Öncelikle mailadmin mail yönetim paneline mailadmin kullanıcımızla giriş yapıyoruz. mailadmin mail yönetim paneli adresi http://mail.alanadiniz.com/admin şeklindedir.
Mail engelleme bölümü için lütfen tıklayınız.
Yeni bir mail hesabı oluşturmak için New user seçeneğini seçiyoruz.
User sekmesinde yeni mail hesabımıza ait genel bilgileri giriyoruz;
Alias seçeneğine mevcut hesaba ait alias(başka ad) hesapları yazıyoruz (sadece hesap isimleri yazılmaktadır).
User name kısmına hesaba ait kullanıcı adını giriyoruz (mail adresinin tamamının yazıldığına dikkat ediniz).
Name kısmına hesaba ait isim bilgisini giriyoruz (bu isim siz webmail üzerinden mail gönderdiğinizde karşı tarafta gözükecek olan isimdir).
Password kısmına kullanıcı şifremizi, Confirm kısmına da girdiğimiz şifreyi tekrar giriyoruz.
Yeni gireceğiniz şifrenin 8-25 karakter arasında bir uzunluğa sahip olması gerekmektedir, ayrıca şifre içerisinde en az bir küçük harf [a-z], en az bir büyük harf [A-Z], ve en az bir rakam [0-9] olmak zorundadır.
Limits sekmesinde mail hesabı ile ilgili kısıtlamaları yapıyoruz;
Account size seçeneğinden hesaba ait posta kutusuna limit koyabilirsiniz.
Max message size seçeneğinden bir mailin kaplayabileceği maksimum boyutu belirleyebilirsiniz.
Send out data limit per day seçeneğinden günlük veri gönderim limitini belirleyebilirsiniz.
Send out messages limit (#/Day) seçeneğinden günlük gönderilebilecek mail adedini belirleyebilirsiniz.
Options sekmesinden mail hesabı ile ilgili özel ayarlamalarımızı yapıyoruz;
Alternate email seçeneği ile hesaba ait farklı bir e-posta varsa bu bilgiyi girebilirsiniz (çoğunlukla bu bölüme bir şey yazmanız gerekmeyecektir).
Type seçeneğinden hesaba ait gelen posta tipini seçebilirsiniz.
Remote address seçeneğine posta hesabı tanımladığınız takdirde size gönderilen postalar, posta hesabınızda kopyası olmadan direkt olarak belirttiğiniz adrese ulaştırılacaktır (mail adresinizi olduğu gibi başka bir adrese yönlendirmek için bu seçeneği kullanınız).
Null seçeneği seçilmişse posta hesabına gönderilen mailler hesaba düşmeyecektir fakat yönlendirme veya otomatik yanıtlayıcılar çalışmaya devam edecektir.
User can send mail to local domains only seçeneği aktifse posta hesabı sadece kendi hostingindeki kullanıcılara mail gönderimi yapabilir.
Mail sekmesinden mail hesabı ile ilgili gönderim alım ayarlamalarını yapıyoruz;
Forward to seçeneğine posta hesabı tanımladığınız takdirde size gönderilen postalar, posta hesabınızda bir kopyası kalarak, yazmış olduğunuz adrese iletilirler (gönderen kısmında sizin mail adres bilginiz bulunacaktır).
Copy incoming mail seçeneğine posta hesabı tanımladığınız takdirde size gönderilen postalar, posta hesabınızda bir kopyası kalarak, yazmış olduğunuz adrese gönderilir (gönderen kısmında size maili atan tarafın bilgisi bulunacaktır).
Copy outgoing mail seçeneğine posta hesabı tanımladığınız takdirde sizin gönderdiğiniz postaların bir kopyası belirttiğiniz adrese gönderilir.
Responder (Otomatik Yanıtlayıcı) bölümünden size mesaj gönderenlere belirli kurallar çerçevesinde otomatik yanıt gönderebilirsiniz.
Mode bölümü yanıtlayıcıyı açıp kapatmanızı sağlar;
- Disabled: Yanıtlayıcı devre dışı.
- Respond always: Size gönderilen her mesaja yanıt gönderilir.
- Respond once: Size o adresten gönderilen ilk mesaja yanıt gönderilir. Aynı adres mailinize cevap yazdığı taktirde otomatik yanıtlayıcı tekrar yanıt vermeyecektir.
