QUIC Nedir?
Öncelikli olarak QUIC’in tanımına bakacak olursak; QUIC, Google’nin geliştirdiği UDP üzerinden veri akışı sağlayan bir taşıma protokolüdür. Burada aynı şekilde UDP’nin ne olduğunu da hatırlamamızda fayda olacaktır. UDP ise, TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanından birisidir ve verileri bağlantı kurmadan yollamaya yarar.
QUIC’i farklı kılan en önemli unsur, bağlantı gecikme süresini Zero Round Trip Time Resumption (0-RTT) özelliğiyle sıfıra indirmesidir. Adına, ingilizce olarak hız anlamına gelen quick verilme nedeni de tam olarak budur. QUIC’in gecikmeleri nasıl azalttığını incelersek de bunu; çoklu bağlantı desteği, daha az gidiş-geliş, paket kaybı yönetimi gibi birkaç yöntemlerle sağladığını söyleyebiliriz.
Gecikmeleri azaltmak üzere tasarlanmış olan QUIC’in bir diğer özelliği ise aynı zamanda güçlü güvenlik yapısına sahip olmasıdır. Çekirdek yerine (GNU) kullanıcı alanı üzerine bütünleştirildiği için de tüm optimizasyonlara karşı esnek bir davranış sergiler ve bu yönleriyle de yapısal olarak TCP’den ayrılır.
QUIC ve HTTP/3 İlişkisini İnceleyelim
Minimum milisaniyeler düzeyinde gecikmeler sağlayan QUIC’i bu özelliğiyle, TCP+TLS+HTTP/2‘nin UDP üzerinde yapılandırılan ve HTTP/3 adı verilen yeni bir protokol olarak tanımlamak mümkündür.
Bu arada şayet merak ederseniz, Google tarafından güncel verilerle hazırlanan GUIC kullanım oranı istatiklerine aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca dilerseniz siz de kullandığınız tarayıcılar destekliyor ise QUIC özelliğini küçük bir işlem aracılığıyla hemen aktif edebilirsiniz.
Örneğin, Chrome tarayıcı üzerinde QUIC’i aktif etmek için şu adımları uygulayabilirsiniz.
- Google Chrome üzerinde Yeni tab açalım ve url kısmına chrome://flags/ yazalım.
- Açılır listeden Experimental QUIC protocol seçelim ve ardından Enabled olarak işaretleyelim.
- Son olarak ise aktivasyon için tarayıcımızı yeniden başlatalım, hatta bu noktada yeniden başlatma işlemi kendiliğinden sağlanıyor olacaktır.
Bir diğer örnekle, Cloudflare kullanıcısı olduğunuzu varsayalım.
Network sekmesinde yer alan HTTP/3(with QUIC) seçeneği ile siz de web sitenizde HTTP/3 aktif edebilirsiniz.