Bu anlatım PHP hosting paketlerinde Drupal kurulumunu göstermektedir.

Drupal kurulumu 3 aşamalıdır;

  1. Drupal dosyalarının FTP alanınıza aktarılması
  2. Drupal için gerekli olan veritabanının oluşturulması
  3. Drupal kurulumu

Birinci aşama http://drupal.org/project/drupal adresinden güncel Drupal dosyalarının çekilip FTP alanınıza aktarılmasıdır.

Eğer Türkçe dil paketlerini kurarak Drupal’ı Türkçe kullanmak istiyorsanız; http://localize.drupal.org/translate/downloads adresinden, kurduğunuz sürüme uygun Türkçe dil paketini indirin, bu dosyayı FTP alanınızda /profiles/standard/translations/ dizini altına aktarın.

Bu işlemi tamamladıktan sonra Drupal için gerekli olan MySQL veritabanını oluşturmanız gerekmektedir. PHP hosting paketlerinde 3 adet ücretsiz MySQL veritabanı oluşturma hakkınız bulunmaktadır. CentraWeb hosting yönetim panelinize giriş yaptıktan sonra aşağıdaki resimde işaretli olan MySQL Veritabanı butonuna tıklayınız.

Yeni veritabanı ekle butonuna tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz.

Yeni MySQL veritabanınız için bir isim, kullanıcı adı ve şifre giriniz ve Database Oluştur tuşuna basınız.

MySQL veritabanınız oluştuktan sonra bilgileri size gösterilecektir. Burada önemli olan nokta “Sunucu” bölümüdür. Sunucu bölümünde bir IP adresi yazdığına dikkat ediniz. Drupal kurulumunda localhost yerine bu IP adresini kullanacağız.

CentraWeb panel üzerinde Drupal için bir veritabanı oluşturduktan sonra, tarayıcıdan (Internet Explorer, Firefox, Chrome vb.) web sitenizi açarak kurulumu başlatabilirsiniz.

Karşınıza gelen ilk ekran Drupal kurulum tipini seçmenize yaramaktadır.  Standard seçip Save and Continue butonuna tıklayarak normal kuruluma başlayabilirsiniz.

Eğer yukarıda bildirilen Türkçe’leştirme işlemlerini gerçekleştirdiyseniz alttaki gibi Türkçe dil seçeneğini görebilirsiniz. Türkçe dil seçeneğini göremiyorsanız lütfen yazının en başındaki kırmızı yazılmış paragraftaki işlemleri uygulayınız.

Türkçe dil seçeneğini seçip Save and Continue butonuna tıklayınız.

Bu ekranda, daha önce Plesk panelde oluşturmuş olduğunuz veritabanı bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Veritabanını oluşturma aşamasında kaydetmiş olduğunuz bir IP adresi var ise Sunucu ismi bölümüne giriniz. Aksi durumda “localhost” yazmanız yeterlidir. Önceden oluşturmuş olduğunuz Kullanıcı adı, Şifre ve Veritabanı adı’nı ilgili yerlere giriniz. Kaydet ve devam et butonu ile bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Bu aşamada Drupal, veritabanında çalışabilmesi için gerekli olan tablo yapılarını ve gerekli verileri oluşturmaktadır. Bu aşama süresince aşağıdaki gibi ekranlar görebilirsiniz.

Kurulum tamamlandı. Son aşama siteniz ile ilgili bir kaç genel ayardır.

Site adı bölümüne yeni sitenizin adını yazınız. Yönetici görevleri için bir e-mail adresi, kullanıcı adı ve şifresi belirleyiniz. Bu yönetici bilgileri sitenizdeki her türlü işlemde yetkili olacaktır, lütfen bu bilgileri kimseyle paylaşmayınız, bir yere kaydetmeyiniz ve unutmayınız. Ülke ve zaman dilimi seçeneklerini de ayarladıktan sonra Kaydet ve devam et butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz.

Bu şifrenin kaybolması, unutulması durumunda hiç bir yardımda bulunamayacağımızı üzülerek bildiririz.

Artık siteniz hazırdır, tema yükleyebilir, menü yapılarını değiştirebilir ve içerik ekleyebilirsiniz. Sitenizi ziyaret edin linki ile direkt olarak website ana sayfasına ulaşabilirsiniz.