- Respond again after a period: Bu seçeneği seçip, altta bulunan “Respond again after (Days):” bölümüne bir gün değeri girdiğiniz taktirde, belirlediğiniz gün sonrasında tekrar yanıt gönderilecektir.
From bölümüne yanıtlayıcının hangi tarihten itibaren devreye gireceğini yazabilirsiniz. Adres girme biçimi yyyy/aa/gg şeklindedir.
To bölümüne yanıtlayıcının hangi tarihte devre dışı kalacağını yazabilirsiniz. Adres girme biçimi yyyy/aa/gg şeklindedir.
Message… bölümünden otomatik olarak gönderilecek olan yanıtı belirleyebilirsiniz.
Respond to messages sent to user’s email address only seçeneğini seçerek mesaj girdiğiniz taktirde size gelen mesajlara otomatik yanıt mesajları verebilirsiniz.
Oluşturduğunuz e-posta hesabını e-posta istemci (Outlook, Thunderbird, Mail vb.) yazılımında tanımlamak için aşağıdaki resme bakarak, hesap oluşturma videolarına ulaşabilirsiniz.
Spam mailleri engelleme
Rules sekmesinden mail hesabınızla ilgili kuralları tanımlayabilirsiniz.
Mail adresi engelleme
Add butonuna basarak kural penceresine ulaşabilirsiniz. Buradan yapmak istediğiniz kural için gerekli seçenekleri seçiyorsunuz.
Örnek olarak [email protected] adresinden gelen mailleri almak istemiyorsak;
Conditions sekmesinden Where From: message header matches some words seçeneğini seçiyoruz.
Actions sekmesinden Accept / Reject / Delete / Spam / Quarantine message ve Stop processing more rules seçeneklerini işaretliyoruz. Accept / Reject / Delete / Spam / Quarantine message seçeneği ile mail ile ilgili yapılacak işlemi belirtirken, Stop processing more rules ile kuralı sonlandırıyoruz.
Description sekmesinden ilgili linkleri tıklayarak gerekli bilgileri giriyoruz.
Where From: message header matches kısmına ilgili mail adresini yazıyoruz.
Kural kısmında hangi işlemin yapılmasını istiyorsak seçiyoruz;
- Reject: Maili reddet
- Accept: Maili kabul et
- Delete: Maili sil
- Spam: Maili spam olarak işaretle
- Quarantine: Maili karantinaya al
Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Ok tuşuna basarak oluşturmuş olduğunuz kuralı kaydedebilirsiniz.
Maili başlığı veya adresindeki kelimelere göre engelleme
Spam mailleri engellemek için tekrar Rules bölümünden yeni kural başlatabilirsiniz. Spam maillerin çoğunlukla başlık bölümlerinde veya gönderen adres bölümlerinde benzer veya aynı kelimeler kullanılmaktadır. Size ulaşan spam mailleri bu şekilde inceleyerek ortak anahtar kelimeler bulunuz. Daha sonra yeni kural oluşturarak aşağıdaki gibi gönderen ve başlık bölümlerine bu anahtar kelimeleri ekleyebilirsiniz.
Spam engelleme için ilgili gönderen ve başlık bilgisi durumlarını seçtikten sonra aşağıdaki seçenekleri seçmeniz gerekmektedir.
Ok tuşuna bastığınızda ilgili durum için sizden anahtar kelime istenecektir, daha önce inceleme sonucu bulduğunuz anahtar kelimeleri, aralarına noktalı virgül işareti koyarak yazabilirsiniz.
Belirtildiği şekilde hem gönderen hem de başlık durumları için anahtar kelimeleri girdikten sonra 2 durum arasındaki and/or bölümünü değiştirmemiz gerekecektir. Bu bölümde and yazdığı taktirde kuralın işlenmesi için ilgili 2 durumun da geçerli olması gerekmektedir, or yazdığı taktirde bu durumlardan herhangi birinin geçerli olması yeterli olacaktır.
2 durum arasındaki ilişki için or seçtikten sonra Ok tuşuna basınız.
Yazmış olduğunuz kuralı kontrol edin, eğer aşağıdaki kurala benzer ise Ok tuşuna basarak kural tanımlama sihirbazından çıkın.
Oluşturmuş olduğunuz kural(lar)ı bu ekranda görebilirsiniz. Ok tuşuna basarak hesap ayarlarından çıkabilirsiniz.