon rehberimize o numaraya ait bir isim tanımlamaya benzer. Telefon rehberi tarayıcı, Kayıtlı isimler domain, IP adreslerinin de telefon numarası olduğunu varsayabiliriz.

Bu telefon numarasından size ulaşılmasını sağlayan operatöre domain name server, o numarayı kullandığımız cihaza Hosting sunucusu, Sim kartı da nameserver adresi olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Bu sistem sayesinde tarayıcımıza domain bilgisini gireriz o domainin barındırıldığı hostinge ait nameserver bilgileri üzerinden web sitesine erişim sağlarız.

 DNS sistemi olmasaydı  web sitelerine, bulundukları sunucuda kendilerine tanımlanan IP adresleri üzerinden ulaşılması gerekirdi. 

Sadece IP adresleri ( Internet Protocol Address) üzerinden web sitelerine gidilebiliyor olsaydı, muhtemelen birkaç web sitesi haricinde hiç birinin adresini ezberlemezdik ve bugün bildiğimiz internet çok daha farklı bir şeye benzerdi.

  İnternet, insanlar tarafından sürekli güncellenen ve değişen canlı bir yapıya sahiptir. Düşünün milyonlarca web sitesi arasından sizin web sitenizin bulunabilmesinin sırrı, alan adı sisteminde (DNS) dir. Adresleri sınıflayarak bağlı bulundukları nameserverleri kayıt altında tutan bu sunucular işimizi çok kolaylaştırıyor.

Nameserver Nasıl Düzenlenir?

Nameserver ayarlarınızı; hosting hizmeti aldığınız kuruluş tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifre ile domain yönetim sistemine girerek kendiniz de yapabilirsiniz.

ns1.niobehosting.net
ns2.niobehosting.net

  1. adımda domain yönetim sisteminden domanimizi seçerek yönet butonuna basarız.

2. adımda domain yönetim panelinde gördüğünüz yerde nameserver ayarlarını yapabilirsiniz.

Hosting hizmetini aldığınız şirketi değiştirerek web sitenizi yeni bir hosting sunucusuna taşıdığınızda, domain yönetim sisteminden nameserver adreslerinizi güncellemeniz gerekmektedir. Bu sayede alan adınızı (domain) yeni hostingin DNS sunucusuyla ilişkilendirmiş olursunuz. 

 Bu şekilde yapılan değişikliklerle ROOT DNS sunucularının sizin alan adınızdaki bu nameserver adres değişikliklerini tanıması ve yeni lokasyonu anlaması en fazla 48 saat sürecektir.

Bir Domaine ait Nameserver Nasıl Sorgulanır?

Bir domainin hangi nameserver sunucusunu kullandığını anlayabilmek kolaydır. https://dnschecker.org/ adresine giderek nameserver bilgisi edineceğiniz alan adını arama çubuğuna yazıp NS’i seçerek aratın.

Dünya genelindeki birçok DNS sunucusundan nameserver bilgileri kontrol ve teyid edilerek sonuçlar liste halinde gösterilir.

Bu şekilde bir çok domain’e ait nameserver bilgisine ulaşmak mümkündür.